Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co to "Autorytet" ? Było: Co to "Siła Reputacji" ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
383 odpowiedzi w tym temacie

#176 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 04 marca 2007 - 21:25

Dokładnie 51m0n , też traktuję te punkty raczej jako "pomógł" i myślę że faktycznie był to lepszy sposób nagradzania aniżeli teraz. No ale skoro nie można inaczej to chyba zacznę klikać na lewo i prawo ;)

#177 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 marca 2007 - 21:32

Może inaczej: autorytet to jest coś takiego jak "lans", a wy chcecie przerobić to na "pomógł" ;)

---- Dodano 04-03-2007 o godzinie 23:33 ----
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorytet

#178 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 04 marca 2007 - 21:35

Może inaczej: autorytet to jest coś takiego jak "lans", a wy chcecie przerobić to na "pomógł" ;)

---- Dodano 04-03-2007 o godzinie 23:33 ----
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autorytet

No dobra, mogę się zgodzić ;) :D Ale to w takim razie unormujmy to jakoś i postarajmy się, żeby każdy używał tego w ten sam sposób, bo jak każdy robi to inaczej to te punkty nie spełniają swojego zadania.

#179 Fidma

Fidma
  • 108 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 14 kwietnia 2007 - 12:16

Hmm to ja już nie rozumiem ;) Po rejestracji miałem 0, potem 1 a dzisiaj patrzę 2. Myślę sobie "może ktoś dodał" ale w panelu nie mam żadnej zakładki. Więc ta zakładka ma mi się objawić jak się zwiększy o 1 punkt reputacja, czy o 1 punkt siła?

#180 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2007 - 21:12

jak się kształtuje punktacja tj. mam 2 przy zielonej kropce pod avaterem 10 pozytywnych wpisów i 26pkt. jak klikne na zieloną kropkę. Zgłupiałem. Kto mi wytłumaczy?

#181 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 16 czerwca 2007 - 21:47

Te dwa pkt przy kropce to autorytet, dodaje ci się on za każde 25pkt. siły reputacji, rok stażu na forum i 1 000 postów bodajże.

#182 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 czerwca 2007 - 01:15

jak się kształtuje punktacja tj. mam 2 przy zielonej kropce pod avaterem 10 pozytywnych wpisów i 26pkt. jak klikne na zieloną kropkę. Zgłupiałem. Kto mi wytłumaczy?

Po prostu przeczytaj ten wątek dokładnie.

#183 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 10 października 2007 - 23:14

prosze o wytlumaczenie mi zabrania moich pkt!!!!!

#184 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 11 października 2007 - 19:58

Może by przywrócić możliwość dodawania ujemnych punktów reputacji?

#185 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 11 października 2007 - 20:08

No przecież jest i Lempciap odczuła to na własnej skorze

#186 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 11 października 2007 - 20:12

No przecież jest i Lempciap odczuła to na własnej skorze

Jej odjęto punkty, a nie dodano ujemne.

#187 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 11 października 2007 - 20:20

Jej odjęto punkty, a nie dodano ujemne.

Ale mieszasz. A czy dodanie ujemnej to nie odjęcie?

#188 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 11 października 2007 - 20:32

Ale mieszasz. A czy dodanie ujemnej to nie odjęcie?

No raczej nie.

#189 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 11 października 2007 - 20:38

No raczej nie.

operacja dodawania liczby ujemnej, to nie to samo co odejmowanie liczbny dodatniej, chociaż wynik taki sam :P

#190 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 11 października 2007 - 21:09

Może napiszę kilka słów wyjaśnień. 1. Punkty reputacji mają na celu wskazywać osoby, które są pomocne dla innych użytkowników forum oraz posiadają wiedzę, którą często się dzielą. 2. Dodając komuś punkt należy uzasadnić to w komentarzu (jest odpowiednie miejsce podczas dodawania punktu) 3. Rozdawanie punktów bez uzasadnienia(lub komentarza) będzie kończyło się - odebraniem punktów osobie obdarowanej - ostrzeżeniem dla osoby obdarowującej 4. Każdy może dać 2 punkty na dobę 5. Oby ponownie dać punkt tej samej osobie należy rozdać punkty 10 innym osobom

#191 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 października 2007 - 21:47

Te dwa pkt przy kropce to autorytet, dodaje ci się on za każde 25pkt. siły reputacji, rok stażu na forum i 1 000 postów bodajże.

Teraz chyba jest 1 pkt co 500 postów

#192 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2007 - 22:06

Świetnie! Bardzo dziękuję, Tomku, za konkrety. Nurtują mnie tylko pewne pytania, raczej poboczne, chociaż dotykające w pewien sposób sprawy. Uważam że to dobry kierunek zmian i nigdy nie kryłem, że moja wizja działania autorytetu to właśnie mechanizm wskazujący początkującym użytkownikom forum osoby, które warto pytać i, co ważniejsze, których odpowiedzi warto słuchać. Niepokoi mnie i, żeby być szczerym, zniesmacza sposób ich wprowadzenia. Nie wiem, czy uzgadnialiście cokolwiek wcześniej, ale dla kogoś patrzącego z boku wygląda to tak, że ktoś się uczepił biednej Lempciap, a teraz ten fakt jest tuszowany dorabianiem filozofii walki o lepsze jutro. Dlaczego tak to wygląda? 1. Cała akcja została przeprowadzona bez jakiejkolwiek zapowiedzi. Nagle i bez ostrzeżenia okazuje się, że budzimy się wszyscy w nowej rzeczywistości i jedynie metodą prób i błędów możemy próbować poznać nowe zasady. To sugeruje brak uzgodnień wśród administracji. Co więcej, arogancja niektórych moderatorów w odpowiedzi na pytania użytkowników i dziwne milczenie pozostałych moderatorów jeszcze pogłębiają to wrażenie. 2. Jak dotąd nowe zasady dotknęły tylko Lempciap, a przynajmniej nie widać nikogo innego, kto zgłosiłby podobne zastrzeżenia. To sugeruje akcję wymierzoną, przynajmniej pierwotnie, tylko w jedną użytkowniczkę forum, która to akcje jest teraz "na szybko" rozciągana również na innych, by zatrzeć niemiłe wrażenie prywatnej wendetty. 3. Odbieranie punktów przyznanych w przeszłości, kiedy to nowe zasady nie obowiązywały, a nawet sami moderatorzy, którzy teraz najgłośniej krzyczą o potrzebie przywrócenia prawa i sprawiedliwości, w najlepsze przyznawali punkty lansu z komentarzami "lol" czy "lol, umarłem", jest zupełnie nielogiczne. Jak ktoś wspomniał, prawo nie może działać wstecz, bo nie sposób przestrzegać praw, które nie istnieją. 4. Zapewnienia niektórych moderatorów, że zlustrują (bo to teraz takie modne hobby) wszystkie przyznane w przeszłości punkty autorytetu, są, mówiąc bardzo delikatnie, zabawne. Jest to niewykonalne, biorąc pod uwagę, iż przejrzeć trzeba ponad dwanaście tysięcy kont. Wypada niecałe tysiąc kont na supermoderatora (nie pamiętam, czy moderatorzy również mogą edytować punkty reputacji), czyli, lekko licząc po dwie minuty na konto, jakieś trzydzieści trzy godziny pracy na głowę. A przecież sam niedawno pisałeś, że moderatorzy mają swoje życie i nie mają nawet czasu odpowiadać na prywatne wiadomości. Nietrudno więc się domyśleć, że lustracja będzie wybiórcza, a o tym kto zostanie zlustrowany w pierwszej kolejności zdecyduje... No właśnie. Czy nie masz wrażenia, iż właśnie forum dorobiło się swojego IPNu? A przede wszystkim kto da gwarancję tego, że lustratorzy zaczęli sprawdzanie od samych siebie? 5. Brak też informacji o regułach uznania punktów za zasadne. A co z sytuacjami, kiedy czyjaś postawa zaimponowała drugiej osobie, pomagając jej, choćby nie wprost, uporać się z jakimś problemem? A co z punktami przyznawanymi nie za konkretną odpowiedź, lecz za całokształt działań dla środowiska? Przyznałem takie punkty panu Borodzińskiemu, a zgodnie z nowymi zasadami powinny zostać odebrane. Jeżeli tak by się stało, w moim mniemaniu byłby to duży błąd. 6. Skoro celem akcji jest naprawa mechanizmu działania reputacji na forum, dlaczego nadal użytkownicy z zerową reputacją, czyli początkujący użytkownicy, najbardziej potrzebujący rady, mogą przyznawać tylko puste podziękowanie o wartości "0"? Czy ich wdzięczność liczy się mniej, a właściwie jest nic nie warta? Jak widać, dla kogoś patrzącego z boku, cała ta akcja to jakaś totalna partyzantka. Żywię głęboką nadzieję, że wyjdzie z tego więcej dobrego niż złego, ale może warto, Tomku, żebyś zebrał szanownych moderatorów na jakimś IRCu i porządnie sobie z nimi pogadał. Wiele razy to powtarzałem, będąc jeszcze moderatorem, że ta funkcja jest służbą, a nie pretekstem do pokazania, kto na forum ma większy młotek. Wielu z moderatorów zdaje się zapomniało, że poza reputacją wyrażoną punktami jest jeszcze ta inna reputacja. A ten rodzaj reputacji jest dużo trudniej zdobyć, ale za to bardzo łatwo go utracić. Heidi - BMF
  • MacTom lubi to

#193 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 11 października 2007 - 22:18

Teraz chyba jest 1 pkt co 500 postów

Z tego co wiem, to chyba jednak nie. Cały czas co 1 000.

#194 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2007 - 22:20

Co 500. Potwierdzone empirycznie.

#195 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 11 października 2007 - 22:26

To sorry, wybaczcie niewiedzę, ale nie przekonałem się o tym na własnej skórze i nigdzie nie widziałem wzmianki o tym fakcie.

#196 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 11 października 2007 - 22:31

Może napiszę kilka słów wyjaśnień.

3. Rozdawanie punktów bez uzasadnienia(lub komentarza) będzie kończyło się
- odebraniem punktów osobie obdarowanej
- ostrzeżeniem dla osoby obdarowującej

Zgłosić*to trzeba czy sami znajdziecie? Mam kilka takich punktów.

#197 dareks9

dareks9
  • 268 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 października 2007 - 00:12

"Grzechem pierworodnym" obecnego systemu punktacji było moim zdaniem to, że dopuszczono możliwość dodawania punktów w KAŻDYM Dziale. Wystarczyło przecież od początku zlikwidować możliwość ich dodawania w działach "niemerytorycznych" - z THINK DIFFERENT na czele - i już to znacząco poprawiłoby czytelność całego systemu. W ten sposób nie byłoby np. problemu jaki dotknął Lampciap.

Obecna formuła systemu punktacji była dla wielu Userów nieczytelna od początku (o czym świadczy choćby długość tego wątku). W praktyce obecnie nie mają one żadnej wartości informacyjnej dla nowych Userów szukających na Forum pomocy - a przecież są ważne właśnie dla nich.

Moja propozycja jest taka:

Zamiast "przeglądać" i "usuwać" punkty na ślepo, zmieniając w "biegu" zasady, lepiej przyjąć zasadę, że KAŻDEMU USEROWI FORUM ZOSTANĄ ODJĘTE PUNKTY, JAKIE OTRZYMAŁ ZA WYPOWIEDZI W WĄTKACH NIEMERYTORYCZNYCH.

Ich listę można przecież ustalić - to kwestia kompromisu. Osobiście mam na myśli np. działy: Think different, Propozycje zmian oraz Spotkania i imprezy, Reklama-oferta, Giełda. Oczywiście ja podaję tylko przykłady.

W ten sposób, zamiast modnego ostatnio w kraju polowania na czarownice i punkty bez opisu, będziemy mieli bardziej klarowne zasady zbliżające - jak sądzę - pojęcie Autorytetu do funkcji o jakiej pisze Heidi.

Pozdrawiam

---- Dodano 11-10-2007 o godzinie 23:22 ----
No tak - ponieważ wprowadzono zasadę ograniczania możliwości edytowania własnych postów muszę napisać nowy aby uzupełnić własną wypowiedź sprzed minuty (kto i po co to wymyślił?)

Tak więc:
Również koncepcja, aby nie uwzględniać punktów "żółtych" w autorytecie była całkowicie błędna. Osobiście mam trochę takich punktów od początkujących Userów i prawdę mówiąc są one dla mnie osobiście najcenniejsze. Ale co z tego, skoro nowy User forum nigdy nie dowie się, że chętnie pomagam początkującym?

#198 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 12 października 2007 - 00:24

Bardzo sluszne uwagi, godne rozwazenia.

#199 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2007 - 00:27

Nie wydaje mi się, aby wycinanie z punktacji całego działu miało sens. I uzasadniłbym to następującymi przykładami: 1. Czy osoba, która organizuje spotkania użytkowników, a więc udziela się w dziale "Spotkania i imprezy", nie zasługuje na podziękowanie za działalność dla środowiska? 2. Czy osoba, która w dziale "Think Different" udzieli bardzo pomocnej odpowiedzi w temacie nie do końca technicznym lub nawet zupełnie nie związanym z Macami, ale ważnym z innego punktu widzenia (ot, na przykład pytanie o tani hotel w Cupertino), nie zasługuje na podziękowanie? Szczególnie TD jest działem niezwykle różnorodnym i trochę trudno by mi było jednoznacznie określić wszystkie wątki w nim zawarte jako wątki, które nie niosą pomocy. Zastanawiam się więc teraz, czy Pank nie miał racji, proponując rozdzielenie tego działu. Z perspektywy czasu dochodzę do wniosku, że to ja się myliłem w tamtej dyskusji.

#200 dareks9

dareks9
  • 268 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 października 2007 - 00:38

1. Czy osoba, która organizuje spotkania użytkowników, a więc udziela się w dziale "Spotkania i imprezy", nie zasługuje na podziękowanie za działalność dla środowiska?

Dlatego napisałem - ustalenie takiej listy to kwestia kompromisu i ustaleń.

2. Czy osoba, która w dziale "Think Different" udzieli bardzo pomocnej odpowiedzi w temacie nie do końca technicznym lub nawet zupełnie nie związanym z Macami, ale ważnym z innego punktu widzenia (ot, na przykład pytanie o tani hotel w Cupertino), nie zasługuje na podziękowanie?

Moim zdaniem nie. Zresztą takich sytuacji jest wielokrotnie mniej w porównaniu do przypadków dodawania punktów za udział w dyskusjach "o marchewce". To forum o Mac-ach. Autorytet powiniem świadczyć o tym, ile się o nich wie i czy chce się tą wiedzą dzielić z innymi. Dyskusje o hotelach, tatuażach i problemach egzystencjalnych Userów nie powinny zaciemniać tej funkcji Autorytetu.

TD to dział różnorodny. Ale sądzę, że większość użytkowników bez problemu zaakceptuje fakt, że za swoje wypowiedzi w tym dziale nie dostanie punktów. Nie ma idealnych rozwiązań. Do każdego pomysłu można mieć zastrzeżenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych