Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#251 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 02 czerwca 2009 - 08:10

mnie pomogło tylko na chwilkę niestety. Mogli by to już naprawić

#252 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 czerwca 2009 - 23:38

jesli nie naprawia tege bledu w ciagu miesiaca to szukajcie mojego rocznego MBP kupionego w ispocie na ALLEGRO...bede wracal na winde z jakoa toshiba...bo juz sil nie mam...a nerwy to sklaniaja mnie pozbycia sie MBP! ps. ZENADA ZE STRRONY APPLA !!!

#253 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 03 czerwca 2009 - 06:23

"Apple MacBook and MacBook Pro sleep issues with Mac OS X 10.5.7 updat"
moglby to ktos w jakis prosty i zrozumialy dla laika sposob przetlumaczyc na j.polski? :)

1. Otwórz System Preferences > Network (Preferencje systemowe > Sieć)
2-1. Jeśli widzisz Ethernet port na liście po lewej stronie i jest on Nieaktywny, aktywuj (klikając na ikonie i wybierając uaktywnij usługę) Kliknij zastosuj
2-2. Jeśli nie widzisz portu Ethernet, kliknij "+" w dolnym lewym rogu.
3. Menu "Interfejs" wybierz Ethernet
4. Wprowadź nazwę i kliknij "Utwórz" "Create." Powinno pojawić się połączenie Ethernet na liści
5. Kliknij "Zastosuj"

Jeśli problem występuje, a połączenie Ethernet jest aktywne, spróbuj nie zmienić na nieaktywne, wylogować się, zalogować się i aktywować Ethernet

#254 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 czerwca 2009 - 09:09

jesli nie naprawia tege bledu w ciagu miesiaca to szukajcie mojego rocznego MBP kupionego w ispocie na ALLEGRO...bede wracal na winde z jakoa toshiba...bo juz sil nie mam...a nerwy to sklaniaja mnie pozbycia sie MBP!
ps. ZENADA ZE STRRONY APPLA !!!

Czyzbys zapomnial? ;)

Mac OS X v10.4 - Wikipedia, the free encyclopedia

#255 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 10:32

No i co update tonowe problemy się zaczynają, ja nie wiem czy apple kiedy kolwiek osiągnie to co im się udało na 10.4.11 , raczej nie bo 10.5 już ma dni policzone 10.6 chodzi ociężale że Vista przy nim to poprostu zapierniczna na moim mini, szkoda że apple poszło w świat bajerów a nie normalnego stabilnego OSa o małzch wymaganiach i stabilnym działaniu. Jak dla mnie OS powinien być tak lekki że praktycznie nie zauwarzalny dla komputera a oni robią jakieś giganty.

#256 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 03 czerwca 2009 - 10:50

10.6 chodzi ociężale że Vista przy nim to poprostu zapierniczna na moim mini

Czy to przypadkiem nie jest mini z procesorem Core Solo? Wymień procesor na jakiś dwurdzeniowy. ;)

#257 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 16:26

Seb: Microsoft tez zrobil krowiasto-mulasta Viste. Poza tym Snow Leopard 10.6 jest chyba wciaz w stadium rozwoju (Beta ???). Z drugiej strony patrzac na Windows 7 system moze byc nie dosc, ze bardzo ladny, nowoczesny to do tego bardzo responsywny. Jak widac, jak sie chce to sie da.

#258 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 czerwca 2009 - 06:34

Seb: Microsoft tez zrobil krowiasto-mulasta Viste. Poza tym Snow Leopard 10.6 jest chyba wciaz w stadium rozwoju (Beta ???). Z drugiej strony patrzac na Windows 7 system moze byc nie dosc, ze bardzo ladny, nowoczesny to do tego bardzo responsywny. Jak widac, jak sie chce to sie da.

Nie czepiajmy się Visty. Bardzo przyzwoity system, pod warunkiem że sprzęt jest w miarę nowoczesny (dwurdzeniowy procesor) ;)

#259 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 15:00

Sam dzialalem na Vista 64-bit na MBP Early 2008- nie jest to niestety to czego mozna bylo oczekiwac od giganta z Redmond ;-)

#260 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 czerwca 2009 - 18:10

panowie zalozcie sobie nowy temat o viscie i nie robcie tu off topa.... :) ps. niegdy nie mialem problemow na windowsach takich jak mam teraz po nowej aktualizacji na Leo! a najgorsze jest to ze Apple nic sobie z tego nie robi... ja juz polityke Appla chyba rozkminilem ;) no bo jaki uzytkownik laptopa za 7-9 tys zl powie ze mu cos nie dziala np. (sleep) uzytkownikowi laptopa za 2,5 tys z windowsem ... Apple beeee..... ;)

#261 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 18:20

Czy to przypadkiem nie jest mini z procesorem Core Solo? Wymień procesor na jakiś dwurdzeniowy. ;)

Wiesz nie zapominaj że to jest tylko OS a nie jakaś super nowoczesna gra. A OS wymagający procka Dual Core to już będzie przegięcie.

#262 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 czerwca 2009 - 20:16

Gdybym był użytkownikiem laptopa z logo nadgryzionego jabłka i miał problemy o których piszecie - pozbyłbym się klamota. Przecież sprzęt i system operacyjny ma służyć do wykonywania określonych zadań. Jeżeli tego nie robi i sprawia problemy - czas zmienić sprzęt na inny. Nie podoba mi się polityka Apple. Od czasu przejścia na procesory Intela co chwilę można przeczytać o problemach. A to pękające obudowy, kiepskie matryce, wyzbywanie się złączy które miały być standardem, problemy z systemem po kolejnych aktualizacjach. Nie tędy droga. Mnie Leopard zawiódł i więcej go nie zainstaluję. Cieszę się tylko, że nie kupiłem laptopa Apple. Zdecydowałem się na nowego Lenovo (za ułamek ceny Apple) i Vistą na pokładzie. Nie miałem z tym komputerem żadnych niemiłych niespodzianek. Nigdy się nie zwiesił i nie odmówił posłuszeństwa. Ale to już lekki OT ;) Wróciłem do 10.4 i tak już zostanie. Nie mam czasu na rozwiązywanie kolejnych problemów. To mam codziennie w pracy...

#263 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 05 czerwca 2009 - 21:00

Naprawdę nie rozumiem dlaczego wszyscy wieszają psy na Apple. Jaki procent użytkowników Maców dotyczy problem z usypianiem - 1%, 2%, 5%. Postawcie się w roli programistów Apple. Na większości komputerów problem nie występuje. Naprawdę w takim przypadku trudno znaleźć przyczynę. Może problem powoduje jakaś ściśle określona partia jakiegoś podzespołów, może jakiś zainstalowany problem. Naprawdę nie wierzę żeby nic z tym nie robili - tylko w takim przypadku naprawdę trudno zidentyfikować przyczyny. Dla tych, u których problem się mam tylko jedną radę - powrócić do wersji 10.5.6.

#264 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 21:13

Jak dla mnie powodem jest to że system od początku był pisany pod PPC i aby wszystko chodziło super na X86 to apple by musiał wszystko pisać od nowa.

#265 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 05 czerwca 2009 - 23:06

Dla tych, u których problem się mam tylko jedną radę - powrócić do wersji 10.5.6.

a jakieś info dla switchera, jak to zrobić (bez utraty wszystkiego na dysku ?

#266 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 czerwca 2009 - 08:48

Najlepiej przed aktualizacją zrobić kopię (obraz dysku). Teraz to już tylko ponowna instalacja z zachowaniem ustawień.

#267 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 07 czerwca 2009 - 19:22

a jakieś info dla switchera, jak to zrobić (bez utraty wszystkiego na dysku ?

Sam jestem switcherem, MacBooka mam od dwóch miesięcy, ale przed upgradem zrobiłem obraz dysku przy pomocy Carbon Copy tak na wszelki wypadek.

#268 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 07 czerwca 2009 - 19:47

już sobie poradziłem. Zwykłe przeinstalowanie, czy jak to się nazywa u macowców ;) i zainstalowanie poprawki 10.5.6. Powiem wam jednak, że problemy z usypianiem się nie skończyły. Jak zamknę klapę to niestety ale nie mogę go obudzić.

#269 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 czerwca 2009 - 20:28

Skoro jest na gwarancji to forum jest niepotrzebne ;)

#270 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 07 czerwca 2009 - 20:39

myślisz, że to problem sprzętowy ?

#271 cyberspace1221

cyberspace1221
  • 172 postów
  • SkądM-kw

Napisano 07 czerwca 2009 - 21:04

Naprawdę nie rozumiem dlaczego wszyscy wieszają psy na Apple. Jaki procent użytkowników Maców dotyczy problem z usypianiem - 1%, 2%, 5%.

Postawcie się w roli programistów Apple. Na większości komputerów problem nie występuje. Naprawdę w takim przypadku trudno znaleźć przyczynę.

Może problem powoduje jakaś ściśle określona partia jakiegoś podzespołów, może jakiś zainstalowany problem. Naprawdę nie wierzę żeby nic z tym nie robili - tylko w takim przypadku naprawdę trudno zidentyfikować przyczyny. Dla tych, u których problem się mam tylko jedną radę - powrócić do wersji 10.5.6.

Dobrze gada polać mu ;)

#272 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 czerwca 2009 - 22:57

google zwraca 40000 stron na temat problemow z zasnieciem leoparda 10.5.7 wiec całkiem solidny wynik. mnie osobiscie jako programiste dziwi, majac zamknieta platforme sprzetowa, zamknieta platforme softwarowa walnac takiego bezlitosnego buga we wlasnym kodzie, programisci apple sa w o niebo lepszej sytuacji niz koderzy windowsa, bo koderzy windowsa nie decyduja jaki hardware bedzie w komputerach na ktorych ich soft jest instalowany

#273 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 23:21

google zwraca 40000 stron na temat problemow z zasnieciem leoparda 10.5.7 wiec całkiem solidny wynik. mnie osobiscie jako programiste dziwi, majac zamknieta platforme sprzetowa, zamknieta platforme softwarowa walnac takiego bezlitosnego buga we wlasnym kodzie, programisci apple sa w o niebo lepszej sytuacji niz koderzy windowsa, bo koderzy windowsa nie decyduja jaki hardware bedzie w komputerach na ktorych ich soft jest instalowany

To prawda.
Nie zgodzę się, że to jest problem 5% komputerów.
Mam 5 kolegów z MB z którymi blisko współpracuje i 2 z nich zgłosiło mi ten problem.
O ile wiem oni na pewno zainstalowali 10.5.7.
Jak widać z tematu, programiści z Cupertino nie potrafią ogarnąć rosnącej liczby konfiguracji sprzętowych.

#274 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 czerwca 2009 - 10:56

A wiec plus dla tak krytykowanego Windowsa ;) Przy okazji, ciekaw jestem czy Ci ktorzy maja problem z usypianiem, czy testowali takze to na Windowsie? Moze po prostu cos ze sprzetem u niektorych nawalilo a niekoniecznie z systemem.

#275 Shatter

Shatter
  • 19 postów

Napisano 09 czerwca 2009 - 07:52

To tylko pro forma napiszę - aktualizacja do 10.5.7 bez żadnego problemu, instalowałem z "combo" (tylko dlatego że pisali że tak lepiej ponoć...), na razie bez żadnych niespodzianek. Zaraz później Safari4 i wsio hula. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych