Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OSX na PC żadnym problemem? Zamieszanie wokół klonów

• Please log in to reply
275 replies to this topic

#51 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 14 December 2008 - 23:10

Jaki hackowany OSX?? Idę do sklepu kupuje system i instaluje go na PC bez grzebania w jądrze systemu. Przecież nie hackuje go tylko nie stosuje się do zaleceń producenta bo mam taki kaprys. Producent systemu dostał ode mnie pieniądze za niego, nie ukradłem go. Może posłużyć mi jako podstawka pod piwo , to też będzie niezgodne z zaleceniem producenta.

#52 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 14 December 2008 - 23:12

To co w moim podpisie:)

---- Dodano 15-12-2008 o godzinie 01:14 ----

to raz,
2. scg32 nie ma podpisu
3. testuję różne hackintoshe, ale jak nie pobiorę spreparowanej płytki DVD to inaczej nie umiem wgrać osx na PC. napisz mi na PW jak wgrać osx z mojej oryginalnej płyty DVD od Apple

juz mam:):)

#53 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 December 2008 - 23:16

Może posłużyć mi jako podstawka pod piwo , to też będzie niezgodne z zaleceniem producenta.

pokaż mi gdzie jest taki zapis, albo chociaż zapis sugerujący coś takiego
naprawdę
czekam
albo nie gadaj takich bzdur

#54 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 14 December 2008 - 23:19

To co w moim podpisie:)

---- Dodano 15-12-2008 o godzinie 01:14 ----

juz mam:):)

OMG scg32 Ty tu hehehhe.

#55 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 December 2008 - 23:23

Wkurzają takie wypowiedzi, jak wiadomo Polska nie jest bogatym krajem a MAC jest drogi, każdy szuka sposobu żeby mieć najlepiej za jak najmniej. To nie jest tylko cecha Polaków ale całej ludzkości. Kłamał bym gdybym potępiał takie działanie ponieważ też nie jestem święty i myślę że jest niewiele osób które np. mają całą muzykę na iPodzie legalną, wszystkie programy na kompie legalne itp. Też bym chciał Maka na moim PC za darmo ponieważ zwyczajnie mnie nie stać, a jeżeli mam taką możliwość to czemu nie?!

taa... możliwość (okazja) czyni złodzieja w końcu, c'nie?

#56 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 14 December 2008 - 23:23

OMG scg32 Ty tu hehehhe.

no wkoncu uzywam systemu apple to czemu nie :):)

#57 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 14 December 2008 - 23:24

6,

@cimonj - dzięki ... szacun dla Ciebie. Rozumiem, że przykład z brykami był ilustracją "MOŻLIWOŚCI WYBORU... ktora niestety ale apple ogranicza do przesadnego minimum."

Ale wiesz... Pan Samochodzik miał bryczkę - ohydną karoserię z silnikiem Ferrari w środku. Dodatkowo konstrukcja byla amfibią.
Zbudował to jego wuj korzystając z w komponentów wraka Ferrari.

Jednak, trzeba pamiętać, że silnik z gruzu auta z Maranello był nadal czyjąś własnością, tymczasowo tylko dostał się pod "opiekę" wuja i Pana Samochodzika.

I było super. Wszyscy się naśmiewali z ohydnej konstrukcji, Pan Samochodzik ujawniał potencjał swojej paskudy dopiero w krytycznych momentach fabuły.

Nikt nie pytał o prawo własności komponentów super amfibii, był to czas socjalizmu, a Pan Samochodzik nie wyjeżdżał za granicę.

Niestety, jednak porównania świata komputerów i świata samochodów są skażone u źródła. Gdyby stosować miarę rozwoju sytemów komputerowych z np. windows, do samochodu, to konstrukcja taka zatrzymywałaby się sama po przejechaniu arbitralnej ilości kilometrów, po czym trzeba by wymieniać w niej silnik.

#58 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 14 December 2008 - 23:30

pokaż mi gdzie jest taki zapis, albo chociaż zapis sugerujący coś takiego
naprawdę
czekam
albo nie gadaj takich bzdur

Ok może się źle wyraziłem, kupuje w iSpot Leoparda i zamiast zainstalować go na Macintoshu robię z niego podstawkę pod piwo w końcu zapłaciłem za niego, ale że nie chcę go instalować tam gdzie producent zaleca to gwałcę jedynie EULA, które w Polsce nie jest wiążącym prawem. Kupuję samochód i sadzę w nim kwiatki i w związku z tym producent wytoczy mi proces bo go okradłem i nie robię z samochodem tego co producent przewidział??
Wyjaśnij mi to.

#59 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 14 December 2008 - 23:30

xanael!

Taki sprzęt można kupić za ok 3000 zł (bez systemu) Czy warto płacić aż 2400 zł za sam system. Dla mnie osobiście nie jest tyle wart i byłbym skłonny ściągnąć go z Internetu a nie płacić pensję miesięczną dużej części społeczeństwa za sam system

hahahaha, no ale co to za porownanie
"taki sprzet mozna kupic za 3000zl?"
pokaz mi taki (z wyswietlaczem odpowiednim, prcoesorem itp.)
nie mowiac juz o rzeczach jak chociazby pobor pradu... no chyba ze znajdziesz Pieca + 24" o analogicznej mocy pobierajaca max 300W

#60 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 14 December 2008 - 23:31

A ja powiem Wam tak wracając do tematu.

Według mnie choćby nie wiem jaki patent wymyślili to na PC Mac może i będzie działał ale do czasu. Mac to nie tylko obudowa to dopasowane komponenty do całości także do OSX. Wiele ludzi tłumaczy się brakiem kasy , proponuję to dobrze policzyć różnica w cenie pomiędzy MAC a PC wcale nie jest już taka wielka. A kupić PC + przejściowki żeby zrobić Maca to jakiś masochizm. To tak jakby zrobić z malucha mercedesa i penie się da( dla chcącego nic trudnego). Może wyglądać będzie jak mercedes ale zawsze to będzie maluch.

Zresztą ja już widzę całą żeszę użytkownich PECETOWYCH maków że im coś nie działa albo OXS jest do dupy , bo się czegoś nie da uruchomić , coś się wywaliło, coś się niełączy, usb nie działa itd. itd. To tak jak instalacja nielegalnego oprogramowania i psioczenie że ono nie działa - bo nie może działać...

Czy widziałeś na tym forum, żeby ktoś biadolił, że mu coś na OSX nie działa jak ma PC?

Dokładnie ! Jeszcze rok temu też siedziałem na toshibie nie było mnie stać na maca , więc wziąłem sie do roboty i mam wymarzony komputerek ... Co do instalowania mac os na pc to jest tak jak maluch z wnętrzem od ferrari - buractwo .

Buractwo to jest, jak ktoś ma Fiata, a myśli że kupił Ferrari. :lol:
Zaglądałeś pod maskę temu MBP co go masz?

#61 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 14 December 2008 - 23:37

Zaglądałeś pod maskę temu MBP co go masz?

Ja zaglądałem. I co? Chodzi Ci o to, że to to samo co w innych laptopach, np. Dell?
Owszem, to samo. Ale jest włożone tam przez producenta, i nic to klienta nie obchodzi co tam jest w środku. Po prostu ma działać.

Prawda jest taka, moi mili, że odsetek instalujących/chcących zainstalować Mac OS X na pecetach jest minimalna. Trzeźwo myślący ludzie - przynajmniej w sektorze z którym ja współpracuje - rozumują prawidłowo: chcę mieć Maka, kupuję Maka.

I co by koledzy używający Mac OS X na swoich składakach nie wypisywali na forach - nic tego nie zmieni. Jesteście moi drodzy mniejszością.

Na szczęście :)

#62 cimonj

cimonj
  • 593 posts
  • SkądHorsham, UK

Posted 14 December 2008 - 23:37

@kokos!
..i to nazywam TRESCIWA odpowiedzia!..
..malo jest osob ktore potrafia mnie przekonac do swoich racji.. kokos jestes jedna z tych ktorym sie to udalo! SERIO :)

..mam nadzieje ze mnie kochanie nie nakrzyczy i nie kaze sprowadzic orginalnego Mitsu z japonii hehHe ;)

PoOzdrawiam

#63 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 14 December 2008 - 23:40

Czy widziałeś na tym forum, żeby ktoś biadolił, że mu coś na OSX nie działa jak ma PC?

Ja mam OSX na PC i mi wszystkoo smiga oprocz boot campa ale to chyba oczywiste:)

#64 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 14 December 2008 - 23:42

Mam trabanta z silnikiem VW Polo i też jeździ.

#65 Blue

Blue
  • 569 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 14 December 2008 - 23:46

Żyjemy w wolnym kraju. Potępiam oczywiście kradzież, jednak jak ktoś _kupi_ oryginalny system to ma prawo zrobić z nim co zechce i producent nawet nie bierze odpowiedzialności za to, co jest chyba oczywiste ;) Mam już nie pierwszego maka (iMac 24") i zapewne nie ostatniego, ale mam też Core 2 Quad i na nim postawionego legalnie wg polskiego prawa Leoparda z pełną obsługą wszystkiego. Instalacja była dziecinnie prosta, ze sterownikami również nie miałem problemu. Widać, niektórzy dalej nie wierzą w to, że Apple przeszło na Intele. A przechodząc wcześniej czy później pewne było, że hackintoshe powstaną. I jeszcze raz powtarzam - potępiam piractwo. Ale akurat Leo na PC da się zainstalować legalnie. Przynajmniej w naszym kraju.

#66 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 14 December 2008 - 23:48

Mam trabanta z silnikiem VW Polo i też jeździ.

może jakiegoś bencha wrzucimy zobaczymy ? kto ma trabanta ? :):):)

co ty na to ?:)

#67 cimonj

cimonj
  • 593 posts
  • SkądHorsham, UK

Posted 14 December 2008 - 23:49

@scg32 hehHee.. ciiii.. ;)

#68 Fast128

Fast128
  • 387 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 14 December 2008 - 23:49

Nie pochwalam instalacji OS X na PC. Nie masz pieniędzy? Do roboty! Masz za mało? Istnieje rynek wtórny i zwłaszcza jeśli chodzi o Apple działa świetnie. Ja też bardzo chciałbym mieć samochód, oszczędziłby mi przynajmniej 2 godziny dziennie, ale to nie znaczy, że skoro nie mam na niego pieniędzy to powinienem jakiś ukraść. Podpisuje się prawą i lewą ręką pod tekstem docentno1 o oprogramowaniu które się ma bo na p2p leżało za darmo, większość rzeczy naprawdę da się zrobić bez photoshopa. Natomiast zastanawia mnie porównanie OS X do radia przeznaczonego do montażu tylko w jednym typie samochodów, bo montując radio z np hondy w volkswagenie nie miałbym sobie nic do zarzucenia, nawet byłbym z siebie zadowolony, że się udało. Ale kupując radio nie wyrażamy zgody na treść EULI, to przedmiot i każdą jego kopią możemy rozporządzać dowolnie. Ale przykład własnego życia mówi mi coś jeszcze - miałem klientkę, z którą nie chcę współpracować, bo nie. Za żadne skarby tego świata nie chcę mieć z nią nic wspólnego. I mam do tego prawo. Tak samo jak apple ma prawo nie wyrażać zgody na używanie ICH systemu operacyjnego na sprzęcie na którym oni nie chcą, bo kupując pudełko z leopardem nie kupujesz systemu operacyjnego a pozwolenie na instalację go na swoim komputerze, pod warunkiem, że to komputer apple. Powtórzę jeszcze raz to co napisałem kiedyś: gdyby apple w boxach sprzedawało tylko i wyłącznie upgrade nie byłoby problemu. To jest upgrade, do niego musisz mieć poprzednią wersję systemu. Poprzednią wersję systemu dostałeś przecież z naszym komputerem. Problem rozwiązany.

#69 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 14 December 2008 - 23:53

Jakoś jeszcze nikt nie napisał tu, że eby to EFI-X zadziałało to trzeba mieć zgodny sprzęt, więc nie ma tak różowo, że kupuję byle jakiego peceta, wkładam dongla i płytkę z Leo i voila - system działa. Na 90% albo i więcej nie zadziała wcale. Dlatego jeśli ktoś chce to kupić niech najpierw sprawdzi czy jego płyta główna i grafika jest na HCL.

#70 mac_ya

mac_ya
  • 178 posts
  • SkądJelenia Góra/KRK

Posted 14 December 2008 - 23:55

Mnie osobiście najbardziej śmieszą wypowiedzi posiadaczy iPoda, czy iPhone, od pewnego krótkiego czasu, którzy biedni i roztargnieni logują się na myapple spamując forum powtarzającymi się w kółko tematami, głupimi tekstami, nieprzemyślanymi wypowiedziami itd. Skoro tak naprawdę nie interesuje was firma Apple z tej strony, z której inspiruje ona MacUserów, którzy doceniając pracę inżynierów z Kaliforni i są w stanie zapłacić trochę więcej niż Wy, bo Wam "szkoda" pieniędzy, to po co właściwie się logujecie na to forum? [offtopic skoro nawet z wyszukiwarcie nie potraficie korzystać?] Po tym wszystkim stwierdzacie, a co tam, zainstaluje sobie OSX'a na moim PC i będe modny. Skoro 90% z Was uważa system windows za lepszy, to powiedzcie szczrze, ilu z Was ma go w oryginalnej postaci? (Mam na myśli paragon i pudełko z kopią OSX'a w środku, od firmy microsoft). Jeśli macie iPody i iPhony dla mody, to to forum nie jest niestety dla Was. Tak samo jeśli nie potraficie docenić kreatywnej myśli techniczej Apple'a, która wyprzedza o kilka lat większość innych firm na rynku. Więc przed kolejnymi pustymi wypowiedziami trzy razy się zastanówcie i najlepiej usuńcie Wasze konto, bo nikt takich osób na to forum nie zapraszał. Odnoście "drogiego sprzętu", ja na swojego pierwszego Mac'a zbierałem 4 lata, i nikt mi nie dołożył ani złotówki. Wtedy to były czasy liceum. Jakoś można, jeśli się tylko chce. Co innego jak jest się leniem siedzącym przez monitorem pieca, na którym "dumnie" widnieje deskop OSX'a, a prawą ręką klika się w myszkę z logiem microsoft. Ale to już inna historia...Życzę Wam powodzenia, i odpuszczenia brnięcia w coś, czego i tak nie pojmiecie z takim podejściem, jakie prezentujecie. P.S. Zastanawiam się czy jest jakaś software'owy sposób na uniemożliwienie instalacji OSX na komputerach innych niż Apple. Co wy o tym sądzicie?

#71 scg32

scg32
  • 22 posts

Posted 14 December 2008 - 23:58

P.S. Zastanawiam się czy jest jakaś software'owy sposób na umożliwienie instalacji OSX na komputerach innych niż Apple. Co wy o tym sądzicie?

no jest :):) fajny taki i prosty jak.... :):)

#72 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 December 2008 - 23:59

A kupić PC + przejściowki żeby zrobić Maca to jakiś masochizm. To tak jakby zrobić z malucha mercedesa i penie się da( dla chcącego nic trudnego). Może wyglądać będzie jak mercedes ale zawsze to będzie maluch.

Brednie...
Nie każdy pecet jest maluchem (są też mercedesy wśród pecetów). Nie każdy Mac jest mercedesem. Za to każdy (nowy) Mac jest pecetem. :lol:

#73 314TeR

314TeR
  • 2 posts

Posted 14 December 2008 - 23:59

Aleście odgrzali kotleta... o EFI-X wiadomo już od czerwca tego roku... żadna nowość i żaden wynalazek - ot Bootloader emulujący EFI... w działaniu podobny do Boot-132 Na dobrą sprawę do użycia jedynie z garstką płyt głównych ze stajni Gigabyte i paroma/nastoma kartami graficznymi... Producenci EFI-X też nie zagwarantują bezproblemowego upgrade'u przez SU jeśli firmware EFI-X nie będzie przygotowany do tego, czyli zgodny z np najnowszą aktualizacją...

#74 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 December 2008 - 00:02

Jakoś jeszcze nikt nie napisał tu, że eby to EFI-X zadziałało to trzeba mieć zgodny sprzęt, więc nie ma tak różowo, że kupuję byle jakiego peceta, wkładam dongla i płytkę z Leo i voila - system działa. Na 90% albo i więcej nie zadziała wcale. Dlatego jeśli ktoś chce to kupić niech najpierw sprawdzi czy jego płyta główna i grafika jest na HCL.

To co piszesz, dotyczy ogólnie instalacji OSX na PC.
EFI-X jest dla tych, którzy nic nie wiedzą o takiej instalacji.
Tak jak pisał Laborman, zaawansowani użytkownicy postawią retaila bez dongla na USB.

#75 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 December 2008 - 00:02

Aleście odgrzali kotleta... o EFI-X wiadomo już od czerwca tego roku... żadna nowość i żaden wynalazek - ot Bootloader emulujący EFI... w działaniu podobny do Boot-132

Na dobrą sprawę do użycia jedynie z garstką płyt głównych ze stajni Gigabyte i paroma/nastoma kartami graficznymi... Producenci EFI-X też nie zagwarantują bezproblemowego upgrade'u przez SU jeśli firmware EFI-X nie będzie przygotowany do tego, czyli zgodny z np najnowszą aktualizacją...

Tyż prowda :)
Jak już wspominałem całe to zamieszanie wokół efix ma zwyczajnie uziemić projekt i tyle.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users