Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego Hackintosh - NIE, Jailbreak - TAK?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
234 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Dlaczego Hackintosh - NIE, Jailbreak - TAK? (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (94 głosów [31.02%] - Zobacz)

Procent z głosów: 31.02%

2. Nie (174 głosów [57.43%] - Zobacz)

Procent z głosów: 57.43%

3. Nie wiem (16 głosów [5.28%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.28%

4. Nie mam zdania (19 głosów [6.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.27%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 15 lutego 2009 - 23:22

Hmmm... ciekawe, kiedy moderacja uargumentuje zaistniałą sytuację.

@ qtylovsky - kolejny raz powiem - jailbreak jest niezgodny z Licencją, której warunków musi przestrzegać każdy użytkownik iPhone'a. Postępowanie niezgodne z licencją, grozi odpowiedzialnością karną. Nie wiem, jak z tą wiedzą można teraz bronić Twoje stanowisko.

taka ze odpowiadam sam za siebie...
ja sie nie zgadzam z hackintoshami bo to jest kradziez... po za tym bardziej nie zgadzam sie z firmami ktore wykorzystuja preinstalowany system do wlasnych zarobkow...
ani razu nie wspomnialem o licencji, tylko o kradziezy... mnie osobiscie denerwuje ze kazdy nazywa jailbreak kradzieza i do tego tez przyrownalem swoje argumenty..

z drugiej jednak strony, co do licencji masz racje...
ale na forum podajac instrukcje jailbreaka, pomagamy uzytkownikom, jednoczesnie nikomu nie szkodzac...
podajac instrukcje hackowania sysemu pomaamy uzytkownikom, ale juz szkodzac firmie apple...
po za tym, skoro kazdy czepia sie czemu nie ma tego i tatego, to czemu odrazu nie chccie instrukcji jak pobierac za darmo piosenki z itunsa?? idac tym tokiem dojdziemy w koncu jak wlamywac sie na konta bankowe uzytywkownikow appstore...

#27 pineapple

pineapple
  • 106 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 23:25

no... jailbreak chyba nie jest kradzieżą, ale w świetle tejże licencji jest przestępstwem. Dalej, nazwijmy Hackintosha kradzieżą. Kradzież do też przestępstwo. Moderacja nie zgadza się na umieszczanie info o Hackintoshu, pozwala jednak na dyskusję o jailbreaku. Jeżeli jailbreak i hackintosh to to samo (przestępstwo), mamy problem i zgrzyt. I o tym jest ten wątek.

#28 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 15 lutego 2009 - 23:25

wlasniemialem odpisac... ale ihow juz robil to za mnie... jak widzisz moje argumeny nie sa smiesze, po prostu nie chcesz ich przyjac do siebie, dla mnie mozesz miec 100 macow... ale instalujac macose na pc nie kupjesz kolejnego maca, wiec okrdasz apple..
a co do hipokryzji.... znowu mam podac przyklad ktory podalem na poczatku?? zaloze sie ze 99% ludzi na tym forum to hipokryci idac Twoim tokiem rozumowania...

Hmm, to bardzo źle świadczy o poziomie społeczeństwa tylko. Nikogo to nie usprawiedliwia. Ale nie świadczy o tym, że jest to dobre i prawidłowe.

Trudno przyjmować argumenty, ktore są szyte grubymi nićmi... To tak jakby wierzyć wróżce...

#29 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 15 lutego 2009 - 23:31

Obie wymienione w temacie rzeczy to kradzież, a każdy kto się podejmuje instalowania Mac OSX na PC lub łamie iPhone jest złodziejem. Tak mówi licencja na którą każdy kupując i rejestrując iPhone'a się zgadzał.

Nie każdy rejestrował iphonea

Ten obrazek z tekstem na samym początku to nie utrudnienie dla dzieci, tylko LICENCJA którą każdy z nas akceptował.

j.w.

Do mnie osobiście bardziej przemawiałaby argumentacja typu: "To jest forum o apple i trzymamy się sprzętu apple, dlatego nie popieramy Hackintosha a popieramy Jailbreak..."

Zaraz jakiś chłoptaś by wyskoczył z kontrargumentem że: "Forum o Apple traktujące o oprogramowaniu Apple, nie koniecznie instalowanym na sprzęcie Apple"

Zgodnie z przywołaną przeze mnie treścią części iPhone Software License Agreement modyfikacja softu na iPhonie jest niezgodna z tą licencją, co grozi pociągnięciem do odpowiedzialności karnej (tak jest napisane w licencji).

Nie w każdym kraju.

Jailbreak to modyfikacja softu, więc jest w świetle licencji niezgodny z prawem. Każdy posiadacz iPhone'a, korzystając z urządzenia, zgadza się z warunkami tej umowy, więc automatycznie jailbreakując łamie warunki umowy i prawo.

Prawo w USA, a prawo w Polsce?

Znowu - link do licencji:
http://images.apple....docs/iphone.pdf

JAILBREAK = PRZESTĘPSTWO
HACKINTOSH = PRZESTĘPSTWO

j.w.

Ale jego instalacja łamie warunki umowy iPhone Software License Agreement i grozi odpowiedzialnością karną.

Nie w Polsce.

Robiąc jailbreak łamiesz zasady licencji Apple. Co teraz?

Łamanie licencji nie jest równe z kradzieżą.
Nie czuję się winny łamiąc licencję.
Gdybym coś ukradł wtedy czułbym się źle.

1. Ale kupuję system, ktorego bym nie kupił gdybym nie mial PeCeta. Apple zarabia na systemie.

Skąd wiesz, że zarabia?
Na moje okko zarobek mają gdy kupisz komputer, na samym systemie daleko by nie zajechali.

2. Dlatego tego nie robię i używam Ubuntu na tym PeCecie.

Wtedy OK. Nikogo nie okradłeś.

Widzę, że argumentacja się koledze kończy? Zatem dziękuję za rozmowę.

Wzajmnie :)

#30 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 15 lutego 2009 - 23:33

Nie wiem na jakiej podstawie zostały podjęte decyzje ale na "chłopski rozum" to proste:
1. Hakintosh = okradanie Apple (nie kupujemy drugiego Maka tylko instalujemy Mac OS na pececie, którego już mamy)

Ae kupiłem system w pudełku, na ktorym zarabia Apple.

2. Jailbreak = dodawanie nowych funkcjonalności bez straty dla Apple

Ale nie kupiłeś jakiegoś programu na AppStor, tylko zainstalowałeś z Cydii. Zlamałeś licencję Apple.

Myślę, że każdy inteligentny użytkownik to widzi i rozumie, nie widzę sensu dalszej dyskusji w tym temacie, dziwne że temat w ogóle powstał.

Inteligentny użytkownik widzi, że stosujecie z kolegą jednostronną argumentację mając na celu wykazanie jedynie, że tylko Wasz punkt widzenia jest właściwy. I absolutnie nie jest to OBIEKTYWNY punkt widzenia!

#31 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 23:34

Ja trzymam stronę qtylovskiego. Dam tu 2 proste przykłady: 1. - Mamy w domu PC i chcemy na nim zainstalować OS X - okradamy Apple - Mamy w domu Maka i chcemy zainstalować coś co da nam dodatkowe możliwości, ale nie jest oficjalnie zatwierdzone przez Apple, więc instalujemy to łamiąc licencję (nie mówię, że coś takiego istnieje, to tylko przykład) - Apple nic nie traci, bo kupiliśmy Maka jak i LICENCJĘ na OS X, a łamiąc licencję tracimy support itd. 2. -Mamy w domu iPhone i robimy Jailbreak, bo odblokowuje nowe funkcje itd. jw. - Apple nie traci nic. Telefon oryginalny, kupiony... BTW wiele osób nie mogłoby korzystać z iPhone w Polsce bez JB, a za czasów 2G w ogóle nie byłoby to możliwe. - Mamy w domu Omnie i chcemy na nim instalować OS X Mobile/iPhone OS. - Apple traci, bo nie udostępnia publicznie tego softu. Ktoś go spiracił i Apple traci na sprzętach. Kropka.

#32 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 15 lutego 2009 - 23:34

Hmm, to bardzo źle świadczy o poziomie społeczeństwa tylko. Nikogo to nie usprawiedliwia. Ale nie świadczy o tym, że jest to dobre i prawidłowe.

Trudno przyjmować argumenty, ktore są szyte grubymi nićmi... To tak jakby wierzyć wróżce...

heheh, ja koncze dyskusje z Toba bo nie ma ona sensu, jakie argumetny bym nie podal i tak bedziesz uwazal ze one sa zle, lub nie mam ich wcale, ale jak narazie to Ty nie podales jeszze zadnego argumentu dlaczego moderacja robie zle... wiec teraz zastanow sie kto tu jest smieszny...

dobrze ze moderatorzy nie zabieraja glosu w tym watku, bo i tak zostali by tu zagryzieni i chocby podali najlepszy argument to i tak co nie ktorzy tego nie zczaja i powiedza ze sa smieszne...

#33 pineapple

pineapple
  • 106 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 23:35

@ ihow.

IMPORTANT: BY USING YOUR iPHONE, YOU ARE AGREEING TO BE BOUND BY THE FOLLOWING APPLE AND THIRD PARTY TERMS:
A. APPLE iPHONE SOFTWARE LICENSE AGREEMENT
B. NOTICES FROM APPLE
C. GOOGLE MAPS TERMS AND CONDITIONS
D. YOUTUBE TERMS AND CONDITIONS

Nie potrzebna jest rejestracja urządzenia, by zgodzić się z warunkami umowy. I by być precyzyjnym, przestępstwem jest złamanie tej umowy, nie jailbreak sam w sobie. I chyba za łamanie tego rodzaju umów można być w Polsce pociągniętym do odpowiedzialności karnej? Bo jeżeli nie, to jakiekolwiek umowy zawierane między osobami prawnymi tracją sens...

#34 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 15 lutego 2009 - 23:37

Ae kupiłem system w pudełku, na ktorym zarabia Apple.

Apple g.... zarabia na systemie pudełkowym.
System pudełkowy przeznaczony jest dla użytkowników którzy kiedyś kupili Maka i Apple na nich zarobiło więc dostają nowy system w cenie upgradeu.

Ale nie kupiłeś jakiegoś programu na AppStor, tylko zainstalowałeś z Cydii. Zlamałeś licencję Apple.

Ale nie kupiłem programu w AppStore bo Apple go NIE ZAAKCEPTOWAŁO do AppStore więc ten program NIGDY nie był do kupienia w AppStore.
Co z tego że zlamałem licencję skoro ta licencja mnie do niczego w świetle polskiego prawa nie obliguje?

Inteligentny użytkownik widzi, że stosujecie z kolegą jednostronną argumentację mając na celu wykazanie jedynie, że tylko Wasz punkt widzenia jest właściwy. I absolutnie nie jest to OBIEKTYWNY punkt widzenia!

Inteligentny użytkownik widzi że stosujecie z kolegą (pineapple) jednostronną argumentację mając na celu wykazanie jedynie, że tylko Wasz punkt widzenia jest właściwy. I absolutnie nie jest to OBIEKTYWNY punkt widzenia!

---- Dodano 15-02-2009 o godzinie 23:40 ----

@ ihow.

IMPORTANT: BY USING YOUR iPHONE, YOU ARE AGREEING TO BE BOUND BY THE FOLLOWING APPLE AND THIRD PARTY TERMS:
A. APPLE iPHONE SOFTWARE LICENSE AGREEMENT
B. NOTICES FROM APPLE
C. GOOGLE MAPS TERMS AND CONDITIONS
D. YOUTUBE TERMS AND CONDITIONS

Nie potrzebna jest rejestracja urządzenia, by zgodzić się z warunkami umowy. I by być precyzyjnym, przestępstwem jest złamanie tej umowy, nie jailbreak sam w sobie. I chyba za łamanie tego rodzaju umów można być w Polsce pociągniętym do odpowiedzialności karnej? Bo jeżeli nie, to jakiekolwiek umowy zawierane między osobami prawnymi tracją sens...

- nie widziałem tych warunków nigdy (nie czytałem / nie zwróciłem na nie uwagi)
- nie rozumiem tych warunków (nie znam angielskiego)
- do niczego te warunki mnie nie zaobowiązują (mieszkam w Polsce i nie obchodzi mnie co Apple sobie życzy a czego nie)
Dla mnie ważne jest abym nie był złodziejem i pomimo że mam jailbreak w moim iphonie to nie kradnę programów z appstore tlyko je kupuję (o cholera jestem hipokrytą, kupuję*programy pomimo że mam jailbreak)

#35 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 23:42

Jak już, to w tym przypadku okradam również samego autora aplikacji. Na dodatek w Cydii są aplikacje, których Apple nie zaakceptowało. Widziałeś w AppStore YellowSnow, czy WinterBord? Nie sądze... To tak samo jakbyś powiedział, że jak pobrałem darmowy odpowiednik/program na maka, który nie jest przez Apple wspierany, to ich okradam, bo nie kupiłem ich pakietu za 200 $...

#36 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 15 lutego 2009 - 23:44

Łamanie licencji nie jest równe z kradzieżą.
Nie czuję się winny łamiąc licencję.
Gdybym coś ukradł wtedy czułbym się źle.

Przepraszam, gdy kupuję LEGALNY system w pudełku i instaluję na PC, to jestem złodziejem, czy zlamałem licencję Apple? Ukradłem ten system?

I jak powyższe ma się do sprawy Jailbreak'a?

Skąd wiesz, że zarabia?

Prawnicy Apple o tym wiedzą doskonale.

Na moje okko zarobek mają gdy kupisz komputer, na samym systemie daleko by nie zajechali.

Widzisz, bo to na Twoje oko tylko tak wygląda. Bo prawnicy Apple widzą to ZUPEŁNIE INACZEJ.

Zauważ, że każdy twój argument dotyczący Jailbreaka można swobodnie odnieć rownież do hackintosh'a...

Poza tym nie zajmujmy się tutaj rozstrzyganiem czy oba przypadki to kradzież, czy łamanie licencji. Mnie interesuje co ma do powiedzenia zarząd MA w tej kwestii.

---- Dodano 16-02-2009 o godzinie 01:50 ----

Jak już, to w tym przypadku okradam również samego autora aplikacji. Na dodatek w Cydii są aplikacje, których Apple nie zaakceptowało. Widziałeś w AppStore YellowSnow, czy WinterBord? Nie sądze...

Odseparuj programy, których nie ma w AppStore, a są w Cydii. Skup się tylko na tych programamch, które są w AppStore płatne oraz na ich odpowiednikach w Cydii. A jakie to programy? Poszukaj.

Jak teraz będzie wyglądała Twoja argumentacja?

#37 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 02:33

Od dawna wszelkie informacje jak rownież tematy dotyczące hakowania systemu Mac OS X, a także porady dotyczące instalowania takiego oprogramowania na komputerach innych niż Maki są SROGO KARANE i WYPLENIANE z forum MyApple.

Na forum MyApple mówimy stanowcze nie dla piractwa.
Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy osoba chcąca zainstalować system Mac OS X na komputerze innego producenta niż Apple kupi legalny system czy skorzysta z nielegalnej kopii.
Dlatego wszelkie dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC są usuwane.

Z drugiej strony forum MyApple bardzo prężnie wspomaga wszelkie działania (porady, dyskusje, pomoc techniczną, oferty usług itd) dotyczące łamania systemu operacyjnego zainstalowanego w urządzeniach iPhone/iPod.

1. Niczego prężnie nie wspomagamy
2. Zezwalamy na dyskusje o zwiększaniu funkcjonalności naszych telefonów - Jailbreak
3. Jeżeli dyskusja schodzi na temat "jak zainstalować programy z AppStore bez płacenia" jest usuwana - tak samo jak dyskusje o instalowaniu Mac OS X na PC

#38 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 16 lutego 2009 - 09:03

Na forum MyApple mówimy stanowcze nie dla piractwa.

Popieram w 100% powyższe i się z tym zupełnie zgadzam.

Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy osoba chcąca zainstalować system Mac OS X na komputerze innego producenta niż Apple kupi legalny system czy skorzysta z nielegalnej kopii.

A czy jesteście w stanie stwierdzić, czy użytkownik robiący jailbreak swojego iPhona nie będzie przypadkiem instalował ufrakowanych (UKRADZIONYCH) aplikacji a AppStore na swoim telefonie? Nie widzę tutaj konsekwencji w rozumowaniu. Nadal wychodzi, że jest to stronnicze.

Dlatego wszelkie dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC są usuwane.

Jeśli miałoby być konsekwentnie, to również dyskusje na temat jailbreak'a powinny być usuwane.

1. Niczego prężnie nie wspomagamy

Hmm, w takim razie informacje na temat sposobów odblokowywania iPhone/iPoda chyba mi się przyśniły, podobnie jak reklama takiej usługi.

2. Zezwalamy na dyskusje o zwiększaniu funkcjonalności naszych telefonów - Jailbreak

...czym promujecie łamanie licencji Apple, przy jednoczesnym zabranianiu łamania licencji dotyczącej Mac OS X. To jest stronnicze.

3. Jeżeli dyskusja schodzi na temat "jak zainstalować programy z AppStore bez płacenia" jest usuwana - tak samo jak dyskusje o instalowaniu Mac OS X na PC

Usuwanie dyskusji na temat nielegalnych programów z AppStore - OK, ale instalowanie LEGALNIE zakupionego Mac OS X na PC... Dlaczego? Przecież program jest jak najbardziej legalny, tylko lamana jest licencja Apple. Podobnie jak łamanie softu iPhone też jest jedynie łamaniem licencji Apple. Co innego, gdyby były dyskusje na temat sposobów instalacji pirackich wersji iLife, iWork, FCS i innych programów na Makach albo Hackintosh'ach. Wtedy jak najbardziej jestem temu przeciwny.

Kolega wysnuł tezę, że robicie tak dlatego, że na Hackintosh'u nie macie zarobku, a na Jailbreak'u zarabiacie. Mam nadzieję, że tak nie jest. Ale czy możecie się do tej tezy ustosunkować?

---- Dodano 16-02-2009 o godzinie 11:33 ----

Apple g.... zarabia na systemie pudełkowym.

To stwierdzenie dowodzi, że - z całym szacunkiem do Ciebie - nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Poczytaj sobie sprawozdania finansowe Apple, a dowiesz się jak bardzo się mylisz.

System pudełkowy przeznaczony jest dla użytkowników którzy kiedyś kupili Maka i Apple na nich zarobiło więc dostają nowy system w cenie upgradeu.

Mylisz UPGRADE z wersją BOX. Ja piszę cały czas o wersji BOX, czyli pełnosprawnej, samodzielnej licencji Mac OS X, ktorą kupuję w Apple Store.

Ale nie kupiłem programu w AppStore bo Apple go NIE ZAAKCEPTOWAŁO do AppStore więc ten program NIGDY nie był do kupienia w AppStore.

Rozmawiam z Tobą o programach, które są do kupienia w AppStore oraz posiadają swoje funkcjonalne odpowiedniki w Cydii. tylko ten przypadek mnie interesuje.

Co z tego że zlamałem licencję skoro ta licencja mnie do niczego w świetle polskiego prawa nie obliguje?

Możesz sobie robić co chcesz z tą wiedzą. Tematem wątku jest sprawa blokowania Hackintosh'a, a Jailbreaka nie. W obu przypadkach lamana jest tylko licencja Apple, a jednak obie sprawy są traktowane zupełnei inaczej. Pytanie: Dlaczego? Trzymajmy się tej kwestii, bo jej dotyczy wątek.

Inteligentny użytkownik widzi że stosujecie z kolegą (pineapple) jednostronną argumentację mając na celu wykazanie jedynie, że tylko Wasz punkt widzenia jest właściwy. I absolutnie nie jest to OBIEKTYWNY punkt widzenia!

Nie komentuję. To jak odpowiadanie pytaniem na pytanie...

- nie widziałem tych warunków nigdy (nie czytałem / nie zwróciłem na nie uwagi)

Dowodzi to tylko Twojej ignorancji i wybiurczego traktowania tematu oraz dostosowywania argumentów do siebie, bo na pewno taka postawa nie jest obiektywna. Poza tym nie wiem, czy się orientujesz, ale nieznajomość prawa i przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności. policjantowi też mowisz, że nie czytaleś kodeksu i nie wiedziałeś, że w terenie zabudowanym nie możesz jechać 120km/h? Zastosowałeś tego typu argumentację.

- nie rozumiem tych warunków (nie znam angielskiego)

Trzeba się uczyć. Czasem się to przydaje. Ewentualnie jak nie masz ochoty/potrzeby nauki to możesz poprosić iSource o udostępnienie polskiej wersji tego dokumentu. Posiadają ją i bez problemu Ci ją dostarczą.

- do niczego te warunki mnie nie zaobowiązują (mieszkam w Polsce i nie obchodzi mnie co Apple sobie życzy a czego nie)

Nie, no pewenie. Nikt Ci nic nie może zabronić. Kraść ze sklepu też nie ;) Ale my o tym nie dyskutujemy, wiesz? :) Ten wątek dotyczy kwesti dlaczego na forum MA Hackintosh - NIE, a Jailbreak - TAK.

Dla mnie ważne jest abym nie był złodziejem i pomimo że mam jailbreak w moim iphonie to nie kradnę programów z appstore tlyko je kupuję (o cholera jestem hipokrytą, kupuję*programy pomimo że mam jailbreak)

Podobnie jest z moim Hackintosh'em. Kupiłem legalny Mac OS X, zrobilem mu taki odpowiednik Jailbreak'a i używam legalnego softu. I tesz jestem dziwny, bo caly soft na wszystkich komputerach mam legalny.

Jak widzisz, nie podałeś żadnego argumentu, który trzyma się logiki.

#39 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 10:55

A czy jesteście w stanie stwierdzić, czy użytkownik robiący jailbreak swojego iPhona nie będzie przypadkiem instalował skrakowanych (UKRADZIONYCH) aplikacji a AppStore na swoim telefonie? Nie widzę tutaj konsekwencji w rozumowaniu. Nadal wychodzi, że jest to stronnicze.

Jeśli miałoby być konsekwentnie, to również dyskusje na temat jailbreak'a powinny być usuwane.

Informacja o tym jak zainstalować Mac OS X na PC jest wystarczająca do tego aby zainstalować lewą kopię. Czyli po prostu okraść Apple.
Informacja o tym jak zrobić Jailbreak jest niewystarczająca do tego aby zainstalować lewy soft na iPhone, bo brakuje informacji:
- jakie źródło dodać w Cydii aby móc zainstalować program pozwalający instalować lewy soft
- jaki program zainstalować z tego źródła aby móc instalować lewy soft
A tych informacji u nas na forum podawać nie wolno.

Hmm, w takim razie informacje na temat sposobów odblokowywania iPhone/iPoda chyba mi się przyśniły, podobnie jak reklama takiej usługi.

To nie jest prężne wspomaganie, nikt przy tym się nie wysilał ani nie prężył.
Informacje były podawane na pełnym luzie, pisane dobrowolnie przez użytkowników forum.

...czym promujecie łamanie licencji Apple, przy jednoczesnym zabranianiu łamania licencji dotyczącej Mac OS X. To jest stronnicze.

Musisz zrozumieć, że nie rozpatrujemy Hakintosha i Jailbreake'a w kontekście licencji tylko w kontekście złodziejstwa.

Usuwanie dyskusji na temat nielegalnych programów z AppStore - OK, ale instalowanie LEGALNIE zakupionego Mac OS X na PC... Dlaczego?

Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii. W dodatku dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC sprowadzają się do dyskusji na temat modyfikowania komputerów typu PC, np. modyfikowania BIOSu w PC, flashowania kart graficznych w PC itd. a te tematy zdecydowanie nie są związane z profilem forum Myapple.

Przecież program jest jak najbardziej legalny, tylko lamana jest licencja Apple. Podobnie jak łamanie softu iPhone też jest jedynie łamaniem licencji Apple. Co innego, gdyby były dyskusje na temat sposobów instalacji pirackich wersji iLife, iWork, FCS i innych programów na Makach albo Hackintosh'ach. Wtedy jak najbardziej jestem temu przeciwny.

Powtórzę: Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii.

Usuwanie dyskusji na temat nielegalnych programów z AppStore - OK, ale instalowanie LEGALNIE zakupionego Mac OS X na PC... Dlaczego?

Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii. W dodatku dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC sprowadzają się do dyskusji na temat modyfikowania komputerów typu PC, np. modyfikowania BIOSu w PC, flashowania kart graficznych w PC itd. a te tematy zdecydowanie nie są związane z profilem forum Myapple.

Kolega wysnuł tezę, że robicie tak dlatego, że na Hackintosh'u nie macie zarobku, a na Jailbreak'u zarabiacie. Mam nadzieję, że tak nie jest. Ale czy możecie się do tej tezy ustosunkować?

To teza kolegi, jedyne na czym zarabiamy to reklamy umieszczane w serwisie.
Gdybyśmy otworzyli dodatkowy dział przeznaczony dla OSx86 i Hakintosha z pewnością przybyłoby nam użytkowników i zarobilibyśmy dużo więcej.
Także teza kolegi jest nieprawdziwa i nie poparta żadnymi dowodami.

Temat był wałkowany wiele razy, stanowisko rady forum również było przedstawiane wiele razy.
Nic w tym temacie się nie zmieniło więc dalsza dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, oczywiście póki dyskusja jest prowadzona na poziomie nie zamierzam jej zamykać.

#40 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2009 - 12:36

Jak dla mnie myślenie powinno być*proste - binarne. Albo łamiemy licencję, albo jej nie łamiemy. Przyzwolenie na rozmowy o jb ma tutaj miejsce mowim skromnym zdaniem dlatego, że jest to proceder dosyć wygodny - w czasach, gdy jeszcze nie było oficjalnie iP w Polsce, a nawet w czasach, kiedy już*się*ten telefon w naszym kraju pojawił, każdy chciał wiedzieć*przede wszystkim jak odblokować telefon, ściągnąć*simlocka itp itd. Po to, żeby móc z tego telefonu po prostu korzystać, cieszyć się "dzieckiem apple" w swoich rękach. I wtedy nikt, ale to absolutnie nikt się nie patrzył na to, czy łamiemy jakieś licencje itp itd. Wszyscy (oprócz Apple, które może miało powody, aby wypuszczać telefony na rynki inne niż usa stopniowo w ten sposób tracąc zagranicznych klientów) byli zadowoleni. Można wręcz powiedzieć, o nawet nie cichym, ale jawnym przyzwoleniu. Pewnego dnia ktoś pisze, że hackintoshe nie są niezgodne wraz z prawem ue. Wielka awantura, wywalanie z forum itp itd. Dlaczego? Przecież chodzi o dokładnie tą samą*rzecz... Wielu ludzi argumentuje tutaj swoje wypowiedzi "to mój telefon i mogę z nim zrobić to, co chce, najwyżej stracę support Apple". Ludzie, którzy chcą korzystać*z Hackintosha myślą "to mój system, który zakupiłem legalnie i mogę sobie z nim zrobić*co chcę (idąc za słowami z newsa)". Nie widzicie tego? Cały proceder sprowadza się*i w jednym i w drugim przypadku do tego samego. Tylko że jedno jest tutaj dozwolone z powodu własnej wygody, a drugie nie, z miliona możliwych różnych powodów, np "nie jesteś wyznawcą steve'a, nie masz świecącego jabłka na obudowie, nie pasujesz do naszej sekty". A piractwo? Proszę was... to, że idę po ulicy z nożem w ręku, jest jednoznaczne z tym, że chcę kogoś zabić? Myślenie sprowadza się do prostego założenia. Albo tolerujecie łamanie licencji, albo nie. Jeżeli tolerujecie, zostawcie sobie jailbreaka, ale pozwólcie rozmawiać*o tym, jak zainstalować os x na pc (bo jedno i drugie to tylko łamanie licencji) Jeżeli nie tolerujecie, to swojego zdania odnośnie hackintoshy nie zmieniajcie, ale także ustosunkujcie się*odpowiednio i jednoznacznie (usuwając) do tematów, które mówią o Jailbreaku. W przeciwnym wypadku w oczach wielu userów wyjdziecie na osoby, które naginają prawo pod własne potrzeby. Bo skoro jesteście tacy prawi, to bądźcie tacy do końca, a nie do momentu, który wam pasuje. Zachęcam do obiektywizmu i dojrzałej dyskusji. Pozdrawiam

#41 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 16 lutego 2009 - 13:25

Myślenie sprowadza się do prostego założenia. Albo tolerujecie łamanie licencji, albo nie.
Jeżeli tolerujecie, zostawcie sobie jailbreaka, ale pozwólcie rozmawiać*o tym, jak zainstalować os x na pc (bo jedno i drugie to tylko łamanie licencji)
Jeżeli nie tolerujecie, to swojego zdania odnośnie hackintoshy nie zmieniajcie, ale także ustosunkujcie się*odpowiednio i jednoznacznie (usuwając) do tematów, które mówią o Jailbreaku.

W przeciwnym wypadku w oczach wielu userów wyjdziecie na osoby, które naginają prawo pod własne potrzeby. Bo skoro jesteście tacy prawi, to bądźcie tacy do końca, a nie do momentu, który wam pasuje.

Zachęcam do obiektywizmu i dojrzałej dyskusji.

Serdecznie dziękuję za ten głos rozsądku. A sprawa zaczyna się robić coraz znacząca, bo ja donosi webchosting.pl :

[url=http://webhosting.pl/Apple.chce.grzywny.w.wysokosci.2500.dolarow.dla.osob.hackujacych.iPhonea]Apple chce grzywny w wysokości 2500 dolarów dla osób "hackujących" iPhone'a? - Webhosting.pl[/url]

Warto też pamiętać o tym, że prawo i jego interpretacja wcale nie zależy od czyjegoś poczucia wewnętrznej sprawiedliwości, czy jego własnego widzimisię. Więc pisanie, że „dla mnie Jailbreak jest dobry”, albo odwrotnie jest nieporozumieniem.

Fakt, nie jestem fanem poczynań Apple i ograniczeń jakie na nas nakłada, ale absolutnie nie jest to usprawiedliwieniem „zlewania” tematu licencji.

W świetle powyższego nadal nie wiem, dlaczego na MyApple mamy sytuację: Jailbreak - TAK, Hackintosh - NIE.

#42 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 16 lutego 2009 - 13:31

blog.fotogenia.info Nie bądź gnidą poczuj fridom

Pozwolę sobie podpiąc ten link do wyjaśnienia gorącym głowom wartości tych 2500 dolarów
oraz więzienia.

Could You Go to Jail for Jailbreaking Your iPhone? - Bits Blog - NYTimes.com Oraz źródłowy całej tej śmiesznej sprawy,
na której EFF zbija sobie dodatkowe punkty...

#43 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 16 lutego 2009 - 13:56

[quote=code;861048]Informacja o tym jak zainstalować Mac OS X na PC jest wystarczająca do tego aby zainstalować lewą kopię. Czyli po prostu okraść Apple.
Informacja o tym jak zrobić Jailbreak jest niewystarczająca do tego aby zainstalować lewy soft na iPhone, bo brakuje informacji:
- jakie źródło dodać w Cydii aby móc zainstalować program pozwalający instalować lewy soft
- jaki program zainstalować z tego źródła aby móc instalować lewy soft
A tych informacji u nas na forum podawać nie wolno.[/quote]

Ale chyba poszedłeś troszkę za daleko. Rozważamy tutaj sprawę samego łamania systemu i licencji Apple, a nie dalszych poczynań użytkownika. W OBU przypadkach łamana jest licencja Apple. Jednakże MA Jailbreak'owi mówi TAK, a Hackintoshowi NIE. I dlatego pytam o przyczyny tej NIEKONSEKWENCJI.

[quote=code;861048]To nie jest prężne wspomaganie, nikt przy tym się nie wysilał ani nie prężył.
Informacje były podawane na pełnym luzie, pisane dobrowolnie przez użytkowników forum.[/quote]

Rekalmy i usługi odpłatne wykonywane przynajmniej częściowo pod szyldem MyApple również?

[quote=code;861048]Musisz zrozumieć, że nie rozpatrujemy Hakintosha i Jailbreake'a w kontekście licencji tylko w kontekście złodziejstwa.[/quote]

Ergo: Czyli interpretujecie prawo i zasady moralne wg. własnego widzimisię.

Trzymając się kwestii modyfikowania systemu: Czym różni się Hackintosh od Jailbreaka? Pamiętaj, że pytam tylko o modyfikację systemu. Nie o dalsze losy takiego systemu, bo złodziejem może być ten, który instaluje lewy soft na PeCecie i iphone/iPod.

[quote=code;861048]Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii. W dodatku dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC sprowadzają się do dyskusji na temat modyfikowania komputerów typu PC, np. modyfikowania BIOSu w PC, flashowania kart graficznych w PC itd. a te tematy zdecydowanie nie są związane z profilem forum Myapple.[/quote]

Absolutnie takie poboczne tematy można faktycznie ignorować, ale w takim przypadku inne tematy typu „Pokaż swoją 2 połowę” i masę innych temu podobnych również powinniście ucinać. Gro sprzętu PC niewymaga żadnych modyfikacji hardwareowych do instalowania Mac OS X. Wystarczą tylko modyfikacje samego systemu.

Ergo: Nietrafione argumenty, które łatwo obalam.

[quote=code;861048]Powtórzę: Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii.[/quote]

Co nie zmienia faktu iż w obu przypadkach łamana jest licencja Apple. A najważniejsze, że tak samo łamana jest licencja w przypadku robienia Jailbreak'a. Jaka zatem jest przyczyna, że jednemu mowicie TAK, a drugiemu NIE? Bo nadal nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tolerujecie łamanie licencji w jednym przypadku a w drugim wręcz do tego zachęcacie.

[quote=code;861048]Ponieważ instrukcja instalacji Mac OS X na PC jest taka sama w przypadku legalnej jak i nielegalnej kopii. W dodatku dyskusje na temat instalacji Mac OS X na PC sprowadzają się do dyskusji na temat modyfikowania komputerów typu PC, np. modyfikowania BIOSu w PC, flashowania kart graficznych w PC itd. a te tematy zdecydowanie nie są związane z profilem forum Myapple.[/quote]

Skopiowałeś ten sam akapit. Może spróbuj to jeszcze raz przemyśleć...

[quote=code;861048]To teza kolegi, jedyne na czym zarabiamy to reklamy umieszczane w serwisie.[/quote]

A usługi Jailbreak, które wykonują osoby reklamujące się na MA? Nie chcę obrażać nikogo (podkreślam to!!!), ale mi to jakoś się kojarzy ze stręczycielstwem... Bo zamieszczając takie reklamy uczestniczycie w procederze jailbreak'owania.

[quote=code;861048]Gdybyśmy otworzyli dodatkowy dział przeznaczony dla OSx86 i Hakintosha z pewnością przybyłoby nam użytkowników i zarobilibyśmy dużo więcej.[/quote]

Ale w jaki sposób? Wykonując usługi instalacji systemu?

[quote=code;861048]Także teza kolegi jest nieprawdziwa i nie poparta żadnymi dowodami.[/quote]

Ja mam troszkę inne zdanie, ale już się o to nie będziemy spierać.

Temat był wałkowany wiele razy, stanowisko rady forum również było przedstawiane wiele razy.
Nic w tym temacie się nie zmieniło więc dalsza dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, oczywiście póki dyskusja jest prowadzona na poziomie nie zamierzam jej zamykać.[/quote]

Pozwolę się niezgodzić, że nic się nie zmienia, bo wlaśnie zaczyna się zmieniać: [URL="http://webhosting.pl/Apple.chce.grzywny.w.wysokosci.2500.dolarow.dla.osob.hackujacych.iPhonea"]Apple chce grzywny w wysokości 2500 dolarów dla osób "hackujących" iPhone'a? - Webhosting.pl[/URL]

#44 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 14:20

Apple nie chce żadnej grzywny - padłeś ofiara manipulacji mediów -radze przeczytać oryginalne źródło. Code ma racje, nic się nie zmieniło - nie będziemy rozmawiać o modyfikowaniu PC na portalu o Apple -to wszystko - jest o tym w regulaminie.

#45 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2009 - 14:41

A co jeżeli ja wszechmocny i nieobliczalny Krzysztof tak bym zmodyfikował Nokię pod względem hardwareu, że zainstalowałbym na niej o takie coś: iPhone1,1_2.2.1_5H11_Restore.ipsw i by wszystko działało jak należy?

#46 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 14:46

To idź z tym na forum Nokii. My rozmawiamy o produktach Apple i oprogramowaniu Apple, także działającym na sprzęcie Apple. Bo, jak nie wiem, może Krzysztofie nie zauważyłeś -jesteśmy na forum M Y A P P L E

#47 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2009 - 14:50

To byś pewnie poczwórnego bana dostał :P Poza tym fakt, nie chcę się zbytnio włączać*w jakieś tam wojny userzy-moderatorzy (bo po co?) ale dziwi mnie wręcz znikoma aktywność*moderatorów (pod względem wypowiedzi) w temacie, w którym powinni się oni wypowiadać najczęściej. Poza tym skoro Hackintosh to kwestia typowo PCtowa (dlatego zabroniona przez regulamin forum), to jak można zapomnieć, że mówimy przecież*o produkcie firmy APPLE instalowanym na zwykłych komputerach? Czy mówienie o software Apple jest niezgodne z tematyką forum? Poza tym #2 skoro Hackintosh jest taki zły, to dlaczego jest o nim na głównej stronie tyle newsów?

#48 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 16 lutego 2009 - 15:00

To idz z tym na forum Nokii. My rozmawaimy o produktach Apple i oprogramowaniu Apple dzialajacym na sprzecie Apple. Bo, jak nie wiem, moze krzysztofie nie zauwazyles -jestesmy na forum M Y A P P L E

Idąc Twoim tokiem myślenia powinniście wykasować wszystko co dotyka tematu Windows... Czyli Jailbreak na Windows, problemy itunes pod Windows. Instalowanie Windows na Maku... Dalej wymieniać?

Montana, proszę! Bądź poważny! nie rób syfu w moim wątku. Bo ja chcę tu rzeczowe argumenty, a nie jakieś uzewnętrznienia. Zachowuj się jak na poważnego dziennikarza przystało, a nie jak pisarzyna z jakiegoś brukowca, ok???

A nade wszystko trzymaj się tematu wątku, bo sam robisz poważne offtopy, a potem mnie zbanujesz za trollowanie.

#49 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 15:01

Mówienie w ogolę jest zgodne z tematyką forum ;) Mówimy o OSX na PC bo jest o Apple - ale instrukcje instalacji odnoszą się już do opisów PC. A po to są inne fora.

#50 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 16 lutego 2009 - 15:02

Proszę o publiczne wyjaśnienie! Moderatora, który kilka godzin temu NIESŁUSZNIE i BEZPODSTAWNIE mnie zbanował, proszę o publiczne przeprosiny za BEZPODSTAWNE oskarżenie mnie o TROLLOWANIE.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych