O i tu poruszyłeś sedno całej sprawy. Niestety nie jesteśmy idealni. Ale w te sprawy wnikać raczej nie będziemy, bo to nie ma sensu, ludzie i tak wiedzą swoje.Wątpię, aby komuś chciało się kupować oryginalnego Leo BOX i przerabiać go na wersję na PC...
Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?
Napisano 23 lutego 2009 - 22:38
Napisano 23 lutego 2009 - 22:43
Wątpię, aby komuś chciało się kupować oryginalnego Leo BOX i przerabiać go na wersję na PC...
Uwierz, są tacy ludzie.
Tysiące razy było tłumaczone - jailbreak nie jest warunkiem wystarczającym do korzystania z kradzionego oprogramowania z AppStore natomiast opis jak zrobić hackintosha jest wystarczający aby zainstalowac OS X na PC z torrenta na przykład.
nie jest wystarczającym warunkiem? a samo złamanie licencji od Apple to mało?
a kto powiedział, że ktoś z Hackintoshem to ktoś kto ściągnął system z torrentów?
mało jest ludzi z prawdziwym Makiem ale z lewym systemem czy iLifem lub iWorkiem?
wydaję mi się że sedno spraw to:
1. słowo Hackintosh kojarzy się od razu bez żadnego zastanowienia z piractwem i torrentami, warezami itp.
2. jak pisałem wyżej ktoś kto wydał kase na Maca chce aby inni też wydali
3. w dzisiejszej dobie google odnalezienie instrukcji instalowania osx86 pod pc zajmuje góra 5 minut, zalezy kto jaką ma konfigurację sprzętową.
więc chyba myślę, że poradnik na myapple na temat instalacji hamaków jest zbędny.
Napisano 23 lutego 2009 - 22:47
Napisano 23 lutego 2009 - 22:49
Napisano 23 lutego 2009 - 22:53
...Moja eksperymentalna istnstalacja przekonała mnie o wartości sprzetu apple i niezawodności systemu - ale na tym właśnie sprzęcie.
Oooo właśnie... I dlatego to jest niezaprzeczalna jedność.
Napisano 23 lutego 2009 - 22:59
Zapominacie o tym, ile jest FIRM, które nie chcą*wydawać setek tysięcy złotych na pion informatyczny, ponieważ*MUSZĄ mieć wszystko legalne, albo takie, które potrzebują jeszcze wydajniejszego sprzętu niż ten, który jest oferowany standardowo...
Przykłady?
Ile firm teraz przechodzi np na OpenOffice, na Ubuntu itp itd... nawet sobie nie zdajecie, jakie to są oszczędności nie tylko dla dużych firm, ale także dla tych małych...
Np. mała, rozwijająca się agencja reklamowa nie musi wydawać na starcie 12000 zł*na maka pro (+ 2x tyle na profesjonalny sprzęt), dopóki nie spłaci kredytów albo nie zacznie przynosić zysków, woli wydać*3000 zł i postawić*na tym OS X.
Pamiętam sytuację, gdy w zeszłym roku pracowałem dla ledwo co powstałej firmy zajmującej się produkcją*programów telewizyjnych do nowo powstającej telewizji młodzieżowej. Przez pierwszy miesiąc składaliśmy materiały na... pecetach za 800 zł, używanych monitorach firmy, której nazwy nawet już nie pamiętam (zaczynała się na i na trialach Adobe Premiere.
Teraz w tej firmie stoją Maki Pro z Final Cutem. Stoją, bo firma nie zbankrutowała z początku na sprzęcie...
Inny przykład:
Nie pamiętam nazwy, ale wielbiciele magazynu .psd na pewno kojarzą*reklamy z maszynami które mogą posiadać do 1024gb ramu i iluśtam procesorów po to, żeby się szybko i fajnie renderowało, mówiąc baaardzo powierzchownie. Pokażcie mi komputer marki Apple, który umożliwia uzyskanie takiej konfiguracji?
Tak wiem, można przytoczyć przykład Xgrida, ale to jest znowu raz, że pomnażanie kosztów, dwa, że w sieci nie uzyska się*takiej samej wydajności, jak na jednej maszynie o mocy sumy komputerów w owej hipotetycznej sieci (chociażby z powodu transferu).
Pamiętajcie - są inne zastosowania Hackintosha, niż tylko ściąganie iso z torrentów i doklejanie kupionych na allegro jabłek do obudowy.
Głosowałem na TAK. Warunkiem jest ostra moderacja(choć bez przeginania pałki).
Z przyjemnością się tej funkcji poświęcę - już od dawna chcę zrobić coś "dobrego" dla MyApple. Oczywiście jeżeli w ogóle taki dział powstanie i ktokolwiek zechce mi zaufać*
Napisano 23 lutego 2009 - 22:59
Oooo właśnie... I dlatego to jest niezaprzeczalna jedność.
... i właśnie dlatego warto o tym porozmawiać
kupa śmiechu!
Napisano 23 lutego 2009 - 23:03
Napisano 23 lutego 2009 - 23:05
Napisano 23 lutego 2009 - 23:12
Łamanie EULA nie jest niezgodne z polskim prawem.nie jest wystarczającym warunkiem? a samo złamanie licencji od Apple to mało?
Więc to raczej nie jest powód dla którego hackintosh jest tu zabroniony.
Nikt.a kto powiedział, że ktoś z Hackintoshem to ktoś kto ściągnął system z torrentów?
Opis jak zrobic hackintosha jest taki sam dla systemu oryginalnego (złamanie licencji) i ściągniętego z torrenta (kradzież oprogramowania)
Było o tym kilka razy pisane na tym forum.
Pewnie sporo ale czy ktoś tu prosi o linki do tych programów? Pyta o klucze czy seriale?mało jest ludzi z prawdziwym Makiem ale z lewym systemem czy iLifem lub iWorkiem?
To wszystko mozna znalezc w sieci ale nie na myapple.
Napisano 23 lutego 2009 - 23:14
cały problem przy Apple jest całkowity brak sprzętu pomiędzy iMac a MacPro.
mi był potrzebny netbook, też nie ma takiego w ofercie.
Napisano 23 lutego 2009 - 23:23
#138 Gość_Waters_*
Napisano 23 lutego 2009 - 23:38
Zacytuj łaskawie konkretne zapisy prawa, które są łamane.
Moze zanim zaczniesz sie odzywac przeczytaj "dokladnie" zapisy licencji ... jak znajdziesz tam cos co podwaza moje stanowisko to chetnie wroce do tematu...
Napisano 23 lutego 2009 - 23:45
#140 Gość_Waters_*
Napisano 23 lutego 2009 - 23:55
Ja jestem za. I to z paru powodów:
Po pierwsze, zarówno w świetle prawa europejskiego, jak i naszej krajowej legislacji, ani hackintosh ani jailbreak nie jest nielegalny.
Rozumiem, ze kolega zna sie na prawie krajowym i nawet europejskim .. wspaniale !! Prosze zatem o podanie zapisu, ktory stoi ponad prawem wynikajacym z licencji na inaczej z praw autorskich ...
Co za paranoja !! Nie sadzilem, ze ten portal bedzie tolerowal lamanie prawa ! Takie dyskusje sa calkowicie bezcelowe. Prawa tworcy oprogramowania musza byc respektowane o ile uzna sie, ze stoja w sprzecznosci z lokalnym prawodawswtem a to nie mialo nigdy miejsca w w Polsce. Zarowno jailbreak i hackintosh to jawne lamanie prawa czy sie to komukolwiek podoba czy nie a wspieranie tego przez umozliwianie wymiany informacji tez jest lamaniem prawa. Ignorantia iuris nocet !!!!!
Napisano 23 lutego 2009 - 23:58
Napisano 23 lutego 2009 - 23:59
Jeżeli powstanie dział z OS X na PC to powinien być np. dla ludzi z minimum 100 postów lub z możliwością odblokowania po wstępnym wypełnieniu formularza i poczekaniu na akceptację Moderacji. Trzeba by od początku położyć nacisk na moderowanie i nie pozwolić na burdel.
Dokładnie ... Ale i tak najlepiej jakby takie coś*sie tutaj nie odbywało ...
#143 Gość_Waters_*
Napisano 24 lutego 2009 - 00:10
Taaak w polsce to nie jest łamanie prawa...
Kolejny absolwent prawa i zapewne dobrze zapowiadajacy sie prawnik
Napisano 24 lutego 2009 - 00:11
Dla mnie nie ma żadnej różnicy a skoro nie widać różnicy to po co przepłacaćJabłko to jabłko,a nie ogryzek (czym dla mnie jest hackintosh)
System MacOSX chodzi mi świetnie na PC i nie widzę żeby coś było nie tak. Jak się mi coś popsuje w kompie to wymienię i będzie nadal działać a jak się coś popsuje w Macu to też trzeba wymienić ale portfel już ucierpi na tym o wiele bardziej.
Poza tym to wadliwość i niedociągnięcia w sferze Apple to "jabłko" powszednie więc jak ma się mi coś psuć lub pękać to nie widzę powodu by przepłacać jeszcze za to.
Kompatybilność i niezawodność też jest tematem ciekawym tutaj bo to mało razy Apple dało jakąś aktualizację a po paru dniach ją wycofywało bo powodowała problemy.
Napisano 24 lutego 2009 - 00:22
#146 Gość_Waters_*
Napisano 24 lutego 2009 - 00:23
Korporacja tak może napisać tak jak i ja mogę napisać że twój post złamał prawo. Ani korporacje ani my tego prawa nie definiujemy.
Prawo w tej kwestii definiuje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ktora jak najbardziej obowiazuje w Polsce. Kazde dzialanie omijajace ta ustawe to lamanie prawa i nie ma znaczenia czy to korporacja czy tzw. Kowalski !! Dorabianie to tego jakiejkolwiek teorii nie ma kompletnie sensu bo w dalszym ciagu jest to niezgodne z prawem !!
Niewiarygodne !!!
Napisano 24 lutego 2009 - 01:03
Napisano 24 lutego 2009 - 01:24
Napisano 24 lutego 2009 - 01:25
Jaki cel ma ta ankieta?
Czy administracja podkopuje swój autorytet myśląc nad odejściem od obranego dawno temu kursu (który kilka dni temu był tak mocno podkreślany) pod wpływem marudzenia użyszkodników?
...a superniania ostrzegala, ze jak sie cos powie raz to trzeba sie trzymac swojego zdania. Podstawowy blad wychowawczy
zeby tylko ci co na 'tak' glosowali nie zostali odeslani na karnego jeżyka
swoje zdanie w tej sprawie juz przedstawilem
Napisano 24 lutego 2009 - 01:27
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych