Dlaczego Hackintosh - NIE, Jailbreak - TAK?
Napisano 15 lutego 2009 - 22:10
[URL]http://www.myapple.pl/iphone-news/96522-apple-jailbreak-jest-niezgodny-z-prawem.html[/URL]
chciałbym poprosić osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie tego forum o wyjaśnienie następującej sprawy:
Od dawna wszelkie informacje jak rownież tematy dotyczące hakowania systemu Mac OS X, a także porady dotyczące instalowania takiego oprogramowania na komputerach innych niż Maki są SROGO KARANE i WYPLENIANE z forum MyApple.
Z drugiej strony forum MyApple bardzo prężnie wspomaga wszelkie działania (porady, dyskusje, pomoc techniczną, oferty usług itd) dotyczące łamania systemu operacyjnego zainstalowanego w urządzeniach iPhone/iPod.
Wg cytowanej wyżej wypowiedzi Apple, OBA te procedery nie są zgodne z polityką Apple. Apple jest przeciwny OBU tym procederom.
Powstaje pytanie: Dlaczego włodarze MyApple „tępią” wątki dotyczące „hakintoshy”, argumentując, że nie popierają piractwa (i kilka innych oczywistych hasełek populistycznych), przy jednoczesny nie tylko PRZYZWALANIU, ale czynnym popieraniu procederu „łamania” zabezpieczeń i oprogramowania w urządzeniach iPhone/iPod?
Bardzo proszę o rzeczowe wyjaśnienie tej kwestii. Proszę też o nie czepianie się słówek oraz o nie wykorzystywanie nieprecyzyjności mojego zapytania oraz nie zamykanie tego wątku.
Napisano 15 lutego 2009 - 22:32
Napisano 15 lutego 2009 - 22:32

Napisano 15 lutego 2009 - 22:38
wniosek? robic jailbreake, chcemy wzbgacic nasz telefon o nowe funkcje
hackujac mac os, chcemy zaoszczedzic kase kosztem apple...
Zgadzam się w 100%; hackintosh to kradzież, jailbreak to tylko ingerencja w software, która niekoniecznie musi łączyć się z kradzieżą, natomiast jakiekolwiek łączenie jb z piractwem jest tutaj tępione.
Napisano 15 lutego 2009 - 22:39
co za durny temat...
hackujac mac os i instalujac go na PC niejako okradamy apple bo taniej jest upic pc i zaistalowac na nim mac os niz wybulic 2x wiecej kasy i kupic maca.... po za tym wiekszosc zhackowanych mac os jest pobranych z torrentow.. wiec nie tylko nie kupujemy sprzety apple ale i piracimy system...
co do jailbreaka... robiac jalbreak na iphonie nie okraday apple... po za tym dzieki temu wiecej osob moze go posiadac.. omijam temat instalowania pirackich gier bo tego to forum nie wspiera... jalilbreak nie ma w sobie nic zlego jezli nie wykorszystujemu go do celow pirackich..
wniosek? robic jailbreake, chcemy wzbgacic nasz telefon o nowe funkcje
hackujac mac os, chcemy zaoszczedzic kase kosztem apple...
Cieniutka argumentacja

Jeśli robisz jailbreak, to zabierasz Apple zarobek z AppStore - czyli wg. Twojego rozumowania (które nie jest logiczne) okradasz jednak firmę Apple.
Kupiłem komputer Apple. Mam też PC. Chciałbym mieć na obu Mac OS X. Kupuję pudełko z Mac OS X (kolejny system). Więc dałem zarobić Apple nawet więcej, bo kupiłem dodatkowy system Mac OS X w pudełku.
Co mi teraz odpiszesz?
Napisano 15 lutego 2009 - 22:41
Napisano 15 lutego 2009 - 22:41
Napisano 15 lutego 2009 - 22:44
hipokryzja bo co?
a Ty nie sciagasz pirackich mp3?? zaloze sie ze tak
ale zaloze sie tez ze nie kradniesz chleba ze sklepu...
i co, jestes hipokryta??
A dzieci w Sudanie nie mają wody do picia...
Trzymaj się tematu? A temat jest o Hackintosh'u i Jailbreak'u.
Napisano 15 lutego 2009 - 22:46
Cieniutka argumentacja
Jeśli robisz jailbreak, to zabierasz Apple zarobek z AppStore - czyli wg. Twojego rozumowania (które nie jest logiczne) okradasz jednak firmę Apple.
Kupiłem komputer Apple. Mam też PC. Chciałbym mieć na obu Mac OS X. Kupuję pudełko z Mac OS X (kolejny system). Więc dałem zarobić Apple nawet więcej, bo kupiłem dodatkowy system Mac OS X w pudełku.
Co mi teraz odpiszesz?
hahah, sorry ale naucz sie czytac ze zrozumieniem...
ad1 jakim cudem zabieram zarobek z appstore? przeciesz napisalem ze pomijam temat pirackich gier... sam mam jailbreka, a na programy z appstore wydalem 100 euro...
ad2 co CI odpisze? to chyba normalne, chcesz miec dwa kompy z mac os, kup drugiego maca... chyba ze chcesz miec 2 w cenie 1, to wtedy kombinujesz jak mozesz...
Napisano 15 lutego 2009 - 22:48
Napisano 15 lutego 2009 - 22:48
A dzieci w Sudanie nie mają wody do picia...
Trzymaj się tematu? A temat jest o Hackintosh'u i Jailbreak'u.
to bylo do tematu... po prostu obronilem sie co do argumentu hipokryzji... i jesli nie potrafisz odpowidziec normalnie na moj argumet to nie zrzucaj winy ze nie pisze na temat...
Napisano 15 lutego 2009 - 22:49
Wg mnie jedno i drugie jest złe, ale jak patrze na politykę apple to dobrze im tak !!
Podzielam pogląd na temat polityki Apple

Domyślam się, że mogą tu wchodzić w grę m.in. kwestie finansowe, ale to tylko moje domysły. Nie muszą być to fakty. Bo gdyby były to fakty, to byłby to klasyczny przykład hipokryzji w najbezczelniejszym wydaniu.
Napisano 15 lutego 2009 - 22:52
© You may not and you agree not to, or to enable others to, copy (except as expressly permitted by this License), decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, decrypt, modify, or create derivative works of the iPhone Software or any services provided by the iPhone Software, or any part thereof (except as and only to the extent any foregoing restriction is prohibited by applicable law or to the extent as may be permitted by licensing terms governing use of open-sourced components included with the iPhone Software). Any attempt to do so is a violation of the rights of Apple and its licensors of the iPhone Software. If you breach this restriction, you may be subject to prosecution and damages.
Link do licencji:
http://images.apple....docs/iphone.pdf
Napisano 15 lutego 2009 - 22:54
to bylo do tematu... po prostu obronilem sie co do argumentu hipokryzji... i jesli nie potrafisz odpowidziec normalnie na moj argumet to nie zrzucaj winy ze nie pisze na temat...
Doskonale Cię rozumiem, ale chciałbym, aby w tym wątku był „trzymany” temat. Działam zgodnie z metodami moderatorów i adminów MA, którzy starannie wyszukują wątki z treściami OT.
Napisano 15 lutego 2009 - 22:59
Napisano 15 lutego 2009 - 22:59
Doskonale Cię rozumiem, ale chciałbym, aby w tym wątku był „trzymany” temat. Działam zgodnie z metodami moderatorów i adminów MA, którzy starannie wyszukują wątki z treściami OT.
git

a co do watku.. ostatnio z tego co tu czytam na tym forum, to nie dzieje sie za dobrze.. osobiscie nie mam nic do moderatorow bo przynjamniej wobec mnie zachowywali sie wporzadku..
po za tym uwazma ze jesli komus sie nie nie podoba polityka obecnych moderatorow to niech nie korzysa z forum albo sproboje zaloyc wlasne...
pwoeim tylko jedno, zaczyna mnie juz irytowac ilosc watkow powstajacych na temat moderatorow i podajac wapliwosc jakosci i slusznosci moderaorow...
Napisano 15 lutego 2009 - 23:01
hahah, sorry ale naucz sie czytac ze zrozumieniem...
ad1 jakim cudem zabieram zarobek z appstore? przeciesz napisalem ze pomijam temat pirackich gier... sam mam jailbreka, a na programy z appstore wydalem 100 euro...
ad2 co CI odpisze? to chyba normalne, chcesz miec dwa kompy z mac os, kup drugiego maca... chyba ze chcesz miec 2 w cenie 1, to wtedy kombinujesz jak mozesz...
ad.1. Zabiersza zarobek, bo np. instalujesz darmowe oprogramowanie z Cydii, które ma swój odpowiednik w AppStore. W ten sposób Apple nie zarabia.
ad.2. Aktualnie mam w domu 6 Maków. Wszędzie oryginalny system. Ale chcę też mieć PeCeta z Mac OS X. Kupiłem dodatkowy oryginalny system. Dlaczego nie mogę go zainstalować na PC? Bo licencja Apple mi na to nie pozwala. Ta sama licencja zabrania ingerowania w kod systemu iPhone/iPod.
Mówiąc jailbreakowi TAK, a Hackintoshowi NIE, popełniasz najzwyczajniejszą w życiu hipokryzję. A robisz to tylko dlatego, że tak Ci pasuje. A Twoje „argumenty” są tak mocno naciągane, że aż śmieszne.
Dziękuję za dyskusję, ale w momencie w ktorym naciągasz argumentację, nie mamy już o czym rozmawiać, bo nie masz zamiaru rzeczowo ustalić faktow, a jedynie udowodnić mi za wszelką cenę, że nie mam racji, nawet jeśli ją mam.
Napisano 15 lutego 2009 - 23:04
Napisano 15 lutego 2009 - 23:05
Jailbreak to modyfikacja softu, więc jest w świetle licencji niezgodny z prawem. Każdy posiadacz iPhone'a, korzystając z urządzenia, zgadza się z warunkami tej umowy, więc automatycznie jailbreakując łamie warunki umowy i prawo.
Znowu - link do licencji:
http://images.apple....docs/iphone.pdf
JAILBREAK = PRZESTĘPSTWO
HACKINTOSH = PRZESTĘPSTWO
Co Moderacja forum myśli o zapisach Licencji?
Napisano 15 lutego 2009 - 23:05
git
a co do watku.. ostatnio z tego co tu czytam na tym forum, to nie dzieje sie za dobrze.. osobiscie nie mam nic do moderatorow bo przynjamniej wobec mnie zachowywali sie wporzadku..
po za tym uwazma ze jesli komus sie nie nie podoba polityka obecnych moderatorow to niech nie korzysa z forum albo sproboje zaloyc wlasne...
pwoeim tylko jedno, zaczyna mnie juz irytowac ilosc watkow powstajacych na temat moderatorow i podajac wapliwosc jakosci i slusznosci moderaorow...
Zauważ, że to Ty rozwijasz ten temat. Ja powracam do pytania: Dlaczego Hackintosh NIE, a Jailbreak TAK?
Mnie irytuje hipokryzja w najgorszym wydaniu, nazywana często zakłamaniem...
Napisano 15 lutego 2009 - 23:07
W Cydii są programy które nie mają odpowiedników w AppStore.ad.1. Zabiersza zarobek, bo np. instalujesz darmowe oprogramowanie z Cydii, które ma swój odpowiednik w AppStore. W ten sposób Apple nie zarabia.
Jeśli jakiś program może pojawić się w AppStore to się pojawia (bardzo często za darmo)
W Cydii pojawiają się programy, które Apple nie pasują, odblokowują jakieś ciekawe funkcje.
Ale żaden nie powoduje straty finansowej Apple.
Instalując Mac OS X na pececie nie kupisz siódmego Maka. Apple straci kasę.ad.2. Aktualnie mam w domu 6 Maków. Wszędzie oryginalny system. Ale chcę też mieć PeCeta z Mac OS X. Kupiłem dodatkowy oryginalny system. Dlaczego nie mogę go zainstalować na PC? Bo licencja Apple mi na to nie pozwala. Ta sama licencja zabrania ingerowania w kod systemu iPhone/iPod.
Twoje są śmieszniejszeMówiąc jailbreakowi TAK, a Hackintoshowi NIE, popełniasz najzwyczajniejszą w życiu hipokryzję. A robisz to tylko dlatego, że tak Ci pasuje. A Twoje „argumenty” są tak mocno naciągane, że aż śmieszne.

Z obserwacji twoich wypowiedzi mam wrażenie, że to ty próbujesz innym udowodnić że masz rację mimo że jej nie masz.nie masz zamiaru rzeczowo ustalić faktow, a jedynie udowodnić mi za wszelką cenę, że nie mam racji, nawet jeśli ją mam.
Napisano 15 lutego 2009 - 23:11
Ale jego instalacja łamie warunki umowy iPhone Software License Agreement i grozi odpowiedzialnością karną.Ale żaden nie powoduje straty finansowej Apple.
Napisano 15 lutego 2009 - 23:14
W Cydii są programy które nie mają odpowiedników w AppStore.
Jeśli jakiś program może pojawić się w AppStore to się pojawia (bardzo często za darmo)
W Cydii pojawiają się programy, które Apple nie pasują, odblokowują jakieś ciekawe funkcje.
Ale żaden nie powoduje straty finansowej Apple.
Robiąc jailbreak łamiesz zasady licencji Apple. Co teraz?
Instalując Mac OS X na pececie nie kupisz siódmego Maka. Apple straci kasę.
1. Ale kupuję system, ktorego bym nie kupił gdybym nie mial PeCeta. Apple zarabia na systemie.
OR
2. Dlatego tego nie robię i używam Ubuntu na tym PeCecie.
Twoje są śmieszniejsze
Widzę, że argumentacja się koledze kończy? Zatem dziękuję za rozmowę.
Z obserwacji twoich wypowiedzi mam wrażenie, że to ty próbujesz innym udowodnić że masz rację mimo że jej nie masz.
j.w.
Napisano 15 lutego 2009 - 23:15
ad.1. Zabiersza zarobek, bo np. instalujesz darmowe oprogramowanie z Cydii, które ma swój odpowiednik w AppStore. W ten sposób Apple nie zarabia.
ad.2. Aktualnie mam w domu 6 Maków. Wszędzie oryginalny system. Ale chcę też mieć PeCeta z Mac OS X. Kupiłem dodatkowy oryginalny system. Dlaczego nie mogę go zainstalować na PC? Bo licencja Apple mi na to nie pozwala. Ta sama licencja zabrania ingerowania w kod systemu iPhone/iPod.
Mówiąc jailbreakowi TAK, a Hackintoshowi NIE, popełniasz najzwyczajniejszą w życiu hipokryzję. A robisz to tylko dlatego, że tak Ci pasuje. A Twoje „argumenty” są tak mocno naciągane, że aż śmieszne.
Dziękuję za dyskusję, ale w momencie w ktorym naciągasz argumentację, nie mamy już o czym rozmawiać, bo nie masz zamiaru rzeczowo ustalić faktow, a jedynie udowodnić mi za wszelką cenę, że nie mam racji, nawet jeśli ją mam.
wlasniemialem odpisac... ale ihow juz robil to za mnie... jak widzisz moje argumeny nie sa smiesze, po prostu nie chcesz ich przyjac do siebie, dla mnie mozesz miec 100 macow... ale instalujac macose na pc nie kupjesz kolejnego maca, wiec okrdasz apple..
a co do hipokryzji.... znowu mam podac przyklad ktory podalem na poczatku?? zaloze sie ze 99% ludzi na tym forum to hipokryci idac Twoim tokiem rozumowania...
Napisano 15 lutego 2009 - 23:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych