kadu 0.6.5
Posted 08 December 2008 - 21:56
Posted 08 December 2008 - 22:32
Posted 08 December 2008 - 22:48
Mi niestety program zawiesza sie na amen przy probie polaczenia:
Date/Time: 2008-12-08 21:43:03 +0100
OS Version: 10.5.5 (Build 9F33)
Architecture: i386
Report Version: 4
Posted 09 December 2008 - 00:18
Posted 09 December 2008 - 07:47
Miałem dokładnie ten sam problem w wersji RC2. Proponuję (zaraz po instalacji, jeszcze przed połączeniem z serwerem) załadować moduł "Growl Notify" (Kadu: Menu > Zarządca modułów). Można także (jak już ktoś wyżej polecał) usunąć listę kontaktów (Biblioteki/Kadu) po uprzednim załadowaniu jej sobie na serwer gg. Po załadowaniu tegoż modułu, wszystko powinno działać już ok (testowane na MacOS Tiger 10.4.11 na PPC G4, oraz Leopard 10.5.5 na Intel Core2Duo).
Po poludniu przetestuje i dam znac czy pomoglo. Oby

Edit: Niestety dalej to samo.
Posted 09 December 2008 - 13:57
Posted 09 December 2008 - 19:57
---- Dodano 09-12-2008 o godzinie 22:38 ----
juz nie trzeba. winna jest libgadu skompilowana z pthreads. przebudowana paczka kadu jak tylko bedzie dostepna powinna rozwiazac ten problem.
@mat02: szczegoly napisalem Ci na pw na forum kadu. jak uda Ci sie przebudowac kadu, prosze wrzuc tutaj linka (i na forum kadu tez) to podmienie paczke w downloadzie na serwerze kadu. dzieki
Posted 09 December 2008 - 21:46
Posted 10 December 2008 - 00:47
Posted 10 December 2008 - 08:10
Posted 10 December 2008 - 14:01
sprobujcie [URL="http://www.kadu.net/~dorr/MacOSX/Kadu_0.6.5-1.dmg"]tej paczki[/URL] - zawiera ona kadu 0.6.5 z libgadu z 0.6.5-rc1. sprawdzilem na szybko u siebie i u mnie dziala
Potwierdzam - ta wersja dziala
Posted 10 December 2008 - 22:26
sprobujcie tej paczki - zawiera ona kadu 0.6.5 z libgadu z 0.6.5-rc1. sprawdzilem na szybko u siebie i u mnie dziala
Po podaniu numeru i hasła kadu się*wywala.
Posted 11 December 2008 - 09:53
Po podaniu numeru i hasła kadu się*wywala.
mozesz cos wiecej napisac? gdzie podajesz numer i haslo? w kreatorze konfiguracji, oknie konfiguracji?
instalowales kadu po raz pierwszy? na jakim systemie - leopard czy tiger? intel czy ppc?
generalnie mamy problem z libgadu na maku. postaram sie to jakos zdebugowac i jakos temu zaradzic ale niestety jestem jedynym developerem kadu majacym maka, tak wiec kazda pomoc, wskazowka, czy cokolwiek co pomoze rozwiazac problem jest mile widziana
Posted 11 December 2008 - 11:11
Posted 11 December 2008 - 11:15
mozesz cos wiecej napisac? gdzie podajesz numer i haslo? w kreatorze konfiguracji, oknie konfiguracji?
instalowales kadu po raz pierwszy? na jakim systemie - leopard czy tiger? intel czy ppc?
generalnie mamy problem z libgadu na maku. postaram sie to jakos zdebugowac i jakos temu zaradzic ale niestety jestem jedynym developerem kadu majacym maka, tak wiec kazda pomoc, wskazowka, czy cokolwiek co pomoze rozwiazac problem jest mile widziana
Jasne.
Tiger 10.4.11 na PPC
Miałem kiedyś Kadu, ale przed instalacją nowego wywaliłem wszystkie pliki, które miały w nazwie "kadu". Crash.log wygląda tak:
Host Name: admin Date/Time: 2008-12-11 10:55:34.944 +0100 OS Version: 10.4.11 (Build 8S165) Report Version: 4 Command: kadu Path: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu Parent: WindowServer [57] Version: 0.6.5 (0.6.5) PID: 640 Thread: Unknown Link (dyld) error: Symbol not found: _close$UNIX2003 Referenced from: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/libgadu.3.dylib Expected in: flat namespace
Czyli faktycznie libgadu.
Wywala przy próbie połączenia z serwerem. W kreatorze wpisuję numer, hasło, wybieram przeglądarkę, klienta poczty, dźwięki i kiedy kończę kadu znika z docka. Przy ominięciu kreatora i wpisaniu numeru i hasła w konfiguracji kadu działa, ale już przy zmianie statusu na dostępny/zaraz wracam/niewidoczny znowu znika.
Posted 11 December 2008 - 14:06
Posted 11 December 2008 - 18:59
Posted 11 December 2008 - 21:28
musisz zmienic wpierw zestaw dzwiekow na Wlasny na Zakladce dzwiek w Powiadomieniach. nie jest to najszczesliwsze rozwiazanie.Być może to moje "amatorstwo" ale niestety nie umiem ustawić aby był dźwięk przy przychodzącej poczcie.
W ustawieniach zaznaczyłem że mam mieć powiadomienie dźwiękiem. Ale nie mogę podać ścieżki do żadnego zwięku. Znalazłem kilka katalagoów sounds, ale w żadnym nie było widać plików dźwiękowych.
wiesz, podejrzewam ze adium posiada wiecej programistow dla maka niz kadu, jest tez tworzone tylko dla tej platformy. dla kadu bazowa platforma jest linux. od tego wydania chcemy zeby kadu wygladalo i dzialalo jak najlepiej takze na maku. wydaje mi sie ze pewien postep w stosunku do 0.5 i 0.6 zostal poczyniony. nie mniej wszelkie propozycje usprawnien sa mile widziane, jak rowniez wszelka pomocobsługa Growla jest imo nieco słabsza niż w Adium, a te powiadomienia, co są w kadu difoltowo, jednak jakieś takie nie do końca dopracowane chyba. no ale nie chcę zbyt wielkiego offtopa robić.
Posted 11 December 2008 - 23:13
wiesz, podejrzewam ze adium posiada wiecej programistow dla maka niz kadu, jest tez tworzone tylko dla tej platformy. dla kadu bazowa platforma jest linux. od tego wydania chcemy zeby kadu wygladalo i dzialalo jak najlepiej takze na maku. wydaje mi sie ze pewien postep w stosunku do 0.5 i 0.6 zostal poczyniony. nie mniej wszelkie propozycje usprawnien sa mile widziane, jak rowniez wszelka pomoc
jeżeli chodzi o pomoc, to niestety nie mam jak pomóc, bo się na tym nie znam. a co do sugestii, musiałbym więcej nad tym posiedzieć, żeby cokolwiek zasugerować. ogólnie rzecz biorąc, upodobnienie trochę interfejsu do adium, byłoby dla mnie strzałem w dychę. nie wiem w ogóle gdzie te sugestie przedstawiać albo komu.
wracając do kwestii powiadomień, mnie odrzuciło momentalnie, gdy "fokus" znikał z okna rozmowy w momencie pojawienia się*informacji, że ktoś*do mnie pisze. no i brak powiadomienia w docku, tak jak to jest w adium - ikonka mi podskakuje, wyświetla nazwę kontaktu, który do mnie napisał i jeszcze do tego kaczorek macha skrzydłami, co zwraca uwagę. w kadu tego brak. to tyle na szybko.
przepraszam za ponowny offtop.
Posted 12 December 2008 - 21:54
Dzięki Dorregaray, Zmieniłem jak wskazałeś. Problem w tym, że na głównej zakładce (ogólne) powinienem wybrać plik, i niestety nie mogę żadnego znaleźć który by się wyświetlał. Jedynie pliki iTunes wyświetlają się ale na szaro, co oznacza że nie mogę ich wybrać.
Gdzie mogę szukać dźwięków? Jak miałem zainstalowaną wersję 0.5 to dźwięki były ustawione automatycznie.
Pozdrawiam
Posted 14 December 2008 - 21:47
tzn.? ze wyswietlenie dymka zabiera focus z aktywnego okna? nawet w przypadku powiadamiania przez growl_notify?jwracając do kwestii powiadomień, mnie odrzuciło momentalnie, gdy "fokus" znikał z okna rozmowy w momencie pojawienia się*informacji, że ktoś*do mnie pisze.
kaczorka machajacego skrzydelkami raczej nie bedzie ale dorobilem skaczaca ikone i wyswietlanie liczby nieprzeczytanych wiadomosci (jak to robi klient poczty). wrzucone do svn'a, pojawi sie w wersji 0.6.5.1 jak zostanie wydanano i brak powiadomienia w docku, tak jak to jest w adium - ikonka mi podskakuje, wyświetla nazwę kontaktu, który do mnie napisał i jeszcze do tego kaczorek macha skrzydłami, co zwraca uwagę. w kadu tego brak. to tyle na szybko.
a probowales z plikiem /Applications/Kadu.app/kadu/themes/sound/default/msg.wav? tylko pliki .wav sa obslugiwaneDzięki Dorregaray, Zmieniłem jak wskazałeś. Problem w tym, że na głównej zakładce (ogólne) powinienem wybrać plik, i niestety nie mogę żadnego znaleźć który by się wyświetlał. Jedynie pliki iTunes wyświetlają się ale na szaro, co oznacza że nie mogę ich wybrać.
Gdzie mogę szukać dźwięków? Jak miałem zainstalowaną wersję 0.5 to dźwięki były ustawione automatycznie.
Posted 15 December 2008 - 10:10
tzn.? ze wyswietlenie dymka zabiera focus z aktywnego okna? nawet w przypadku powiadamiania przez growl_notify?
mówię tutaj o powiadamianiu dostępnym z kadu, nie tym z growla. growl działa w miarę spoko, ale też trochę przeszkadza to, że każda wiadomość od tego samego kontaktu jest osobnym powiadomieniem. chodzi mi o wiadomości, które dostajemy offline - w Adium wszystko leci hurtem w jednym, dużym powiadomieniu. no i trochę przeszkadza to, że growl w kadu powiadamia o każdej wiadomości z konferencji (a częstotliwość otrzymywania wiadomości z tejże jest ogromna).
Posted 16 December 2008 - 01:01
Posted 16 December 2008 - 01:30
A co mozna zrobic by w kadu byl dzwiek?
Konfiguracja Kadu/ Powiadomienia/ Zakładka Dźwięk/ klikasz na "Wybierz"
wyskakuje okienko do dodania ścieżki z plikiem conf. dodajesz nastepujaca sciezke po wybraniu kombinacji CMD + Shift + G, "/Applications/Kadu.app/kadu/themes/sound/default" oczywiście bez znaków ".
Następnie klikasz OK na wyborze ścieżki i już powinno zaskoczyć, jeśli nie uruchom ponownie Kadu.
Posted 16 December 2008 - 11:06
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users