Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Please log in to reply
333 replies to this topic

#301 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 12 June 2009 - 12:33

Kto uzywa dzis maca? Ano ten ktos, kto wczesniej siedzial na Widnowsie. Rzadko sie zdarza by to byl switcher z Linuxa.

Mów za siebie, na tym forum są też starszaki ;) Ja na Maka przesiadłem się z Amigi w latach 90 i nigdy nie miałem własnego peceta; przeszedłem wszystkie systemy Apple od Os 7.0 wzwyż, aż do 10.5.7 - wszystkie po kolei, z ich problemami i nowinkami. Maków po drodze miałem kilkanaście, od pierwszego PPC w historii Apple czyli 6100, potem 6200 itd itd po MBPro i iMaka z C2D.
Dopiero problemy z 10.4.10 (beznadziejny update) spowodowały że musiałem zainstalować równolegle Windowsa XP2 jako system wirtualny.To tak na marginesie.

Mam teraz 10.5.7 i z ww. problemów u mnie wystąpiło tylko dziwaczne spieprzenie kolorów, kiedy łącze MBP z telewizorem Panasonic Viera za pomocą HDMI. Wcześniej tego nie było, teraz kolory są tak przesterowane, że ledwo można to skorygować ustawieniami telewizora ale i tak jest porażająco słabo.
Na iMaku mam 10.4.11, na MB Pro Leoparda 10.5.7 i powiem tak wszystkim Tigerowcom: jeśli naprawdę nie musicie, nie przechodźcie na Leoparda. Nie warto. Ten system nie ma nic takiego, żeby był konieczny apgrejd na niego. Chyba że pracujecie na sofcie który wymaga Leo. W innym wypadku, puszczajcie marketingowe zachwyty mimo uszu - 10.4.11, albo 10.4.9, to byly ostatnie wersje systemu ktore wyrażały filozofię starego Apple - przyjazny i niezawodny system operacyjny. Dzisiaj idzie się w kierunku bajerów i wodotrysków, użyteczność zeszła na dalszy plan.

A zmiana linii laptopów 6 miesięcy po wprowadzeniu nowej linii - rewelka, Apple nawet już nie goni pecetów ale je przegania w postarzaniu własnego sprzętu.

pozdro

#302 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 12 June 2009 - 12:38

@Ruczaj: gdybym mogl to bym przesiadl sie na Amiga os 4.0 lub Morphosa ;) (moim marzeniem jest mac mini na g4 :) - zbieram kase ;)

#303 papaj122

papaj122
  • 82 posts
  • SkądKołobrzeg / Wrocław / Dublin

Posted 12 June 2009 - 12:55

Agher wlasnie sprawdzilem i o dziwno nic. Sleep, zamykanei klapy itp. chodzi dobrze. Nie wiem moze jakis soft mi blokuje ten blad czy cos ale nie mam zadnych problemow od upadatu

#304 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 15 June 2009 - 10:40

witam.

mam również problem z usypianiem laptopa przez zamknięcie klapy.
znalazł ktoś pewne rozwiązanie problemu? wyszukałem w internecie różne lekarstwa, ale boję się je zastosować by nie odkryć jeszcze większych niedogodności: reset System Management Controller (SMC) lub PRAM, odinstalowanie IStat.

druga sprawa, że wraz z tym zmniejszyła mi się długość pracy na baterii. już nie da się pracować w terenie. nie wiem czy mam kupować nową baterię, czy czekać na nową aktualizację systemu wraz z którą znów wróci mi wcześniejszy czas pracy. parę razy zostawiłem komputer na noc z zamkniętą klapą, rano komputer był niemiłosiernie rozgrzany - nie wiem czy to nie zniszczyło baterii.

#305 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 June 2009 - 13:43

witam.

mam również problem z usypianiem laptopa przez zamknięcie klapy.
znalazł ktoś pewne rozwiązanie problemu? wyszukałem w internecie różne lekarstwa, ale boję się je zastosować by nie odkryć jeszcze większych niedogodności: reset System Management Controller (SMC) lub PRAM, odinstalowanie IStat.

druga sprawa, że wraz z tym zmniejszyła mi się długość pracy na baterii. już nie da się pracować w terenie. nie wiem czy mam kupować nową baterię, czy czekać na nową aktualizację systemu wraz z którą znów wróci mi wcześniejszy czas pracy. parę razy zostawiłem komputer na noc z zamkniętą klapą, rano komputer był niemiłosiernie rozgrzany - nie wiem czy to nie zniszczyło baterii.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest powstrzymać się od instalacji 10.5.7.
Na horyzoncie zapowiadają już poprawkę 10.5.8

#306 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 June 2009 - 19:37

Kurcze, moze gdyby nie tej ajfon by apple skupilo sie prawie wylacznie na macach...

#307 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 15 June 2009 - 20:01

Czy komuś z Was zmniejszyła się drastycznie jakość baterii? Mi coconut pokazuje teraz 50% zamiast 79% jeszcze niedawno, i bateria trzyma ok 1,5h, zamiast ok 2,5 miesiąc temu :/ (320 cykli)

#308 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 15 June 2009 - 20:16

Czy komuś z Was zmniejszyła się drastycznie jakość baterii? Mi coconut pokazuje teraz 50% zamiast 79% jeszcze niedawno, i bateria trzyma ok 1,5h, zamiast ok 2,5 miesiąc temu :/ (320 cykli)

tak jak piszesz. tylko, że moja ma 95 cykli. to głupie uaktualnienie albo mi popsuło baterię, albo popsuło system, że nad nią nie panuje.

chyba muszę zgłosić się do Apple o odszkodowanie, ponieważ zrąbali mi komputer. ;)

#309 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 16 June 2009 - 07:06

jestem wkurzony. idąc spać, włączyłem sobie muzyczkę z maczka, i ustawiłem komputer, żeby po 30 minutach się uśpił. zapomniałem jednak, że wcześniej już jedno uśpienie miałem, więc mój macbook zamiast normalnie zasnąć włączył się na maksymalne obroty i tak sobie egzystował przez całą noc! no wkurzyć się można... naprawdę nikt nie znalazł rozwiązania na problem z usypianiem wynikający z 10.5.7? może niech wszyscy z tym problemem napiszmy maila o tej samej treści na support do apple - moze wtedy ktoś nam pomoże. Nie wyobrażam sobie czekania 2 miesięcy na 10.5.8, który pewnie i tak nic nie zmieni ;/ gdzieś wyczytałem, że usunięcie pliku sleepimage (/var/vm/sleepimage) może usunąć problem, a plik podobno się przywraca w poprawnej formie po następnym uśpieniu. Czy ktoś znający się na os x może określić, czy usunięcie tego jest bezpieczne i czy takie działanie ma w ogóle sens?

#310 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 16 June 2009 - 12:41

tak jak piszesz. tylko, że moja ma 95 cykli. to głupie uaktualnienie albo mi popsuło baterię, albo popsuło system, że nad nią nie panuje.

chyba muszę zgłosić się do Apple o odszkodowanie, ponieważ zrąbali mi komputer. ;)

Zresetowałem SMC i teraz już wskazania są ok - jakość baterii 75% czyli tyle ile być powinno.

Posted Image

---- Dodano 16-06-2009 o godzinie 12:43 ----

gdzieś wyczytałem, że usunięcie pliku sleepimage (/var/vm/sleepimage) może usunąć problem, a plik podobno się przywraca w poprawnej formie po następnym uśpieniu. Czy ktoś znający się na os x może określić, czy usunięcie tego jest bezpieczne i czy takie działanie ma w ogóle sens?

Usunięcie jest bezpieczne, bo tylko wyrzucasz zawartość ramu zrzuconą na dysk przed poprzednim uśpieniem. Mi kiedyś pomogło, ale czy pomoże Tobie? - nie mam pojęcia :)

#311 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 16 June 2009 - 15:04

problem usypiania dotyczy modeli macbook pro 3.1 usunąłem problem ów tak: wchodzi w system preferences/network i tam wybieramy ethernet (jeśli nie ma, tworzymy nowy) i - ponieważ jest zaznaczony jako inactive - robimy go "active" zrobiłem parę prób i wszystko działa jak za dobrych starych czasów ;) ukłon w stronę forów niepolskojęzycznych, gdzie jest mniej pyskówek, więcej dobrej woli :]

#312 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 16 June 2009 - 17:31

nie tylko pro, macbook tez ;p, chyba ze czegoś nie wiem o swoim komputerze ;) EDIT: omg, @pinkELEPHANT - ten pomysł działa! włączyłem ethernet i wszystko śmiga i usypia się na zawołanie :D

#313 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 18:57

ja mam ethernet caly czas aktywny przed i po aktualizacji. a MBP spac nie chce.... shit!

#314 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 16 June 2009 - 19:07

ja mam ethernet caly czas aktywny przed i po aktualizacji.
a MBP spac nie chce.... shit!

to może stary trick z windowsa: wyłącz, wyloguj się, zaloguj się, włącz? :P

wiem, że to mało wymyślna metoda, ale warto wszystkiego próbować :D

#315 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 June 2009 - 19:08

A jak i to nie pojdzie to tez stary fajowy trick - reinstalacja systemu hihi ;)

#316 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 19:11

Panowie olsnilo mnie !!! Stworzylem ETHERNET 2 i nareszcie zaczol SPAĆ moj MBP ! 10 razy z rzedu sprawdzalem i nie ma problemow ! Ale mi sie humor poprawil na wieczaor az otworze butelke wina ;)

#317 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 June 2009 - 19:17

No to mamy fieste ;) Nie zaprosisz kolegow? ;)

#318 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 19:19

chetnie bym zaprosil ale zona to raczej nie byla by zadowolona ;) powiedzcie mi jeszcze gdzie sie sprawdza te cykle baterii bo duzo osob na baterie narzeka po 10.5.7 ale ja spadku energi nie zauwazylem.

#319 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 June 2009 - 19:32

coconut-flavour.com - [coconutBattery 2.6.5] :)

#320 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 19:54

dzieki! to mam tak: 86% / 268 cykli / 12 miesieczny MBP....chyba wszystko ok?

#321 daniel87

daniel87
  • 53 posts

Posted 16 June 2009 - 20:09

mnie juz bateria w MBP po update doprowadza do szalu! czas pracy skrocil sie z 4,5h najpierw do 2h a teraz health wynosi 19%! o pracy na baterii moge zapomniec. przed update bylo 87%. napisalem w tej sprawie do serwisu iSource, ktory poprostu mnie olal. opisalem problem z najdrobniejszymi szczegolami, ze to po update i czy maja juz jakies oswiadczenie w tej sprawie od Apple. w odpowiedzi otrzymalem, ze moga mi wymienic baterie, jak zaplace... brak slow... zero zainteresowania problemem, nawet nie poprosili o nry seryjne komputera czy baterii...

#322 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 20:40

z gory przepraszam za off topic ale juz skoro o uaktualnieniach to mam pytanko odnosnie najnowszego uaktualnienia na iphone ...czy ono bedzie dostepne o godz. 00.01 17.06.09 ?

#323 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 June 2009 - 21:00

dzieki!
to mam tak: 86% / 268 cykli / 12 miesieczny MBP....chyba wszystko ok?

Wszystko ok :)

#324 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 June 2009 - 22:24

z gory przepraszam za off topic ale juz skoro o uaktualnieniach to mam pytanko odnosnie najnowszego uaktualnienia na iphone ...czy ono bedzie dostepne o godz. 00.01 17.06.09 ?

zna ktos odp?:grin:

#325 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 16 June 2009 - 22:28

Po dłuższym obcowaniu z 10.5.7 stwierdzam, że to najgorsze uaktualnienie odkąd korzystam z leo (a dokładnie od 10.5.2), same problemy, usypianie, stabilność programów, płynność animacji, bluetooth. Jedyna zaleta to szybkość działania, na nowym imaku śmiga aż miło, szkoda tylko że tak nie stabilnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users