Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy konkurs MyApple.pl: „Bądź aktywny”

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
261 odpowiedzi w tym temacie

#51 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 15 września 2008 - 15:52

Czy jak jestem redaktorem Mojego Jabłuszka i mam swoją stronkę na której umieszczę Wasz banerek (banerek MJ też) to czy zostanę automatycznie zdyskwalifikowany? Pytanie to nie jest w żadnym wypadku prowokacją, tylko się upewniam, żeby się potem nie zdziwić, że odpadłem w przedbiegach...

A ja w ogóle nie rozumiem pytania :) Dlaczego niby miałbyś zostać zdyskwalifikowany?

#52 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 września 2008 - 15:58

Z ciekawosic zapytam - co to jest MJ? Nie smiac sie ;)

#53 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 15 września 2008 - 16:03

Moje Jabluszko :D Internetowa gazeta o Apple. To tak w skrócie. wyGOOGLaj sobie.

#54 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 września 2008 - 16:08

A teraz wracamy do tematu...

#55 webcoder

webcoder
  • 13 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2008 - 17:29

A ja w ogóle nie rozumiem pytania :) Dlaczego niby miałbyś zostać zdyskwalifikowany?

Miałem takie obawy właśnie przez "prywatne lub międzyprojektowe" antypatie. Cieszę się z treści odpowiedzi Blade_'a, bo mam nadzieję, że ta paranoja wreszcie się skończy. Ja osobiście mam głęboko w *** wszelkie antypatie, dziwi mnie tylko, że dorośli faceci nie potrafią się dogadać i "cicha wojna" wciąż trwa. Zamiast łączyć siły i nawzajem się promować, zarówno MyApple jak i Moje Jabłuszko wciąż się zwalczają.

#56 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 września 2008 - 17:29

Dobrze wiedziec :) Dzieki za info :) Tak jak mowi Code - wracamy do tematu :)

---- Dodano 15-09-2008 o godzinie 17:34 ----

Miałem takie obawy właśnie przez "prywatne lub międzyprojektowe" antypatie. Cieszę się z treści odpowiedzi Blade_'a, bo mam nadzieję, że ta paranoja wreszcie się skończy. Ja osobiście mam głęboko w *** wszelkie antypatie, dziwi mnie tylko, że dorośli faceci nie potrafią się dogadać i "cicha wojna" wciąż trwa. Zamiast łączyć siły i nawzajem się promować, zarówno MyApple jak i Moje Jabłuszko wciąż się zwalczają.

To sie nazywa demokracja i wolnosc wyboru.
Na necie powstaje pelno for o iPhone i ogolnie o Apple. Czemu nie zjednoczyc sily? Ale to juz rozmowa w innym dziale. Bo nas jeszcze Code "pozamyka" ;)

#57 kropkacompl

kropkacompl
  • 187 postów
  • SkądSieradz

Napisano 15 września 2008 - 19:57

Takie pytanko a może i propozycja. Jeżeli np. wyśle do Was info z jakąś propozycją to czy jest możliwość otrzymania info zwrotnego np. "podoba nam się pomysł przystępujemy do realizacji" lub "Odpada żałosny pomysł idź sobie pośmigać na rowerze to może świeże pomysły przyjdą Ci do głowy"?

#58 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 15 września 2008 - 22:41

Hehehe ... :) pośmigać na rowerze to polecam Wszystkim niezależnie od wysyłania do Nas swoich pomysłów - to tylko wychodzi na zdrowie śmigającemu. Ok nie ma problemu z odpowiedzia na takie PM.

#59 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 16 września 2008 - 07:36

Wiecie co? Cały ten konkurs wbija się w typową polską mentalność. Uważam, że nie jest to fair. Chcecie zrobić z użytkowników wyrobników i reklamowiczów - jednym słowem - tania siła robocza. Ja myślę , że to wogóle nie jest ambitne z Waszej strony - choć bardzo sprytne. Hasło brzmi : staraj się dla nas , a jak Ci dobrze pójdzie i nazbierasz 1000 punktów to dostaniesz skarpetki z logiem jabłka. Taka akcja trochę marketowa. Cóż za problem nabić sobie oglądalność i czerpać większe zyski z reklam , namawiać ludzi do promowania myapple na swoich stronach a po 4 miesiącach dać komuś super prezent np w postaci komputera za 3000 zł ? Oczywiście brać udziału w konkursie nikt nie musi - oglądać strony też nie, ale uważam że ten konkurs po prostu jest typowym naciąganiem ludzi na zrobienie czegoś za darmo. Konkurs wg mnie ma być fajny i przyjemny a wygrać ma najlepszy - Tutaj niestety wielu ludzi odwali Wam pracę i nic z tego nie dostanie. Szkoda że tłustym drukiem nie napisaliście jeszcze, że przejmujecie prawa do napisanych poradników np - wtedy można jeszcze po 6 miesiącach wydać wspaniałą publikację... Dla mnie konkurs to np: wykonaj najlepszy film w FinalCut , zrób ciekawe zdjęcie w Aperture, wykonaj najlępszą prezentację w Keynote, napisz super poradnik, bądź pochwal się najlepszą stroną o Apple. Natomiast za wykonywanie cyklicznej pracy powinno się ludziom płacić, bo tak jest uczciwie. PS proszę mnie nie bić - wyrażam swoje zdanie , do którego mam prawo...

#60 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 września 2008 - 07:59

nagroda jest znacznie bardziej atrakcyjna niz skarpetki... Wczytaj sie w regulamin, jest sposob na to by sie nie narobic a wygrac ;P

#61 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 16 września 2008 - 08:16

Ok. Jeśli tak twierdzisz. Masz prawo. Tylko mi się takie akcje kojarzą z niczym innym jak z typowym polskim konkursem. Jakiś czas temu był taki wielki konkurs "pomysł na firmę". Ludzie zgłaszali swoje biznes plany a o konkursie wszędzie trąbiono. Przyszło 1000 propozycji. Patronat nad tym miała gazeta wyborcza i bank dla młodych przedsiębiorców. Ogólnie chodziło o to, żeby przedstawiać jak najambitniejsze i najbardziej oryginalne , kreatywne pomysły. Potem wyszła encyklopedia w gazecie wyborczej z setkami porad i pomysłów dla młodych przedsiębiorców, a wspomniany bank poszedł w kampanię - wspieramy młodych. Oczywiście można spekulować ile jedno z drugim miało wspólnego, ale nie spodziewałbym się kryształowej uczciwości w tym wszystkim. O zwycięzcach nie było już tak głośno. Najlepsze są konkursy na identyfikacje wizualne i wszelkie graficzne z dodatkowym zastrzezeniem - jeśli wyślesz pracę - to staje się ona naszą własnością a jak wygrasz to będziesz miał prawo do wykonania dodatkowego zlecenia. Ten konkurs na myapple nie jest aż taki krwiożerczy , ale tak jak napisałem : wbija się w polską mentalność. Lubię myapple i lubię ostatnie zmiany w tym serwisie , ale nie lubię takich konkursów. Jak można zauważyć - nikogo nie namawiam do bojkotu. Użytkowników , którzy piszą dobre posty - można zaprosić do współpracy, serwis myapple można reklamować na dobrych stronach - jeśli się je znajdzie, na poradnik można zorganizować konkurs a do pisania newsów - zatrudnia się ludzi , bądź daje taką możliwość innym, którzy po prostu chcą coś powiedzieć. Natomiast konkurs ma wyłonić zwycięzców ze zdrowej rywalizacji - jesli piszesz że można się nie narobić a wygrać , to jaki w tym sens? Mam nadzieję , że to forum będzie też miejscem na zdrową krytykę...

#62 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 września 2008 - 08:37

Zapraszam tutaj:

http://www.myapple.p...ch-myapple.html

Mysle, ze wylewasz swoje frustracje zwiazane z innymi konkursami na nasz konkurs. To jest serwis spolecznosciowy. Chcesz do niego dolozyc cegielke? Dokladasz... Tym razem mozesz przy okazji zdobyc cos fajnego. Jesli chcesz. W dalszym bowiem ciagu mozesz np. napisac artykul i nie zglosic go do konkursu.

Mozna sie nie narobic a wygrac? Oczywiscie, inna jest punktacja dla filmu a inna dla niusa. Jednym latwiej bedzie zrobic film, innym napisac niusa. Jesli robie to co lubie i moge przy okazji zdobyc komputer to czy mozna powiedziec, ze sie napracowalem? Niektorzy, by zdobyc komputer, musza jechac na wakacje zbierac truskawki. My oferujemy inna mozliwosc: napisanie parunastu fajnych tutkow lub artykulow. Skala, moim zdaniem, zdecydowanie inna.

#63 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 września 2008 - 12:58

Mam juz dosyc tych narzekaczy... Ludzie sie staraja a i tak znajdzie sie ktos, kto powie FUJ...

#64 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 września 2008 - 14:24

chris.zurada - spoko, z reguły krzyczą głownie Ci (i nie tylko w sprawie konkursów) którzy przychodzą Tu (MyApple) tylko brać tj. uzyskać pomoc (często zaśmiecając forum bo wola napisać posta w sprawie tematu który był wałkowany na Forum 1000x ... zamiast użyć wyszukiwarki), dostać coś za friko, napisać parę głupot itp. takie są ,,koszta,, demokracji....
Dla mnie i reszty Administracji MyApple ważne jest to,
że pierwsze efekty są już widoczne a Ci Userzy którzy coś robią dla naszej społeczności maja gdzieś takie komentarze lub ich uwagi są merytoryczne i pomagają nam podejmować decyzje które poprawiają lub poprawia funkcjonowanie MyApple w najbliższym czasie - i to jest najważniejsze.

#65 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 16 września 2008 - 18:37

Mam juz dosyc tych narzekaczy... Ludzie sie staraja a i tak znajdzie sie ktos, kto powie FUJ...

Do Ciebie i innych obrońców z inicjatywy grupy PRO chciałbym napisać , żebyście może dokładniej czytali wypowiedzi. Nie podoba Wam się , że innym coś się nie podoba?
Czy ten serwis nie jest dla wszystkich? Komu jest żal, że ktoś tu przychodzi tylko po rozwiązanie problemu? A co w tym złego? Jeśli szukam rozwiązania i je znajdę to chyba dobrze.
Jeśli kogoś boli że niektórzy nie mają czasu na nabijanie forum postami , bo np długo pracują albo zajmują się czymś innym, to proponuję się zastanowić głębiej.

Napisałem że lubię MyApple i że podobają mi się ostatnie zmiany i nie wystarczy - bo nie wolno krytykować tak? A jeśli skrytykuję taką formę konkursu to mam zapisać się na listę wykluczonych z wszelkich innych? To jest zachowanie jakieś mocno młodociane i przejaw braku argumentów.
Jak można zauważyć - nie ma mnie na liście obecnych w konkursie , więc nie rozumiem o co chodzi.

Jeśli chodzi o moją frustrację - jestem człowiekiem dojrzałym emocjonalnie. Nikomu niczego nie zazdroszczę i nie mam takiej potrzeby. Nie frustruję się , bo do większości rzeczy mam duży dystans. Mam co robić w życiu i nic mnie nie boli.

Na dowód tego życzę Wam wszelkich możliwych sukcesów i gratuluję bardzo udanego serwisu.

Tylko powtórzę jeszcze raz: nie lubię takich konkursów i pachną mi one "polską kiełbasą zwyczajną" - jeśli można się tak wyrazić bez urazy dla kogokolwiek.
Niektórzy widzę czują się urażeni , bo być może uważają że robią wszystko idealnie i wszelka krytyka to obraza majestatu.

no cóż ...

#66 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 września 2008 - 19:00

Jamircan: mam jednak nieodparte wrazenie, ze Twoja krytyka wynika z nieco mylnej interpretacji idei konkursu i pojmowania MyApple.

#67 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 września 2008 - 19:42

A ja uważam, że nie każdy musi to samo rozumieć identycznie. I tyle. Proponuję dać sobie spokój z udowadnianiem kto ma rację, a kto wręcz przeciwnie, bo się forum rozjedzie jak krowa na lodzie. Nobody's perfect. Warto to uznać ... i żyć dalej :D

#68 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 16 września 2008 - 22:10

A ja uważam, że nie każdy musi to samo rozumieć identycznie. I tyle. Proponuję dać sobie spokój z udowadnianiem kto ma rację, a kto wręcz przeciwnie, bo się forum rozjedzie jak krowa na lodzie. Nobody's perfect. Warto to uznać ... i żyć dalej :D

Dokładnie. Dajmy sobie szansę mieć własne zdania i nie sypmy sobie piaskiem po oczach jak dzieci na placu zabaw...
Co do mojego rozumienia regulaminu konkursu : fakt mogę się mylić, jak każdy, a mogę też mieć rację. Co do rozumienia idei - nie jest to rzecz ani jednoznaczna ani określona od A do Z , więc nie wiem dlaczego tak akurat. Na MyApple jest tak wiele dziedzin , wątków i tematów , że ciężko mówić o jednoznacznej idei.
Powtórzę po raz 3: naprawdę doceniam fakt , że istnieje serwis o tematyce jabłek i naprawdę wiem ile pracy to kosztuje , a ile trzeba mieć szczęścia przy okazji...
Moja wypowiedź nie dotyczy nikogo personalnie ani nie jest skierowana przeciwko MyApple.
Czy już ?

#69 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 17 września 2008 - 09:36

Ludzie to mają problemy... xD A mnie sie bardzo podoba. Mam tylko 1 problem: otóż wysłałem 4 PM-ki w sumie za ~60pkt. (strona+Tutorial+News i coś tam jeszcze), a mam tylko 4pkt... :(

#70 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 17 września 2008 - 12:10

Spokojnie - te zgłoszenia czekają jeszcze w kolejce na zatwierdzenie przez odpowiednia osobę ...

#71 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 17 września 2008 - 17:17

To jeszcze 2 pytanka ^^: 1. O co chodzi z tym projektem filmowym 2. Czy reklamy (video/animated gif/plakaty) też będą punktowane?

#72 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 17 września 2008 - 18:14

1. Projekty filmowe - to np. autorski materiał stworzony specjalnie dla MyApple (np. dla MAtv).
2. Jeśli te reklamy będą związane bezpośrednio lub pośrednio z tematyka MyApple (i nie będą ściągnięte z sieci tylko stworzone przez zgłaszającego)
P.S. Na dzień dzisiejszy, punktacja konkursowa wygląda następująco (trzy pierwsze miejsca):
1. mf.31101985 - 376pkt.
2. Ipociask - 120pkt.
3. biskup - 102pkt.

#73 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 18 września 2008 - 09:40

Dzięki. Mam nadzieję, że ruszy się coś z moją punktacją, bo od 3 dni mam 4pkt... :(

#74 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 18 września 2008 - 16:57

Zobacz teraz ;) Nie bójcie się, jeśli wysłaliście prywatną wiadomość to nic nie zginie! Czasem może to potrwać, ale nie ma się czym martwić. Prędzej czy później dostaniecie swoje punkty :) Lista jest odświeżana co najmniej raz na tydzień, czyli może się i tak trafić, że faktycznie będą punkty tylko raz w tygodniu dodane.

#75 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 września 2008 - 14:12

Reckę w dziale ipod gry i aplikacje dodałem, ale się nie ukazała. Mogę wiedzieć z jakiego powodu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych