Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 użytkowników oddało głos)

1. JESTEM ZA (318 głosów [52.74%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 głosów [38.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 głosów [8.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.62%

Głosuj

#51 wzdrl

wzdrl
  • 18 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 12:39

[QUOTE]Ja również jestem zdecydowanie na NIE. Jest to serwis MyAPPLE, a więc jak sama nazwa wskazuje dla użytkowników produktów marki Apple.

W zgodzie z tym co napisałem- nie widzę na tym forum miejsca zarówno na tematy związane z pomocą w instalacji MacOS X na PC, ale także na tematy związane z jailbreak'iem iPhone'a. Jeśli komuś polityka Apple'a nie odpowiada (w jakimkolwiek zakresie) nikt przecież nie zmusza go do używania ich produktów, ani do udzielania się na tym właśnie konkretnym forum (skoro są inne w sieci)[/QUOTE]

Jeśli polityka Apple stoi w konflikcie z prawem, a to się okaże przy okazji sporu psystar vs. apple (przynajmniej dla prawa amerykańskiego), to mam prawo się z nią nie zgadzać.

Podobnie mam prawo wymienić sobie sam baterię w iphonie, gdy tylko tego zachcę. Wcale nie muszę wysyłać telefonu do apple. Naruszam w tym momencie EULE. Zdaję sobie z tego sprawę. Pytanie tylko brzmi, czy sama EULA wcześniej nie narusza prawa, w tym także mojego prawa do korzystania z różnych towarów, które zakupię w taki sposób, jaki jest określany przez prawo.

Szczerzę mówiąc, dziwi mnie fanatyzm niektórych forumowiczów. Prawda jest taka, że gdyby to Microsoft dopuścił się takich nadużyć, nikt by nie zawahał się go skrytykować. No ale to w końcu Apple. Firma-Religia dla ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić ze swoim życiem, więc wielbią Świętą Krowę, wyżywając się na mniej zamożnych albo mniej obeznanych użytkownikach korzystających np. z Windows.

---- Dodano 23-02-2009 o godzinie 14:41 ----
.[QUOTE]Drogi forumowiczu jak napisałem "myapple" sugeruje iż dotyczy produktów apple a hackintosh raczej nim nie jest[/QUOTEJ

Jest nim OS X, który jest instalowany na PC. Który z tego co wiem, sprzedawany jest osobno, w pudełku. Nie jest integralną częścią maca. Nie naruszam integralności maca instalując ten system na PC, dlatego, że nie kupuję samego maca. Sam system.

#52 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 12:41

podkowa: ale jest nim OSX

#53 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 23 lutego 2009 - 12:47

Ja jestem za brakiem hipokryzji - albo hackintosh NIE i jailbreak NIE, albo dwa razy TAK. I proszę administrację o nie karmienie gawiedzi bzdurami typu, że jailbreak nie wystarczy do piracenia, a opis instalacji OS X na pc wystarczy. Ktoś powie, że jb jest ok bo aby kraść programy trzeba znać źródło w cydi itp. To ja powiem tak: sam opis instalacji OS X na pc nie wystarczy do kradzieży oprogramowania bo trzeba wiedzieć skąd ściągnąć i umieć to zrobić (mieć program). Ktoś mi odpowie, że to banały i każdy może sobie to wyszukać. Ma rację - ale tak samo jest w przypadku crackowania aplikacji z appstore. Dlaczego w sondzie nie ma pytania odnośnie jb?

#54 podkowa

podkowa
  • 169 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 12:47

"Firma-Religia dla ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić ze swoim życiem, więc wielbią Świętą Krowę" Kolego ty masz chyba jakieś kompleksy? Co zrobisz ze swoim PC-etem to twoja sprawa i chyba nikt tego tu nie ocenia. Pytanie było proste czy jesteś za czy przeciw. I ja jestem przeciw !

#55 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 postów
  • Skąd27-400

Napisano 23 lutego 2009 - 12:49

Nie, nie mogę, bo żaden sklep nie przyjmie zwrotu otwartego opakowania z oprogramowaniem.

Łaski nie robią - w polskim prawie jest taka opcja.

---- Dodano 23-02-2009 o godzinie 14:54 ----

prawo jest raczej ponad umową, ktoś to tłumaczył na forum na przykładzie ilości dni jakie ma konsument na oddanie produktu do sklepu z powodu uszkodzenia mechanicznego które powstało przed zakupem, a zostało zauwazne juz po nim. I chocby w umowie widniał zapis, ze po 3 dniach juz nie mozesz tego sprzętu oddac, to prawo mowi, ze masz na to xx dni i to jest wartość obowiązująca.

Jeśli treść lub fragment umowy nie jest zgodny z obowiązującym prawem. Ale z tego nie wynika, że możesz sobie olać dowolną umowę.

#56 Hara

Hara
  • 95 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lutego 2009 - 13:11

Tak, tak, tak - przy otworzeniu oddzielnego działu, z możliwością odfiltrowania takich postów i z radykalną moderacją (podobną do tej, jaką teraz mamy z iPhone).

Część ludzi po prostu boi się nowości. Porady jak odpalić Mac OS X na blaszaku mogą pomóc w rozwianiu tych wątpliwości i własnoręcznym przetestowaniu OS X. Dzięki temu może przybędzie nam kolejny posiadacz prawdziwego Maka.

JESTEM PRZECIW!

jhartman. Popieram każdego nowego użytkownika jak to określiłeś "prawdziwego Maca" jeśli jest to użytkownik świadomie wybierający Mac OS, a nie dlatego że jest modny i inni mają (patrz większość użytkowników iPhone).
Od kiedy Mac trafił pod strzechy, kosztowało to mnie utratę procesorów PowerPC, tańsze Maciusie = słabsze wykonanie oraz zasyp postów iPhonowych "coś mi nie działa!!!!! Buuu!" i "Mac jest do d... i wracam do PC" poprzez RSS z MyApple.
Nic mnie tu nie trzyma, zaraz ktoś powie. Trzyma, to co i dziesięć lat temu i wcześniej...
Cóż, mody nie zatrzymam, bo dziś to dla wielu to wyznacznik jak żyć, a ja mogę sobie tylko zmienić białe jabłko na szybie na tęczowe, bo wierzę że są nadal tacy, którzy to zrozumieją ;)

#57 wzdrl

wzdrl
  • 18 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 13:12

Jeśli treść lub fragment umowy nie jest zgodny z obowiązującym prawem. Ale z tego nie wynika, że możesz sobie olać dowolną umowę.

tylko taką która jest niezgodna z prawem lub której status prawny nie jest potwierdzony.

#58 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 23 lutego 2009 - 13:36

Większość ludzi kupuje Maki, ponieważ są ładne i instalują na nich Windows. Użytkownicy hackintoshy instalują Os X, ponieważ uznają ten system za najlepszy.

#59 sahib

sahib
  • 73 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 13:48

Łaski nie robią - w polskim prawie jest taka opcja.

Powodzenia z takim zwrotem w takim razie.

Po raz kolejny powtarzam - EULA nie jest umową i nie ma mocy prawnej umowy.

#60 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 14:39

Ja jestem jak najbardziej za koncem tej hipokryzji na forum. Osobny dzial rozwiazalby sprawe najlepiej. Zauwazcie - ze na tym forum mowa jest tez o wspolpracy Mac-Pcet,wiec dlaczgeo niby nie mialoby byc dzialu o hakintoshach? I co maja powiedziec osoby ktore maja i jedno i drugie?:> Mam macbooka, ale na codzien do pracy uzywam 4rdzeniowego poteznego Fake-Maca, bo zwyczajnie na oryginalny sprzet za 12tys zl (!!!) mnie nie stac i nie stac 99% ludzi w tym kraju. Wiec jak juz ktos napisal - nie udawajmy ze problemu nie ma. Moze z tego wyjsc tylko duzo dobrego - ja nigdy nie kupilabym Macbooka gdyby nie wczesniejszy test systemu za grosze.

#61 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 23 lutego 2009 - 14:40

..zdecydowanie NIE

..JB a MacOS na sprzecie firm 3-cich to 2 rozne sprawy.. Apple mowiac NIE dla JB osmiesza sie..

poOzdrawiam

#62 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 14:48

Do ludzi, którzy gadają o psystarze:

nie wiem, czy wiecie, ale proces Psystar vs Apple jak na razie ma swój wynik na rękę Psystar'a.
Podaje to bardzo wiele źródeł internetowych, informację taką podało także kilku użytkowników, z czego przynajmniej jeden podobno napisał newsa w tej sprawie na MyApple. News oczywiście nie został zamieszczony, tematy z pytaniami "dlaczego" wymownie zablokowane lub usunięte, a same informacje zaczęły w niewyjaśńionych okolicznościach wyparowywać*z forum.

Dla zainteresowanych podaję linki:
Psystar wins a battle, legal war just getting started - The Unofficial Apple Weblog (TUAW)
Psystar wins legal round against Apple
Slashdot | Psystar Wins a Round Against Apple
Psystar wins one against Apple

i tak dalej i tak dalej...

Gwoli jasności - dlaczego tak bronię hackintoshy, skoro sam posiadam, jak to niektórzy tutaj mówią, "legalne" produkty Apple i dedykowane systemowi OS X komputery?
Dlatego, że gdyby nie kolega, który kiedyś*zainstalował Tigera na moim starym laptopie firmy HP, do dzisiaj męczył bym się z Windowsem.
Podobnie z resztą jak kilku moich kolegów z wydziału, którym teraz na zajęciach świecą się*białe jabłka na obudowie.

#63 bobrownik

bobrownik
  • 141 postów
  • SkądNowy Dwór Maz.

Napisano 23 lutego 2009 - 15:02

Ja sam jestem przykładem, który z hacintosha przeszedł na "normalny" sprzęt Apple. Po prostu popatrzyłem, jak to działa, poznałem trochę system i zdecydowałem się kupić Maca Mini. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :P Dlatego jestem na TAK. Pozdrawiam

#64 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 15:11

JESTEM NA TAK! Jestem uzytkownikiem Maca a nie hakintosza (ale tez na nim zainstaluje OS X). I zaden poziom nie spadnie jesli Moderacja bedzie czujna.

#65 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 23 lutego 2009 - 15:16

zawsze można to ograniczyć do czystych dyskusji. Bez podowania że płyta Gigabyte model taki a taki się nada. Acz brakuje mi w ankiecie "JB nie i HacOsX nie". Ale skoro jest jedno to dla mnie jest to ta sama ingencja w OsX, to że jeden w pudełku a drugi nie to bez znaczenia dla mnie. Skoro Apple stwierdziło że nie można ingerować w OsX na iP i nie można instalować OsX na PC to dla mnie to takie same posiadania zdania w....nie powiem gdzie, ale hipokryzja aż oczy pieką.

#66 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 15:23

Wystarczy zerknąć na osx86.pl i już widzimy jaki poziom reprezentują ludzie z OS X na PC... Nie, proszę was, nie róbcie tego! ;-)

Kolego Wojciechu23. Na jakiej podstawie twierdzisz, że poziom jaki reprezentują ludzie na tamtym forum jest ni ższy? Tak sie składa, że czytam różne makowe fora i na każdym z nich można wymienić fachowe informacje.
Sam używam Maca od wielu lat, kiedy nie śniło się jeszcze o intelMacach a nawet o PowerPC. Niestety to na tym forum widzę, że najbardziej krzyczą ci, którzy tak na prawdę o macach niewiele wiedzą.

#67 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 15:27

jestem przeciw, te dwa swiaty, Mac i PC nie mozna mieszac, standart moze byc tylko jeden, i standartem tym jest tylko mac, a co to by sie zaczelo za narzekanie na MacOSX gdyby ludzie zaczeli instalowac go u siebie na PeCetach i system by im sie wieszal, koniec z legenda stabilnego systemu? wybor jest albo mac albo pc, nie ma kompromisu, sorry

#68 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 15:57

jestem przeciw, te dwa swiaty, Mac i PC nie mozna mieszac, standart moze byc tylko jeden, i standartem tym jest tylko mac, a co to by sie zaczelo za narzekanie na MacOSX gdyby ludzie zaczeli instalowac go u siebie na PeCetach i system by im sie wieszal, koniec z legenda stabilnego systemu? wybor jest albo mac albo pc, nie ma kompromisu, sorry

Mylisz dwie sprawy: nie chodzi o to, żeby Apple wypuściło oficjalnie taką wersję OSX na PC, co spowoduje chaos ze sterownikami, wirusami i tzw. noob'ami. Chodzi o to, żeby każdy miał możliwość wyboru na jakim sprzęcie chce sobie postawić legalnie zakupiony system.

#69 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 15:57

Cóż, mody nie zatrzymam, bo dziś to dla wielu to wyznacznik jak żyć, a ja mogę sobie tylko zmienić białe jabłko na szybie na tęczowe, bo wierzę że są nadal tacy, którzy to zrozumieją ;)

JEAHH. 68k rządzi :)

#70 sahib

sahib
  • 73 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 16:00

jestem przeciw, te dwa swiaty, Mac i PC nie mozna mieszac

Apple samo weszło z buciorami w świat PC w momencie przesiadki na Intele, więc cały twój post jest raczej pozbawiony sensu.

#71 iAm Nano

iAm Nano
  • 99 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 16:10

TAK,a dlaczego? Bo zanim kupię Maca mogę go wypróbować. No i nie muszę kupować nowego kompa tylko dla systemu.Ew mogę wtedy kupić komputer z lepszą grafiką, bo u Apple są słabe. NIE, bo to nielegalne.

#72 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 16:15

Do instalacji Windows przez BootCamp potrzebny jest bootloader - podobnie jak w przypadku legalnego OS X na PC. Po zainstalowaniu Windows trzeba dograc specjalne sterowniki dla sprzetu - podobnie jak w przypadku OS X na PC:). Jak to zatem jest? Windows na Maku jest okej, ale OS X na PC juz nie? Nie pisze tutaj o kwestiach prawnych (bo to kwestia, jak widac, mocno dyskusyjna), tylko o niektorych reakcjach :).

#73 sahib

sahib
  • 73 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 16:16

NIE, bo
to nielegalne.

Ta kwestia jest akurat mocno dyskusyjna.

#74 iAm Nano

iAm Nano
  • 99 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 16:19

Ta kwestia jest akurat mocno dyskusyjna.

Łamie prawa Apple

#75 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 23 lutego 2009 - 16:22

Łamie prawa Apple

Korporacja tak może napisać tak jak i ja mogę napisać że twój post złamał prawo. Ani korporacje ani my tego prawa nie definiujemy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych