Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kącik "MyApple HD" - czyli luźne rozmowy o technologii HD w naszych domach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#201 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 19:34

ale to chyba oczywiste.:)

Chyba tak ;)
Dużo osób mówi: ee tam filmy blu-ray tylko są droższe, jakość pewnie podobna do DVD itp. Ale jak już zobaczą na własne oczy jaka jest różnica, zmieniają zdanie :) Przykładem jest moja mama :)

#202 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 19:40

ja wczoraj kupilem swoj pierwszy film na blue rayu "dark knight" i musze przyznac iz jestem oszolomiony jakoscie nei tyle co obrazu a dziwieku wszystko jest dopracowane, no co ja wam bede mowil sami wiecie co i jak ;)

#203 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2009 - 19:45

Mój pierwszy film na BluRay był Superbad. Dark Knight'a też mam. Jakość naprawdę świetna.:)

#204 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 kwietnia 2009 - 16:14

tylko do tego trzeba mieć "talerz" niestety... Ciekawe kiedy będzie jakość HD w kablówkach. Wiem, że są ale to jeszcze rzadkość ;-)

No ja mam HD w kablówce i wcale to nie taka rzadkość*:)

#205 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 kwietnia 2009 - 16:38

A ja polecam koncerty, sam posiadam Rush i Rollingstones, dla fanów rocka szczególnie ale nie tylko.

#206 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 17:46

No ja mam HD w kablówce i wcale to nie taka rzadkość*:)

Trzeba mieć jakieś dekoder nie ? Z jakiej firmy korzystasz ? Ja się pytałem UPC czy da radę u mnie założyć to napisali mi, że narazie nie można :???: Może kiedyś w przyszłości :rolleyes:
Aha jeszcze jedno, jak wygląda obraz - faktycznie HD czy tak nie bardzo :D ? Słyszałem różne opinie na ten temat i nie które były negatywne ;)

#207 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 02 kwietnia 2009 - 21:54

Ja mam HD z Multimedia Polska...i musze powiedziec,ze obraz jest dobry tylko na kanalach HD i to tez zalezy od dnia....Nie wiem jak to wyjasnic,raz jest naprawde ok,a raz kicha...

#208 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 kwietnia 2009 - 15:46

ja korzystam z telewizji N i muszę powiedzieć, że obraz na kanałach HD jak żyletka :) co do koncertów na Blu Ray polecam David Gilmour: Remember That Night

#209 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 01:45

witam :)

Znalazlem dzisiaj zestaw glosnikow logitech x530
Logitech X-530 Multimedia Speakers - DigitalReviews Network :: Reviewing Your Digital World

z czego podlaczylem tylko dwa glosniki oraz subufer calosc podlaczylem kablem rca to rca czyli czerwono bialy do czerwono bialego i moje pytanei jest takie czy taki zestaw glosnikow mozna podlaczyc do tv oraz czy jest to bezpieczne podpiecie ??

p.s. te glosniki sa tylko na teraz gdyz w niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic zestaw kina domowego

z gory dzieki za pomoc

#210 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:06

Nie kupuj nigdy zestawów kina domowego!Tak samo jak tego typu zestawów głośników. Kupuje się amplituner a do tego oddzielnie DVD,BLU-ray,CD, no i zestaw głośników + subwoofer ---------- Wybacz,za ostre słowa ale po prostu nie lubię imitacji.To jest to samo co mieć hackintosha na PC:P misiekgruby moze i na filmboxie jest żyleta ale niektóre kanały są różniste czasami razi słaby bitrate. Zauważyłem ostatnio, że jeśli zdalnie programuje nboxa PVR to wolę strone n.lajt.pl niż n.pl :P dużo szybciej chodzi polecam, można pięknie z iphona czy innego telefonu a nawet z pc nagrywać programy. Jedyna wada to to,że nie nagrywa TVN HD(pseudo ale HD)

#211 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:17

Nie kupuj nigdy zestawów kina domowego!Tak samo jak tego typu zestawów głośników. Kupuje się amplituner a do tego oddzielnie DVD,BLU-ray,CD, no i zestaw głośników + subwoofer
)

Zgadzam się - ja również jestem za kupowaniem wszystkiego oddzienie. Na pewno nigdy nie kupię jakiegoś "kina domowego" z marketu za 1000 zł :lol: Pewnie będzie to grać, ale nie można liczyć na rewelacje...

Jeszcze jedno: paweloko napisałeś, żeby nie kupował zestawów głośników, a potem napisałeś, że kupuje się XXX i zestaw głośników - tego nie czaje :D

#212 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:40

"tego typu "chodziło mi o głośniki pokroju logitech,creative czy właśnie zestawy kina domowego sony,samsung,philips etc. Dla mnie to amplituner Denon,Onkyo,Yamaha,Herman Kardon i do tego osobno głośniki wybranego producenta(nawet całość nie musi być taka sama, warto iść do profesjonalnego salonu i sobie odsłuchać dany model, oczywiście z cenami to już u nich nie jest różowo więc wyszukać w sieci taniej:P) no i warto zwrócić uwagę na suba jako jeden z najważniejszych elementów kina domowego, musi być aktywny i mocny.

#213 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:42

Jeszcze jedno: paweloko napisałeś, żeby nie kupował zestawów głośników, a potem napisałeś, że kupuje się XXX i zestaw głośników - tego nie czaje :D

Tam chodzilo o jakis zestaw logitecha. Glosniki z dedykowanym zalosnym wzmacniaczem i polaczeniem za pomoca pojedynczych RCA.

Jako zestaw glosnikow ktory proponuje pawelko, rozumiem ze chodzi o zestaw kolumn do kina domowego, ktore sie podacza do amplitunera, do ktorego podlacza sie reszte zabawek.

Dzisiaj znalazlem ten watek. Nie wiem czy zostalo to poruszone ale nawet 1080p jest mocno prymitywne w porownaniu do Ultra Hi Vision.

Nie mowiac o 720p ktore ma 35 razy mniejsza rozdzielczosc.

Pozdrawiam.

Na pewno nigdy nie kupię jakiegoś "kina domowego" z marketu za 1000 zł :lol: Pewnie będzie to grać, ale nie można liczyć na rewelacje...

Klucilbym sie. W dobie popularyzacji technologi i faktu ze zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa mowi ze Creative Ep630 to dobre sluchawki, taki zestaw kina domowego Sony z Allegro, kosztujac <1400 to idealna oferta.

#214 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:50

to prawda, ale powiedzmy szczerze, że na ekrany 32-52 cale FullHD wystarcza a projektory w 4k jak na razie są nie przystępne cenowo do kina domowego:) No i brak materiałów i sprzętu który by to otworzył w domowym zaciszu. Bo oczywiście większość filmów od początku kina jest gotowa do rozdzielczości 4K.

#215 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 13:15

UPDATE- Musialem cofnac co napisalem, bo myslalem tylko o UHV a nie o Red One o ktorym pewnie pisales :) Pozdrawiam Wracajac do obecnych technologii sam uzywam 720p 32" co na warunki studenckie mi jak najbardziej odpowiada ;)

#216 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 13:19

Ja do Maca mam optykiem podłączone Logitechy z5500 - grają wyśmienicie :) Mimo upływu lat, są nadal w ofercie i... nadal najlepsze :) Jeżeli chodzi o to żeby zrobić sobie naprawdę porządne kino domowe warto iść sobie do profesjonalnego sklepu ( tak jak napisał to paweloko ), gdzie się znają na rzeczy, potrafią doradzić, przyjechać i skonfigurować sprzęt :) Chociaż czasami nie jest warto kupować sprzętu z bardzo wysokiej półki ( jak się później okazuje przede wszystkim cenowwej ) Ostatnio kupiłem tacie na imieniny odtwarzacz blu-ray Sony. Najpierw pojechałem do sklepu ( gdzie zawsze kupuje sprzęt ) i nie mieli tego Soniaka, którego chciałem kupić to zaproponowali mi odtwarzacz Pionnera, które nie dość, że był wielkości amplitunera i ceną 5x większą niż Sony to jeszcze był tej samej klasy ! Oczywiście nie kupiłem Pioneera, bo po co ?! Co roku można kupować sobie nowy odtwarzacz przez 5 lat ( za ok. 1000 zł ) i na 100% będzie lepszy niż ten Pionek... Chociaż czemu Sony miałby być gorszy ? Przecież blu-ray to jego wynalazak... Wychodzi na to, że płaci się dużo kasy za markę.

#217 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2009 - 14:38

tzn. w tym pioneerze jest zapewne lepszy analogowy tor audio ale chyba tutaj w przeciwieństwie do innych forum mogę otwarcie mówić, że mało kto z nas nauczył swoje uszy widzieć i tak naprawdę te różnice są niewielkie. A głównie to papka marketingowa i ciut lepsze wykonanie. blu-ray to nie amp by musiał być ciężki:P Oczywiście co innego głośniki do kompa co innego do kina. Ja mam jednak komputer (PC)podłączony pod amplituner (czekam na kartę dekudującą dts-hd ma) w nim siedzi BD no i optykiem leci piękny DTS i DD:)

#218 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 22:41

ale te logitechy to tak tylko na teraz bo neimam glosnikow innych a te wbudowane to o kant dupy rozbic a glosniki juz mam tzn namierzone :

Aperion Intimus 633 Concert HD (cherry) Surround Speaker System reviews - CNET Reviews

a teraz jaki av receiver do tego dobrac ??

#219 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 kwietnia 2009 - 13:03

Trzeba mieć jakieś dekoder nie ? Z jakiej firmy korzystasz ? Ja się pytałem UPC czy da radę u mnie założyć to napisali mi, że narazie nie można :???: Może kiedyś w przyszłości :rolleyes:
Aha jeszcze jedno, jak wygląda obraz - faktycznie HD czy tak nie bardzo :D ? Słyszałem różne opinie na ten temat i nie które były negatywne ;)

INEA

Kilka kanałów w HD. Jakość bardzo fajna. Dekoder jak od Nki bez recordera.

#220 paweloko

paweloko
  • 77 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 kwietnia 2009 - 14:58

a teraz jaki av receiver do tego dobrac ??

a ile chcesz funduszy na niego przeznaczyć? jeśli chcesz cicho i staromodnie to yamaha,denon,onkyo a jesli chcesz głośno ale modern to HK

#221 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 16:24

a ile chcesz funduszy na niego przeznaczyć? jeśli chcesz cicho i staromodnie to yamaha,denon,onkyo a jesli chcesz głośno ale modern to HK

a to nei trzeba dobierac do glosnikow czy moze byc jakikolwiek ??

co myslisz o tym ??
Harman/Kardon HK 3480 AV receiver reviews - CNET Reviews

#222 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 kwietnia 2009 - 23:31

Hej, Kupiłem dzisiaj sobie Sharpa Full HD i mam w związku z tym jedno pytanie. Otóż posiadam PS3 i Apple TV, które chciałbym podłączyć do telewizora. Jak je podłączyć, tak żeby mieć obraz FULL HD (na Sharpie of course) i dźwięk przez aplituner do głośników? Problem w tym, że mam stary aplituner. Nie ma on wejść ani wyjśc HDMI. Jak to zrobić? Podłączyć dwa urządzenia do TV kablem HDMI? Co z dźwiękiem? Optycznym do wzmacniacza?

#223 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 11 kwietnia 2009 - 07:09

jeżeli ampli nie ma wejść hdmi to najlepsze rozwiązanie to podłączyć optykiem

#224 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 kwietnia 2009 - 08:46

Z każdego urządzenia do amplitunera, czy można z telewizora jednym?

#225 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 11 kwietnia 2009 - 09:28

To zależy od Ciebie. Ja bym zrobił od każdego urządzenia do amplitunera. Mam odtwarzacz blu-ray i dvd, każdy z nich jest osobno przypięty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych