Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
383 odpowiedzi w tym temacie

#201 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:17

Niesamowicie długi post poparty historią życia. Praktycznie przez cały post przewija się wątek" "Ja nic o tym nie wiedziałem, a jeżeli wiedziałem, to udawałem, że nie wiedziałem!". Mylne jest stwierdzenie, że okradając wielkie korporacje, nie okradamy zwykłych ludzi. Całe to rozumowanie jest przesiąknięte socjalizmem, lekceważącym podstawowe prawa rynku.

#202 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:01

Ludzie nadal w Polsce żyją w przeświadczeniu, że trzeba wydymać państwo. Później tacyludzie przekazują swoje genialne przemyślenia dzieciom. Tutaj chyba musi upłynąć 100 lat, żeby się coś zmieniło.

arsaghar
jeśli pracujesz też kantujesz swojego pracodawcę?

#203 AxelVax

AxelVax
  • 354 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 13:29

Hmm... chyba odeszliście od tematu :>.

#204 Cukiernik

Cukiernik
  • 3 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 14:50

mam Pytanie:D:D jak moge odblokowac Iphona jak zapomnialem hasla do niego..ktore wczesniej sam sobie ustawilem

#205 bigmanpl

bigmanpl
  • 74 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 10:28

Wracając do tematu.. To że Allegro ma swój czarny rynek to już wielokrotnie można było poczytać, nie tylko na forum MyApple. Prawie każda dziedzina towarów ma swoje takie ciemne strony, jak przytoczone tu Gift Card. Ze swojej strony chciałbym jednak dodać, że smutne jest to że i Administratorzy tego forum tolerują sprzedaż Gift Cardów gdzie 1 USD wychodzi mniej niż 1 zł (dla karty o wartości 200 USD).

Mam na myśli tzw. Oferty z działu Giełda a konkretnie to ogłoszenie: http://www.myapple.p...-anetakrem.html

#206 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 23 stycznia 2009 - 12:18

Ludzie nadal w Polsce żyją w przeświadczeniu, że trzeba wydymać państwo. Później tacyludzie przekazują swoje genialne przemyślenia dzieciom. Tutaj chyba musi upłynąć 100 lat, żeby się coś zmieniło.

arsaghar
jeśli pracujesz też kantujesz swojego pracodawcę?

Ba! Pytanie! ;)

#207 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:46

Wracając do tematu.. To że Allegro ma swój czarny rynek to już wielokrotnie można było poczytać, nie tylko na forum MyApple. Prawie każda dziedzina towarów ma swoje takie ciemne strony, jak przytoczone tu Gift Card. Ze swojej strony chciałbym jednak dodać, że smutne jest to że i Administratorzy tego forum tolerują sprzedaż Gift Cardów gdzie 1 USD wychodzi mniej niż 1 zł (dla karty o wartości 200 USD).

Mam na myśli tzw. Oferty z działu Giełda a konkretnie to ogłoszenie: http://www.myapple.p...-anetakrem.html

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kase. Uczciwie rzecz ujmujac WSZYSTKIE ogloszenia w ktorych cena w PLN jest < 3 zl/$ powinny od razu isc do smieci. Tysiac razy bylo o tym rozprawiane, ze Apple sprzedaje resellerom gift cards, w taki sposob, ze 1 piosenka kosztuje okolo 0.70 $, wiec WSZYSTKIE hurtowe aukcje oraz ogloszenia na portalu, ktore nie spelniaja warunku <3 zl/$ pochodza z KRADZIEZY. Ale jak widac nie tylko na allegro latwiej jest schowac glowe w piasek...

#208 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 26 stycznia 2009 - 22:20

A co z tą ofertą: http://www.myapple.p...ta-pavvvlo.html

firmowaną jakby przez McApple.pl - to też bazuje się na kradzionych kartach??

#209 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 22:23

Nie wiadomo ale ceny sa za niskie

#210 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 11:40

A co z tą ofertą: http://www.myapple.p...ta-pavvvlo.html

firmowaną jakby przez McApple.pl - to też bazuje się na kradzionych kartach??

Oferta mocno wątpliwa. Administratorzy powinni to zbadać i jeśli sprawa śmierdzi to wątek z ofertą powinien zostać zamknięty a autor dostać ostrzeżenie.
Ale skoro Pavlo wykupił konto "biznes" to ... pewnie przymkną oko.

#211 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 12:05

no i co ze wykupil juz:) wykupil ale bana moze dostac i najwyzej nastepnego nie wykupi:)

chodzcie kazda taka aukcje kazdy zglasza ze jest nielegalna lub kradziony sprzet i zasypiemy ich skargami

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 14:42 ----
zapis rozmwy z pavvvlo:

Ja 11:58 witam! chcialbym kupic u Pana itunes card
gc itunes 12:26 witam nie ma sprawy jaki nominal potrzeba ?
Ja 12:30 czy mozna dostac zdjecie tej karty albo jakis skan?
gc itunes 12:31 mam w ofercie karty zdrapki ale wtedy cena jest 3.7pln za dolara

#212 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 12:50

Tak normalnie 80groszy za dolara... Smierdzi oj smierdzi

#213 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 27 stycznia 2009 - 23:10

Przypominam, ze w/g polskiego prawa (i nie tylko) dopóki nie ma dowodów przestępstwa dopóty osoba jest ,,czysta,, Jeśli otrzymamy wiarygodne informacje, ze ktoś z naszych Userów z grupy ,,Biznes,, i nie tylko sprzedaje świadomie towar lewego pochodzenia to z automatu jego ogłoszenia zostaną usunięte a odpowiednie służby powiadomione o tym.
Wykupienie grupy ,,Biznes,, nie chroni ewentualnych oszustów przed konsekwencjami swoich działań - daje tylko szanse na lepsz
ą promocje i możliwość zarobkowania na MyApple.

#214 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 00:30

Przypominam, ze w/g polskiego prawa (i nie tylko) dopóki nie ma dowodów przestępstwa dopóty osoba jest ,,czysta,,

Alez wlasnie, ze mamy dowod przestepstwa , ktorym jest CENA!!!
No chyba, ze na naszym forum pojawil sie Swiety Mikolaj, ktory kupuje gift karty po cenie hurtowej, po czym rozdaje je za polowe ceny forumowiczom..
W takim razie ja zamawiam MBP ;) Wysle moze fakturke a polowe ceny poprosze z powrotem na konto.

#215 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 00:46

Blade__ to bardzo wygodne. nie zaslaniajmy sie rzekomym brakiem dowodow jak wiadomo ze albo do tego doklada i to zdrowo albo nie legalne. zastanow sie... pozatym myapple nwykorzystajcie raz poprawnie fakt ze to prywatne forum i zrobcie z tym porzadek. a 2 jak juz taki prawnik z ciebie to mamy tutaj podejrzenie o popelnienie przestepstwa:) a i prosze o odp na pw. pozdrawiam

#216 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 28 stycznia 2009 - 03:01

Alez wlasnie, ze mamy dowod przestepstwa , ktorym jest CENA!!!
No chyba, ze na naszym forum pojawil sie Swiety Mikolaj, ktory kupuje gift karty po cenie hurtowej, po czym rozdaje je za polowe ceny forumowiczom..
W takim razie ja zamawiam MBP ;) Wysle moze fakturke a polowe ceny poprosze z powrotem na konto.

W/g Twojego toku myślenia, to ja tez jestem podejrzany bo moje ceny na niektóre modele MB czy MP (nowe) są znacznie niższe niż ceny w iSpotach czyli co ...??? Na kartach iTunes się nie znam bo ich nie sprzedaje i nie jestem zainteresowany tym a co za tym idzie nie mam w tym temacie zielonego pojęcia.

#217 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 07:55

Panowie, dowód to zupełnie co innego niż cena niższa od producenckiej. I doskonale o tym wiecie kupując przez sieć zamiast ze sklepu. Tu jest ewentualnie dowód na dumping. Tym się powinno jednak zajmować Apple.

#218 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 08:37

W/g Twojego toku myślenia, to ja tez jestem podejrzany bo moje ceny na niektóre modele MB czy MP (nowe) są znacznie niższe niż ceny w iSpotach czyli co ...??? Na kartach iTunes się nie znam bo ich nie sprzedaje i nie jestem zainteresowany tym a co za tym idzie nie mam w tym temacie zielonego pojęcia.

@Blade
Jeśli nie masz pojęcia to zapraszam do przeczytania całego wątku - szczególnie polecam wpis od Olek4 z 24 września gdy cytuje oficjalny list jaki otrzymał z Apple. Dla przypomnienia:
"iTunes gift cards cards selling on Ebay for half the price but generally buying this cards from Ebay is not a good idea because the majority of the cards have either been stolen or have been bought with someone else's credit card which does constitutes fraud which we take at very seriously at the iTunes Store"
W innym poście zostało potwierdzone że najtaniej jak Apple odsprzedaje karty to z ceną 70 centów za nominalną wartość 99 centów za utwór.
W przypadku oferty pavvvlo jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, graniczące z pewnością że sprzedawany jest lewy towar.
Oczywiście możesz się tłumaczyć iż zakładasz że kolega pavvvlo tak kocha nasz portal że dokłada do interesu dla wspólnego dobra.
Blade, nie bądź śmieszny! Przejrzyj na oczy! I zróbcie z tym porządek na forum zanim zrobi się z tego prędzej czy później jakaś gruba afera że portal myapple.pl oficjalnie pozwala na obrót towarem niepewnego pochodzenia.
Jeśli staramy się postępować zgodnie z prawem i wycinamy wszystkie wątki dotyczące pirackiego oprogramowania czy też instalowania OS X na piecach to podobnie postępujmy też w przypadku iTunes Gift Cards,
To jest forum użytkowników komputerów, mp3 playerów i telefonów z nadgryzionym jabłkiem a nie bazar. Nasze forum służy nam wymianie doświadczeń między mac userami i pomaganiu mniej zaawansowanym użytkownikom. A może administratorzy powinni się zastanowić nad zamknięciem kącika handlowego, a przynajmniej przemyśleniu jak go ograniczyć by nie dawał możliwości nadużyć

ps. mam nadzieję że ten wpis nie zostanie usunięty

#219 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 09:07

Kącik handlowy jak go nazywasz pozwala na utrzymanie serwerów. Nie wyobrażam sobie, że nagle wszyscy użytkownicy zaczną płacić ,,składki" za korzystanie z forum, byłaby pewnie awantura na kilka innych for. Co do ofert kart: przyznaję, nie znam tematu, czytając list od Apple faktycznie sprawa trochę się rozjaśnia.

#220 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 09:28

Kącik handlowy jak go nazywasz pozwala na utrzymanie serwerów. Nie wyobrażam sobie, że nagle wszyscy użytkownicy zaczną płacić ,,składki" za korzystanie z forum, byłaby pewnie awantura na kilka innych for.
Co do ofert kart: przyznaję, nie znam tematu, czytając list od Apple faktycznie sprawa trochę się rozjaśnia.

A może mimo wszystko wprowadzić opłaty za korzystanie z forum.
Teoretycznie mamy prawie 51 tyś użytkowników - to dane ze statystyk naszego forum. Oczywiście nie każdy zapłaci, ale niech będzie to tylko 5-10% z tych 50 tyś to wystarczy. Forum utrzyma wtedy bardzo wysoki poziom merytoryczny jaki był 2-3 lata temu (kiedy nie było jeszcze iPhona) i nie będzie zalewu po raz setny pytań w stylu "podłączyłem iPfonka do windy i mnie nie działa - szybko Help!!!" albo "jak mam dodać okładkę do piosenki w iTunes bo to głupi program jest".
Przykładem płatnego forum które dzięki temu utrzymuje bardzo wysoki poziom jest mniammniam.pl - to forum kulinarnych amatorów (nie zawodowych kucharzy) którzy wymieniają się przepisami, radami dotyczącymi gotowania i nie tylko. Koszt rocznego abonamentu mniamie to 50 pln. Znakomicie to funkcjonuje.

#221 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 11:02

Pragne przytoczyc jeszcze rozmowe Goodalla z Pavvlo

Ja
11:58
witam!
chcialbym kupic u Pana itunes card
gc itunes
12:26
witam
nie ma sprawy
jaki nominal potrzeba
?
Ja
12:30
czy mozna dostac zdjecie tej karty albo jakis skan?
gc itunes
12:31
mam w ofercie karty zdrapki ale wtedy cena jest 3.7pln za dolara

Samo to jest juz podejzane

#222 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 28 stycznia 2009 - 13:39

Z tego co mi wiadomo, pavvvlo ma tez swoja ofertę na Allegro i jakoś tam nikt mu nie usuwa oferty choć można zgłaszać podejrzane aukcje Administracji Allegro a oni jeśli są wątpliwości wywalają je od reki. Postaramy się jako Administracja MyApple zająć się tym tematem i sprawdzić co i jak. A tak na marginesie - jeśli ktoś zaopatrzył się w USD kilka miesięcy temu to za 1USD płacił 2,3PLN wiec kupując karte za 70% wartości dolar kosztował go 1,61PLN...

#223 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 14:16

blade__ co do allegro to prosze przeczytaj watek. wypowiadal sie koles ktory sie tym zajmowal kiedys i mowil jak to wyglada. nie podpieralbym sie tym ze allegro nie wywala. oni nie sprawdzaja kazdej aukcji a nawet jesli to maja z tego zysk o czym pisal juz ktos tutaj. nie badzmy naiwni. nie chce dac skana ani nic ale zdrapke to juz tak ale za normalna cene. brz przesady nie trzeba byc Holmesem zeby to rozwiazac zwlaszcza ze osoba zajmujaca sie tym kiedys juz to zrobila... pozdrawiam i nie traktujmy moderatorow jako kogos kto odrazu wycina wszystkie posty co mowia ze a myapple:) wierze ze tym razem zrobia duzo dobrego wywalajac pavvv i wykorzystaja fakt ze to prywatne forum. p.s. wlasnie zglaszam aukcje na allegro jako podejrzana

#224 Thadel

Thadel
  • 162 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 28 stycznia 2009 - 18:46

A ja mam pytanie, czemu kod trzeba wpisać "24 godziny od otrzymania go"? :)

#225 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 19:10

Bo wygasa ale o jest dziwne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych