Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 użytkowników oddało głos)

1. JESTEM ZA (318 głosów [52.74%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 głosów [38.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 głosów [8.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.62%

Głosuj

#126 kakadu

kakadu
  • 117 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 lutego 2009 - 22:38

Wątpię, aby komuś chciało się kupować oryginalnego Leo BOX i przerabiać go na wersję na PC...

O i tu poruszyłeś sedno całej sprawy. Niestety nie jesteśmy idealni. Ale w te sprawy wnikać raczej nie będziemy, bo to nie ma sensu, ludzie i tak wiedzą swoje.

#127 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2009 - 22:43

Wątpię, aby komuś chciało się kupować oryginalnego Leo BOX i przerabiać go na wersję na PC...

Uwierz, są tacy ludzie.

Tysiące razy było tłumaczone - jailbreak nie jest warunkiem wystarczającym do korzystania z kradzionego oprogramowania z AppStore natomiast opis jak zrobić hackintosha jest wystarczający aby zainstalowac OS X na PC z torrenta na przykład.

nie jest wystarczającym warunkiem? a samo złamanie licencji od Apple to mało?
a kto powiedział, że ktoś z Hackintoshem to ktoś kto ściągnął system z torrentów?
mało jest ludzi z prawdziwym Makiem ale z lewym systemem czy iLifem lub iWorkiem?

wydaję mi się że sedno spraw to:
1. słowo Hackintosh kojarzy się od razu bez żadnego zastanowienia z piractwem i torrentami, warezami itp.
2. jak pisałem wyżej ktoś kto wydał kase na Maca chce aby inni też wydali
3. w dzisiejszej dobie google odnalezienie instrukcji instalowania osx86 pod pc zajmuje góra 5 minut, zalezy kto jaką ma konfigurację sprzętową.
więc chyba myślę, że poradnik na myapple na temat instalacji hamaków jest zbędny.

#128 g1sh

g1sh
  • 23 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 lutego 2009 - 22:47

Jestem na tak. Szczegolnie, ze sprzet od Apple coraz bardziej idzie w stronę taniej chinskiej podrobki samego siebie. Liczy sie system. A skoro tak, to hackintosh to pelnoprawny, moze mniej designerski komputer i warto te tematy poruszac. Apple powinno zajac sie poprawa jakosci swoich sprzetow bo jak na razie niestety opieraja sie juz tylko na design i os x wlasnie... Moj macbook po poltora roku ostroznego uzywania popekal, siadl mu wiatrak. Znajomemu padl superdrive. Przyklady mozna mnozyc. A hackintosh poza obudowa rozni sie tylko tym, ze te same tanie chinskie czesci, ktore siedza w prawdziwym macu, mamy mozliwosc sobie samemu wybrac ;) FREEDOM!

#129 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lutego 2009 - 22:49

Tak, ale: - albo ostro moderowane, czyli zamiast porad co i jak - piszemy o wynikach eksperymentu albo swoich wrażeniach - albo zamknięte, czyli dla ludzi z jakims stażem. Jestem za, bo właśnie postawiłem z ciekawości osx na msi. Pooglądałem rózne fora hakowe widać, jakie banalne pytania się pojawiają odnośnie systemu. Moja eksperymentalna istnstalacja przekonała mnie o wartości sprzetu apple i niezawodności systemu - ale na tym właśnie sprzęcie.

#130 wlodaro

wlodaro
  • 40 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2009 - 22:53

...Moja eksperymentalna istnstalacja przekonała mnie o wartości sprzetu apple i niezawodności systemu - ale na tym właśnie sprzęcie.

Oooo właśnie... I dlatego to jest niezaprzeczalna jedność.

#131 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2009 - 22:59

Wy ciągle myślicie o Czesiu czy Gieniu, co ma 13 lat i łącze pewnej firmy o inicjałach T.P. oraz odpalonego Torrenta.

Zapominacie o tym, ile jest FIRM, które nie chcą*wydawać setek tysięcy złotych na pion informatyczny, ponieważ*MUSZĄ mieć wszystko legalne, albo takie, które potrzebują jeszcze wydajniejszego sprzętu niż ten, który jest oferowany standardowo...
Przykłady?
Ile firm teraz przechodzi np na OpenOffice, na Ubuntu itp itd... nawet sobie nie zdajecie, jakie to są oszczędności nie tylko dla dużych firm, ale także dla tych małych...
Np. mała, rozwijająca się agencja reklamowa nie musi wydawać na starcie 12000 zł*na maka pro (+ 2x tyle na profesjonalny sprzęt), dopóki nie spłaci kredytów albo nie zacznie przynosić zysków, woli wydać*3000 zł i postawić*na tym OS X.
Pamiętam sytuację, gdy w zeszłym roku pracowałem dla ledwo co powstałej firmy zajmującej się produkcją*programów telewizyjnych do nowo powstającej telewizji młodzieżowej. Przez pierwszy miesiąc składaliśmy materiały na... pecetach za 800 zł, używanych monitorach firmy, której nazwy nawet już nie pamiętam (zaczynała się na B) i na trialach Adobe Premiere.
Teraz w tej firmie stoją Maki Pro z Final Cutem. Stoją, bo firma nie zbankrutowała z początku na sprzęcie...

Inny przykład:
Nie pamiętam nazwy, ale wielbiciele magazynu .psd na pewno kojarzą*reklamy z maszynami które mogą posiadać do 1024gb ramu i iluśtam procesorów po to, żeby się szybko i fajnie renderowało, mówiąc baaardzo powierzchownie. Pokażcie mi komputer marki Apple, który umożliwia uzyskanie takiej konfiguracji?
Tak wiem, można przytoczyć przykład Xgrida, ale to jest znowu raz, że pomnażanie kosztów, dwa, że w sieci nie uzyska się*takiej samej wydajności, jak na jednej maszynie o mocy sumy komputerów w owej hipotetycznej sieci (chociażby z powodu transferu).

Pamiętajcie - są inne zastosowania Hackintosha, niż tylko ściąganie iso z torrentów i doklejanie kupionych na allegro jabłek do obudowy.

Głosowałem na TAK. Warunkiem jest ostra moderacja(choć bez przeginania pałki).

Z przyjemnością się tej funkcji poświęcę - już od dawna chcę zrobić coś "dobrego" dla MyApple. Oczywiście jeżeli w ogóle taki dział powstanie i ktokolwiek zechce mi zaufać*;)

#132 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lutego 2009 - 22:59

Oooo właśnie... I dlatego to jest niezaprzeczalna jedność.

... i właśnie dlatego warto o tym porozmawiać :)
kupa śmiechu! :)

#133 gopjr

gopjr
  • 139 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 23:03

jestem na TAK 1. dla poszerzenia wiedzy 2. mam w domu starego PC, moze sie na cos przyda 3. skoro jailbreak to czemu nie hackintosh? (swoja droga skoro jest ktos tak przeciwny osx86, bo lamie to przepisy Apple, to jestem ciekaw czy np dokupiony RAM do komputera pochodzi u niego z cortlandu, czy moze z o polowe tanszego komputronika...) sugerowanie, ze ktos bedzie OSa na PC instalowal z torrentow, jest rownie prawdopodobne to, ze ktos z jailbreakiem bedzie na tych samych torrentach pikow .ipa szukal....

#134 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 23 lutego 2009 - 23:05

Ja mam i to (iMac) i to (pieca z osx na Q6600). Śmiga wszystko aż miło. Oczywiście tu Q6600 będzie wydajniejszy i cały problem przy Apple jest całkowity brak sprzętu pomiędzy iMac a MacPro. System BOX jakby ktoś pytał ;) I teraz tak - czym w moim przypadku różni się złamanie EULA OSX od złamania EULA OSX na iPhone? ;) Czyli i jedno i drugie to jest to samo, a więc skoro jest jedno to i drugie... Oczywiście jest problem, jeżeli tego boxa nie mamy a ciągniemy z torrenta iso, ale to już inny temat.

#135 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 lutego 2009 - 23:12

nie jest wystarczającym warunkiem? a samo złamanie licencji od Apple to mało?

Łamanie EULA nie jest niezgodne z polskim prawem.
Więc to raczej nie jest powód dla którego hackintosh jest tu zabroniony.

a kto powiedział, że ktoś z Hackintoshem to ktoś kto ściągnął system z torrentów?

Nikt.
Opis jak zrobic hackintosha jest taki sam dla systemu oryginalnego (złamanie licencji) i ściągniętego z torrenta (kradzież oprogramowania)
Było o tym kilka razy pisane na tym forum.

mało jest ludzi z prawdziwym Makiem ale z lewym systemem czy iLifem lub iWorkiem?

Pewnie sporo ale czy ktoś tu prosi o linki do tych programów? Pyta o klucze czy seriale?
To wszystko mozna znalezc w sieci ale nie na myapple.

#136 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lutego 2009 - 23:14

cały problem przy Apple jest całkowity brak sprzętu pomiędzy iMac a MacPro.

mi był potrzebny netbook, też nie ma takiego w ofercie.

#137 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 23 lutego 2009 - 23:23

yorick77, myślę, że MacBook Air to nawet coś więcej niż netbook;) ex3v, czytam .PSD i właśnie dziwiła mnie reklama tych stacji roboczych - przecież Windows, czy OS X nie przepuści takiej ilości RAM-u.

#138 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 23 lutego 2009 - 23:38

Zacytuj łaskawie konkretne zapisy prawa, które są łamane.

Moze zanim zaczniesz sie odzywac przeczytaj "dokladnie" zapisy licencji ... jak znajdziesz tam cos co podwaza moje stanowisko to chetnie wroce do tematu...

#139 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 23:45

Oczywiście jestem za, OS X to OS X bez względu na komputer, z resztą i tak nie mamy pewności czy niektóre osoby na forum nie mają przypadkiem OS X na PC a piszą że mają problem z iMakiem, bo niby co w tym złego ? Rozwiązanie problemu jednakowe o ile nie dotyczy ono sprzętu. Ale aby nie robić burdelu to powinny być oddzielne działy OS X na Macu a OS X na PC bo to jednak spora różnica.

#140 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 23 lutego 2009 - 23:55

Ja jestem za. I to z paru powodów:
Po pierwsze, zarówno w świetle prawa europejskiego, jak i naszej krajowej legislacji, ani hackintosh ani jailbreak nie jest nielegalny.

Rozumiem, ze kolega zna sie na prawie krajowym i nawet europejskim .. wspaniale !! Prosze zatem o podanie zapisu, ktory stoi ponad prawem wynikajacym z licencji na inaczej z praw autorskich ...
Co za paranoja !! Nie sadzilem, ze ten portal bedzie tolerowal lamanie prawa ! Takie dyskusje sa calkowicie bezcelowe. Prawa tworcy oprogramowania musza byc respektowane o ile uzna sie, ze stoja w sprzecznosci z lokalnym prawodawswtem a to nie mialo nigdy miejsca w w Polsce. Zarowno jailbreak i hackintosh to jawne lamanie prawa czy sie to komukolwiek podoba czy nie a wspieranie tego przez umozliwianie wymiany informacji tez jest lamaniem prawa. Ignorantia iuris nocet !!!!!

#141 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 23 lutego 2009 - 23:58

Jeżeli powstanie dział z OS X na PC to powinien być np. dla ludzi z minimum 100 postów lub z możliwością odblokowania po wstępnym wypełnieniu formularza i poczekaniu na akceptację Moderacji. Trzeba by od początku położyć nacisk na moderowanie i nie pozwolić na burdel.

#142 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 lutego 2009 - 23:59

Jeżeli powstanie dział z OS X na PC to powinien być np. dla ludzi z minimum 100 postów lub z możliwością odblokowania po wstępnym wypełnieniu formularza i poczekaniu na akceptację Moderacji. Trzeba by od początku położyć nacisk na moderowanie i nie pozwolić na burdel.

Dokładnie ... Ale i tak najlepiej jakby takie coś*sie tutaj nie odbywało ...

#143 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 24 lutego 2009 - 00:10

Taaak w polsce to nie jest łamanie prawa...

Kolejny absolwent prawa i zapewne dobrze zapowiadajacy sie prawnik :lol:

#144 gadowsk

gadowsk
  • 74 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lutego 2009 - 00:11

Jabłko to jabłko,a nie ogryzek (czym dla mnie jest hackintosh)

Dla mnie nie ma żadnej różnicy a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać :D

System MacOSX chodzi mi świetnie na PC i nie widzę żeby coś było nie tak. Jak się mi coś popsuje w kompie to wymienię i będzie nadal działać a jak się coś popsuje w Macu to też trzeba wymienić ale portfel już ucierpi na tym o wiele bardziej.

Poza tym to wadliwość i niedociągnięcia w sferze Apple to "jabłko" powszednie więc jak ma się mi coś psuć lub pękać to nie widzę powodu by przepłacać jeszcze za to.

Kompatybilność i niezawodność też jest tematem ciekawym tutaj bo to mało razy Apple dało jakąś aktualizację a po paru dniach ją wycofywało bo powodowała problemy.

#145 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 00:22

Co do oryginalnosci OS Xa to na pewno 90% uytkownikow jak ktos napisal bedzie mialo wersje nielegalne. Lub - sensowniej - nie bedzie posiadalo licencji:) Ale przeciez takowa mozna zakupic. Moze nie od razu, ale po jakims czasie uzytkowania, cos na wzor daniny dla apple za taki dobry system:) BTW: kupilam macbooka uzywanego, z zainstalowanym leopardem, ale bez plyt CD. Pytanie za 100 punktow - czy posiadam nielegalnego leo?:DDD Jesli tak to chyba pekne ze smiechu!:D

#146 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 24 lutego 2009 - 00:23

Korporacja tak może napisać tak jak i ja mogę napisać że twój post złamał prawo. Ani korporacje ani my tego prawa nie definiujemy.

Prawo w tej kwestii definiuje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ktora jak najbardziej obowiazuje w Polsce. Kazde dzialanie omijajace ta ustawe to lamanie prawa i nie ma znaczenia czy to korporacja czy tzw. Kowalski !! Dorabianie to tego jakiejkolwiek teorii nie ma kompletnie sensu bo w dalszym ciagu jest to niezgodne z prawem !!
Niewiarygodne !!!:lol:

#147 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lutego 2009 - 01:03

Jaki cel ma ta ankieta? Czy administracja podkopuje swój autorytet myśląc nad odejściem od obranego dawno temu kursu (który kilka dni temu był tak mocno podkreślany) pod wpływem marudzenia użyszkodników? Czy może jest to inicjatywa Tonyego, która poza wywołaniem kolejnej dyskusji w nowym wątku i tak nic nie zmieni?

#148 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 lutego 2009 - 01:24

ja jestem przeciw. bylbym nawet za wydzieleniem osobnego forum dotyczacego iphonow i odblokowywania. np: MyiPhone.. ten temat jest bardzo obszerny i czesto przyslania sprawy zwiazane z macami, dodatkowo setki ograniczonych w funkcje "szukaj" ludzi. pozatym skoro apple wypowiedzialo sie oficjalnie ze jailbreak jest lamaniem prawa, to dlaczego nie rozwazyc osobnego forum? w koncu dbamy o to co legalne... mam iphone, odblokowalem, wszystko dzieki temu forum - jestem zadowolony z tej praktyki i jednak bym wydzielil iphnowe rozgrywki... dla wiekszosci z nas iphone jest wypadkowa uzywania mac'a czasy sa takie ze teraz mac jest wypadkowa uzywania iphona lub ipoda i niestety ilosc takich uzytkownikow bywa czasem przytlaczajaca.

#149 gopjr

gopjr
  • 139 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 01:25

Jaki cel ma ta ankieta?

Czy administracja podkopuje swój autorytet myśląc nad odejściem od obranego dawno temu kursu (który kilka dni temu był tak mocno podkreślany) pod wpływem marudzenia użyszkodników?

...a superniania ostrzegala, ze jak sie cos powie raz to trzeba sie trzymac swojego zdania. Podstawowy blad wychowawczy :)

zeby tylko ci co na 'tak' glosowali nie zostali odeslani na karnego jeżyka :)

swoje zdanie w tej sprawie juz przedstawilem

#150 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 01:27

a wiecie co? w sumie, jesli dzieki temu caly swiat w koncu zobaczy i zrozumie zalety MACOSX to niech go instaluja gdzie chca, tylko czy ten system wtedy bedzie w 100% stabilny? jesli producenci teraz nie moga zapewnic wsparcia z prawdziwego zdarzenia w dziedzinie sterownikow (dla windoffsów), to jaka mam pewnosc ze bedzie tak samo w przypadku ekspansji MacOSX? czy ludzie beda skazani na los (czytaj: na najlepiej/najgorzej pasujaca konfiguracje szprzetowa ktora im sie trafi)?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych