Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Please log in to reply
333 replies to this topic

#276 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 09 June 2009 - 08:07

Wydaje się jakby się obie firmy umówiły z wypuszczeniem równolegle średniawego produktu. W zasadzie to dobrze, bo kolejny będzie już dożo lepszy.

#277 prozakdream

prozakdream
  • 99 posts
  • SkądPL/NYC

Posted 09 June 2009 - 11:04

Pracuję jeszczę na ver. 10.5.6 która nie sprawia mi żadych problemów. Zastanawiam się nad update do 10.5.7. Czy warto ryzykować i zaktualizować ?

#278 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 09 June 2009 - 12:18

Pracuję jeszczę na ver. 10.5.6 która nie sprawia mi żadych problemów. Zastanawiam się nad update do 10.5.7. Czy warto ryzykować i zaktualizować ?

O ile się nie mylę to nie zainstalujesz finalnego Safari 4.0

#279 prozakdream

prozakdream
  • 99 posts
  • SkądPL/NYC

Posted 09 June 2009 - 12:45

Wczoraj się o tym przekonałem :) ale czy warto ryzykować instalowanie wadliwego update czy czekać na wersje bez błędów ?

#280 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 09 June 2009 - 12:51

rozsmieszają mnie takie posty:confused:
10.5.7 działa bardzo stabilnie bez problemowo
ale:
1. pobierz combo
2. napraw uprawnienia, czasami ja używam applejack do kompleksowego czyszczenia i naprawy uprawnień
3. zainstaluj combo
4. napraw uprawnienia
będzie biegać na pewno

#281 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 09 June 2009 - 13:34

To prawie jak uzywanie CCleanera pod Windows do czyszczenia rejestru hehehe :-)

#282 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 June 2009 - 13:54

Widzę, że wiele problemów sprawia aktualizacja do 10.5.7... u mnie odpukać wszystko ok i ogólnie nie mam problemów z Leopardem. Dla tych którzy mają problemy z Leopardem ucieszy płatny update we wrześniu (Snow Leopard) ;)

#283 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 09 June 2009 - 14:44

rozsmieszają mnie takie posty:confused:
10.5.7 działa bardzo stabilnie bez problemowo
ale:
1. pobierz combo
2. napraw uprawnienia, czasami ja używam applejack do kompleksowego czyszczenia i naprawy uprawnień
3. zainstaluj combo
4. napraw uprawnienia
będzie biegać na pewno

Jakos u mnie przestal sie system zamykac (wszystko robilem tak samo jak jest to w Twoim poscie).

#284 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 09 June 2009 - 15:11

iSource, tam skieruj zapytanie.

#285 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 June 2009 - 18:31

ale czy juz wiadomo czy to wina update 10.5.7? (czy sprzet lawinowo sie posypal?) czy ktos z was na nowo instalowal leoparda i problem z uspieniem zniknol na nizszym oprogramowaniu?

#286 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 09 June 2009 - 20:14

Nagle sprzet sie posypal - no prosze nie rozbawiajcie mnie ;) Zauwazylem jedno - co update posiadacze Makow drza w strachu, bo nie wiedza, czy ich komputer w ogole wstanie. Bawi to szczegolnie na tle tysiaca zapewnien o super stabilnosci OSXa i super Snow Leoparda. Niektorzy nawet w ogole nie instaluja kolejnej wersji firmware do SMC, bo wiedza ze moze byc tylko gorzej. Rownia pochyla firmy Apple - jezeli uzywam kompa rozrywkowo to jeszcze pol biedy, gorzej jezeli na nim pracuje. Pozniej na WWDC spece Apple krytykuja zasniedziala architekture Microsoftu, a sami maja niezly syf we wlasnym gniezdzie nad ktorym prawie nie panuja. Oczywiscie o tym nie wypada mowic na tego typu spotkaniu. Moze najpierw warto zaczynac konferencje od listy tego co popsuli, a co powinni naprawic zanim przejdzie sie reklamy nowych produktow ;-)

#287 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 09 June 2009 - 20:26

Dajcie już spokój z tą histerią. Popatrzcie na to forum - ilu użytkowników ma problemy kilkudziesięciu, jeśli nie kilkunastu. Większość komputerów działa poprawnie. I jak programista ma znaleźć przyczynę. Problem leży albo po stronie użytkownika, albo jakaś partia jakiegoś podzespołu nie działa, albo jakaś aplikacja miesza. Mi wszystko działa bez problemu. Zresztą nie liczyłbym na szybką poprawkę, bo ...... teraz zajmują 10.6

#288 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 June 2009 - 20:55

Zresztą nie liczyłbym na szybką poprawkę, bo ...... teraz zajmują 10.6

Otóż to. Zamiast naprawiać "bubla" wypuszczają kolejny produkt licząc na to, że po raz kolejny sięgną do kieszeni użytkowników.
Prawie jak MS ;)

#289 Sidov

Sidov
  • 64 posts

Posted 09 June 2009 - 20:56

Dajcie już spokój z tą histerią. Popatrzcie na to forum - ilu użytkowników ma problemy kilkudziesięciu, jeśli nie kilkunastu. Większość komputerów działa poprawnie. I jak programista ma znaleźć przyczynę. Problem leży albo po stronie użytkownika, albo jakaś partia jakiegoś podzespołu nie działa, albo jakaś aplikacja miesza.

Mi wszystko działa bez problemu. Zresztą nie liczyłbym na szybką poprawkę, bo ...... teraz zajmują 10.6

Mój komputer też bez szwanku pobrał aktualizację, może te kilka czy kilkanaście komputerów mają jakieś programiki poupychane, które czynią ból.

#290 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 09 June 2009 - 21:24

Popieram wypowiedz limo. Dodajac mam osobiste obawy o przyszlosc i jakosc firmy z nadgryzionym jablkiem... Zawsze bowiem uwazalem ze to i tamto jest de facto niemozliwe, duzo ludzi ma jakies problemy a u mnie wszystko pieknie gladko, az sie stalo...

#291 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 June 2009 - 21:25

na tym forum kilka-kilkanascie ale w necie jest jest setki tysiecy skarg na ten uodate (10.5.7)

#292 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 09 June 2009 - 21:44

na tym forum kilka-kilkanascie ale w necie jest jest setki tysiecy skarg na ten uodate (10.5.7)

Ja tu widzę pewną prawidłowość.
Większość ludzi mających maki, boi się cokolwiek złego powiedzieć o OSX.
Niektórzy, tak jak Chris, jednak mówią o tym wprost, choć problem wystąpił pierwszy raz.

mam macbooka unibody i po aktualizacji nie mam profili zasilania, a inni użytkowinicy je mają. Ktoś ma jakiś pomysł?

co zauwazylem po aktualizacji:
- wiesza sie bluetooth.... - moja mighty mouse poprostu przestaje dzialac - baterie ok, ikona bt pokazuje polaczenie z mm, wylaczenie mm nie zmienia tego. trzeba wylaczyc i wlaczyc bt by zaczelo cos dzialac,
- dalej nie reaguja wiatraki na wysokie temperatury... 80stopni - wiatraki 2000rpm, nie wiem czy to tylko moj problem ale mogli by cos z tym zrobic bo problem tkwi w smc... uzywam fan control, ktory sobie z tym doskonale radzi....

Komp mi sie dluzej uruchamia, Adium i Opera nie chca sie wylaczyc (trzeba killowac) czasami przywiesza i mieli wiatrakiem jak glupi - jak na windzie. Da sie to zdowngradować?

u mnie cos photoshop cs4 zaczal zamulac... wywalal mi sie dzis 3 razy ( raz przy Raw i przy probach transformacji.. pilka sie zaczela krecici i nic przez 30 min .. ;( ) nie wiem czy ma to cos wspolnego z updatem ale np w pn i wtorek jeszcze wszystko banglalo ....

Gesty na 4 palce przestały działać w MBP

Po upgradzie przestał widzieć Drukarkę Samsunga ML-1640...

no i mnie pokusilo i zainstalowalem update no i same problemy
mam maca mini poprzedniej generacji podpietego do sony bravi 720p po zainstalowaniu updatu mam problem z kolorami i rozdzielczoscia... nie wyswietla mi poprawnie rozdzielczosci 720p no i kolory sa jakies wyblakle...
czy ktos z Was spotkal sie z takim czyms? mozna odinstalowac ta poprawke?

Po instalacji 10.5.7 mam problem z rozdzielczością ekranu. Komputer Macbook z GMA950 podłączam do monitora HPw2207h (22'') przez miniDV. Przed aktualizacją śmigał na rozdzielczości 1650 x 1050. Teraz nie widzi takiej rozdzielczości i wyświetla obraz w 1920 x 1080. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?

Po instalacji max rozdzielczosc 1920x1080 przez co mam czarne paski na gorze i na dole i nie widze menu i pol docka. co moge z tym zrobic?

Po tym update mój MacBook zamiast zasypiać gdy go zamknę, zapala diodę i rozkręca wiatrak na maxa. Kiedy go otwieram, ekran jest wyłączony i nie można go w żaden sposób włączyć. Pomaga tylko wymuszone wyłączenie komputera. Jakby tego było mało, to włącza się bez "gongu" i za chwilę sam robi restart, po czym uruchamia się już normalnie.

po nowej aktualizacji moj MBP po zamknieciu i uspieniu juz sie nie budzi....ale lipa!

Okazuje się, że update 10.5.7 może być poważnym problemem dla posiadaczy Maków z zainstalowanymi kartami ATI Radoeon i korzystających z akceleracji 3D w Windows pod VMWare. Według informacji podanych na blogu VMWare, może się to obawiać obniżeniem wydajności, błędami w renderingu a nawet zamykaniem aplikacji - czyli tzw. “kraszem”.

Nie wiem dlaczego ale po tej aktualizacji jak oglądam coś na pełnym ekranie (w mplayer, vlc, youtube) to wiatraki zaczynają szaleć (nawet do 6000rpm). Wie ktoś może jak się tego pozbyć?

u mnie przy usypianiu (MB 2,4) poprzez zamkniecie klapy w macbooku, komputer zamiast sie uspic przestaje reagowac na cokolwiek, wiatraki chodzą na maksa i jedynie wymuszenie poweroffa przywraca system do porządku. instalowałem z update'ra. (dodam, ze zawsze instalowałem z update'era i do tej pory nic sie nie działo. (10.5.4, 5.5., 5.6 działały super)

Ja pierpapier! Leo znow zaczyna zachodzic mi za skore!!! Od tak przestal sie zamykac. Po prostu ciagle przy dolnej czesci ekranu po srodu kreci sie koleczko i tak sie kreci w nieskonczonosc. Zrobilem wszystko co sie dalo. Nawet przywrocilem system z time machine i nadal to samo... (oczywiscie po urzednim zaistalowaniu systemu i nastepnie uzyciu asystenta migracji). No jestem zalamany... Czasy Leo sa policzone...
W tej chwili wracam do Tigera - z nim nie mialem nigdy takich problemow... a raczej nigdy zadnych problemow...
Takze cofam swoje slowa co do najwyzszego czasu przejscia z Tigera do Leo... Z reszta, moj podpis mowi sam za siebie...

Niestety po ostatniej aktualizacji 10.5.7 system działa mało stabilnie, zdarza mu się zawiesić. Takich problemów nie miałem przez dwa lata użytkowania 10.4.

Witam, mam następujący problem. Otóż po ostatniej aktualizacji (10.1.5.7) system zaczął się jakoś dziwnie zachowywać.
1. Przy każdym włączeniu komputera wyskakuje okno aktualizacji i chce sprawdzać czy jest coś do zaktualizowania. Nie wiedzieć czemu.
2. jakiekolwiek pliki zapisywane na Deskop'pie nie pokazują się na nim. Nie pomaga "Clean Up" czasami tylko pomoźe restart findera.
3. Kiedy odłączam internet (play online) klikając disconnect, wyskakuje bląd i każe uruchomić komputer ponownie. Pojawia się takie duże przeźroczysta czarne okno z tym komunikatem.
4. Przy każdorazowym uruchomieniu Mail'a wyskakuje komunikat "mail can not verify the identy of [moja skrzynka]" i pyta czy connect czy cancel.
Czym to może być spowodowane? Czy jest możliwość ponownego zainstalowania uaktualnienia jeśli ściągnę tą paczkę ze strony Apple? Jeśli nie to co mogę zrobić, żeby komputer znów zachowywał się "normalnie"?

To tylko niektóre skargi opisane jedynie w tym temacie.

Ja nie wiem, czy ci co tego problemu nie mają, myślą, że ci co to napisali zmyślają?

A najgorsze jest to, że Apple warunkuje instalację Safari 4 od tego bubla (10.5.7)!
Ciekawe, że wczoraj zainstalowałem Safari 4 na XP SP2 i jakoś żadnych poprawek ode mnie nie żądał.
Cieszę się, że w wersji finalnej pod windows, przenieśli "krzyżyk" zamykania na prawą stronę, co jest dużym ukłonem w stronę przyzwyczajonych użytkowników.

#293 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 09 June 2009 - 21:46

jak słyszę "napraw uprawnienia, użyj jakiegoś onyxa, cleanera, applejacka, combo, wyczyść, napraw, zainstaluj, odinstaluj, itd, itp. to śmiać mi się. od 2 lat mam maki w domu i w pracy, łącznie 5 stacji. Wszystkie uaktualniam regularnie z poziomu jabko/uaktualnienia. Żadnych combo. nigdy nie naprawiam uprawnień. Nawet nie sprawdzam. Nie używam żadnych cleanerów. WSZYSTKO chodzi bez zarzutu. Raz jeden, po tygodniu pracy z pierwszym makiem skopałem system instalując kodeki divx, flip i periana. Musiałem przeinstalować. I odpuściłem je sobie. Od tego czasu ZERO problemów. Przypuszczam, że więcej szkody robią te naprawy i czyszczenia, resety, pluginy do safari, dziwne kodeki itp niż normalne uaktualnienie. Jakaś zbiorowa obsesja. NAPRAW UPRAWNIENIA.

#294 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 09 June 2009 - 22:38

Kto uzywa dzis maca? Ano ten ktos, kto wczesniej siedzial na Widnowsie. Rzadko sie zdarza by to byl switcher z Linuxa. Co do samych problemow, byly, sa i beda. Dobrze pamietam ze byly komentarze ze cos sie zaczelo nie tak dziac z systemem gdy byl update np z 10.4.9 do 10.4.10. Trzeba smialo powiedziec - Apple to glownie marketing... Przykre choc do niedawna tak nie myslalem. Pamietacie biale iMaci? Kiedys bardzo chcialem byc ich posiadaczem. A dzis sie ciesze ze do tego nie doszlo bo jak mi Iro powiedzial ze padaly w nich plyty glowne bardzo bardzo czesto to az sie przestraszylem co moze sie stac z moim macbookiem (smierc z nienacka?). Moja strategia na dzien dzisiejszy - jesli padnie MB szykuje kase na starego mini (moze na allegro sie trafi). A jeszcze sprostuje z tym marketingiem - przyklad ostatnich dni: MB alu 13,3 - czytalem caly ten opis i niczym nie przypominal tego co jest dzisiaj. Dzisiaj bowiem wmawiaja nam ze to jest PRO! Tylko ze pro zaczyna miec duzo znaczen... Przy okazji, smieszy mnie opis wyciagania plyty w Snow Leopardzie. Owszem popieram ze jest to dobre rozwiazanie, ale ze pisza, ze teraz bedzie mozna zobaczyc proces ktory zatrzymuje wyjmowanie plyty gdy dotychczasz najbardziej zaawansowany system na swiecie nie wysuwal plyty bo cos go blokowalo mimo ze czesto juz nic nie uzywalo plyty. Przepraszam ze to mowie, ale musze - Apple schodzi na psy... Ostro ale tak to czuje... Mowi sie, ze Windows Vista dlawi potencjal ktory drzemie w sprzecie. Porownajcie sobie Tigera do Leo - co dziala stabilniej i szybciej? Pytanie retoryczne. A powracajac do aktualizacji - zycze powodzenia z rozwiazywaniem problemu wszystkim tym ktorzy sie wnerwiaja na Apple. Bo mit ze na Apple pracuje sie spokojniej i bez nerwow jest juz tylko mitem...

#295 Sidov

Sidov
  • 64 posts

Posted 10 June 2009 - 00:02

Kto uzywa dzis maca? Ano ten ktos, kto wczesniej siedzial na Widnowsie. Rzadko sie zdarza by to byl switcher z Linuxa. Co do samych problemow, byly, sa i beda. Dobrze pamietam ze byly komentarze ze cos sie zaczelo nie tak dziac z systemem gdy byl update np z 10.4.9 do 10.4.10. Trzeba smialo powiedziec - Apple to glownie marketing... Przykre choc do niedawna tak nie myslalem. Pamietacie biale iMaci? Kiedys bardzo chcialem byc ich posiadaczem. A dzis sie ciesze ze do tego nie doszlo bo jak mi Iro powiedzial ze padaly w nich plyty glowne bardzo bardzo czesto to az sie przestraszylem co moze sie stac z moim macbookiem (smierc z nienacka?).

Moja strategia na dzien dzisiejszy - jesli padnie MB szykuje kase na starego mini (moze na allegro sie trafi).

A jeszcze sprostuje z tym marketingiem - przyklad ostatnich dni:

MB alu 13,3 - czytalem caly ten opis i niczym nie przypominal tego co jest dzisiaj. Dzisiaj bowiem wmawiaja nam ze to jest PRO! Tylko ze pro zaczyna miec duzo znaczen...

Przy okazji, smieszy mnie opis wyciagania plyty w Snow Leopardzie. Owszem popieram ze jest to dobre rozwiazanie, ale ze pisza, ze teraz bedzie mozna zobaczyc proces ktory zatrzymuje wyjmowanie plyty gdy dotychczasz najbardziej zaawansowany system na swiecie nie wysuwal plyty bo cos go blokowalo mimo ze czesto juz nic nie uzywalo plyty.

Przepraszam ze to mowie, ale musze - Apple schodzi na psy... Ostro ale tak to czuje... Mowi sie, ze Windows Vista dlawi potencjal ktory drzemie w sprzecie. Porownajcie sobie Tigera do Leo - co dziala stabilniej i szybciej? Pytanie retoryczne.

A powracajac do aktualizacji - zycze powodzenia z rozwiazywaniem problemu wszystkim tym ktorzy sie wnerwiaja na Apple. Bo mit ze na Apple pracuje sie spokojniej i bez nerwow jest juz tylko mitem...

WinShit jak i Linuch i MAC , mają swoje słabe punkty, każdy z tych produktów chce być na czele czołówki, takie "Polpozyszyn"

...ale żaden winshit nie ma porównania do MACA czy Linucha, więc myślę że problemy zaczynają się nie przed MAC'owcami, tylko przed Windows 7 :)

#296 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 10 June 2009 - 00:25

Przepraszam ale nie w odpowiednim miejscu rozpetalem wojne. Takze to jest temat o aktualizacji wiec czy kolko jest lepsze od krzyzyka zostawmy w innym dziale.

#297 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 11 June 2009 - 11:01

coż, niestety mam wrażenie, że nasze problemy po 10.5.7. rozwiąże dopiero nadejście września, 29 dolarów i Snow Leopard. Coś tak czuję, że to było specjalnie zrobione :P:P:P

#298 papaj122

papaj122
  • 82 posts
  • SkądKołobrzeg / Wrocław / Dublin

Posted 11 June 2009 - 13:40

Wgralem uaktualnienie 10.5.7 na Maca Pro i na MacBooka Unibody i wszystko dziala ladnie. Nic sie nie wiesza, Adium dziala, gesty na MB(alu) tez bez problemu. Ogolnie po aktualizacji nie ma zadnych problemow u mnie (min.wiatrak reaguje na zmiany temp)

#299 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 11 June 2009 - 19:52

Wgralem uaktualnienie 10.5.7 na Maca Pro i na MacBooka Unibody i wszystko dziala ladnie. Nic sie nie wiesza, Adium dziala, gesty na MB(alu) tez bez problemu.
Ogolnie po aktualizacji nie ma zadnych problemow u mnie (min.wiatrak reaguje na zmiany temp)

i szczęście Twoje :)

sprawdz czy sie nie zawiesi przy zamykaniu klapy do sleepa za drugim razem od włączenia systemu :P

#300 wlodi28

wlodi28
  • 91 posts
  • SkądKowary

Posted 12 June 2009 - 10:46

nie wiem czemu ale do dzis nie moge zaktualizowac systemu na 10.5.7 mam 10.5.6 jak daje w ikonke jabluszka potem akutualnienia pisze mi ze mam wszystko zaktualizowane ...;/ o co chodzi?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users