kadu 0.6.5
Napisano 16 grudnia 2008 - 12:06
Napisano 16 grudnia 2008 - 12:43
Napisano 16 grudnia 2008 - 13:23
Dokładnie ten sam problem. Do dnia dzisiejszego działała mi przynajmniej wersja 0.6.5 RC2 (bałem się aktualizować do wersji "stable") jednak po dzisiejszym Security Update (oznaczony jako 2008-008) dla Tigera wersja 0.6.5 RC2 przestała działać. Kadu w wersji 0.6.5 RC2 przy próbie połączenia z serwerem całkowicie się zawiesza, zaś najnowsze Kadu 0.6.5-1 przy próbie połączenia z serwerem samo się po prostu zamyka.Tiger 10.4.11 na PPC
Wywala przy próbie połączenia z serwerem. W kreatorze wpisuję numer, hasło, wybieram przeglądarkę, klienta poczty, dźwięki i kiedy kończę kadu znika z docka. Przy ominięciu kreatora i wpisaniu numeru i hasła w konfiguracji kadu działa, ale już przy zmianie statusu na dostępny/zaraz wracam/niewidoczny znowu znika.
Wersja 0.6.5 RC2 po dzisiejszej aktualizacji Leopard'a do 10.5.6 na MacBook'u (Intel) działa bez problemu (ale boję się aktualizować do 0.6.5-1 aby coś nie przestało nagle działać). Problem więc, znów dotyka jedynie Tiger'a na prockach PowerPC.
Napisano 16 grudnia 2008 - 13:45
Napisano 16 grudnia 2008 - 18:29
na moim leopardzie 0.6.5-1 dziala bez problemow. nie sadze zeby mialo przestac u Ciebie dzialac po aktualizacji (ewentualnie skopiuj sobie Kadu.app z dmg na pulpit i zobacz czy sie uruchomi zeby sprawdzic przed nadpisaniem starej wersji)...Wersja 0.6.5 RC2 po dzisiejszej aktualizacji Leopard'a do 10.5.6 na MacBook'u (Intel) działa bez problemu (ale boję się aktualizować do 0.6.5-1 aby coś nie przestało nagle działać). Problem więc, znów dotyka jedynie Tiger'a na prockach PowerPC.
blad w libgadu, ktory powodowal zwisy wersji 0.6.5 (i rc2) zostal poprawiony. przyszle wydanie kadu nie powinno juz wiecej cierpiec z jego powodu (mam nadzieje ze pod tigerem na ppc takze bedzie w porzadku).
zaznaczyc i nacisnac delete. ewentualnie prawym przyciskiem myszy na kontakcie (lub zaznaczonych kontaktach) i Zarzadzanie kontaktami -> UsunJak wykasować kontakty w KADU?
Napisano 08 stycznia 2009 - 22:37
Napisano 09 stycznia 2009 - 11:52
jak bys mogl napisac liste skrotow i domyslnych makowych wartosci dla nich wowczas moglbym zmienic dla nich domyslne wartosci spojne z reszta aplikacji.Dobrze byłoby dostosować skróty klawiszowe do tych macowych. Np aby konfiguracja otwierała się tak jak preferencje w każdym programie czyli cmd + , zamiast F2.
jesli masz zaladowany modul filtering, wowczas jesli zaczniesz pisac majac focus na liscie kontaktow, wowczas pojawi sie okienko wyszukiwania i lista zostanie przefiltrowana odpowiednio. o takie dzialanie Ci chodzi?W adium aby wyszukać kontakt wystarczy przy aktywnym oknie zacząć coś pisać. Myślę, że warto to dodać także do kadu.
Wersja 0.6.5.1 bedzie budowana na Tigerze, co powinno rozwiazac problem z jego dzialaniem na nim. Pierwszy pre-release znajduje sie tutaj. Pierwsze glosy mowia, ze dziala na tigerze;) Wersja ta zawiera drobne niedociagniecie wizualne zwiazane z ikonka w docku i wyswietlaniem liczby nowych wiadomosci, ktore juz zostalo poprawione i znajdzie sie w wydaniu stabilnym 0.6.5.1. Zadnych wiecej niespodzianek nie powinno byc.Tiger 10.4.11 na PPC
Miałem kiedyś Kadu, ale przed instalacją nowego wywaliłem wszystkie pliki, które miały w nazwie "kadu". Crash.log wygląda tak:
Host Name: admin Date/Time: 2008-12-11 10:55:34.944 +0100 OS Version: 10.4.11 (Build 8S165) Report Version: 4 Command: kadu Path: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/kadu Parent: WindowServer [57] Version: 0.6.5 (0.6.5) PID: 640 Thread: Unknown Link (dyld) error: Symbol not found: _close$UNIX2003 Referenced from: /Applications/Kadu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/libgadu.3.dylib Expected in: flat namespace
Napisano 09 stycznia 2009 - 16:47
Co do skrótów to sam używam dopiero od dwóch miesięcy maca więc ich jeszcze dobrze nie poznałem, ale na pewno cmd + , do preferencji/konfiguracji. Pewnie dobrze by to było dostępne po wybraniu Kadu -> Preferences/Preferencje tak jak w każdym macowym programie, a nie Menu -> Konfiguracja. Chociaż nie wiem czy to ma jakieś implikacje systemowe. Menu znika z paska jak mamy aktywne okno rozmowy, i powraca dopiero jak klikniemy na okno z listą. Tak chyba nie powinno być

cmd + N w kadu dodaje kontakt. Chyba jednak bardziej intuicyjne jest to by rozpoczynało rozmowę. Tak zresztą też jest w Adium i iChat. A do dodawania kontaktu można wykorzystać Adiumowy(korzysta z niego więcej ludzi niż z iChata) cmd +D.
Nie wiem czy masz taką możliwość bo zakładki są obsługiwane za pomocą modułu. Przełączanie między kartami. Nie działa mi ani Firefoxowy sposób ctrl + tab, ani Adiumowy cmd +strzałka(lewo lub prawo). Myślę, że ten drugi jest wygodniejszy i bardziej intuicyjny. Nie działa mi także cmd + W który powinien zamykać kartę, a jak jest tylko jedna, to okno.
To tyle odemnie w kwestii skrótów klawiszowych. Warto by także inne osoby wypowiedziały się na ten temat.
EDIT
Z tym przełączeniem kart już znalazłem, że shift + strzałki. Ale przy okazji odkryłem, że konfigurowanie skrótów coś źle działa. Np u mnie w konfiguracja -> skróty -> rozmowa jest że historia jest za pomocą ctrl + H, co niestetety nie działa. Za to cmd + H chowa program. Zresztą tak te skrót działa w każdym programie i chyba powinien, bo to pewnie od hide

Dalej, w żadnym MacBooku nie ma klawisza del. Dlatego też aby coś usunąć np w Finderze używa się cmd + backspace(chyba tak nazywa się ten klawisz). W kadu nie mogę tak usunąć np kontaktu z listy.
Napisano 28 stycznia 2009 - 14:25
Napisano 28 stycznia 2009 - 17:01
A więc jest kilka rzeczy które mi przeszkadzają, a nie mogę znaleźć jak je zmienić. Rozumiem idee dymków, ale kompletnie nie rozumiem dlaczego od razu jestem przenoszony do spaces na którym na otworzone Kadu. Jak się pracuje tylko na jednym pulpicie to pewnie nie przeszkadza, ale jak się robi coś na innym i co chwile program sam przełącza na pulpit z komunikatorami to jest to trochę denerwujące. Dodatkowo nie mogę zmusić Kadu aby na tacce systemowej pokazywał mi ile przyszło wiadomości. Cały czas jest tam pusto, ale może być to spowodowane iż od razu jestem przenoszony do pulpitu gdzie mam Kadu.
Uzyj modulu growl_notify - wowczas nie powinno miec miejsca przelaczanie pulpitow. Jesli chodzi o liczbe wiadomosci w docku to sprawdz czy masz wlaczone wyswietlanie liczby wiadomosci w konfiguracji - konfiguracja -> kadu -> tacka systemowa
Napisano 28 stycznia 2009 - 19:35
Napisano 29 stycznia 2009 - 00:40
Napisano 31 stycznia 2009 - 22:02

Napisano 31 stycznia 2009 - 22:33
Napisano 01 lutego 2009 - 11:51

Napisano 01 lutego 2009 - 23:30
Napisano 04 lutego 2009 - 14:25
Kadu • Zobacz wątek - Tlen - koncepcja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych