Czy jeste艣 za Hackintoshem na MyApple?
Napisano 23 lutego 2009 - 12:39
W zgodzie z tym co napisa艂em- nie widz臋 na tym forum miejsca zar贸wno na tematy zwi膮zane z pomoc膮 w instalacji MacOS X na PC, ale tak偶e na tematy zwi膮zane z jailbreak'iem iPhone'a. Je艣li komu艣 polityka Apple'a nie odpowiada (w jakimkolwiek zakresie) nikt przecie偶 nie zmusza go do u偶ywania ich produkt贸w, ani do udzielania si臋 na tym w艂a艣nie konkretnym forum (skoro s膮 inne w sieci)[/QUOTE]
Je艣li polityka Apple stoi w konflikcie z prawem, a to si臋 oka偶e przy okazji sporu psystar vs. apple (przynajmniej dla prawa ameryka艅skiego), to mam prawo si臋 z ni膮 nie zgadza膰.
Podobnie mam prawo wymieni膰 sobie sam bateri臋 w iphonie, gdy tylko tego zachc臋. Wcale nie musz臋 wysy艂a膰 telefonu do apple. Naruszam w tym momencie EULE. Zdaj臋 sobie z tego spraw臋. Pytanie tylko brzmi, czy sama EULA wcze艣niej nie narusza prawa, w tym tak偶e mojego prawa do korzystania z r贸偶nych towar贸w, kt贸re zakupi臋 w taki spos贸b, jaki jest okre艣lany przez prawo.
Szczerz臋 m贸wi膮c, dziwi mnie fanatyzm niekt贸rych forumowicz贸w. Prawda jest taka, 偶e gdyby to Microsoft dopu艣ci艂 si臋 takich nadu偶y膰, nikt by nie zawaha艂 si臋 go skrytykowa膰. No ale to w ko艅cu Apple. Firma-Religia dla ludzi, kt贸rzy nie wiedz膮, co zrobi膰 ze swoim 偶yciem, wi臋c wielbi膮 艢wi臋t膮 Krow臋, wy偶ywaj膮c si臋 na mniej zamo偶nych albo mniej obeznanych u偶ytkownikach korzystaj膮cych np. z Windows.
---- Dodano 23-02-2009 o godzinie 14:41 ----
.[QUOTE]Drogi forumowiczu jak napisa艂em "myapple" sugeruje i偶 dotyczy produkt贸w apple a hackintosh raczej nim nie jest[/QUOTEJ
Jest nim OS X, kt贸ry jest instalowany na PC. Kt贸ry z tego co wiem, sprzedawany jest osobno, w pude艂ku. Nie jest integraln膮 cz臋艣ci膮 maca. Nie naruszam integralno艣ci maca instaluj膮c ten system na PC, dlatego, 偶e nie kupuj臋 samego maca. Sam system.
Napisano 23 lutego 2009 - 12:41
Napisano 23 lutego 2009 - 12:47
Napisano 23 lutego 2009 - 12:47
Napisano 23 lutego 2009 - 12:49
Nie, nie mog臋, bo 偶aden sklep nie przyjmie zwrotu otwartego opakowania z oprogramowaniem.
艁aski nie robi膮 - w polskim prawie jest taka opcja.
---- Dodano 23-02-2009 o godzinie 14:54 ----
prawo jest raczej ponad umow膮, kto艣 to t艂umaczy艂 na forum na przyk艂adzie ilo艣ci dni jakie ma konsument na oddanie produktu do sklepu z powodu uszkodzenia mechanicznego kt贸re powsta艂o przed zakupem, a zosta艂o zauwazne juz po nim. I chocby w umowie widnia艂 zapis, ze po 3 dniach juz nie mozesz tego sprz臋tu oddac, to prawo mowi, ze masz na to xx dni i to jest warto艣膰 obowi膮zuj膮ca.
Je艣li tre艣膰 lub fragment umowy nie jest zgodny z obowi膮zuj膮cym prawem. Ale z tego nie wynika, 偶e mo偶esz sobie ola膰 dowoln膮 umow臋.
Napisano 23 lutego 2009 - 13:11
Tak, tak, tak - przy otworzeniu oddzielnego dzia艂u, z mo偶liwo艣ci膮 odfiltrowania takich post贸w i z radykaln膮 moderacj膮 (podobn膮 do tej, jak膮 teraz mamy z iPhone).
Cz臋艣膰 ludzi po prostu boi si臋 nowo艣ci. Porady jak odpali膰 Mac OS X na blaszaku mog膮 pom贸c w rozwianiu tych w膮tpliwo艣ci i w艂asnor臋cznym przetestowaniu OS X. Dzi臋ki temu mo偶e przyb臋dzie nam kolejny posiadacz prawdziwego Maka.
JESTEM PRZECIW!
jhartman. Popieram ka偶dego nowego u偶ytkownika jak to okre艣li艂e艣 "prawdziwego Maca" je艣li jest to u偶ytkownik 艣wiadomie wybieraj膮cy Mac OS, a nie dlatego 偶e jest modny i inni maj膮 (patrz wi臋kszo艣膰 u偶ytkownik贸w iPhone).
Od kiedy Mac trafi艂 pod strzechy, kosztowa艂o to mnie utrat臋 procesor贸w PowerPC, ta艅sze Maciusie = s艂absze wykonanie oraz zasyp post贸w iPhonowych "co艣 mi nie dzia艂a!!!!! Buuu!" i "Mac jest do d... i wracam do PC" poprzez RSS z MyApple.
Nic mnie tu nie trzyma, zaraz kto艣 powie. Trzyma, to co i dziesi臋膰 lat temu i wcze艣niej...
C贸偶, mody nie zatrzymam, bo dzi艣 to dla wielu to wyznacznik jak 偶y膰, a ja mog臋 sobie tylko zmieni膰 bia艂e jab艂ko na szybie na t臋czowe, bo wierz臋 偶e s膮 nadal tacy, kt贸rzy to zrozumiej膮

Napisano 23 lutego 2009 - 13:12
Je艣li tre艣膰 lub fragment umowy nie jest zgodny z obowi膮zuj膮cym prawem. Ale z tego nie wynika, 偶e mo偶esz sobie ola膰 dowoln膮 umow臋.
tylko tak膮 kt贸ra jest niezgodna z prawem lub kt贸rej status prawny nie jest potwierdzony.
Napisano 23 lutego 2009 - 13:36
Napisano 23 lutego 2009 - 13:48
Powodzenia z takim zwrotem w takim razie.艁aski nie robi膮 - w polskim prawie jest taka opcja.
Po raz kolejny powtarzam - EULA nie jest umow膮 i nie ma mocy prawnej umowy.Je艣li tre艣膰 lub fragment umowy nie jest zgodny z obowi膮zuj膮cym prawem. Ale z tego nie wynika, 偶e mo偶esz sobie ola膰 dowoln膮 umow臋.
Napisano 23 lutego 2009 - 14:39
Napisano 23 lutego 2009 - 14:40
..JB a MacOS na sprzecie firm 3-cich to 2 rozne sprawy.. Apple mowiac NIE dla JB osmiesza sie..
poOzdrawiam
Napisano 23 lutego 2009 - 14:48
nie wiem, czy wiecie, ale proces Psystar vs Apple jak na razie ma sw贸j wynik na r臋k臋 Psystar'a.
Podaje to bardzo wiele 藕r贸de艂 internetowych, informacj臋 tak膮 poda艂o tak偶e kilku u偶ytkownik贸w, z czego przynajmniej jeden podobno napisa艂 newsa w tej sprawie na MyApple. News oczywi艣cie nie zosta艂 zamieszczony, tematy z pytaniami "dlaczego" wymownie zablokowane lub usuni臋te, a same informacje zacz臋艂y w niewyja艣艅ionych okoliczno艣ciach wyparowywa膰*z forum.
Dla zainteresowanych podaj臋 linki:
Psystar wins a battle, legal war just getting started - The Unofficial Apple Weblog (TUAW)
Psystar wins legal round against Apple
Slashdot | Psystar Wins a Round Against Apple
Psystar wins one against Apple
i tak dalej i tak dalej...
Gwoli jasno艣ci - dlaczego tak broni臋 hackintoshy, skoro sam posiadam, jak to niekt贸rzy tutaj m贸wi膮, "legalne" produkty Apple i dedykowane systemowi OS X komputery?
Dlatego, 偶e gdyby nie kolega, kt贸ry kiedy艣*zainstalowa艂 Tigera na moim starym laptopie firmy HP, do dzisiaj m臋czy艂 bym si臋 z Windowsem.
Podobnie z reszt膮 jak kilku moich koleg贸w z wydzia艂u, kt贸rym teraz na zaj臋ciach 艣wiec膮 si臋*bia艂e jab艂ka na obudowie.
Napisano 23 lutego 2009 - 15:02

Napisano 23 lutego 2009 - 15:11
Napisano 23 lutego 2009 - 15:16
Napisano 23 lutego 2009 - 15:23
Wystarczy zerkn膮膰 na osx86.pl i ju偶 widzimy jaki poziom reprezentuj膮 ludzie z OS X na PC... Nie, prosz臋 was, nie r贸bcie tego! ;-)
Kolego Wojciechu23. Na jakiej podstawie twierdzisz, 偶e poziom jaki reprezentuj膮 ludzie na tamtym forum jest ni 偶szy? Tak sie sk艂ada, 偶e czytam r贸偶ne makowe fora i na ka偶dym z nich mo偶na wymieni膰 fachowe informacje.
Sam u偶ywam Maca od wielu lat, kiedy nie 艣ni艂o si臋 jeszcze o intelMacach a nawet o PowerPC. Niestety to na tym forum widz臋, 偶e najbardziej krzycz膮 ci, kt贸rzy tak na prawd臋 o macach niewiele wiedz膮.
Napisano 23 lutego 2009 - 15:27
Napisano 23 lutego 2009 - 15:57
jestem przeciw, te dwa swiaty, Mac i PC nie mozna mieszac, standart moze byc tylko jeden, i standartem tym jest tylko mac, a co to by sie zaczelo za narzekanie na MacOSX gdyby ludzie zaczeli instalowac go u siebie na PeCetach i system by im sie wieszal, koniec z legenda stabilnego systemu? wybor jest albo mac albo pc, nie ma kompromisu, sorry
Mylisz dwie sprawy: nie chodzi o to, 偶eby Apple wypu艣ci艂o oficjalnie tak膮 wersj臋 OSX na PC, co spowoduje chaos ze sterownikami, wirusami i tzw. noob'ami. Chodzi o to, 偶eby ka偶dy mia艂 mo偶liwo艣膰 wyboru na jakim sprz臋cie chce sobie postawi膰 legalnie zakupiony system.
Napisano 23 lutego 2009 - 15:57
C贸偶, mody nie zatrzymam, bo dzi艣 to dla wielu to wyznacznik jak 偶y膰, a ja mog臋 sobie tylko zmieni膰 bia艂e jab艂ko na szybie na t臋czowe, bo wierz臋 偶e s膮 nadal tacy, kt贸rzy to zrozumiej膮
JEAHH. 68k rz膮dzi

Napisano 23 lutego 2009 - 16:00
Apple samo wesz艂o z buciorami w 艣wiat PC w momencie przesiadki na Intele, wi臋c ca艂y tw贸j post jest raczej pozbawiony sensu.jestem przeciw, te dwa swiaty, Mac i PC nie mozna mieszac
Napisano 23 lutego 2009 - 16:10
Napisano 23 lutego 2009 - 16:15

Napisano 23 lutego 2009 - 16:16
Ta kwestia jest akurat mocno dyskusyjna.NIE, bo
to nielegalne.
Napisano 23 lutego 2009 - 16:19
艁amie prawa AppleTa kwestia jest akurat mocno dyskusyjna.
Napisano 23 lutego 2009 - 16:22
艁amie prawa Apple
Korporacja tak mo偶e napisa膰 tak jak i ja mog臋 napisa膰 偶e tw贸j post z艂ama艂 prawo. Ani korporacje ani my tego prawa nie definiujemy.
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych