Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
383 odpowiedzi w tym temacie

#151 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 grudnia 2008 - 21:19

sercabit [malpa] gmail [kropka] com nie wiem czemu priva nie mozna

#152 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 05 grudnia 2008 - 16:02

kupiłem kiedy staka tania kartę na allegro - sprzedawca twierdził, że kupił z dyskontem od retailera karty z kończącym sie terminem ważności

teraz juź wiem jaka jest prawda

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 16:04 ----

Nawet ja sie zastanawiam a sam sprzedaje gift cardy ! Jestem sklonny powiedziec ze sa to generatory kodow ... nie wiem jak ktos to zrobil ale chyba zrobili ... Co do cen i osob - mozna samemu pomyslec skad to moze byc , tak jak plyta ze stadionu i z empiku ! Ja mam znajomego z ktorym kupujemy duze ilosci i sprzedajemy kazdego dnia i dlatego mozemy na tym kilka groszy zarobic !

widzę, że sprzedajesz 100$ karte za 165 złotych - jak to możliwe?

#153 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudnia 2008 - 16:07

kupiłem kiedy staka tania kartę na allegro - sprzedawca twierdził, że kupił z dyskontem od retailera karty z kończącym sie terminem ważności

teraz juź wiem jaka jest prawda

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 16:04 ----

widzę, że sprzedajesz 100$ karte za 165 złotych - jak to możliwe?

jak kupujesz karte za 80-90 zl to mozliwe

gosciu nawet mozesz kupic numery kart kredytowych i samemu kupowac te kody z itunes czy innej strony

nie wiem co w tym takiego niezrozumialego

#154 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 05 grudnia 2008 - 17:56

pytam użytkownika kozabart, który twierdzi, że kupuje karty w dużych ilościach - niech wprost odpowie

#155 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudnia 2008 - 18:53

pytam użytkownika kozabart, który twierdzi, że kupuje karty w dużych ilościach - niech wprost odpowie

pewnie zna harrego pottera ;-)

#156 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:26

nie zna , moze ty znasz - jak znasz to pozdrow ode mnie ;) ... karty kupilem po 2zl ... nie chce mi sie klucic i udowadniac moja teorie bo widze ze kazdy wie lepiej ... no ale trudno

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 23:49 ----
nie pamietam czy zadawalem to pytanie - to secrabit powiedz mi jeszcze dlaczego tak tanie sa karty pre-paid do telefonu ? jak mozna kupic 50zl za 46,50zl albo 100 za 96zl ?? bo widze ze wiesz wszystko ...

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 23:53 ----

nie twierdzez ze kupuje - tylko kupilem !!! jest mala roznica ...

#157 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudnia 2008 - 22:14

nie zna , moze ty znasz - jak znasz to pozdrow ode mnie ;) ... karty kupilem po 2zl ... nie chce mi sie klucic i udowadniac moja teorie bo widze ze kazdy wie lepiej ... no ale trudno

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 23:49 ----
nie pamietam czy zadawalem to pytanie - to secrabit powiedz mi jeszcze dlaczego tak tanie sa karty pre-paid do telefonu ? jak mozna kupic 50zl za 46,50zl albo 100 za 96zl ?? bo widze ze wiesz wszystko ...

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 23:53 ----

nie twierdzez ze kupuje - tylko kupilem !!! jest mala roznica ...

skad sa tak tanie kody do telefonow? mysle ze to sprawka harrego pottera i jego bandy. lataja na miotlach i okradaja kioski ruchu a pozniej sprzedaja taniej na allegro.

jak go spotkam to pozdrowie. powiem mu zebywyczarowal troche wiecej iTunes'ow po 2 zl. bede sprzedawac po 20 zl, chce ktos?

#158 magellan

magellan
  • 42 postów
  • SkądLund, SE

Napisano 09 grudnia 2008 - 21:56

W Polsce nie mozna ich niby uzywac ale z drugiej strony nie mozna ich tez kupic. Po komu iPod skoro nie moze sluchac na nim muzyki, ogladac filmow, uzywac aplikacji?

Przeczytalem juz 6 stron tej dyskusji i czytam dalej.
Wczesniejsze twoje wypowiedzi uwazam za wielce rozsadne. Przyznanie sie do "bledów mlodosci", promowanie uczciwosci.

Niemniej w tym zdaniu nieco sobie zaprzeczasz.
1. kart i kodow nie mozna uzywac w PL wiec tak naprawde podajesz nieprawdziwe dane zeby moc z niej skorzystac co jesli sie nie myle jest niezgodne z regulaminem. Nie mozna ich legalnie kupic, prawda ale to trzeba meczyc apple mailami ze traktuja nas po macoszemu.
2. Muzyki mozna sluchac nie widze w czym problem, trzeba pojsc do sklepu kupic plyte zdrac w iTunes i gotowe. mozna skorzystac z plyt ktore juz mamy w domu. Nie mozna w PL kupic muzyki legalnie z iTunes i to usprawiedliwia to ze chcesz ja kupic nielegalnie?

kolejna rzecz jest taka ze albumy sa wydawane oddzielnie w roznych krajach japonia ma zawsze jakies swoje wlasne edycje (2 najwieszy rynek muzyczny na swiecie) Wiec wytwornie (ktore sa odpowiedzialne w duzej mierze za smierc muzyki) promuja sie jak moga i napedzaja sobie sprzedarz ograniczajac terytorialnie zasieg wydawnictw albo zmieniajac czasy premier plyt np najpierw w USA potem w Europie.

Jesli chcemy byc tacy przejrzysci to nie korzystajmy z GC bo nie jest to legalne [przynajmniej w mojej opinii]

#159 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 16:04

na allegro juz super sprzedawca ;)

#160 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 13:14

zapraszam serdecznie ...

#161 Strzez

Strzez
  • 54 postów
  • SkądPanki

Napisano 23 grudnia 2008 - 12:19

jest facet na allegro ma mala przebitke niz inni u innych 200$ kosztuje 250zl u niego tylko 200zl jak to mozliwe? nie mam pojecia ale za to wiem ze dziala, facet poczatkujacy ale mimo wszystko kody dochodza w 24godz. na razie sprzedal wszystkie, mimo wszystko ostrzegal ze bedziej eszcze sprzedawac

---- Dodano 23-12-2008 o godzinie 14:30 ----
jestem ciekawy jak to funkjonuje jesli chodzi o fiskusa..

#162 EmotiCon

EmotiCon
  • 355 postów
  • Skądmam wziąć kasę na iPad'a?

Napisano 23 grudnia 2008 - 13:08

[url=http://allegro.pl/item509799156_hit_konto_itunes_150_lepsze_niz_gift_card.html]HIT konto iTunes 150$ lepsze niĹź GIFT CARD!!! (509799156) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
A co myślicie o tym?

#163 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 grudnia 2008 - 16:43

dla mnie to sciema, ale sie z tym wczesniej spotkalem wiec sie nie wypowiadam zastanawiajace ze koles ma jedna taka aukcje, moze chce po prostu sprzedac swoje konto...

#164 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 25 grudnia 2008 - 11:55

No proszę aż sie zaskoczyłem po przeczytaniu tego tematu. Ostatnio kupiłem na allegro gift carda 50$ za 70zł.

#165 christiano

christiano
  • 3 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 17:43

Witam, Panowie dopiero zaczynam badać temat. Bo ipoda dostałem na gwiazdkę, ale już widzę na czym polega problem. Myślę, że po pierwsze podstawowym winowajcą całej sytuacji jest Apple: 1. Nie udostępniają Polakom usług, które udostępniają w USA, w UK i innych krajach. 2. Tworzą chorą sytuację, mimo tego, że chcesz coś kupić legalnie to musisz oszukiwać, bo inaczej nie masz prawa. Wnioski: 1. Polacy powinni masowo zasypywać Apple mailami z żadaniem, żeby App Store w Polsce miał pełny zakres usług oferowanych w innych krajach. 2. Ktoś powinien sprawdzić, czy uniemożliwianie sprzedaży towaru ze względu na narodowość na obszarze Unii Europejskiej nie jest przypadkiem nielegalne - moim zdaniem, nie może być tak, żebym nie mógł kupić czegoś w App Store w Wielkiej Brytanii, skoro nie ma mowy o czymś takim jak problemy z dostawą. 3. Powinniśmy skontaktować się z Polską filią Apple, żeby się zajęła lobbowaniem poszerzenia usług dla App Store w Polsce. Komentarz: Skala kupowania kodów z tego co się zdążyłem zorientować zaledwie w 3 dni wśród znajomych jest olbrzymia. Wszyscy mamy kasę na to, żeby kupować legalnie za prawdziwe pieniądze, ale nie mamy możliwości ze względu na niedostępność usług ze strony App Store. Zatem trzeba wywrzeć jak największy nacisk na twardogłowych Amerykanów, żeby to się zmieniło i to szybko.

#166 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 20:10

@christiano Obawiam się, że pojawienie się polskiego iTunes Store z muzyką nie zmieni zbytnio obecnej sytuacji. Pojedyncze utwory/piosenki w polskim sklepie będą pewnie po jakieś 3-4 PLN a cała płyta za 30-40 PLN - znając "złodziejski" kurs naszego polskiego Appla (iSource SA). Większość dalej będzie kupowała pół-legalne iTunes Gift Cards z US po kursie 1,5 do 2 PLN za 1 USD ;-D, czyli jakieś dwa razy taniej. Myślę że Apple to też wie i dlatego nam nie zafunduje porządnego, pełnowymiarowego iTunes Store Polska.

#167 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 30 grudnia 2008 - 11:20

ja kupiłem od użytkownika anetakrem i jestem bardzo zadowolony ponieważ od razu po wysłaniu potwierdzenia wpłaty dostałem w pełni działający kod

#168 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 12:00

To nic dziwnego i nadzwyczajnego :)

#169 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 18:41

@ kozabart
Potrzebuję iT GC na prezent dla kumpla na 40tkę i zacząłem szukanie od ciebie.
Mam pytanie - dlaczego raz sprzedajesz na Allegro kartę wartą 100 USD za 165 PLN (link1) a zaraz obok sprzedajesz 100 USD za 225 (link2)?
Dolar nigdy nie zszedł aż tak nisko poniżej 2 PLN? Kiedyś tłumaczyłeś, że kupiłeś hurtowo sporo oryginalnych kart w czasach kiedy 1 USD był wart blisko 2 PLN, ale dolar po 1,65 PLN to śmierdzi sprzedawaniem samych kodów z niepewnego źródła - w kilku wątkach polecałem cię jako zaufanego dostawcę (bo z założenia ufam w ludzi i twoja oferta wyglądała na solidną), ale teraz chciałbym się spytać czy jak kupię od ciebie kartę wartą 100USD za 165 PLN to czy wyślesz mi oryginał, nie sam kod.

#170 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 10:20

wiec tak wyprzedaje koncowke kart od 4 juz nie sprzedaje ... i tylko dlatego chce sie pozbyc w miare wszystkiego ...

#171 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 31 grudnia 2008 - 12:47

ja kupiłem od użytkownika anetakrem i jestem bardzo zadowolony ponieważ od razu po wysłaniu potwierdzenia wpłaty dostałem w pełni działający kod

a mój tato ma łopate.

btw co, że niby kozabart tak nie robi?

#172 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 15:45

doszedłem do 6 strony dale nie czytam...ale co do okradania panstwa przez obywateli ..haha....raczej to panstwo i pazerni politycy okradaja zwykłych szarych obywateli... oczywiscie zgadzam sie ze taki proceder sprzedawania nielegalnych kart powinien zostac zablokowany...ale z tym patriotyzmem to delikatnie mówiąc lekka przesada... ja osobiscie nie popieram zlodziejstwa, paserstwa i nigdy nie nabylem ani nie nabede przedmiotu z kradziezy... chociaz nie raz byly mi takie proponowane..chodzby od jakims supermarketem itd.... ale wole sam na wszystko zapracowac !!! ponad to opieprzam wszystkich ktorzy chca nabyc cos kradzionego i mowie, starszac ze zobaczyc jak kupisz cos kradzionego to potem pewnego dnia odkupisz wlasne majtki od zlodzieja ;) ..a jeszcze odnosnie patriotyzmu (wiem ze odchodze troche od tematu, ale takie porownanie tymbardziej kogos kto w tym uczestniczyl i teraz robi z siebie aniolka jest nie na miejscu)....to nie obywatele panstwo, ale to panstwo okrada swoich obywateli... ludzie chodza grzebia po smietnikach za chlebem, przepracowali kilkadziesiat lat dla panstwa a teraz dostaja 500zl i na co to ma ku*** wystarczyc ?? nie pisz mi prosze o patriotyzmie, w panstwie w ktorym kazdy polityk chce sie nachapac jak najwiecej za swojej kadencji, gdzie jeden drugiemu dup** lize , wchodzi i podciera... w inych krajach ludzie na emeryturze podrozuja po calym swiecie maja kase na wszystko...a u nas... na lekarstwa im nie wystarcza...baa nawet na podstawowe oplaty brakuje...zobacz ile jest ludzi w twoim otoczeniu zapierniczajacych cale zycie i nie majacych nic.... ktos zrobil super wyliczenie zwiazany z kochanym ZUS'em to są cytaty z pewnego forum, proponuje poczytać bo warto "Dziś zrobiłem małe wyliczenie i powstaje pytanie - gdzie są nasze pieniądze ?? A więc tak -prosta matematyka . Najniższa składka ZUS to około 515zł miesięcznie co daje nam po 40 latch pracy około 247 000zł. Po skapitalizowaniu odsetek licząc 7% ( i tak poniżej lokat bankowych) wychodzi kwota odsetek 346 000 + kapitał 247 000zł co daje nam około 600 000zł kapitału początkowego. Liczmy,że mężczyzna przechodzi z wielką łaską państwa na wcześniejszą emeryturę w wieku 60lat. Średnia życia mężczyzny to około 70lat czyli średno żyjący mężczyzna będzie pobierał emeryturę 120 miesięcy. Uzbieraną kwotę 600 000zł podzielmy przez 120 miesięcy i wychodzi nam, że najniższa emerytura powinna wynosić 5000zł brutto w przypadku 60 latka, a w przypadku 65 letniego mężczyzny bez przywilei emerytalnych 10 000zł " "to jest nic... znalezione wyliczenia grin Według ZUS zarabiając 1 000 PLN netto otrzymam 550 PLN emerytury. Pytanie czy warto oszczędzać na emeryturę? Oczywiście warto nawet nie oszczędzać - policzmy. Z każdego zarobionego tysiąca płacę 700 PLN składki. Gdybym te pieniądze odłożył to fajnie, ale gdybym je przepił, czyli wydał na piwo (Żywiec po 2,49) to po wypiciu zostałoby mi 281 butelek. Po 40 latach pracy miałbym w piwnicy... ...134 880 butelek. Według danych statystycznych na emeryturze pożyję ze 4 lata - czyli mam 2 810 butelek miesięcznie. Zakładając cenę skupu 20 groszy - mam dla siebie 562 PLN, nawet więcej niż w ZUS. Wniosek jest prosty - jedno co warto - upić się warto! " i to jest cała prawda o naszym kochanie państwie.... oczywiscie nie popieram złodziejstwa, okradania innych...ale prosze Cie nie pisz o patriotzmie w momencie kiedy sami jestesmy dymani przez wlasne panstwo... !!! aha a co do allegro to racja... jeśli cos im nie jest na reke albo ktos usuwaja go z bazy, blokuja konto itd...

#173 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 09:41

Trafilem na ten temat i tak sie przy okazji zastanawiam... Otoz nabylem wlasnie co prawda nie gift card tylko kod aktywacyjny do Mobile Me na ebayu za... 40$ Juz uzylem, byl wlasciwy, ale rodzi sie pytanie czy nie byl on kupiony wlasnie taka skradziona karta bo cena chyba "zbyt" korzystna.

#174 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 03 stycznia 2009 - 23:19

Chcił zeby polecic. Wy poleciliscie kozabarta a ja kogo innego Musicie mnie za to tępić??

#175 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 19:31

To mogles zalozyc nowy watek a nie dopisywac ... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych