Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy konkurs MyApple.pl: „Bądź aktywny”

• Please log in to reply
261 replies to this topic

#26 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 posts

Posted 15 September 2008 - 00:03

Dobra panowie. :grin: Powiedzcie mi, czy dodatkowy miedzynarodowy reporter przydalby sie w waszym zespole ;)? Nie chcialem sie chwalic, ale czesto sie paletam po swiecie i czasami moglbym cos od siebie napisac - np. ostatnio bylem w Hong Kongu - ale ci ludzie sa mali :lol: :lol: . A czy wspomnialem juz, ze od 2007 roku caly czas jestem na wszystkich najwiekszych imprezach Apple w SF :P ?? Pewnie zadajecie sobie pytanie z ktorej galaktyki jestem? No wlasnie. ;) Niech to pozostanie moja slodka tajemnica... 8-) Pokierujcie mnie w stylu "co i jak" jezeli chcecie oczywiscie. :-) Czekam na propozycje.

#27 jory

jory
  • 214 posts

Posted 15 September 2008 - 01:51

Regulamin konkursu jest o dziwo absurdalny i wręcz zniechęca do udziału i aktywności. Punktacja jest wyjątkowo niesprawiedliwa, promuje najbardziej błahe czynności oraz jest rażąco niesymetryczna. Widać jednakże gołym okiem w którym kierunku punktacja została ustalona. Niestety, jak wspomniano już wyżej - myapple ewidentnie szuka taniej reklamy i rozwoju pod flagą web 2.0, czyli w amatorskim kierunku "z górki i z prądem". Dla serwisu który chciałby mieć jakiekolwiek ambicje, jest to wybór chybiony. Kończąc moją wypowiedź, chciałbym dodać jedynie iż jest mi niezmiernie przykro że poziom serwisu spada z dnia na dzień i już osiągnął ledwo akceptowalny poziom. Jeśli działania pokroju obecnego konkursu są nową strategią dla myapple, to serwis osiągnie wkrótce poziom zerowego profesjonalizmu.

#28 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 September 2008 - 02:38

jory - zaproponuj cos lepszeg, poswiec swoj czas (min, 5h dziennie za friko) ufunduj nagrody lub znajdz sponsora - to porozmawiamy. Szkoda ze wypowiadasz sie, a nie widzisz, ze uzywasz statusu: Invisible chodz od miesiaca jest on nieaktywny :) gratuluje spostrzegawczosci ...
Dla niezadowolonych z poziomu konkursow etc. zalozylem watek: http://www.myapple.p...html#post717800

#29 ihow

ihow
  • 187 posts
  • SkądWarszawka

Posted 15 September 2008 - 08:37

Jak to czytam to mi niedobrze. Leniom się nie podoba, że trzeba dupę ruszyć aby coś wygrać.

#30 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 September 2008 - 08:39

Leniom się nie podoba, że trzeba dupę ruszyć aby coś wygrać.

I to jest samo sedno sprawy. Dodam od siebie, ze dla leniuszkow jest inna opcja: lotto. :)

#31 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 15 September 2008 - 08:43

I to jest samo sedno sprawy. Dodam od siebie, ze dla leniuszkow jest inna opcja: lotto. :)

Nie do końca - trzeba przejść się do kolektury - dla niektórych to zbyt wiele ;)

#32 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 September 2008 - 08:49

dla niektórych to zbyt wiele ;)

Za tych niektorych to z reguly tato chodzi. ;P

#33 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2008 - 09:23

Tak mi sie wydaje, ze mimo ze mam juz ponad tysiac postow na plecach to zrobilem nic na forum. I tutaj przychodzi konkurs, gdzie w koncu bedzie mozna poczuc, ze zrobilo sie cos, co ludzie docenia. Tylko czy jest wystarczajaca ilosci ludzi, ktorzy beda sledzic wiekszosc postow? Przyklad: ktos pyta o bla bla bla, a ja na to ble ble ble, on mi dziekuje za pomoc i w sumie problem, ktory rozwiazalem nie byl blahy, ale czy ktorys z moderatorow czy adminow to dostrzeze? Mysle, ze teraz bedzie w naszej swiadomosci, ze za to i to powinny nam sie dostac punkty. Tak apeluje - zostanmy bezinteresowni, po prostu pomagajmy :) Troszke nie podoba mi sie promowanie forum na blogach. Moim zdaniem jest wystarczajaca ilosc blogow tematycznych o Apple i nie ma sensu, by robic nowe. A wiec Ci, ktorzy juz posiadaja takie strony www maja za friko punkty. Ale co tam, tutaj nie licza sie nagrody ;) W tym konkursie ogromnym plusem jest to, ze nie trzeba dzien w dzien siedziec i szukac nowych podpowiedzi do konkursu. Wystarczy cos raz a dobrze zrobic i zbiera sie za to pochwaly (tzn punkty ;)

#34 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 15 September 2008 - 10:39

Nie ma to jak zrobic sobie z forumowiczow "darmowa" sile reklamowa robocza... To kto tu jest w dziale rozwoj i marketing?

#35 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2008 - 11:27

Nie ma to jak zrobic sobie z forumowiczow "darmowa" sile reklamowa robocza...
To kto tu jest w dziale rozwoj i marketing?

W wiekoszosci (99%) za klikanie w link odnoszacy sie do myapple nie bedzie z tego profitow. A im wiecej ludzi zwiazanych z Apple bedzie nas odwiedzac tym lepiej - patrz moj opis (Together We Stand, Divided Fall...)

#36 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 15 September 2008 - 11:42

hymm o to przecież chodzi... i to spora reklama, a jak nie reklama to napływ newsów...

....ale ale - co w tym złego? to przecież nie temat w stylu "jak nie umieścisz naszego logo na czole to kasujemy konto", tylko konkurs... Kto nie chce nie przystępuje, kto chce, to ma satysfakcję, trochę zabawy jak to w konkursach, + możliwa nagroda. a to że Myapple zyskuje, to tych którzy biorą udział w konkursie nie powinno trapić. Element reklamy stary jak świat - ale można sporo zyskać.

Dobrowolność udziału w tym przedsięwzięciu sprawia że jest to bardzo fajna sprawa. i gdyby nie lenistwo, brak talentu do pisania, niemożność sprostowania terminom itp itd to bym chętnie wziął udział :P

#37 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 September 2008 - 12:27

Klimer - wierz mi, często ludziom wydaje się, że nie robią nic ważnego a potem okazuje się, że inni są odmiennego zdania i odwrotnie.

#38 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 15 September 2008 - 12:31

Cicha woda brzegi rwie a krowa, która dużo muuuczy mało mleka daje ;)

#39 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 September 2008 - 12:49

Tak mi sie wydaje, ze mimo ze mam juz ponad tysiac postow na plecach to zrobilem nic na forum. I tutaj przychodzi konkurs, gdzie w koncu bedzie mozna poczuc, ze zrobilo sie cos, co ludzie docenia. Tylko czy jest wystarczajaca ilosci ludzi, ktorzy beda sledzic wiekszosc postow? Przyklad: ktos pyta o bla bla bla, a ja na to ble ble ble, on mi dziekuje za pomoc i w sumie problem, ktory rozwiazalem nie byl blahy, ale czy ktorys z moderatorow czy adminow to dostrzeze? Mysle, ze teraz bedzie w naszej swiadomosci, ze za to i to powinny nam sie dostac punkty. Tak apeluje - zostanmy bezinteresowni, po prostu pomagajmy :)

Troszke nie podoba mi sie promowanie forum na blogach. Moim zdaniem jest wystarczajaca ilosc blogow tematycznych o Apple i nie ma sensu, by robic nowe. A wiec Ci, ktorzy juz posiadaja takie strony www maja za friko punkty. Ale co tam, tutaj nie licza sie nagrody ;)

W tym konkursie ogromnym plusem jest to, ze nie trzeba dzien w dzien siedziec i szukac nowych podpowiedzi do konkursu. Wystarczy cos raz a dobrze zrobić i zbiera sie za to pochwały (tzn punkty ;)

Po części się zgadzam co do blogów i stron, pamiętaj tylko, ze za to pkt. są przyznawane raz (jedna edycja) a ich twórcy często umieszczają w nich pożyteczne informacje z których korzystają tez nasi Userzy. Mamy świadomość, ze spora cześć Userów nie będzie wogóle wysyłać zgłoszeń odnośnie swoich osiągnięć forumowych bo skromność im na to nie pozwala ... dlatego doceniać będą ich sami Userzy i Administracja przyznając pkt.
Co do Twojego wkładu w życie forumowe, to wierz mi
że jest dostrzegane tak przez Userów jak i Administracje (oprócz Ciebie jest jeszcze spora grupa takich Userów) a glosując na koniec każdej edycji nawet jeśli nie wygrasz nagrody w konkursie głównym, masz szanse na nagrodę przewidziana za samo glosowanie.

#40 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 September 2008 - 12:51

No ja tam nie wiem, ale na moim blogu od poczatku jego istnienia (styczen 2008) jest link do MyApple i kilku innych serwisow, na ktorych sie udzielam. Podobne tendencje zauwazam na stronach moich znajomych itp. To calkiem normalne, ze umieszcza sie takie linki, chociazby po to, zeby ktos mogl szybciej i latwiej trafic do serwisu rozszerzajacego w jakis sposob poruszone przeze mnie zagadnienie...
Sam konkurs uwazam za niezly pomysl, poniewaz przynosi on jakas nadzieje na to, ze poziom merytoryczny Forum ulegnie poprawie :). Ludzie beda sie starac, zeby wypelniac serwis jakimis konkretnymi informacjami, a nie tylko kolejna partia narzekan na to "ze iPhone jest do kitu bo ". Jak dla mnie to pozytyw :).

PS. Drodzy moderatorzy - nie zrozumcie mnie zle. Nie zglaszam sie do udzialu w omawianym konkursie (glownie ze wzgledu na doskwierajacy mi notorycznie brak czasu), tylko stwierdzam fakty.

Pozdrawiam i zycze powodzenia :).

#41 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 September 2008 - 13:27

Dokładnie tak jak piszesz BilboBaggins - główne założenie konkursu jest takie aby zmotywować Userów do pisania postów coś wnoszących do życia Forum a nie nabijanie postów treściami mało z nim związanych tematycznie . dodatkowo zachęcamy tym do dzielenia się swoja wiedza z innymi. Samo podanie linka do MyApple nie przynosi wielkich korzyści - jest to jednak promocja ... taka sama promocja jest podawanie w podpisie linków do swoich stron domowych przez forumowiczów na MyApple. MyApple zachęca swoich Userów do podawania swoich stron domowych o ile treści w nich zawarte nie są sprzeczne z regulaminem Forum (np. nie zawierają krackwanych programow itp.)

#42 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2008 - 13:44

Podsumowujac - teraz na forum to dopiero bedzie sie dzialo ;) Blade_ - Tobie sie nalezy glowna nagroda za sam pomysl ;)

#43 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 September 2008 - 13:50

ktos pyta o bla bla bla, a ja na to ble ble ble, on mi dziekuje za pomoc i w sumie problem, ktory rozwiazalem nie byl blahy, ale czy ktorys z moderatorow czy adminow to dostrzeze?

- Uwierz mi, aktywnych, pomocnych, piszacych merytoryczne posty userow po pewnym czasie widac. Ja np z przyjemnoscia czytam zawsze posty raptou ;)

- Jest jeszcze narzedzie raportowania postow... Niezupelnie do tego wymyslone ale tez jest to sposob na zwrocenie uwagi na pomocna osobe... Potem juz ktos z modow zerknie w ostatnie posty i poczyta... W ten sposob sami wyluskacie osoby pomocne, nie zrzucicie tego na barki modków...

#44 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 15 September 2008 - 13:53

Niestety w "Bądź Czujny" nie wyszło, ale może tutaj mi się coś uda? Zresztą.. przecież to nie dla nagród jestem na tym forum, prawda? ;)

#45 greggScutum

greggScutum
  • 88 posts
  • SkądKraków

Posted 15 September 2008 - 14:44

Konkurs fajny, mam w planach założenie jakiejś sensownej stronki więc może spróbuję wziąć udział. Nie chciał bym tu zabrzmieć głupio jednak denerwują mnie stwierdzenia w stylu "MyApple znalazło sobie tani sposób na reklamę". Według mnie tak nie jest, ale choćby nawet i tak było to co komuś szkodzi dać linka do MyApple lub o nim wspomnieć po to żeby serwis stopniowo stawał się coraz lepszy i popularniejszy. No chyba że ktoś nienawidzi "jabłuszek" to wtedy rozuimem ale takich ludzi raczej tu nie ma... ;)

#46 mackr

mackr
  • 146 posts

Posted 15 September 2008 - 14:46

Nie rozumiem osób które piszą krytyczne opinie nt konkursu. Moim zdaniem konkurs jest bardzo dobry i przemyślany - nagradzana jest aktywność na forum. Dla osób które są tu zalogowane tylko po to, żeby wygrywać laptopy, to faktycznie spory problem, bo będą musiały włożyć w to trochę czasu i pracy. Wielu użytkowników robi to dobrowolnie, bez jakiejkolwiek gratyfikacji materialnej. Po tym konkursie MyApple na pewno będzie miało większą bazę poradników, więcej osób chcących pomóc, będzie pierwszym polskim źródłem informacji nt Apple. Mnie się konkurs podoba. Nareszcie premiowany jest wkład w forum i portal. Pozdrawiam.

#47 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2008 - 14:56

Nie rozumiem osób które piszą krytyczne opinie nt konkursu.

Taki polski narod narzekaczy ;)

#48 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 15 September 2008 - 15:28

Wszyscy narzekają na n00bków, którzy o same głupoty się pytają.. no to trzeba trochę popracować i zrobić te poradniki, prawda? (+ szansa na wygraną)

#49 webcoder

webcoder
  • 13 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 September 2008 - 15:37

pytanie techniczne Czy jak jestem redaktorem Mojego Jabłuszka i mam swoją stronkę na której umieszczę Wasz banerek (banerek MJ też) to czy zostanę automatycznie zdyskwalifikowany? Pytanie to nie jest w żadnym wypadku prowokacją, tylko się upewniam, żeby się potem nie zdziwić, że odpadłem w przedbiegach...

#50 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 September 2008 - 15:46

webcoder - Nie, nie będziesz zdyskwalifikowany. Prywatne lub ,,miedzy projektowe,, upodobania czy antypatie nie maja tu zadnego znaczenia !!!
P.S. W konkursie już biorą udział Userzy którym przyznaliśmy pkt. za ich stronki gdzie również obok MyApple jest link do MJ.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users