Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• This topic is locked This topic is locked
702 replies to this topic

Poll: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 member(s) have cast votes)

1. JESTEM ZA (318 votes [52.74%] - View)

Percentage of vote: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 votes [38.64%] - View)

Percentage of vote: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 votes [8.62%] - View)

Percentage of vote: 8.62%

Vote

#76 iAm Nano

iAm Nano
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 February 2009 - 16:26

Apple napisało,że ich system można(legalnie) instalować tylko na Macach.

#77 sahib

sahib
  • 73 posts

Posted 23 February 2009 - 16:29

Apple napisało,że ich system można(legalnie) instalować tylko na Macach.

I na poparcie tej tezy wskazali zapisy prawa stanowionego, mianowicie: ...

No właśnie.

Apple równie dobrze może stwierdzić, że z ich komputerów mogą korzystać wyłącznie osoby ubrane w żółte koszule w brązowe paski. Nie jest to jednak obowiązujące prawo.

#78 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 23 February 2009 - 16:37

Zresztą co tu dużo pisać, było już pisane kilka razy że w UE hacintoshe są legalne, działa tak już pewne firma w Niemczech. Nawet słynące z absurdalnego prawa Stany Zjednoczone dają powoli firmie psystar zielone światło.

#79 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 23 February 2009 - 17:01

Nie mam zdania. Chociaż bardziej jestem na Tak. A czemu? Po prostu - czy muszę kupować nowy komputer, aby zmienić system operacyjny? Jednak w przypadku Apple to mus, z jednej strony to może i dobrze, ale z drugiej to nonsens. Moim zdaniem wystarczyłoby gdyby Apple wypuściło dystrybucję swojego systemu pod PC. Mogłaby być ona ogólnie dostępna do kupienia w resellerach Appla, byłaby również nieco droższa, jednak tak samo funkcjonalna jak wersja pod Maki. I po problemie.

#80 giku

giku
  • 250 posts

Posted 23 February 2009 - 17:53

Jestem na nie dla bardzo ograniczonego wyboru, killerskiej polityki cenowej, brudzacych sie szybek, lamiacych plastikow i slabych matryc.. Jestem na tak dla Os X, ktory jest produktem firmy Apple bardziej wyrozniajacym i decydujacym o "odmiennosci", niz droga obudowa z jabluszkiem.

#81 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 posts
  • Skąd27-400

Posted 23 February 2009 - 17:58

Zresztą co tu dużo pisać, było już pisane kilka razy że w UE hacintoshe są legalne, działa tak już pewne firma w Niemczech. Nawet słynące z absurdalnego prawa Stany Zjednoczone dają powoli firmie psystar zielone światło.

Jak na razie [i na szczęście] istnieją i obowiązują przepisy prawne poszczególnych państw członkowskich. Może ktoś wie, jak wygląda sprawa w Polsce? Ja nie znalazłem nic konkretnego, po za tym, co już podałem.

#82 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 23 February 2009 - 18:38

Inaczej, gdyby to było nielegalne to tony nie zakładał by nawet takiej sondy na myapple. Sonda nie wspomina by rozważać czy to legalne czy nie (sprawa i tak kontrowersyjna, każdy ma swoje interpretacje prawa). Sonda tyczy się czy hacintoshe będą gościć na myapple. Jest to duża różnica.

#83 iSenior

iSenior
  • 149 posts
  • SkądLeszno

Posted 23 February 2009 - 18:48

tak , tak , tak chociaz tego nie uzywam

#84 OleekT

OleekT
  • 47 posts

Posted 23 February 2009 - 18:59

Oczywiscie, ze przeciw. Jesli to byloby dozwolone, to to nie byloby w niczym 'bardziej legalne' od instalowania pirackich kopii gier/ aplikacji na iPhone OS. A tego przezciez nie chcecie... Nie rozumiem po co w ogóle ten temat. To forum chyba nie wspiera nielegalnych dzialan, dzialan na szkode apple? Pozdr.

#85 giku

giku
  • 250 posts

Posted 23 February 2009 - 19:03

Forum wspiera uzytkownikow i ich opinie na temat dzialan marketingowych firmy, ktore nie zawsze sa dla uzytkownika korzystne. To zupelnie normalny proces, ktora dlugofalowo dziala na korzysc uzytkownika. ot podstawy jest prawo, wiec po co ludzie chca je zmieniac.... ? lepiej siedziec cicho

#86 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 23 February 2009 - 19:17

To forum chyba nie wspiera nielegalnych dzialan, dzialan na szkode apple?

Kupie maca: apple sie cieszy,
kupie sam system BOX: apple nie zarabia 100% kwoty
kupuje PC i instaluje na nim majkrosoft łindołs: apple ma... Nic

#87 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 23 February 2009 - 19:20

Od rana śledzę wyniki ankiety... łeb w łeb :)

#88 sahib

sahib
  • 73 posts

Posted 23 February 2009 - 19:32

Jesli to byloby dozwolone, to to nie byloby w niczym 'bardziej legalne' od instalowania pirackich kopii gier/ aplikacji na iPhone OS.

I ktoś tu pisał o "obniżeniu poziomu forum" po ewentualnym wprowadzeniu tego działu...?

#89 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 23 February 2009 - 19:35

chcialbym widziec miny zatwardzialych ortodoksow maczkow kiedy apple os x'a "zalegalizuje" badz wypusci wersje na pc :)

#90 pineapple

pineapple
  • 106 posts

Posted 23 February 2009 - 19:40

Podobnie co do kwestii wątpliwie legalnego procederu, jakim jest jailbreak, mówię hackintoshowi stanowcze NIET. ;)

#91 dekkiel

dekkiel
  • 209 posts

Posted 23 February 2009 - 19:44

Taaak w polsce to nie jest łamanie prawa... sam mam hackintosha i muszę powiedzieć ze dzięki niemy kupuje jakiegoś i maczka albo aira xDD

#92 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 23 February 2009 - 20:01

Jestem na TAK. A czy na tym forum nie można pisać o jailbreaku iPhona? O ile mi wiadomo to się pisze o nim również. Więc niby dlaczego z tematem hacintoshów miało by być inaczej.

#93 odra27

odra27
  • 549 posts
  • SkądBerlin/Szczecin

Posted 23 February 2009 - 20:07

Zdecydowanie TAK!

#94 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 23 February 2009 - 20:17

Zdecydowanie jestem na Nie

#95 Hr0thgar

Hr0thgar
  • 89 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 February 2009 - 20:21

jabłko musi być jabłkowe

Zgadzam się z granat'em i jestem zdecydowanie na nie.

#96 dsy

dsy
  • 633 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 February 2009 - 20:30

Jestem na nie. Przyciągnęło mnie na forum środowisko macków nie hacków. Jest wiele forum na takie tematy.

#97 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 23 February 2009 - 20:43

z jednej strony jestem na NIE ponieważ rzeczywiście mogło by to przyciągnąć na forum osoby które oniżyły by jego poziom ale... z drugiej strony dlaczego JB nie jest potępiany a HA-MAC jest? Jeżeli jesteśmy konsekwentni to bądźmy do końca :)

#98 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 23 February 2009 - 20:49

Osobiście zagłosowałem na nie, ale jestem za tym żeby nie kłócić się na tym forum. Było jasno napisane:

Temat gorący, więc proszę tylko o udział w sondzie.

Użytkownicy hack'ów może kiedyś przesiądą się na maca, a może nie. To jest ich prywatna sprawa i nie ma sensu roztrząsać tego tutaj. To jest miejsca dla użytkowników komputerów "w pełni jabłkowych", przynajmniej ja tak to odbieram. Warto rozmawiać na takie tematy, ale z granicami ;)

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH;)

#99 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 23 February 2009 - 20:50

Heidi antycypował :) od rzemyczka (ajfona) do koniczka (sami wiecie do czego)

#100 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 23 February 2009 - 20:52

chcialbym widziec miny zatwardzialych ortodoksow maczkow kiedy apple os x'a "zalegalizuje" badz wypusci wersje na pc :)

jednak do takiej 'legalizacji' nigdy nie dojdzie. a czemu? temu, że jeżeli Apple wypuści system za dajmy na to 500 zł (przykładowa cena) to dokupujemy do tego laptopa za 2500 zł i mamy dużo tańszą alternatywę dla MacBooka.

zajrzyjcie tutaj: "Mac Os X" w Twoim PC - legalnie* (559278830) - Aukcje internetowe Allegro

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users