ja uz sleep ogarnolem ... ale moj mac "siada" przy otwarciu wielu aplikacji...zdechl mi przed chwila przy kopiowaniu plyty VCD na dysk twardy....

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7
Rozpoczęty przez
51m0n
, 12 maj 2009 22:10
333 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 czerwca 2009 - 22:46
Napisano 18 czerwca 2009 - 13:40
a u mnie po rozwiązaniu problemu ze sleepem jest super na szczęście. i rzeczywiście, na 10.5.7. smiga az miło. ale to i tak niedopuszczalne, zeby takie błędy się*zdarzały i użytkownik musiał robić jakies dziwne manewry w stylu właczanie ethernetu etc. by komputer normalnie spał.
Napisano 20 czerwca 2009 - 18:35
Witam u mnie problem na 10.5.7 pojawił się dopiero po podłączeniu maca mini do telewizora LCD. Kombinowałem wpierw po DVI -HDMI ale miałem problemy z uzyskaniem odpowiedniej rodziałki a później podłączyłem TV po d-sub . Po powrocie do typowego d-sub mac mini z komputerowym Samsungiem 22 rozdzielczośći są kosmiczne łącznie z odswieżaniem po 90 i 100 hz do wyboru i standardowo tak jak ktoś wcześniej napisał brak 1680 x 1050.
Jedynie pozostaje 1024 x 768 do w miare normalnej pracy lub dłubanie w SwitchResX. Swoją drogą czy wiadomo coś o przybliżonym terminie jakiejś poprawki od Apple w tej kwesti?? Czy uzbrojenie się w cierpliwość i czekanie na 10.5.8
Napisano 22 czerwca 2009 - 09:52
Mi po tym updacie krócej bateria w MBP trzyma
Z tego co czytałem na innym forum nie jestem sam...

Napisano 22 czerwca 2009 - 10:14
też nie udało mi się rozwiązać problemu z baterią. podobno problem wynika z aktualizacji smc firmware. w moim przypadku system mi mówi, że mam stary firmware 1.1. aktualizacja przyniosła firmware 1.3, który coś nabroił. z jednej strony nie widać aktualizacji w systemie. z drugiej jak chcę wgrać aktualizację (stwierdzilem, że może ponowne wgranie coś polepszy) smc ze strony apple, wyskakuje mi komunikat, że już ją posiadam.
zrezygnowałem z własnoręcznych prób naprawy. nie chcę pogorszyć stanu. są osoby, którym aktualizacja przepaliła płyty główne.
pytanie tylko takie: czy bateria nawet po skorygowaniu błędów updatu wróci do normy? pytanie drugie: czy jeśli kupię nową baterię, będę znów miał 5 godzin pracy komputera?
niestety apple udaje głupa i zachowuje się jakby problemu nie było. przydałby się jasny komunikat, co dalej mamy robić, co apple w tym temacie robi.
u mnie mocno spadło zaufanie do tej firmy. żywotność baterii i prostota usypiania laptopa były jednymi z głównych powodów przesiadki na ten system. jednak to że jest chwilowy problem w tym temacie, to nie wielki problem. problemem jest, że nikt nie wie co dalej z tym począć. czekać na poprawkę? wymieniać baterię? może przesiadać się na windowsa?

Napisano 22 czerwca 2009 - 11:00
serwis iSource zaleca wstrzymanie sie z kombinowaniem z bateria do momentu pojawienia sie 10.5.8. jesli update nie rozwiaze problemu to ciekawe czy beda wymieniac padniete baterie. jakos nie chce mi sie w to wierzyc, wiec trzeba miec nadzieje, ze update pomoze.
Napisano 22 czerwca 2009 - 11:26
@pinkElephant do MBP Unibody nie było updatu firmwaru więc u mnie to wina 10.5.7 :/
Napisano 22 czerwca 2009 - 13:29
@pinkElephant do MBP Unibody nie było updatu firmwaru więc u mnie to wina 10.5.7 :/
też sobie nie przypominam bym robił SMC firmware update. może był dołączony do 10.5.7. (nie wiem jak sprawdzić kiedy robiłem ubdate do systemu 10.5.7) fakt jest taki, że w spisie aplikacji mam modyfikację SMC Firmware 1.3 dnia 09-06-02. lecz gdy sprawdzam hardware mam wypisaną wersję SMC Version (system): 1.16f11.
czyli mam z jednej strony zarejestrowany update 1.3, z drugiej strony nie jest widoczny.
gdzieś czytałem wątek w którym łączono jeden i drugi update.
popatrz tu: EFI and SMC firmware updates for Intel-based Macs
MacBook Pro (15-inch, Late 2008) to chyba twój model. widnieje w spisie dla SMC firmware 1.3.
Napisano 22 czerwca 2009 - 18:45
Tak, mam MBP late 2008. Ale SMC mam 1.2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych