Na forum MyApple mówimy stanowcze nie dla piractwa.
Popieram w 100% powyższe i się z tym zupełnie zgadzam.
Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy osoba chcąca zainstalować system Mac OS X na komputerze innego producenta niż Apple kupi legalny system czy skorzysta z nielegalnej kopii.
A czy jesteście w stanie stwierdzić, czy użytkownik robiący jailbreak swojego iPhona nie będzie przypadkiem instalował ufrakowanych (UKRADZIONYCH) aplikacji a AppStore na swoim telefonie? Nie widzę tutaj konsekwencji w rozumowaniu. Nadal wychodzi, że jest to stronnicze.
Dlatego wszelkie dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC są usuwane.
Jeśli miałoby być konsekwentnie, to również dyskusje na temat jailbreak'a powinny być usuwane.
1. Niczego prężnie nie wspomagamy
Hmm, w takim razie informacje na temat sposobów odblokowywania iPhone/iPoda chyba mi się przyśniły, podobnie jak reklama takiej usługi.
2. Zezwalamy na dyskusje o zwiększaniu funkcjonalności naszych telefonów - Jailbreak
...czym promujecie łamanie licencji Apple, przy jednoczesnym zabranianiu łamania licencji dotyczącej Mac OS X. To jest stronnicze.
3. Jeżeli dyskusja schodzi na temat "jak zainstalować programy z AppStore bez płacenia" jest usuwana - tak samo jak dyskusje o instalowaniu Mac OS X na PC
Usuwanie dyskusji na temat nielegalnych programów z AppStore - OK, ale instalowanie LEGALNIE zakupionego Mac OS X na PC... Dlaczego? Przecież program jest jak najbardziej legalny, tylko
lamana jest licencja Apple. Podobnie jak łamanie softu iPhone też jest jedynie łamaniem licencji Apple. Co innego, gdyby były dyskusje na temat sposobów instalacji pirackich wersji iLife, iWork, FCS i innych programów na Makach albo Hackintosh'ach. Wtedy jak najbardziej jestem temu przeciwny.
Kolega wysnuł tezę, że robicie tak dlatego, że
na Hackintosh'u nie macie zarobku, a na Jailbreak'u zarabiacie. Mam nadzieję, że tak nie jest. Ale czy możecie się do tej tezy ustosunkować?
---- Dodano 16-02-2009 o godzinie 11:33 ----
Apple g.... zarabia na systemie pudełkowym.
To stwierdzenie dowodzi, że - z całym szacunkiem do Ciebie - nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Poczytaj sobie sprawozdania finansowe Apple, a dowiesz się jak bardzo się mylisz.
System pudełkowy przeznaczony jest dla użytkowników którzy kiedyś kupili Maka i Apple na nich zarobiło więc dostają nowy system w cenie upgradeu.
Mylisz UPGRADE z wersją BOX. Ja piszę cały czas o wersji BOX, czyli pełnosprawnej, samodzielnej licencji Mac OS X, kt
orą kupuję w Apple Store.
Ale nie kupiłem programu w AppStore bo Apple go NIE ZAAKCEPTOWAŁO do AppStore więc ten program NIGDY nie był do kupienia w AppStore.
Rozmawiam z Tobą o programach, które są do kupienia w AppStore oraz posiadają swoje funkcjonalne odpowiedniki w Cydii.
tylko ten przypadek mnie interesuje.
Co z tego że zlamałem licencję skoro ta licencja mnie do niczego w świetle polskiego prawa nie obliguje?
Możesz sobie robić co chcesz z tą wiedzą. Tematem wątku jest sprawa blokowania Hackintosh'a, a Jailbreaka nie. W obu przypadkach
lamana jest tylko licencja Apple, a jednak obie sprawy są traktowane zupełnei inaczej. Pytanie: Dlaczego? Trzymajmy się tej kwestii, bo jej dotyczy wątek.
Inteligentny użytkownik widzi że stosujecie z kolegą (pineapple) jednostronną argumentację mając na celu wykazanie jedynie, że tylko Wasz punkt widzenia jest właściwy. I absolutnie nie jest to OBIEKTYWNY punkt widzenia!
Nie komentuję. To jak odpowiadanie pytaniem na pytanie...
- nie widziałem tych warunków nigdy (nie czytałem / nie zwróciłem na nie uwagi)
Dowodzi to tylko Twojej ignorancji i wybi
urczego traktowania tematu oraz dostosowywania argumentów do siebie, bo na pewno taka postawa nie jest obiektywna. Poza tym nie wiem, czy się orientujesz, ale nieznajomość prawa i przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności. policjantowi też m
owisz, że nie czyta
leś kodeksu i nie wiedziałeś, że w terenie zabudowanym nie możesz jechać 120km/h? Zastosowałeś tego typu argumentację.
- nie rozumiem tych warunków (nie znam angielskiego)
Trzeba się uczyć. Czasem się to przydaje. Ewentualnie jak nie masz ochoty/potrzeby nauki to możesz poprosić iSource o udostępnienie polskiej wersji tego dokumentu. Posiadają ją i bez problemu Ci ją dostarczą.
- do niczego te warunki mnie nie zaobowiązują (mieszkam w Polsce i nie obchodzi mnie co Apple sobie życzy a czego nie)
Nie, no pew
enie. Nikt Ci nic nie może zabronić. Kraść ze sklepu też nie

Ale my o tym nie dyskutujemy, wiesz?

Ten wątek dotyczy kwesti dlaczego na forum MA Hackintosh - NIE, a Jailbreak - TAK.
Dla mnie ważne jest abym nie był złodziejem i pomimo że mam jailbreak w moim iphonie to nie kradnę programów z appstore tlyko je kupuję (o cholera jestem hipokrytą, kupuję*programy pomimo że mam jailbreak)
Podobnie jest z moim Hackintosh'em. Kupiłem legalny Mac OS X, zrobi
lem mu taki odpowiednik Jailbreak'a i używam legalnego softu. I
tesz jestem dziwny, bo ca
ly soft na wszystkich komputerach mam legalny.
Jak widzisz, nie podałeś żadnego argumentu, który trzyma się logiki.