Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

kadu 0.6.5

• Please log in to reply
142 replies to this topic

#101 czesiek32

czesiek32
  • 5 posts

Posted 08 December 2008 - 21:56

Mi niestety program zawiesza sie na amen przy probie polaczenia: Date/Time: 2008-12-08 21:43:03 +0100 OS Version: 10.5.5 (Build 9F33) Architecture: i386 Report Version: 4 Command: Kadu Path: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu Version: 0.6.5 (0.6.5) Parent: launchd [73] PID: 1889 Event: hang Time: 9.95s Steps: 71 Process: kadu [1889] Path: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu ADDRESS BINARY 00001000 /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu 0027f000 /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/Qt3Support 00569000 /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/QtXml 005d8000 /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/QtSql Calosc komunikatu sie nie miesci, mial ktos podobny problem ?

#102 hahment

hahment
  • 59 posts
  • SkądLubin

Posted 08 December 2008 - 22:32

Nie miałem żadnego komunikatu, ale też się zawiesza. Mam MB z linii październik 2008. Przy zastąpieniu wersji 0.5 tylko się zawiesił. Więc odinstalowałem wszystko wykasowując także Kadu z biblioteki. Za drugim razem przy instalacji pojawiło się okno instalacyjne. Po wypełnieniu dalej znowu się program zawiesił. Na razie pozostaje mi poczekać, aż potwierdzi się że program działa.

#103 oley_20

oley_20
  • 616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 December 2008 - 22:48

mam to samo:(

Mi niestety program zawiesza sie na amen przy probie polaczenia:

Date/Time: 2008-12-08 21:43:03 +0100
OS Version: 10.5.5 (Build 9F33)
Architecture: i386
Report Version: 4

#104 kaczy

kaczy
  • 307 posts

Posted 09 December 2008 - 00:18

Miałem dokładnie ten sam problem w wersji RC2. Proponuję (zaraz po instalacji, jeszcze przed połączeniem z serwerem) załadować moduł "Growl Notify" (Kadu: Menu > Zarządca modułów). Można także (jak już ktoś wyżej polecał) usunąć listę kontaktów (Biblioteki/Kadu) po uprzednim załadowaniu jej sobie na serwer gg. Po załadowaniu tegoż modułu, wszystko powinno działać już ok (testowane na MacOS Tiger 10.4.11 na PPC G4, oraz Leopard 10.5.5 na Intel Core2Duo).

#105 czesiek32

czesiek32
  • 5 posts

Posted 09 December 2008 - 07:47

Miałem dokładnie ten sam problem w wersji RC2. Proponuję (zaraz po instalacji, jeszcze przed połączeniem z serwerem) załadować moduł "Growl Notify" (Kadu: Menu > Zarządca modułów). Można także (jak już ktoś wyżej polecał) usunąć listę kontaktów (Biblioteki/Kadu) po uprzednim załadowaniu jej sobie na serwer gg. Po załadowaniu tegoż modułu, wszystko powinno działać już ok (testowane na MacOS Tiger 10.4.11 na PPC G4, oraz Leopard 10.5.5 na Intel Core2Duo).

Po poludniu przetestuje i dam znac czy pomoglo. Oby :)

Edit: Niestety dalej to samo.

#106 mat02

mat02
  • 57 posts

Posted 09 December 2008 - 13:57

To chyba nie jest zależne od modułów, bo nawet z wyładowanymi dynamicznymi modułami Kadu się wiesza (ale też nie zawsze :confused: ) w przypadku brak dostępu do internetu.

#107 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 posts

Posted 09 December 2008 - 19:57

moglbym prosic o sprawdzenie czy wersja 0.6.5-rc1 tez sie wiesza przy braku sieci?

---- Dodano 09-12-2008 o godzinie 22:38 ----
juz nie trzeba. winna jest libgadu skompilowana z pthreads. przebudowana paczka kadu jak tylko bedzie dostepna powinna rozwiazac ten problem.
@mat02: szczegoly napisalem Ci na pw na forum kadu. jak uda Ci sie przebudowac kadu, prosze wrzuc tutaj linka (i na forum kadu tez) to podmienie paczke w downloadzie na serwerze kadu. dzieki

#108 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 December 2008 - 21:46

dziala te Kadu RC1 bez zawieszen i jakichs problemow sprawdzane na MacBook C2D 2.4Ghz 2Gb Ram SuperDrive

#109 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 10 December 2008 - 00:47

0.6.5 zatrzymuje sie na g4 ppc i 10.4.11 sprawdze jeszcze to rc1

#110 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 posts

Posted 10 December 2008 - 08:10

sprobujcie tej paczki - zawiera ona kadu 0.6.5 z libgadu z 0.6.5-rc1. sprawdzilem na szybko u siebie i u mnie dziala

#111 czesiek32

czesiek32
  • 5 posts

Posted 10 December 2008 - 14:01

sprobujcie [URL="http://www.kadu.net/~dorr/MacOSX/Kadu_0.6.5-1.dmg"]tej paczki[/URL] - zawiera ona kadu 0.6.5 z libgadu z 0.6.5-rc1. sprawdzilem na szybko u siebie i u mnie dziala

Potwierdzam - ta wersja dziala

#112 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 10 December 2008 - 22:26

sprobujcie tej paczki - zawiera ona kadu 0.6.5 z libgadu z 0.6.5-rc1. sprawdzilem na szybko u siebie i u mnie dziala

Po podaniu numeru i hasła kadu się*wywala.

#113 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 posts

Posted 11 December 2008 - 09:53

Po podaniu numeru i hasła kadu się*wywala.

mozesz cos wiecej napisac? gdzie podajesz numer i haslo? w kreatorze konfiguracji, oknie konfiguracji?
instalowales kadu po raz pierwszy? na jakim systemie - leopard czy tiger? intel czy ppc?

generalnie mamy problem z libgadu na maku. postaram sie to jakos zdebugowac i jakos temu zaradzic ale niestety jestem jedynym developerem kadu majacym maka, tak wiec kazda pomoc, wskazowka, czy cokolwiek co pomoze rozwiazac problem jest mile widziana

#114 ContactLost

ContactLost
  • 430 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 December 2008 - 11:11

Dorregaray, paczka wrzucona przez ciebie działa u mnie bez problemu. paczka z oficjalnej strony zawiesza się przy próbie połączenia z serwerem, to już wiadomo. Przed instalacją następnej wersji nie usuwałem nic z Library/Biblioteki i zaimportował ustawienia z kreatora bez roblemu.

#115 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 11 December 2008 - 11:15

mozesz cos wiecej napisac? gdzie podajesz numer i haslo? w kreatorze konfiguracji, oknie konfiguracji?
instalowales kadu po raz pierwszy? na jakim systemie - leopard czy tiger? intel czy ppc?

generalnie mamy problem z libgadu na maku. postaram sie to jakos zdebugowac i jakos temu zaradzic ale niestety jestem jedynym developerem kadu majacym maka, tak wiec kazda pomoc, wskazowka, czy cokolwiek co pomoze rozwiazac problem jest mile widziana

Jasne.
Tiger 10.4.11 na PPC
Miałem kiedyś Kadu, ale przed instalacją nowego wywaliłem wszystkie pliki, które miały w nazwie "kadu". Crash.log wygląda tak:
Host Name:      admin
Date/Time:      2008-12-11 10:55:34.944 +0100
OS Version:     10.4.11 (Build 8S165)
Report Version: 4

Command: kadu
Path:    /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu
Parent:  WindowServer [57]

Version: 0.6.5 (0.6.5)

PID:    640
Thread: Unknown

Link (dyld) error:

Symbol not found: _close$UNIX2003
  Referenced from: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/libgadu.3.dylib
  Expected in: flat namespace

Czyli faktycznie libgadu.

Wywala przy próbie połączenia z serwerem. W kreatorze wpisuję numer, hasło, wybieram przeglądarkę, klienta poczty, dźwięki i kiedy kończę kadu znika z docka. Przy ominięciu kreatora i wpisaniu numeru i hasła w konfiguracji kadu działa, ale już przy zmianie statusu na dostępny/zaraz wracam/niewidoczny znowu znika.

#116 NiLok

NiLok
  • 51 posts
  • SkądTychy

Posted 11 December 2008 - 14:06

ja też potwierdzam, że u mnie działa. ale jednak w kadu ciągle mi czegoś brakuje, np. obsługa Growla jest imo nieco słabsza niż w Adium, a te powiadomienia, co są w kadu difoltowo, jednak jakieś takie nie do końca dopracowane chyba. no ale nie chcę zbyt wielkiego offtopa robić. kadu z wrzuconej tutaj paczki uruchomiłem bez najmniejszego problemu.

#117 hahment

hahment
  • 59 posts
  • SkądLubin

Posted 11 December 2008 - 18:59

Także potwierdzam, że kadu 0.6.5. z zamieszczonej paczki po poprawce już działa. Być może to moje "amatorstwo" ale niestety nie umiem ustawić aby był dźwięk przy przychodzącej poczcie. W ustawieniach zaznaczyłem że mam mieć powiadomienie dźwiękiem. Ale nie mogę podać ścieżki do żadnego zwięku. Znalazłem kilka katalagoów sounds, ale w żadnym nie było widać plików dźwiękowych. Proszę o podpowiedź. Mam MB z serii Październik 2008 2,4GB. Pozdrawiam

#118 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 posts

Posted 11 December 2008 - 21:28

Być może to moje "amatorstwo" ale niestety nie umiem ustawić aby był dźwięk przy przychodzącej poczcie.
W ustawieniach zaznaczyłem że mam mieć powiadomienie dźwiękiem. Ale nie mogę podać ścieżki do żadnego zwięku. Znalazłem kilka katalagoów sounds, ale w żadnym nie było widać plików dźwiękowych.

musisz zmienic wpierw zestaw dzwiekow na Wlasny na Zakladce dzwiek w Powiadomieniach. nie jest to najszczesliwsze rozwiazanie.

obsługa Growla jest imo nieco słabsza niż w Adium, a te powiadomienia, co są w kadu difoltowo, jednak jakieś takie nie do końca dopracowane chyba. no ale nie chcę zbyt wielkiego offtopa robić.

wiesz, podejrzewam ze adium posiada wiecej programistow dla maka niz kadu, jest tez tworzone tylko dla tej platformy. dla kadu bazowa platforma jest linux. od tego wydania chcemy zeby kadu wygladalo i dzialalo jak najlepiej takze na maku. wydaje mi sie ze pewien postep w stosunku do 0.5 i 0.6 zostal poczyniony. nie mniej wszelkie propozycje usprawnien sa mile widziane, jak rowniez wszelka pomoc

#119 NiLok

NiLok
  • 51 posts
  • SkądTychy

Posted 11 December 2008 - 23:13

wiesz, podejrzewam ze adium posiada wiecej programistow dla maka niz kadu, jest tez tworzone tylko dla tej platformy. dla kadu bazowa platforma jest linux. od tego wydania chcemy zeby kadu wygladalo i dzialalo jak najlepiej takze na maku. wydaje mi sie ze pewien postep w stosunku do 0.5 i 0.6 zostal poczyniony. nie mniej wszelkie propozycje usprawnien sa mile widziane, jak rowniez wszelka pomoc

jeżeli chodzi o pomoc, to niestety nie mam jak pomóc, bo się na tym nie znam. a co do sugestii, musiałbym więcej nad tym posiedzieć, żeby cokolwiek zasugerować. ogólnie rzecz biorąc, upodobnienie trochę interfejsu do adium, byłoby dla mnie strzałem w dychę. nie wiem w ogóle gdzie te sugestie przedstawiać albo komu.

wracając do kwestii powiadomień, mnie odrzuciło momentalnie, gdy "fokus" znikał z okna rozmowy w momencie pojawienia się*informacji, że ktoś*do mnie pisze. no i brak powiadomienia w docku, tak jak to jest w adium - ikonka mi podskakuje, wyświetla nazwę kontaktu, który do mnie napisał i jeszcze do tego kaczorek macha skrzydłami, co zwraca uwagę. w kadu tego brak. to tyle na szybko.

przepraszam za ponowny offtop.

#120 hahment

hahment
  • 59 posts
  • SkądLubin

Posted 12 December 2008 - 21:54

[QUOTE=Dorregaray;794659]musisz zmienic wpierw zestaw dzwiekow na Wlasny na Zakladce dzwiek w Powiadomieniach. nie jest to najszczesliwsze rozwiazanie.

Dzięki Dorregaray, Zmieniłem jak wskazałeś. Problem w tym, że na głównej zakładce (ogólne) powinienem wybrać plik, i niestety nie mogę żadnego znaleźć który by się wyświetlał. Jedynie pliki iTunes wyświetlają się ale na szaro, co oznacza że nie mogę ich wybrać.
Gdzie mogę szukać dźwięków? Jak miałem zainstalowaną wersję 0.5 to dźwięki były ustawione automatycznie.

Pozdrawiam

#121 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 posts

Posted 14 December 2008 - 21:47

jwracając do kwestii powiadomień, mnie odrzuciło momentalnie, gdy "fokus" znikał z okna rozmowy w momencie pojawienia się*informacji, że ktoś*do mnie pisze.

tzn.? ze wyswietlenie dymka zabiera focus z aktywnego okna? nawet w przypadku powiadamiania przez growl_notify?

no i brak powiadomienia w docku, tak jak to jest w adium - ikonka mi podskakuje, wyświetla nazwę kontaktu, który do mnie napisał i jeszcze do tego kaczorek macha skrzydłami, co zwraca uwagę. w kadu tego brak. to tyle na szybko.

kaczorka machajacego skrzydelkami raczej nie bedzie ale dorobilem skaczaca ikone i wyswietlanie liczby nieprzeczytanych wiadomosci (jak to robi klient poczty). wrzucone do svn'a, pojawi sie w wersji 0.6.5.1 jak zostanie wydana

Dzięki Dorregaray, Zmieniłem jak wskazałeś. Problem w tym, że na głównej zakładce (ogólne) powinienem wybrać plik, i niestety nie mogę żadnego znaleźć który by się wyświetlał. Jedynie pliki iTunes wyświetlają się ale na szaro, co oznacza że nie mogę ich wybrać.
Gdzie mogę szukać dźwięków? Jak miałem zainstalowaną wersję 0.5 to dźwięki były ustawione automatycznie.

a probowales z plikiem /Applications/Kadu.app/kadu/themes/sound/default/msg.wav? tylko pliki .wav sa obslugiwane

#122 NiLok

NiLok
  • 51 posts
  • SkądTychy

Posted 15 December 2008 - 10:10

tzn.? ze wyswietlenie dymka zabiera focus z aktywnego okna? nawet w przypadku powiadamiania przez growl_notify?

mówię tutaj o powiadamianiu dostępnym z kadu, nie tym z growla. growl działa w miarę spoko, ale też trochę przeszkadza to, że każda wiadomość od tego samego kontaktu jest osobnym powiadomieniem. chodzi mi o wiadomości, które dostajemy offline - w Adium wszystko leci hurtem w jednym, dużym powiadomieniu. no i trochę przeszkadza to, że growl w kadu powiadamia o każdej wiadomości z konferencji (a częstotliwość otrzymywania wiadomości z tejże jest ogromna).

#123 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 16 December 2008 - 01:01

A co mozna zrobic by w kadu byl dzwiek?

#124 ratay

ratay
  • 25 posts

Posted 16 December 2008 - 01:30

A co mozna zrobic by w kadu byl dzwiek?

Konfiguracja Kadu/ Powiadomienia/ Zakładka Dźwięk/ klikasz na "Wybierz"

wyskakuje okienko do dodania ścieżki z plikiem conf. dodajesz nastepujaca sciezke po wybraniu kombinacji CMD + Shift + G, "/Applications/Kadu.app/kadu/themes/sound/default" oczywiście bez znaków ".

Następnie klikasz OK na wyborze ścieżki i już powinno zaskoczyć, jeśli nie uruchom ponownie Kadu.

#125 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 16 December 2008 - 11:06

A jak sprawic by w kadu byly dzwieki (poprosze o instrukcje dla laika)

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users