Cytat
Skoro to dostrzegasz, czemuż chcesz zacząć traktować nazwę własną "mac" jak wyraz pospolity o spolszczonej pisowni? No litości! Albo w prawo, albo w lewo.Tak, wydaje mi się to nie tylko śmieszne, ale nie zasadne, bowiem operujemy nazwami własnymi, co więcej, chyba nazwami towarowymi które są prawnie chronione (nie wiem co to jest silikowalej nawet po próbie przetłumaczenia tego słowa na pisownię angielską). Z tej samej przyczyny, jak sądzę nie piszemy np. "pekaoesa" jakkolwiek widziałam już reklamę PeKaO SA i nikt nie ruszył do boju w obronie zarówno znaku (nazwy) towarowego jak i poprawnej polszczyzny.
Cytat
A warto, bo przykład interfejsu pokazuje, jak język wchłania wyrazy obcego pochodzenia. Ale to zupełnie inna bajka.Nikt jednak nie załamuje rąk (przynajmniej ja się z tym nie spotkałam), gdy widzi np "interfejs" jakkolwiek również nie tęskni za spolszczeniem do "międzymordzia". Nie mamy tu jednakowoż do czynienia z nazwą nie chronioną prawnie - co warto podkreślić.
Cytat
I? Czy wyciągasz z tego jakoweś wnioski? Skoro świat nie jest doskonały to na pohybel zasadom? Bo to, że nie możesz czegoś znaleźć w słowniku byłoby usprawiedliwieniem, gdyby nie jeden drobny fakt: prawidłowa pisownia i odmiana zostały podane na tacy. W tym momencie Twój opór staje się, hm, sztuką dla sztuki.Pewnie masz racje, że wystarczy zajrzeć do słownika, z tym, że będąc trochę otoczona słownikami poprawnej polszczyzny, słownikami ortograficznymi itd. (bo akurat tak się złożyło, i nie czuje sie temu winna, że język polski znam najsłabiej w tych języków które znam) tylę, że tam nie potrafę odnaleść ani Apple, ani {ejpl}. A ostożność wynika z tego, że wychowałam sie "na" języku, który co prawda ma piękne i sztywne zasady, ale same wyjatki od tych zasad, co spowodowało, że wyjątki od zasad stanawią zasadę. Miło jednak trafić na dyskusję o czystości języka w kraju w którym sklepy zostały zastąpione przez shopy, budynki to już Tower (odnienia się według jakiej zasady?) a to wszystko w portalu o dźwięcznej, polskiej nazwie MyApple Forum, które nie może poradzić sobie z najprostrzymi zasadami gramatyki.
Cytat
Nie, nie piszę. Pisze automat. Ale masz rację, że to jeden z seksizmów, które należałoby wyrugować z komunikatów forum.Z lubością bowiem oglądam jak piszesz Monika_M napisał, jednocześnie patrząc się nie bez zdumienia, że ten (Monika) właśnie zalogował się jako Monika_M. (no dobrze , wiem, czepiam się, to męski portal i kiedyś już sobie to wyjaśniliśmy - jakkolwiek pewnie w innym gronie).
Cytat
Wymawia się i "ibuk" i "ajbuk", bo przecież, jak sama sugerujesz, lepiej improwizować niż sprawdzić w słowniku ;-)Przy okazji, np. nie wiem do tej pory, jak się w Polsce wymawia to co mam, bo obecnie zasugerowałeś, że jednak ibook, choć do tej pory byłam przekonana, że {ajbuk}. Tak mi powiedziano, nie potrafiąc jednak uzasadnić, że jest to G4 a nie {dzifor}.
Cytat
Ja osobiście wolę termin "wpis", bo na łamach forum dokonujemy wpisów. Ale... o jakiej poprawności, w kontekście edytora, piszesz i o jakiego rodzaju wyrozumiałość apelujesz? Może jakieś konkrety poproszę.PS. Rozumiem pewne obrzydzenie, gdy w Poście ( no własnie, biorąc pod uwage, że przyjęlo się tę publikacyjkę(?), wiadomość(?) ... nazywać {postem} czy obowiazuje zasada pisania rzeczowników z dużej litery (z kraju pochodzenia, czy mimo nazwy "Post", należy pisać zgodnie z polskimi zasadami mała literą(?)) a już komplikując bardziej; czy tylko mam pisać w poście (będąc ?) czy raczej w czasie postu):roll: . Ale wracając do tematu, aby poprawnie napisać post należy mieć pewną wprawę i obycie z edytorem tego Forum, zatem mimo wszysko apeluję o wyrozumiałość dla wszystkich którzy legitymują się mniej niż 30-toma wiadomościami. (licznik jest przecież ogólnodostępny).