Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co to "Autorytet" ? Było: Co to "Siła Reputacji" ?

• This topic is locked This topic is locked
383 replies to this topic

#301 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 posts
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Posted 26 February 2008 - 13:13

Chcemy tylko żeby od nowych userów był*chociaż 1pkt reputacji a nie żeby od wszystkich był 1pkt. Wyraziłem się jasno? :D

no dokladnie... istnieje jakis chaos... dostaje tych zoltych kropeczek troche i zwiazku z czym tak naprawde nic mi one nie daje bo daja mi je ludzie z auto. rownym 0 ...
i dalej mam 46pkt jak mialem... musza byc jakies zmiany... to wszystko nie ma ladu i skladu... jakas motywacja powinna byc by pomagac ludziom kompletnie nie zorientowanym... czesto admini lub mody nie chca pomagac nowym userom... a ja naprzyklad chce...bo bo bo.... szukam przyjaciół:D ave

#302 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 26 February 2008 - 17:22

i dalej mam 46pkt jak mialem...

46pkt i 4 autorytetu?

#303 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 26 February 2008 - 17:35

Wszystko jest OK poza punktami od zupełnych świeżaków.

Rozwiązanie proste a przez to genialne przedstawił goodboy.
Z niecierpliwoscią czekam na jego realizację (o ile nastąpi...)

#304 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 posts
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Posted 27 February 2008 - 10:03

dobre jaja... mialem 4auto. i nagle mam dwa... ja juz nic tutaj nie rozumiem... to jest jakas zabawa daje sie komus pkt a pozniej ktos je usuwa...?? to jest jakis joke...?? jest jednak chaos... trzeba cos z tym zrobic...!!

#305 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 01 March 2008 - 19:30

A ja jakos tych autorytetow i reputacji nie rozumiem... to znaczy rozumiem zasade i ja popieram, ale nie rozumiem dzialania... z tego co zrozumialem to kazde 'klikniecie' w 'autorytet' dodaje 1pkt reputacji, z kolei te po zebraniu 100pkt, zmieniaja sie na 1pkt autorytetu ? czy tak ? cosik tu mi w takim razie nie gra. np. kolega jajcys ma 10pkt autorytetu, a jedynie troche ponad 300 postow.(absolutnie prosze tego nie rozumiec ze to jakies oszustwo, posadzac o zawisc, czy inne niecne rzeczy;-) - kwestia wyjasnienia) czyli majac 10 'autorytetow' musialby otrzymac 10x100 czyli 1000 ... ja rozumiem ze teoretycznie kazdy jego post mogl byc tak pomocny ze conajmniej 3 osoby mu przyznaly pkt.

moja sugestia, po przeczytaniu watku jest taka, ze rzeczywiscie otrzymanie od 'wyjadacza' pkt jest bardziej cenne niz od nowicjusza. i np. proponowalbym zeby dzialalo to tak, ze jest tak jak jest 100pkt od 'nowicjuszy' = 1autorytet, a np. jezeli dostaniesz od kogos kto ma (kwestia ustalenia) 5 autorytetow = 1 autorytet (albo 0,5) powiedzmy takie relacje

od kogos kto ma 0-5 autorytetow / 100 postow = 1 pkt reputacji (100pkt rep. zamienia sie na 1 autoryt)
5-10 autoryt / do 1000 postow - 0,5 autorytetu
pow 10 autoryt. / pow 1000 postow - 1 autorytet

to taka moja sugestia...

---- Dodano 01-03-2008 o godzinie 23:47 ----
p.s. i kolejny przyklad uzytkownik alekzz ma cale 15 postow, i juz 3 pkt autorytetu, przy czym przy przegladaniu jego postow (ma 15 wiec nietrudno :) nie daje zadnej odpowiedzi a jedynie pyta... cos nie rozumiem tych autorytetow/reputacji itp... albo jestem za glupi, albo cos tu nie dziala...
j/w prosze o nie branie konkretnych przykladow do siebie i jako probe ataku...
pozdrawiam

#306 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 05 March 2008 - 22:03

1 kliknicie = n punktów reputacji, gdzie n jest równe ilości punktów autorytetu osoby przyznającej.
25 punktów reputacji = 1 punkt autorytetu
500 postów = 1 punkt autorytetu
1 rok pobytu na forum = 1 punkt autorytetu
100 punktów reputacji = +1 zielona kropeczka

Jak na razie nie udało mi się rozgryźć, skąd są fioletowe kropeczki (zakładam, że z ostrzeżeń) i niebieskie.

---- Dodano 05-03-2008 o godzinie 22:05 ----
Jeszcze dodam przykład:

Jeśli ja Tobie kliknę, to dostaniesz 14 punktów reputacji. Jeśli Ty mi - ja dostanę 2 punkty.

#307 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 05 March 2008 - 23:00

a to to te zielone kropeczki to co ? myslalem ze to jakos powiazane z autorytetem... to jeszcze cos innego ? ... a co w takim razie oznaczaja owe kropki ? zolte i zielone .. niebieskich i fioletowych jeszcze nie widzialem... ale tez jestem ciekawy :)

---- Dodano 05-03-2008 o godzinie 22:05 ----
ps. no i dalej jakies to dziwne, te przyklady ktore podalem, tez sie kupy nie trzymaja... chyba ze czlowiek ma 15 postow i dostal od adminow majacych po 30reputacji po 'kliku' ... no chyba ze mozna przyznac 'autorytet' pare razy za tego samego posta (nie sprawdzalem, ale chyba tak nie powinno byc) ... troche to skomplikowane :) ... ale co mi tam, niech se bedzie jak jest...

#308 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 05 March 2008 - 23:16

Nie wiem czy to jest/było/będzie, ale uważam, że powinno być "ostrzeżenie" wyświetlane, w przypadku "świerzaka" poniżej 15 postów, który próbuje przyznać komuś pkt reputacji. W takim to ostrzeżeniu byłoby napisane, że jego punkty jeszcze nie będą się liczyć (nie będą brane pod uwagę) oraz że musi nazbierać ich więcej.

#309 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 06 March 2008 - 12:37

mozna przyznac 'autorytet' pare razy za tego samego posta (nie sprawdzalem, ale chyba tak nie powinno byc

Mozna. Jedna osoba moze przyznac za dany post tylko raz, dobry wpis moze byc jednak nagradzany przez wiele osob.

#310 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 06 March 2008 - 15:25

Ja się chciałem zapytra o niebieskie kropki m- co to? A drugie to TonyMontana - co się stało, że ma 0 autorytetu? W jego historii postów nie znalazłem żadnego publicznego zrzeknięcia się ich.

#311 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 15:37

Zostalem oskarzony o to,ze ustanawiam prawa, ktorym sam nie podlegam i ze przyznano mi niektore punkty nieslusznie. Dobrowolnie zrzeklem sie wiec wszystkich punktow autorytetu -nie sa mi do niczego potrzebne. Nie widzialem tez potrzeby wydawania zadnych oswiadczen.To forum o Apple, a nie miejsce wyglaszania jakis prywatnych manifestow ;)Prosze rowniez,zebysmy wrocili do tematu i zeby nie komentowano mojego posta. KONIEC OT Co do punktow, chcemy zmienic sytem reputacji tak, zeby nie pojawialo sie tyle pytan i watpliwosci. Sprawdzamy wlasnie jakie mamy mozliwosci techniczne, by mogloby byc przydzielane w mozliwie jak najbardziej sprawiedliwy i przejrzysty sposob.

#312 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 06 March 2008 - 16:02

Mozna. Jedna osoba moze przyznac za dany post tylko raz, dobry wpis moze byc jednak nagradzany przez wiele osob.

nie, no o to mi chodzilo, ze jedna osoba moze przyznac tylko 1 raz :) sie nie wyslowilem dobrze ... a to ze pare osob za jednego posta jednej osobie, to oczywista oczywistosc :D.

---- Dodano 06-03-2008 o godzinie 15:12 ----

Co do punktow, chcemy zmienic sytem reputacji tak, zeby nie pojawialo sie tyle pytan i watpliwosci. Sprawdzamy wlasnie jakie mamy mozliwosci techniczne, by mogloby byc przydzielane w mozliwie jak najbardziej sprawiedliwy i przejrzysty sposob.

moim zdaniem ten system jest calkiem przejrzysty, jak zostalo wyjasnione... problem w tym ze nigdzie nie ma zadnej informacji na ten temat. uwazam ze ten system gdzie wiecej dostajesz od doswiadczonego niz od 'mlodziaka' jest calkiem sluszny, od ilosci postow... tez (moze czasem sa bez sensu) ale znaczy ze sie udzielasz... wystarczyloby tylko napisac gdzies wyraznie co sie czym je i juz... nie wiem, mozna dodac ze jak dostaniesz rep. za danego posta np. od wiecej osob niz 5 to ci wzrasta autor. (znaczy sie naprawde byl pomocny)... ale jak juz wiem jak to dziala to mysle ze calkiem spoko. mysle ze sa inne rzeczy nad ktorymi mozna by popracowac przy forum niz punkty, ktore sa w zasadzie celem dla celu :) chociaz milo jest byc 'autorytetem' hehe... ew. bym sie jeszcze 'sprzeczal' za ilosc lat na forum... bo czasem ktos mlody stazem moze byc bardziej doswiadczony wiedza... ale niech tez tak bedzie, w koncu Wyscie to tworzyli jakas nagroda sie Wam nalezy ;-)

---- Dodano 06-03-2008 o godzinie 15:14 ----
p.s. tylko z tymi kropeczkami i autorytetami to jest mylace... myslalem ze to jedno i to samo, i za cholere nie wiedzialem jak polaczyc jedno z drugim :) ...

#313 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 16:25

Niestety moim zdaniem ten system nie jest dobry. Nikt tak naprawde nie widzi za co dawane sa punkty reputacji. A sa dawane np. przez grupke "kolesi" na nic, np. za ladny avatar. Musimy temu przeciwdzialac, bo taki proceder krzywdzi innych userow.

#314 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 06 March 2008 - 16:26

Dobrowolnie zrzeklem sie wiec wszystkich punktow autorytetu -nie sa mi do niczego potrzebne. .

ahh rycerz normalnie. i po drugie wcale nie dobrowolnie i tak czy siak to niczego nie zmienia. z tymi pkt chodzi o to, że zabieracie innym nieuczciwe pkt a sami takie dajecie w swoim gronie. ale Wy chyba tego i tak nie rozumiecie i niezrozumiecie

---- Dodano 06-03-2008 o godzinie 16:28 ----

Niestety moim zdaniem ten system nie jest dobry. Nikt tak naprawde nie widzi za co dawane sa punkty reputacji. A sa dawane np. przez grupke "kolesi" na nic, np. za ladny avatar. Musimy temu przeciwdzialac, bo taki proceder krzywdzi innych userow.

może poprostu włączyć podgląd wszytkich pkt i komentarzy dla każdego. jeden pkt za nic by nic nie zmieniał w sumie, ale już 5 czy coś koło tego mogłoby być zgłoszone do moderecji

#315 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 16:32

ahh rycerz normalnie. i po drugie wcale nie dobrowolnie i tak czy siak to niczego nie zmienia. z tymi pkt chodzi o to, że zabieracie innym nieuczciwe pkt a sami takie dajecie w swoim gronie. ale Wy chyba tego i tak nie rozumiecie i niezrozumiecie

Oczywiscie ze dobrowolnie. Zabieramy tym, ktorzy rozdaja je nieuczciwie lub rozdaja zbyt duzo znajomym. To oczywiste.

#316 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 06 March 2008 - 16:35

Oczywiscie ze dobrowolnie. Zabieramy tym, ktorzy rozdaja je nieuczciwie lub rozdaja zbyt duzo znajomym. To oczywiste.

a co ma do tego status znajomego? możesz mi wytłumaczyć?

#317 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 16:37

To ze grupki podciagaja sobie nawzajem punkty tylko dlatego ze sie znaja, pod pretekstem,ze pomogli. Nie bedzimy na forum promowac kolesiostwa.

#318 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 06 March 2008 - 16:42

Oczywiscie ze dobrowolnie.

dobrowolnie to by było gdybyś sam zauwarzył ze masz nieuczciew pkt i się ich pozbył.
tak to zostałeś "zmuszony" bo ludzie z forum zaczeli Ci to wypominac. wiec nie mów ze to takie dobrowolne bylo

#319 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 06 March 2008 - 16:48

Pewnie przez dobrowolnie rozumiał to, że nie usunito mu tych punktów, tylko sam się ich zrzekł. Tak jak Heidi Super Moda po kłótni z Bartoszem. Jednak uważam, że niesłusznie, bowiem co jak co, ale Tony wiele razy mi pomógł. To, że jest kontrowersyjny - OK. Ale jego wiedza na tematy związane z Apple jest duża i odoby, które nie znają go z postów powinny wiedzieć, że tak jest, w końcu po to jest ten system. A i wracam do mojego pytania - co to niebieskie kropki?

#320 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 06 March 2008 - 17:12

Ale nie odbywa się to obiektywnie. Sam zgłosiłem grupkę osób przyznających sobie reputację na wzajem i nic w tym temacie się nie zmieniło. Nie poleciały punkty tak jak mi, myapple czy Heidiemu.

To ze grupki podciagaja sobie nawzajem punkty tylko dlatego ze sie znaja, pod pretekstem,ze pomogli. Nie bedzimy na forum promowac kolesiostwa.

Problem pojawia się wtedy, gdy punkty zostały przyznane prawidłowo :)

#321 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 17:18

Jak wszyscy widza, istniejacy system reputacji nie jest prawidlowy. Prosze wiec o koniec OT i propozycje zmiany systemu. Widac ze na wzajemnym zaufaniu polegac nie mozna, a system prowadzi do wzajmnych klotni. Dlatego czas na zmiany. Konczymy z kolesiostwem na forum.

#322 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 06 March 2008 - 17:21

Ja propnuję ponownie to co już proponowałem: "licznik pomocy" czyli proste zliczanie ile razy ktoś pomógł, bez beznadziejnego przeliczania punktów na punkty i większej ilości ich otrzymywania od osób z większą ilością punktów. Dzisiejszy odcinek sponsoruje wyrażenie - Koniec OT ;)

#323 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 March 2008 - 17:27

Ja proponowalbym podswietlenie postow pomocnych, by kazdy mogl zobaczyc,za co ktos dostal punkt. Skonczylyby sie akcje dawania reputacji za ladny avatar,albo "bo masz fajna ksywke"

#324 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 06 March 2008 - 17:32

Czyli tak jak było na starym forum :) Ja jestem jak najbardziej za :)

#325 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 06 March 2008 - 17:36

Ale cały czas jestem za tym, żeby osoba z większą liczbą punktów dawała więcej punktów. Trudniej jej pomóc bądź co bądź.

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users