Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

kadu 0.6.5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#76 pepan

pepan
  • 524 postów
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Napisano 20 listopada 2008 - 09:44

w rc2 chyba jest to juz ustawione domyslnie, prosze niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.. mat02?

#77 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 20 listopada 2008 - 20:31

mam ostatnia wersje, ale zainstalowana na starsza. moja obecna wersja to rc2 i mam nawet growl, ale jakos to wszystko kulawo chodzi. a strzasznie mnie to denerwuje, powiem nawet, ze troche to dyskryminuje ten program na dluzsza mete, ale uzywam bo jest najlepszy i za free :D

#78 pepan

pepan
  • 524 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 21:29

@niepyta, opis co i jak jest poustawione jest w tym poscie, czytaj od samego poczatku. ja tez mialem z tym klopot ale sobie poradzilem, naprawde warto uzywac kadu i pozostawic anium do gg na boku pozdrawiam

#79 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 20 listopada 2008 - 21:46

A ja mam rc-1, zaraz sobie ściągnę nówkę... Tak swoją drogą, to nie powinna się rc-1 zaktualizować do rc-2 sama?

#80 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 22:00

moja obecna wersja to rc2 i mam nawet growl, ale jakos to wszystko kulawo chodzi.

Co rozumiesz przez "kulawo chodzi" ;) ?
Aby Growl powiadamiał nas o zmianie statusu trzeba to włączyć w Konfiguracja->Powiadomienia i tutaj klikamy na Zdarzenie i wybieramy np. Kontakt zmienił status na Dostępny po czym zaznaczamy powiadomienie Growla (jednocześnie odznaczając Dymki, żeby nam okno Kadu nie zmieniało focusu). Teraz na przechodzimy do zakładki Opcje i tam dodajemy osoby o których statusie chcemy być informowaniu przez Growla (można też ustawić to klikając na kontakcie w oknie listy kontaktów i wybierając Powiadom o kontakcie z Zarządzanie kontaktami).

#81 Camel

Camel
  • 26 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 21:15

Witam Nie udzielam się aktywnie na tym forum, ale często je czytam. Przeczytałem cały wątek dotyczący Kadu w wersji 0.6.5-rc2 i postanowiłem zainstalować. Poprzednia wersja Kadu 0.5.0_UB chodziła dobrze, choć może nie była zbyt ładna. Po update do nowszej wersji (pobrane z linka forum) program się uruchamia, ale nie odpowiada (wyłączenie możliwe tylko po kilkukrotnym wymuszeniu zakończenia). Czy ktoś z tego forum może mi wytłumaczyć co jest nie tak? Komputer: MacBook alu 2,4GHz System: Leo aktualizowany czyli 10.5.5 Z góry dziękuję za pomoc.

#82 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2008 - 23:10

strasznie jest niestabilne Kadu 0.6.5 Interface linuxowy

#83 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 14:53

@camel, spróbuj wejść w teczkę Biblioteki w katalogu użytkownika i wyrzucić/zmienić nazwę teczki Kadu i uruchomić Kadu 0.6.5. Może coś się namieszało w pliku konfiguracyjnym. Jeśli to nie pomoże, to napisz do mnie na PM, coś poradzimy :) @tomeczek43 - u mnie Kadu 0.6.5 chodzi bezproblemowo zarówno na Intelu jak i na PPC (czasem zdarza się jakiś zwis, ale bardzo rzadko), więc dobrze byłoby, gdybyś opisał sytuacje, w jakich Kadu się wiesza u ciebie (np. korzystanie z jakiegoś modułu etc.). Co do linuksowego interfejsu to jest to aplikacja wieloplatformowa, więc nie można wymagać od niej, by była tak dobrze dostosowana do OSX jak np. Adium. Napisz na forum kadu.net/forum, co można by zmienić/poprawić, to ułatwi to pracę developerom. Pozdrawiam

#84 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2008 - 16:10

Strasznie mnie irytuje kiedy mam otwarte dwa okna i nagle jakas trzecia osoba z listy do mnie napisze. Po otwarciu okienka tej trzeciej osoby musze kliknac znow na liste kontaktow potem na inne okno kadu zeby pojawil sie kursor pisania. Musze dosyc czesto z Kadu odstawiac jakies czary zeby moc napisac jakas wiadomosc. Jeszcze wyskakiwanie Kadu nad wszystkie aplikacje jak ktos napisze albo zmieni status. Czesto zdarza sie, ze pisze ktos do mnie z poza listy kontaktow i bywa tak ze na liscie nie pokazuje sie nowy numer jak to kiedys bylo. Tylko kopertka w docku zaczyna migac i trzeba zajrzec do historii kto do mnie napisal. Wpisac jego numer do wyszukiwarki dodac na liste i wtedy dopiero otworzyc okno rozmowy. Niekiedy jest to glupia reklama, a wtedy wscieklosc po procedurze siega zenitu

#85 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 26 listopada 2008 - 16:17

To i ja się dołączę do narzekań. :D Mam ustawione domyślnie, że zaraz po odpaleniu Kadu ustawia się status "niewidoczny" i niby mam taką ikonkę (bodajże niebieska). Niestety aplikacja kłamie w żywe oczy, bo pomimo takiego statusu jestem widoczna.

#86 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 16:50

Co do wyskakiwania Kadu nad inne aplikacje, to czy macie ustawione i włączone powiadomienia Growla i wyrzucone powiadamianie przez Dymki? Reszta błędów u mnie nie występuje, czy mógłbyś napisać na jakim sprzęcie i systemie to uruchamiasz (głównie chodzi mi o procesor, PPC czy Intel i Tiger lub Leopard)? @equinoxe co dokładnie masz ustawione w Konfiguracja->Status (najlepiej byłoby, gdybyś załączyła zrzut ekranu)? U mnie działa to bezproblemowo.

#87 Camel

Camel
  • 26 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 17:27

info dla mat02 jak podałem wcześniej poprzednia wersja Kadu to 0.5.0_UB i ta chodzi bez zwiech itp przypadłości. Jedyne, co się zdarza, to czasem błąd połączenia wynikający z przekroczenia czasu odpowiedzi serwera (możliwe, że serwer GG jest temu czasem winny). Po zainstalowaniu nowej wersji Kadu 0.6.5 (robiłem to na różne sposoby odinstalowując starszą wersję lub nadpisując na niej) program się odpala, formę widać, ale ustawia się jako niepodłączony. Przy próbie zmiany widzę tylko pracujące kółeczko (odpowiednik klepsydry w windzie) i zero reakcji na jakąkolwiek interwencję. Tak jak napisałem, zakończenie działania programu możliwe tylko po kilkukrotnym wymuszeniu zakończenia programu. PS. zauważyłem również, że bardzo dobrze blokuje Jabbera. Obecnie wróciłem do starej sprawdzonej wersji.

#88 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2008 - 16:48

Testuje Kadu na PowerPC G4 2x1Ghz 2Gb Ram OS X 10.4.11 MacBook C2D 2.4Ghz 2Gb Ram OS X 10.5.x

#89 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 28 listopada 2008 - 19:52

Mam kadu 0.6.5 i mam dość denerwujący problem... Niejednokrotnie nie mogłem wysłać do kogoś wiadomości... NIby okno rozmowy aktywne, niby wszystko hula a wiadomość po naciśnięciu entera się nie wysyła. Muszę wtedy urochomić kadu ponownie i liczyć na to, że zadziała... :/ Zna ktoś rozwiązanie ??

#90 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopada 2008 - 00:03

czasem jesli lacze jest obciazone Kadu strasznie pomalu wysyla wiadomosci bo jest wlaczone zadanie potwierdzenia dostarczenia wiadomosci do rozmowcy. Tak naprawde twoje zdanie poszlo w siec ale jeszcze nie dotarlo do twojego rozmowcy taki prosty myk mozna to wylaczyc ale nie wiesz czy twoj kolega dostal wiadomosc

#91 zychu69

zychu69
  • 92 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 23:37

Witam
Nie udzielam się aktywnie na tym forum, ale często je czytam. Przeczytałem cały wątek dotyczący Kadu w wersji 0.6.5-rc2 i postanowiłem zainstalować. Poprzednia wersja Kadu 0.5.0_UB chodziła dobrze, choć może nie była zbyt ładna. Po update do nowszej wersji (pobrane z linka forum) program się uruchamia, ale nie odpowiada (wyłączenie możliwe tylko po kilkukrotnym wymuszeniu zakończenia). Czy ktoś z tego forum może mi wytłumaczyć co jest nie tak?
Komputer: MacBook alu 2,4GHz System: Leo aktualizowany czyli 10.5.5
Z góry dziękuję za pomoc.

witam, spotkałem się dzisiaj z tym samym problemem i znalazłem rozwiązanie...
w katalogu \Users\Twoja nazwa uzytkownika\Biblioteki\Kadu znajduje się plik kadu.conf.xml
należy go otworzyć w dowolnym edytorze tekstu i usunąć listę kontaktów czyli wszelkie rekordy pomiędzy
a (włącznie z tymi znacznikami)
niestety stracimy kontakty, ale są one automatycznie importowane co jakiś*czas przez kadu do serwera i należy je zaimportować*z poziomu menu.

(przynajmniej u mnie leżał błąd w kontaktach)
pozdrawiam.

#92 pepan

pepan
  • 524 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 13:28

@mato2 kiedy wyjdzie wersja produkcyjna ?

#93 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 03 grudnia 2008 - 22:06

czy ktos wie, jak zmienic ikonki status w pasku (na gorze ekranu)?

#94 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 16:59

@NiePyta - ikony menuletu znajdują się w /Applications/Kadu.app/kadu/themes/icons/*wybrany_motyw*/protocols/gg/ @pepan - sądzę, że już niedługo :)

#95 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 06 grudnia 2008 - 19:28

dzieki !

#96 Dorregaray

Dorregaray
  • 27 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 10:04

@pepan - sądzę, że już niedługo :)

juz jest ;)
Notka o wydaniu - Kadu
Instalator dla Mac OS X

przy okazji chcialbym prosic wszystkich o zglaszanie problemow z kadu pod mac os x na forum kadu, dzieki temu bedziemy wiedziec o bledach i starali sie jej poprawiac. bycie na biezaco z jednym forum jest znacznie latwiejsze niz z wieksza ich iloscia.

co sie natomiast tyczy bledu z polaczeniem to wydaje mi sie, ze problem moze byc w bibliotece libgadu - wymuszenie obslugi pthreads (od 0.6.5-rc2) powinno zapobiec tego typu problemow.
chociaz przy przejsciu z kadu 0.5 do 0.6.5 (z pominieciem 0.6.0) moga wystapic jakies drobne problemy z lista kontaktow, wiec usuniecie jej (poprzedzone eksportem na serwer gg) i zaimportowanie pozwoli na obejscie takiego potencjalnego problemu.

#97 pepan

pepan
  • 524 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 13:40

ciesze sie niezmiernie ;)))) ale... cos jest chyba nie do konca dobrze z serwerami kadu.net... sciagam juz kilka godzin ta paczke... licznik liczy juz w bajtach :/ pozdrawiam wszystkich

#98 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 08 grudnia 2008 - 19:11

juz 2 raz nie udalo mi sie tego sciaganac, czy ktos komu udalo sie moze wrzucic na RS prosze ? dzieki z gory

#99 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 19:28

Kadu 0.6.5 -> KADU_0.6.5.DMG - ODSiebie.com (ten sam plik co na kadu.net)
md5: 0c893ca6d974e5783e1774c59888bcb7

#100 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 20:38

Ten sam plik co powyżej (czyli mirror z kadu.net):
Kadu 0.6.5 -> Kadu_0.6.5.dmg @ mirror.dust.pl

Miłego pobierania :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych