Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Palm Pre już 6 czerwca w sprzedaży

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
342 odpowiedzi w tym temacie

#151 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwca 2009 - 19:21

vendisse, czy podsumowaniem tematu o palmie pre może być wypowiedź która nie ma nawet związku z tym palmem, ponieważ nierealne jest aby owy użytkownik miał ten telefon?

#152 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 30 czerwca 2009 - 19:41

>Mi osobiscie w iPhone, przeszkadza kilka rzeczy, ale jest to promil tego co przeszkadzalo mi w innych wielu telefonach, ktore mialem do tej pory.

ot co!!
podsumowanie tematu!:D

Mi również, ale twoja wypowiedź nie podsumowuje w żaden sposób tematu wątku, lecz jest jedynie prywatnym stwierdzeniem co do twoich preferencji. Ja za moje pieniądze które inwestuje w technikę, szukam wciąż coraz to lepszych rozwiązań a tych pojawia się na szczęście coraz to więcej. Mam nadzieję, że Apple nie spocznie na laurach do następnego roku i nie pozostawi użytkowników na przysłowiowym lodzie, oferując jedynie minimalne "poprawki".

I tutaj moje prywatne życzenie: zamiast push notifications wolałbym prawdziwe widgety i możliwość "kreatywnego" dopasowania smartfonu do prywatnych potrzeb. I nie chodzi tu bynajmniej o zabawę w przesuwanie palcem po ekranie ale o możliwość odbioru i odczytu podstawowych informacji prosto z poziomu ekranu bez potrzeby włączania i wyłączania kilu programów. Nie sądzę aby w tym przypadku parametry techniczne (procesor, ram, itd) i brak wymiennej baterii w urządzeniu stanowiły taki problem. Jest to raczej programowe ograniczenie wynikające z dewizy Think Different. A szkoda, przynajmniej dla mnie.

#153 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:29

gracjas ven :D

think different ;)

co do palm pre
nie chce i nie mam zamiaru poznawac tego urzadzenia
klika filmow na youtube pokazuje ewidentnie, ze wszystkie urzadzenia typu iphone, daza do iphone'a czy to wygladem, sposobem poruszania sie po nim badz rozwiazaniami technicznymi (np accelerometer)

nie jestem fanem dokladania do lanosa spojlerow i innych smieci, zeby ten udawal auto z serii WTCC
jestem fanem ulepszania wciaz czegos co dobre - vide aston martin DB 9 na aston martin DB 9R
i tyle na ten temat:)
a tak zacieta dyskusja i ataki na iphone'a szczegolnie tu na myapple to jak wejscie z pismem swietym do meczetu i pokrzykiwanie ze Bog jest jeden ale w trzech osobach;)

#154 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:33

Czasem sobie mysle, ze najbardziej na przesylanie plikow przez BT cisna ci, ktorzy chca koledze na imprezie podarowac hiphopowa empetrojke. Co jeszcze bowiem mozna z telefonu wyslac

Ja sobie czasem myślę, że niektórzy to mają klapki na oczach. "Bo ja nie potrzebuję, więc to nie jest wada" Równie dobrze mógłbym dać na tydzień i nauczyć moją mamę samej obsługi aplikacji telefon, a na koniec zapytać o opinię. Pewnie też by powiedziała, że tel nie ma wad. Ba! Powiedziałaby, że jest najlepszy bo ma "duże cyfry i duży ekran". Tylko czy to rzeczywiście świadczy o braku wad?

Nie, nie można. Przesyłam ci link do automatycznego tłumaczenia niemieckiej strony przez google. Znajdziesz tam grafikę z zestawieniem 11 programów oraz ich funkcjonalności.
Google Übersetzer

Z tego wynika, że żadna aplikacja nie pozwala wysłać vcarda przez BT na dowolny telefon. Ale można na iPhone'a - w niektórych przypadkach pod warunkiem, że kolega też kupił tą samą aplikację. Wtedy można by rzec słowami insidera " i po sprawie."

Jeszcze refleksja na temat innowacyjności iPhone'a i rzekomego kopiowania przez inne firmy bez własnej inwencji. Za 2 miesiące jak wyjdzie już n-ty telefon z kompasem też powiedziecie, że skopiowany został z iPhone'a? Jestem niemal pewien, że niedługo usłyszę, że iPhone 3GS wprowadził nowe pojęcie jakości robionych zdjęć czy nagrywania filmów. MobileMe? Microsoft poza dyskiem ma to samo w swoim Exchange od lat. Ale skąd można było o tym wiedzieć korzystając z poczty na tlenie i thunderbirda

#155 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:39

Z tego wynika, że żadna aplikacja nie pozwala wysłać vcarda przez BT na dowolny telefon. Ale można na iPhone'a - w niektórych przypadkach pod warunkiem, że kolega też kupił tą samą aplikację. Wtedy można by rzec słowami insidera " i po sprawie."

Tak, bo po co wysyłać vcards jeśli można komuś dać do ręki normalną wizytówkę. To tak jak z pendrivem.

#156 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 21:42

kolega juz napisal - mozna wyslac emailem. Ma to wiecej sensu niz blututem rowniez z tego wzgledu ze laduje na serwerze. Synergia chlopcy, synergia sie klania;) Priorytety:> Wiem ze blusrutem jest BEZPLATNIE, jakie piekne to slowo i jakze nieistotne dla kogos kto kupuje teleofn za 1,5-2tys a wyslanie mejla kosztuje go 2grosze i jest wygodniejsze niz BT. nie rozumieme odry - skoro tak cie Iphone wkurza to czemu go uzywasz? Czemu nie kupisz sobie szajsung omnia vide ten LG z touchscreen? tam mozna customizaowac main screen nie?

#157 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:06

kolega juz napisal - mozna wyslac emailem.
Ma to wiecej sensu niz blututem rowniez z tego wzgledu ze laduje na serwerze.
Synergia chlopcy, synergia sie klania;)
Priorytety:>

Wiem ze blusrutem jest BEZPLATNIE, jakie piekne to slowo i jakze nieistotne dla kogos kto kupuje teleofn za 1,5-2tys a wyslanie mejla kosztuje go 2grosze i jest wygodniejsze niz BT.

Brak słów... Jak grochem o ścianę. Jednokierunkowe myślenie. Wszyscy mają iPhony? Chcesz mi powiedzieć, że wysłanie maila z nokii 6310, która mimo wieku jest przez wielu uznawana za najlepszy telefon jest prostsze od wybrania opcji "wyślij via Bluetooth"? Jeżeli tak to tylko pogratulować. Ale może rzeczywiście jak sama powiedziałaś lepiej "jeść palcem zupę".

nie rozumieme odry - skoro tak cie Iphone wkurza to czemu go uzywasz?
Czemu nie kupisz sobie szajsung omnia vide ten LG z touchscreen? tam mozna customizaowac main screen nie?

Cena paliwa zbliżająca się do 5zł też mnie wkurza. Proponujesz przesiąść się na rower? Czy każde kolejne tankowanie z coraz szerszym uśmiechem?

#158 damian89

damian89
  • 125 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:13

wustyle najpierw sie dowiedz dopiero cos piszesz, bo takie pisanie bzdur nie ma sensu i tylko nabijasz posty
Tak sie składa ze to Nokia jako pierwsza zastosowała w swoich telefonach accelerometer, a nie twoje Apple.

Ja widzę ze do vendisse i wustyle ( bo nie widzę tu więcej osób które by na takim piedestale stawiało Apple)nie dociera to co sie do nich pisze. Sa zamknięci w swoim świecie zwanym APPLE wiec dalsza dyskusja nie ma sensu i proponuje te osoby ignorowac i nie reagowac na ich posty. Zrobil sie offtop, powinno sie pisac na temat Palm Pre i jak ktos nie ma nic do powiedzenia na ten temat to niech nie pisze.

Od dłuższego czasu czasu wiele osób zarówno Appleuserow jak i nie twierdzi ze Apple zaczyna robić wszystko tak żeby jak najwięcej pieniędzy sie nachapać nie tak jak kiedyś i ze znaczenie "Think different" również sie zmieniło ale niestety na gorsze.

Nikt tu nie twierdzi ze iPhone to jest najgorszy shit, tylko ze ma swoje wady, ktore niektórym przeszkadzają. Jedni używają go mimo tych wad, inni go nie kupia. Co szkodziło Apple dodać te funkcje, to tylko troche wiecej linijek w oprogramowaniu. Gdyby mial standardowe funkcje to bylby gorszy??

Apple co chwile dodaje coś co nie ma znaczenia, wydaje telefon ktory NIE moze nagrywać video i robic lepsze zdjecia i mmsy a na dodatek udostępniają to dopiero w 3 odsłonie twierdząc ze poprzednie nie byly wstanie. Przecież juz zostało udowodnione w 2g ze idzie wysyłać mmsy, nagrywać video tylko wystarcza chęci. Czemu do was nie dociera ze ta firma na was żeruje, okłamuje was i ogranicza specjalnie wasz telefon.

#159 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:19

kolega juz napisal - mozna wyslac emailem.
Ma to wiecej sensu niz blututem rowniez z tego wzgledu ze laduje na serwerze.
Synergia chlopcy, synergia sie klania;)
Priorytety:>

Wiem ze blusrutem jest BEZPLATNIE, jakie piekne to slowo i jakze nieistotne dla kogos kto kupuje teleofn za 1,5-2tys a wyslanie mejla kosztuje go 2grosze i jest wygodniejsze niz BT.

nie rozumieme odry - skoro tak cie Iphone wkurza to czemu go uzywasz?
Czemu nie kupisz sobie szajsung omnia vide ten LG z touchscreen? tam mozna customizaowac main screen nie?

I po raz kolejny pokazujesz, że albo nie potrafisz uważnie czytać albo tendencyjnie nie interesują cię poglądy innych. Chyba jednak to drugie, sądząc po pismie.

Nie pisałem, że mnie mój iPhone wkurza tylko że staje się nudny, gdyż po dwóch latach od premiery tak na prawdę niewiele zostało w nim poprawione. Chociaż jak na razie jest on niestety jedynym urządzeniem, który pomaga mi w mojej pracy.
Modele urządzeń o których pisałaś nie są na tyle sprawne bym mógł je używać ekstensywnie na codzień. Jak na razie jestem skazany na wdzięk i zarazem tendencyjne ograniczenia iPhone. Chociaż w przyszłym miesiącu pojawiają się w wolnej sprzedaży dwa nowe smartfony, które są* na tyle dojrzałe technicznie i systemowo by mogły śmiało zastąpić moje dotychczasowe narzędzie pracy.

#160 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:20

Cena paliwa zbliżająca się do 5zł też mnie wkurza. Proponujesz przesiąść się na rower? Czy każde kolejne tankowanie z coraz szerszym uśmiechem?

Przesiasc sie na zuzywajacy mniej benzyny samochod? Kupic diesla? Zrezygnowac z samochodu? Znam kilku nowojorczykow, ktorzy a) zrobili prawo jazdy dopiero jako dorosli ludzie ale nie maja samochodu, B) nie zrobili prawa jazdy w ogole i nie maja samochodu. Maja swietne zawody i zyja normalnie. Gdy zas potrzebuja udac sie w podroz, pozyczaja auto z wypozyczalni/wybieraja autobus/samolot. A to kraj, gdzie ludzie zarabiaja troszke wiecej niz u nas, a benzyna jest sporo tansza niz w Europie.

A propos tych duzych liter. Tak, to nie oznacza, ze telefon nie ma wad. Ale oznacza tez, ze ma zalety.

#161 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:30

A propos tych duzych liter. Tak, to nie oznacza, ze telefon nie ma wad. Ale oznacza tez, ze ma zalety.

Dlatego też wciąż go używam (pomimo ogrniczeń), ale stać mnie przy tym również na krytyczne uwagi i komentarze.

#162 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2009 - 22:35

Mogę również zaakceptować to biorąc pod uwagę jakie korzyści płyną z posiadania samochodu. Nie oznacza to jednak, że nie mogę zauważyć żadnej wady z tego samego tytułu. Vendisse jeszcze wspominała, że kupiła iPhone dopiero teraz, wraz z softem 3.0 bo naprawia on wszystkie niedogodności. Kolejny dowód krótkowzroczności. Gdyby wszyscy właściciele przedstawiali identyczną postawę wobec iPhone'a o MMS-ach, landscape, pojedynczym usuwaniu wiadomości, nawigacji turn-to-turn i wielu innych opcjach mogła byś jeszcze marzyć latami. Czy może mi powiesz, że wspaniały Steve sam z siebie by to zrobił? Nie, bo gdy tego nie było nikomu nie było to potrzebne, co uparcie było również mi tłumaczone, jak się pojawiło raptem stało się niezbędne.

#163 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 czerwca 2009 - 23:26

Vendisse jeszcze wspominała, że kupiła iPhone dopiero teraz, wraz z softem 3.0 bo naprawia on wszystkie niedogodności. Kolejny dowód krótkowzroczności. Gdyby wszyscy właściciele przedstawiali identyczną postawę wobec iPhone'a o MMS-ach, landscape, pojedynczym usuwaniu wiadomości, nawigacji turn-to-turn i wielu innych opcjach mogła byś jeszcze marzyć latami. Czy może mi powiesz, że wspaniały Steve sam z siebie by to zrobił? Nie, bo gdy tego nie było nikomu nie było to potrzebne, co uparcie było również mi tłumaczone, jak się pojawiło raptem stało się niezbędne.

Pamietam pierwszego iPhone. Poszedlem do salonu AT&T, pobawilem sie, zrezygnowalem z zakupu. Przy 2.0 denerwowalo mnie jedno: niemoznosc usuniecia pojedynczej wiadomosci sms. Teraz w sumie nie wiem, co mnie denerwuje, bo wiekszosci funkcji nowego 3.0 po prostu nie uzywam :)

Ale o czyms inym chcialem: Apple musi wprowadzac na biezaco udoskonalenia, bo sprzedac spadnie. Skokiem bylo 2.0. Obecne 3.0 to podobno tez skok , ja jednak odbieram to jako lifting. Mysle, ze prawdziwie nowa odslona iPhone nastapi za rok.

Nie sadze, by spolecznosc JB miala jakis wielki wplyw na decyzje Apple. Wprowadzanie nowych funkcji do telefonu nastepowalo stopniowo i glownie z mysla o amerykanskich warunkach. Apple zdecydowalo sie na kontrakt z AT&T. ktore nie bylo gotowe na 3G, tethering i mmsy. Stad takie funkcje, a nie inne. Gdy pojawil sie 3G i strategia promocji na Europe, automatem iPhone stal sie bogatszy o funkcje dostepne u europejskich operatorow telekomunikacyjnych. Specyfika amerykanskiej telefonii jest inna niz w Europie. Tam masz mnostwo minut do wygadania, tanie pakiety internetu dla komorek typu email lub dostep online. Zupelnie niepopularne ( bo drogie) sa zas smsy. Itd, itp. Wystarczy sobie wejsc na strony Cingulara ( pardon, at&t , t-mobile) i przyjrzec sie taryfom, oplatom, minutom, zobaczyc jak wyglada oferta i uslugi. AT&T i europejscy operatorzy internetu zrobili sie gotowi, by oferowac szerszy wachlarz uslug zwiazanych z internetem, to i iPhone wiecej oferuje. Nokie, SE mialy mozliwosc 3G i tetheringu wczesniej? Tak, mialy. Ale tylko w najdrozszych, biznesowych modelach dla ludzi, ktorzy nie beda liczyc sie z kosztami, jesli naprawde musza skorzystac z internetu. Cena takich uslug, a przede wszystkim aparatow byla cholernie wysoka. iPhone nie byl z zalozenia telefonem dla tego typu klientow. On jest telefonem dla ZU ( zwykły użytkownik). Podobnie oferta operatorow GSM staje sie bardziej dostepna dla przecietnego uzytkownika. Internet z sieci GSM za 30 PLN miesiecznie? Kiedys nie do pomyslenia. Jesli ktos ma telefon kilka lat i ma stare foldery reklamowe, wystarczy przejrzec , co bylo w ofercie i ile kosztowalo. Owczesny tethering oferowany przez Nokie byl naprawde tylko dla ludzi z kasa ;) Dzis nie jest. W USA ciezko nie znalezc kawiarni z hotspotem. W PL to ciagle luksus. Naprawde mnie nie dziwi decyzja o postawieniu na wysylanie waznych informacji emailem , a nie smsem, czy innym BT.

Acha, Amerykanie to narod cholernie praktyczny. Ale jednoczesnie tradycyjny. Ciagle fax jest tam w uzyciu rownie czesto, co email. Podobnie zwykle listy i wizytowki. Jednoczesnie maja swietna swiadomosc wlasnych potrzeb. Pisza duzo maili, to maja Blacberry i plan taryfowy z emailem. Chca telefon muzyczny, maja muzyczne. Ostatnio motorola wypuscila telefon dla fanow facebooka i twittera. Nic wiecej w tym telefonie nia ma poza aplikacjami do tych dwoch serwisow ( i telefonem rzecz jasna). To jest kwestia innego spojrzenia sprawy, moze po prostu nie lubia rzeczy " do wszystkiego" ( nota bene Nokia tam sie slabiutko sprzedaje) iPhone , gdy na to spojrzec w ten sposob, jest iPodem z funkcja telefonu i emaila. Jesli ktos potrzebuje urzadzenia bardziej uniwersalnego, kupuje cos innego lub zaczeka, co zaproponuje Apple.

#164 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 23:54

dokladnie. Email jest standardem i bedzie chyba po wsze czasy, dlatego nie dziwi mnie omijanie szerokim lukiem BT. Nie uwazam ze winno sie skladac codziennie poklony do plakatu jobsa, ale tez ciezko uznac iPhone z telefon jak kazdy inny. Jak juz ktos napisal - wady iPhona sa promilem w stosunku do tego, co wkurza w innych telefonach. Nawet najlepsza nokia z multum funkcji bedzie niczym, jesli jej uzytkowanie nie bedzie tak proste i tak intuicyjne jak iPhone. Wlasnie tym ten telefon wygrywa ze wszystkimi innymi, juz pomijajac sam multitacz, OS X po prostu bije inne systemiki na telefony na glowe, i to jest glowny powod dla ktorego ten tel odniosl taki sukces. Przed iPhone pojawialo sie mase urzadzen tego typu, ale wszystkie przechodzily bez wiekszego echa, pozatym byly adresowane do specyficznej grupy odbiorcow. iPhone ze swoim zapleczem app store moze byc zarowno idealnym narzedziem dla biznesu (nie mowie ze dla kazdego ale dla mnie akurat jest) jak i idealna zabawka dla 6ciolatka. W tym ja widze nowatorskosc a nie w dodawaniu blututa do Palm Pre i wysuwanej klawiatury. Wole customize aplikacjami (nawet platnymi po 10dolcow) niz mozliwosc ustawienia sobie zegara i tapety na homescreenie. A ze steve zdziera z nas kase mamy pelna swiadomosc - ale znowu - osobiscie wole wydac jakas tam ilosc kasy i miec tel ktory dziala tak jak chce niz miec szit za darmo ktory jest bezuzyteczny. You always get what you pay for. Jak kogos nie stac na iPhone to nie ma sensu na sile go kupowac bo nie bedzie mogl uzywac polowy funkcji. Ja tez nie kupilam go rok temu ze wzgledu na jeszcze wtedy drogi net smsy/etc. Ale w tej chwili Play Fresh jest tak smiesznie tani ze musialam:>

#165 en0x

en0x
  • 52 postów
  • SkądBoston/USA

Napisano 01 lipca 2009 - 02:41

oj panowie i panie mam palma pre i jak dla mnie to jest w sam raz telefon chodciac ludzie mu wypominaja ze ma slaba baterie i ze nie ma aplikacji w app catalogu ale po kolei... Na poczatku bateria nie wytrzymywala calego dnia przy normalnym uzywaniu ale po 5 ladowaniach to sie zmienilo teraz mi wytrzymuje poltora dnia przy dosc duzym uzywaniu a wypunktuje co robie - 2 godziny rozmow (srednio) - godzina youtube - godzina przegladania neta - pandora radio tez kolo 2 godzin i do tego kalendarz i kontakty syncuja ci sie co 15 minut (nie ma opcji zmiany jak narazie) moj gmail ma wlaczony idle imap (email ledwo doleci do mojej skrzynki - pre juz mnie o tym informuje) mam 2 konta email do tego gtalk klawiatura jest zajebista szybko sie pisze i nie ma problemow z uczuciem ze sie nacisnie nie ten klawisz. I w ogole to wole w landscape niz w portrait. Mialem wczesniej pocket phona ktory mial klawiature w landscape i mnei to denerwowalo trzeba bylo obrocic telefon zeby zaczac pisac.... Wirtualnej klawiatury nie uznaje denerwuje mnie i tyle nie umie na tym gownie pisac a mialem na wczesniejszym pocket phonei zainstalowana Aplikacjie uruchamiaja sie dluzej niz na ifonie to przyznam a to dlatego ze one sa odpalane poprzez webkita.... nie tak jak to jest zrobione w ifonie Notyfikacje w Palm Pre sa genialne nikomu nic nie przeszkadza robie dalej co robilem. Wyswietli sie wieksze pole na dole ze przyszedl email i kawaleczek z maila i po paru sekundach to znika i zostaje sama ikonka maila na dole. To jest nie do przebicia w ifonie by mnie denerwowalo jakies gowno co wyskakuje na samym srodku ekranu i musze kliknac ok albo zignorowac bo nie zrobie nic innego. Taka prawda Multitasking mialem w windows mobile tez (kazdy windows mobile ma) ale nie jest to tak swietnie rozwiazane jak w palm pre. Odpal sobie program zeby kupic bilety do kina i odrazu dodaj date i godzine do kalendarze... Prosciej nie widzialem klikam add i sam mi dodaje. Nie musze "minimalizowac" fandango i isc do kalendarza zeby zapisac samemu. Dzieje to sie w tle. Tak samo jak i masz publiczne kalendarze i masz zebranie i sie spoznisz to mozesz wyslac emaila/smsa do wszystkich osob ktore sa zapisane do tego eventa bez zadnego problemu. Palm Pre cie notyfikuje ze masz 30 min do spotkania i mozesz tapnac na notyfikacje. albo ignorujesz albo slesz info ze bedziesz spozniony. threaded conversation sms/gtalk/mms super nie musze biegac po menu zeby przeczytac smsa czy mmsa bo sa do tego dwie rozne aplikacje. Wszystko mam w jednej. Zgodze sie ze Palm Pre duzo jeszcze brakuje. System jest nie dopieszczony jeszcze ale chlopaki od Palma nad tym pracuja nonstop. Dodaja nowe opcje i usprawniaja inne rzeczy ktore ludzie wylapia i nie dzialaja jak powinny. Zauwazcie to ze od wydania Palm Pre czyli od 6 czerwca bylo juz 3 uaktualnienia. Moj pre byl z softem 1.0.1... w dniu premiery wydali 1.0.2... teraz mamy 1.0.4 i chlopaki na laurach nie spoczeli dalej poprawiaja z czego kolesie ktorzy bawia sie calym systemem udowodnili. Duzo komentarzy ze niektore rzeczy nie sa jeszcze pokonczone i nie zostaly aktywowane. Ale w wiekszosci sa napisane. Ifon jako ifon nie jest zly sam sie prawie na niego skusilem ale zabraklo mi sprzetowej klawiatury.... jakby mial ta sprzetowa klawiature to napewno bym kupil a zreszta siec ATT w usa jest do dupy i zdania nie zmienie mialem przez 2 lata. A wiec nie porownujmy iphona 3 generacji do pierwszej generacji palma pre bo to jest jak porownywanie jablek do gruszek.... Porownajmy palm pre do ifona pierwszej generacji i zobaczymy co nam wyjdzie. A teraz sie zastanawiam czy fani ajfona po mnie pojada :P

#166 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 01 lipca 2009 - 06:18

nikt Cie nie bedzie jechac en0x:)

ja zarost nosze od przed wojny i ogolic sie nie pozwole!
i chocby wprowadzili na rynek milion innych urzadzen to jeszcze raz mowie - od nich z daleka, tak jak od wielu innych rzeczy w moim zyciu
tak, jestem apple'owskim ortodoksem i dobrze mi z tym:D

#167 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 06:30

oj panowie i panie

mam palma pre i jak dla mnie to jest w sam raz telefon chodciac ludzie mu wypominaja ze ma slaba baterie i ze nie ma aplikacji w app catalogu ale po kolei...

Na poczatku bateria nie wytrzymywala calego dnia przy normalnym uzywaniu ale po 5 ladowaniach to sie zmienilo teraz mi wytrzymuje poltora dnia przy dosc duzym uzywaniu a wypunktuje co robie

- 2 godziny rozmow (srednio)
- godzina youtube
- godzina przegladania neta
- pandora radio tez kolo 2 godzin
i do tego kalendarz i kontakty syncuja ci sie co 15 minut (nie ma opcji zmiany jak narazie)
moj gmail ma wlaczony idle imap (email ledwo doleci do mojej skrzynki - pre juz mnie o tym informuje) mam 2 konta email
do tego gtalk

klawiatura jest zajebista szybko sie pisze i nie ma problemow z uczuciem ze sie nacisnie nie ten klawisz. I w ogole to wole w landscape niz w portrait. Mialem wczesniej pocket phona ktory mial klawiature w landscape i mnei to denerwowalo trzeba bylo obrocic telefon zeby zaczac pisac....

Wirtualnej klawiatury nie uznaje denerwuje mnie i tyle nie umie na tym gownie pisac a mialem na wczesniejszym pocket phonei zainstalowana

Aplikacjie uruchamiaja sie dluzej niz na ifonie to przyznam a to dlatego ze one sa odpalane poprzez webkita.... nie tak jak to jest zrobione w ifonie

Notyfikacje w Palm Pre sa genialne nikomu nic nie przeszkadza robie dalej co robilem. Wyswietli sie wieksze pole na dole ze przyszedl email i kawaleczek z maila i po paru sekundach to znika i zostaje sama ikonka maila na dole. To jest nie do przebicia w ifonie by mnie denerwowalo jakies gowno co wyskakuje na samym srodku ekranu i musze kliknac ok albo zignorowac bo nie zrobie nic innego. Taka prawda

Multitasking mialem w windows mobile tez (kazdy windows mobile ma) ale nie jest to tak swietnie rozwiazane jak w palm pre. Odpal sobie program zeby kupic bilety do kina i odrazu dodaj date i godzine do kalendarze... Prosciej nie widzialem klikam add i sam mi dodaje. Nie musze "minimalizowac" fandango i isc do kalendarza zeby zapisac samemu. Dzieje to sie w tle.

Tak samo jak i masz publiczne kalendarze i masz zebranie i sie spoznisz to mozesz wyslac emaila/smsa do wszystkich osob ktore sa zapisane do tego eventa bez zadnego problemu. Palm Pre cie notyfikuje ze masz 30 min do spotkania i mozesz tapnac na notyfikacje. albo ignorujesz albo slesz info ze bedziesz spozniony.

threaded conversation sms/gtalk/mms super nie musze biegac po menu zeby przeczytac smsa czy mmsa bo sa do tego dwie rozne aplikacje. Wszystko mam w jednej.

Zgodze sie ze Palm Pre duzo jeszcze brakuje. System jest nie dopieszczony jeszcze ale chlopaki od Palma nad tym pracuja nonstop. Dodaja nowe opcje i usprawniaja inne rzeczy ktore ludzie wylapia i nie dzialaja jak powinny. Zauwazcie to ze od wydania Palm Pre czyli od 6 czerwca bylo juz 3 uaktualnienia. Moj pre byl z softem 1.0.1... w dniu premiery wydali 1.0.2... teraz mamy 1.0.4 i chlopaki na laurach nie spoczeli dalej poprawiaja z czego kolesie ktorzy bawia sie calym systemem udowodnili. Duzo komentarzy ze niektore rzeczy nie sa jeszcze pokonczone i nie zostaly aktywowane. Ale w wiekszosci sa napisane.

Ifon jako ifon nie jest zly sam sie prawie na niego skusilem ale zabraklo mi sprzetowej klawiatury.... jakby mial ta sprzetowa klawiature to napewno bym kupil a zreszta siec ATT w usa jest do dupy i zdania nie zmienie mialem przez 2 lata.

A wiec nie porownujmy iphona 3 generacji do pierwszej generacji palma pre bo to jest jak porownywanie jablek do gruszek....

Porownajmy palm pre do ifona pierwszej generacji i zobaczymy co nam wyjdzie.

A teraz sie zastanawiam czy fani ajfona po mnie pojada :P

Ja sam myslalem o zakupie Pre (iPhone'a nie mam), ale coraz glosniej slyszy sie, ze Pre ma niedorobki w hardware/obudowie. Pojawiaja sie szczeliny, cos skrzypi, etc. Czy to prawda? IPhone tez sie nie obyl bez grzania czy mikropekniec, choc generalnie to chyba jest dobrze wykonany.

#168 en0x

en0x
  • 52 postów
  • SkądBoston/USA

Napisano 01 lipca 2009 - 12:13

niedorobki kazdy telefon ktory dopiero co wyszedl ma oczywiscie.... - ruszajacy sie slider - resetujacy sie telefon po otworzeniu slidera - ekran na dole jasniejszy i pare innych ale nie ma napisane ze to jest w kazdym jakies 5% z tego co wyprodukowali ma te wady... napewno to zostanie naprawione w pozniejszej rewizji... Palm robi wszystko co w ich mocy aby wadliwe pre wymienic bez zadnych problemow to samo robi sprint. Nowy telefon mozna dostac przez nich albo przez palma

#169 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 01 lipca 2009 - 17:51

dokladnie.
Email jest standardem i bedzie chyba po wsze czasy, dlatego nie dziwi mnie omijanie szerokim lukiem BT.

Nie uwazam ze winno sie skladac codziennie poklony do plakatu jobsa, ale tez ciezko uznac iPhone z telefon jak kazdy inny.
Jak juz ktos napisal - wady iPhona sa promilem w stosunku do tego, co wkurza w innych telefonach.
Nawet najlepsza nokia z multum funkcji bedzie niczym, jesli jej uzytkowanie nie bedzie tak proste i tak intuicyjne jak iPhone.
Wlasnie tym ten telefon wygrywa ze wszystkimi innymi, juz pomijajac sam multitacz, OS X po prostu bije inne systemiki na telefony na glowe, i to jest glowny powod dla ktorego ten tel odniosl taki sukces.
Przed iPhone pojawialo sie mase urzadzen tego typu, ale wszystkie przechodzily bez wiekszego echa, pozatym byly adresowane do specyficznej grupy odbiorcow.
iPhone ze swoim zapleczem app store moze byc zarowno idealnym narzedziem dla biznesu (nie mowie ze dla kazdego ale dla mnie akurat jest) jak i idealna zabawka dla 6ciolatka.
W tym ja widze nowatorskosc a nie w dodawaniu blututa do Palm Pre i wysuwanej klawiatury.

Wole customize aplikacjami (nawet platnymi po 10dolcow) niz mozliwosc ustawienia sobie zegara i tapety na homescreenie.

A ze steve zdziera z nas kase mamy pelna swiadomosc - ale znowu - osobiscie wole wydac jakas tam ilosc kasy i miec tel ktory dziala tak jak chce niz miec szit za darmo ktory jest bezuzyteczny.

You always get what you pay for.
Jak kogos nie stac na iPhone to nie ma sensu na sile go kupowac bo nie bedzie mogl uzywac polowy funkcji.
Ja tez nie kupilam go rok temu ze wzgledu na jeszcze wtedy drogi net smsy/etc.

Ale w tej chwili Play Fresh jest tak smiesznie tani ze musialam:>

Możesz mi wytłumaczyć ideę pisania po raz n-ty tego samego w jednym temacie? Żaden Twój post nie wnosi nic do dyskusji. Ciągle twierdzisz tylko, że czarne jest białe, a już ewidentną oznaką braku argumentów w "dyskusji", w której zacięcie bierzesz udział jest ciągłe pisanie o tym co w nokiach, "szajsungach" i innych telefonach jest złe. Pomijam fakt, że udajesz nie zauważać zadawanych Ci pytań, których tylko w tym temacie(a nie jest to wyjątek, a reguła) zadałem dużo.

#170 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 18:29

en0x - chwala Ci! Nareszcie jakis glos prawdziwego uzytkownika. W tym co napisales brakuje mi tylko jakis odniesien do iPhona, z tego co widze chyba nie bawiles sie nim dluzej? Nad klawa fizyczna tez ja sie pastwilam od jakiegos pol roku, szukalam szukalam i szukalam, nawet kupilam taki phone i niestety przykrosc i zal i smutek mnie ogarnal. Klawa w iphone po jakims 2 dniowym treningu staje sie najlepszym przyjacielem. Pojawia sie jak potrzebna, landscape mode jest po prostu genialny. Na niczym mi sie tak wygodnie nie pisalo. Brak musu wciskania klawiszy powoduje ze pisze sie szybciej. W pionie tez nie robi wiekszych problemow co oslawione BB, ale trzeba sie wprawic(tak jak pialam jakies 2 dni i wiemy co i jak:). I mowie to jako naprawde odwieczna fanka fizycznej qwerty (wspomniana juz swego czasu niezastapiona Nokia 5500-bodajze bo za dobrz enumeru nie pamietam) i pozniej masa innych). Jedyna wada klawy w screenie to oczywiscie miejsce - o ile w pionie wsyztsko jest cacy w trybie landscape niestety zajmuje ona juz tyle miejsca ze widzimy 2-3 linijki tego co piszemy i zwlaszcza w sms to wkurza:/ Tymbardziej ze skakanie z akcelerometrem dosc wolnym chwile zajmuje. Niemniej jednak jest to znow nic w zestawieniu z funkcjonalnoscia - jak wlaczymy sobie znaki to mamy znaki, niestety klawa fizyczna nie jest juz tak wygodna przy wciskaniu numerkow etc etc. Nie zgodze sie jeszcze ze stwierdzeniem ze Palma nalezy porownywac do iPhone 2g anie 3Gs z 3.0. Minely 3 lata. Czy Panowie od Palma spali? Nie sadze. Na pewno glowkowali. I jak dla mnie na te 2-3lata glowkowan to jest za malo. Zdecydowanie za malo. Te 2-3 lata to duzo, to szmat czasu w swiecie technologii komputerowo-komorkowej i pokazalo ze nikt nie ma pomyslu jak zdusic sukces Apple. Apple tymczasem, mimo wszystkich slow krytki i mimo najwiekszego na rynku problemu przebicia - CENY, caly czas swieci triumfy bijac kolejne rekordy sprzedazy. Jak pisal insoder to cos wiecej niz dobry chlyt mauketingowy.

#171 en0x

en0x
  • 52 postów
  • SkądBoston/USA

Napisano 01 lipca 2009 - 19:28

Klawa w iphone po jakims 2 dniowym treningu staje sie najlepszym przyjacielem. Pojawia sie jak potrzebna, landscape mode jest po prostu genialny. Na niczym mi sie tak wygodnie nie pisalo. Brak musu wciskania klawiszy powoduje ze pisze sie szybciej.

z tym sie nie zgodze to tak samo jakbys miala laptopa z ekranem dotykowym i nie miala klawiatury fizycznej tylko na monitorze bys musiala pisac... czeste omylkowe dotykanie nie tych literek ale chwala Stefanowi ze ich zajebisty autocorector....

Ifonem bawic sie dlugo nie bawilem bo i po co jak nie mialem ochoty go brac ze wzgledu na to ze nie ma klawy? i ogolnie wyglada jak klocek w kieszeni w ciasniejszych spodniachs ie go nie da nosic Palm Pre owszem i inne telefony. A nie jestem pedalem czy kims innym zebym nosil torebke i w torebce fonik :)

a jakbyscie nie wiedzieli to RIM jest dla biznesu Apple jest dla zabawy a Palm jest po srodku... ktos to tak sie gdzies wypowiadal.

AVE fanom ifona i niedajcie sobie wmowic ze wydaliscie pieniadze w bloto po to zebny tylko od czasu do czasu wykonac rozmowe telefoniczna a przez 90% czasu grac w denne gierki od ktorych jest konsola ewentualnie komputer ;)

#172 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lipca 2009 - 19:34

z tym sie nie zgodze to tak samo jakbys miala laptopa z ekranem dotykowym i nie miala klawiatury fizycznej tylko na monitorze bys musiala pisac... czeste omylkowe dotykanie nie tych literek ale chwala Stefanowi ze ich zajebisty autocorector....

Uwierz mi, że tak jest. Na iPhonie pisze się szybciej, niż na normalnej klawiaturze w telefonie. Oczywiście są klawiatury QWERTY, ale wtedy telefon to "cegła".

#173 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 20:27

haha, dokladnie.

>Ifonem bawic sie dlugo nie bawilem bo i po co jak nie mialem ochoty go brac ze wzgledu na to ze nie ma klawy?

en0x - w klawie landscape to juz sie ie da zorbic bledu.
Sama nawet nigdy nie korzystalam z tej autokorekty bo nie musialam.
Ale ja mam male palce, szlacheckie dlonie ;) Dla kogos z wiekszymi paluchamy moze byc problem przy pionowej klawie, ale przy landscape juz nie ma szans.

A nie masz wrazenia ze "plaska" klawa Macbooka jest wygodniejsza niz stare klawiatury z mocno wystajacymi klawiszami?
Moj chlopak najpierw mowil ze beznadziejnie sie pisze na tym maku a po 2godz nie mogl juz patrzec na zwykla klawe. Po prostu na tych plaskich klawiszach maca pisze sie wygodniej.
To samo dotyczy klawy w iPhone. Jak juz sie chwile przyzwyczaisz to nie mozesz patrzec na klawe fizyczna:D
Naprawde pisze sie na niej niebotycznie szybko(mowie o landscape mode).

A nie jestem pedalem czy kims innym zebym nosil torebke i w torebce fonik

A ja jestem pedalem i nosze "fonik" w torebce ;))

Tu sie zgodze - iPhone nie jest ani najergonomiczniejszy ani najwygodniejszy, w dodatku latwo rysowalny. Ale znow - cos za cos.

#174 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 01 lipca 2009 - 20:58

...która dosyć często próbuje być mądrzejsza ode mnie ;) Ale oczywiście życia bez niej sobie nie wyobrażam. Co do lanscape to piszę głównie patrząc na tekst, a nie wciskane litery i przy kasowaniu na 10 wciśnięć 6 razy wciskam l, 3 backspace i raz return, a palce mam małe. I owszem przyznam, że pisze się na ekranowej bardzo wygodnie.

#175 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 01 lipca 2009 - 23:03

Uwierz mi, że tak jest. Na iPhonie pisze się szybciej, niż na normalnej klawiaturze w telefonie. Oczywiście są klawiatury QWERTY, ale wtedy telefon to "cegła".

Piszesz tu chyba tylko o twoim prywatnym doświadczeniu bo ja pomimo kilku nędznych testów robionych przez interenetowych freaków nie znam prac naukowych na temat wyższości klawiatury dotykowej iPhona nad normalną kklawiaturą w telefonie.
Poza tym istnieje coś takiego jak T9, polecam, opłaca się wypróbować.

W pionie tez nie robi wiekszych problemow co oslawione BB, ale trzeba sie wprawic(tak jak pialam jakies 2 dni i wiemy co i jak

Dziewczyno, czy pracowałaś kiedyś z BB Bold, bo jak nie to polecam. Pisałaś jakieś 2 dni? Dlaczego nie chce mi się w to wierzyć? Przestań już wypisywać bzdury.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych