jedyna r贸偶nica to chyba miejsce przycisku super, no i ewentualnie tylda. na serio to takie straszne?uk艂ad klawiatury jednak inny, niz standard przemys艂owy PC.

Co Ci臋 wkurza w Macu
Napisano 26 grudnia 2011 - 13:45
Napisano 26 grudnia 2011 - 14:21
Jak dla mnie powinien si臋 na forum pojawi膰 temat "Mac - Fakty i mity" gdzie dok艂adnie wszystko zostanie opisane, i gwarantuje i偶 ilo艣膰 os贸b nie zadowolonych z zakupu zmaleje co najmniej o po艂ow臋.
Nic takiego si臋 nie stanie, gdy偶 nawet konstruktywna krytyka jest 藕le przyjmowana. Poza tym, kto takowy dzia艂 mia艂by redagowa膰? Sk膮d pewno艣膰, ze wypowiedzi w rzeczonym dziale b臋d膮 obiektywne, zgodne z prawda?
Napisano 26 grudnia 2011 - 15:07

Napisano 26 grudnia 2011 - 15:11
Napisano 26 grudnia 2011 - 15:19
Nic takiego si臋 nie stanie, gdy偶 nawet konstruktywna krytyka jest 藕le przyjmowana. Poza tym, kto takowy dzia艂 mia艂by redagowa膰? Sk膮d pewno艣膰, ze wypowiedzi w rzeczonym dziale b臋d膮 obiektywne, zgodne z prawda?
Zgadza si臋, ale mo偶na stara膰 si臋 aby by艂a jak najbli偶sza prawdy. Albo pod opiniami typu "Mac jest super" oraz "Mac jest do kitu" pojawiaj膮 si臋 informacje do czego dany u偶ytkownik wykorzystuje komputer. Je偶eli kto艣 przeczyta "Mac jest super (www, mail, komunikatory, multimedia)" a poni偶ej kto艣 napisze 偶e "Mac jest do kitu (Render wideo)" to nowa osoba wybieraj膮c komputer do danego zastosowania szybko oceni czy Mac jest dla niej

Napisano 26 grudnia 2011 - 15:23

Napisano 27 grudnia 2011 - 11:54
Zgadza si臋, ale mo偶na stara膰 si臋 aby by艂a jak najbli偶sza prawdy. Albo pod opiniami typu "Mac jest super" oraz "Mac jest do kitu" pojawiaj膮 si臋 informacje do czego dany u偶ytkownik wykorzystuje komputer. Je偶eli kto艣 przeczyta "Mac jest super (www, mail, komunikatory, multimedia)" a poni偶ej kto艣 napisze 偶e "Mac jest do kitu (Render wideo)" to nowa osoba wybieraj膮c komputer do danego zastosowania szybko oceni czy Mac jest dla niej
A warto wzi膮艣膰 uwag臋 powtarzalno艣膰 wypowiedzi, przez co b臋d膮 one wiarygodne
Niestety, 偶adna z tych wypowiedzi nie jest prawdziwa. Nic nie jest w 100% super ani do kitu. Inna sprawa jest taka, 偶e kiedy pojawiaj膮 si臋 pytania na temat "komputera do internetu" - pada r贸wnie偶 porada, kup Maca. Nie jestem pewien, czy rzeczywi艣cie owa rada jest dobra w 100%.
Rozumiem, 偶e jest to marka, kt贸ra mo偶e budzi膰 powszechn膮 zazdro艣膰 - jednak, powoli staje si臋 to czym艣 nie budz膮cym emocji - jak chocia偶by samoch贸d na ulicy zamiast furmanki ;-)
Je偶eli kto艣 nie zna si臋 na komputerach zupe艂nie i chce kupi膰 "jaki艣 komputer" a do tego ma jeszcze odpowiedni zas贸b 艣rodk贸w pieni臋偶nych - mo偶na wcisn膮膰 jemu / jej Maca... tylko, czy owy Mac b臋dzie tym, czego potrzebuje?
Oko艂o roku temu widzia艂em program telewizyjny odno艣nie doradztwa w rzeczonych zakupach. Miejsce akcji to UK (tam gdzie 偶yj臋) - temat programu: "doradzi膰 starszej pani zakup komputera".
Co okaza艂o si臋? Doradzono owej pani zakup Maca (laptopa)... a potrzeb膮 pani by艂o pisanie list贸w i ich drukowanie. Czy to rzeczywi艣cie by艂 dobry wyb贸r za t膮 cen臋? (nie wyra偶am mego zdania).
Inny przypadek - zakup komputera stacjonarnego Acer (nie z filmu, z 偶ycia wzi臋te) - ca艂y zestaw sygnowany ich logiem. Sprz臋t na Intelu, monitor od Acera, klawiatura, mysz. Wszystko pi臋knie - nawet zupe艂nie stabilnie dzia艂aj膮ce... jednak, okazuje si臋 偶e ani sprzedawca nie wiedzia艂, ani sam Wielki Acer - co zrobi膰, aby zmusi膰 owy sprz臋t do tego, by dzia艂a艂 na nim wygaszacz ekranu, a docelowo usypianie go. System by艂 oryginalnym Windows Vista, zmieniony w czasie p贸藕niejszym na Widnows 7 - nikt nie by艂 w stanie pom贸c.
Pytanie - czy Acer / PC to z艂y wyb贸r? (nie wyra偶am r贸wnie偶 mego zdania).
Napisano 27 grudnia 2011 - 12:33

Napisano 27 grudnia 2011 - 13:09
Teoretycznie masz racje, praktycznie osoba kt贸ra tu l膮duje chce mie膰 maka tylko chce si臋 upewni膰. Proces decyzyjny to i tak indywidualna sprawa ka偶dego z nas. Jak kto艣 zastanawia si臋 nad makiem nie b臋dzie pisa艂 o tym na forum PC i odwrotnie.
Zgodz臋 si臋 z tym, 偶e z jaki艣 powod贸w kto艣 tu mo偶e trafi膰. Nie os膮dzam, gdy偶 dla kogo艣 dobrym powodem mo偶e by膰 "uroda" i estetyka Maca. Nie zgodz臋 si臋 specjalnie z konieczno艣ci膮 przep艂acania za komputer do neta, kt贸rym koniecznie musi by膰 Mac (dla niedo艣wiadczonego u偶ytkownika). Zwracam uwag臋 na wyra偶enia: "konieczno艣膰" oraz "komputer do neta".
Kto co ma w portfelu i na co to wyda to nie moja sprawa, fakty s膮 takie 偶e wi臋kszo艣膰 kupuje aby 艂adnie wygl膮da艂o, wszystko by艂o hiper super. Ja znam to z w艂asnego do艣wiadczenia pytania typu "Dlaczego masz tak膮 s艂ab膮 grafik臋?" i nawet po mojej odpowiedzi 偶e do przegl膮dania maili nie potrzebuje nic lepszego dostane odpowied藕 偶e "mog艂e艣 kupi膰 chocia偶 GTX460". Ja na prawd臋 nie mam nic przeciwko jak kto艣 chce kupi膰 MP za 15k do przegl膮dania www bo ja wiem 偶e narzeka艂 nie b臋dzie (aspekt 偶e przep艂aci sporo to inna kwestia), ale jak kto艣 chce kupi膰 mini do obr贸bki wideo to sorry ale mnie nosi.
Oczywi艣cie, 偶e ka偶dy ma prawo robi膰 z w艂asnymi pieni臋dzmi co mu si臋 podoba, np. przypala膰 banknotami 100$ cygara. Pytania o "zbyt s艂abe" parametry sprz臋tu u kogo艣 mog膮 by膰 zasadne wtedy, je偶eli wiemy co dana osoba robi i wiemy, dok艂adnie wiemy, 偶e owy sprz臋t jest niewystarczaj膮cy, a nie tylko "niewystarczaj膮co trendy".
Mo偶na przegl膮da膰 www MP za 15 000 PLN, to prawda - jak prawd膮 jest te偶, 偶e mo偶na Bentley'em wozi膰 ziemniaki. Ziemniaki, nie b臋d膮 wcale gorzej smakowa膰 po takim transporcie.
Mini... to mam wra偶enie jest pewnego rodzaju powiewem luksusu. Jest to ju偶 Mac, jest niezbyt drogi... ale nie jest to zbyt mocny sprz臋t. Jednak, mo偶na "zaistnie膰" i si臋 pokaza膰

Problem typu Mac vs PC, DELL vs Apple itd ... to zostawmy osobie kt贸re chce co艣 kupi膰, ale w roli forum jest sensownie doradzi膰 zgodnie z tym czego osoba oczekuje od danego sprz臋tu
Dok艂adnie - sensownie. Np. je偶eli kto艣 zapyta o komputer w kt贸rym mo偶na przejrze膰 onet, napisa膰 pismo i wys艂a膰 emaila - niekoniecznie musimy od razu poleca膰 Mac'a poniewa偶 jest najlepszy na wszystko.
Wiem, 偶e r贸偶ne osoby maj膮 w艂asne preferencje i nie widz膮 upodoba艅 innych. Np. ja osobi艣cie osobie niezamo偶nej i chc膮cej Maca, doradzi艂bym kupno G4 na PowerPC. Oczywi艣cie w odpowiednim stanie technicznym, w pe艂ni sprawnego. Takiego Maca pozby艂em si臋... chyba ponad rok temu, a nabywca by艂 zaskoczony, 偶e ponad pi臋cioletni sprz臋t mo偶e tak wygl膮da膰 i mie膰 akumulator o tak dobrej pojemno艣ci, z oryginalnym, sprawnym w pe艂ni czytnikiem p艂yt.
Jednak - widzia艂em og艂oszenia, widzia艂em G4 na 偶ywo - jak ludzie sprzedawali i wiem, 偶e polecenie czego艣 takiego... mija si臋 z celem. Jeden sprz臋t... lecz inny stan techniczny, inny sprzedawca i te偶 mo偶e rzutowa膰 to na ocen臋.
Napisano 27 grudnia 2011 - 13:26
St膮d Sebastianie denerwuje Ci臋 opinia, 偶e Mac Mini kto艣 kupuje do edycji video.
My艣l臋, 偶e spora cz臋艣膰 opinii o Apple bierze si臋 z reklamy Apple, K艁AMLIWEJ REKLAMY i to trzeba napisa膰 wprost.
Wejd藕my na strone Apple w cz臋艣膰 OS X Lion. Pisze : "Najbardziej zaawansowany komputerowy system operacyjny na 艣wiecie", co jest bzdur膮 wierutn膮.Jest K艁AMSTWEM.
Zaawansowanie to otwarcie na wsp贸艂prac臋, mozliwo艣膰 wsp贸艂pracy z maksymalnie szeroko dost臋pnymi urz膮dzeniami na rynku.
System zaawansowany, to nie taki, w kt贸rym si臋 grzebie, by co艣 z niego wydoby膰, ale taki, kt贸ry swoje zaawansowanie daje u偶ytkownikowi w my艣l zasady "jestem zaawansowany, daje Ci wielkie mzliwosci jakie tylko sobie wymyslisz".
Zaawansowany system, to taki, kt贸ry otwiera za sob膮 wsp贸艂prac臋 z nowymi technologiami i standardami.
Tutaj na tym polu, tak rozrywki czysto domowej jak i zawdodowego wykorzystania wygrywa Windows.
Wsparcie tego systemu i otwarcie na to, co na rynku jest przeogromne, jedynie ograniczone bud偶etem uzytkownika i jego wyobra藕nia.
Nie narzuca sie nikomu my艣lenia Apple "to my myslimy za ciebie co jest dobre, ty jedynie uzywaj to, co ci sami damy".
Apple daje jednak cos, czego Microsoft chyba dopiero sie uczy, daje ca艂y wielki "ekosystem" wok贸艂 w艂asnych urz膮dze艅, zwanych przez nas czasem iZabawkami.
OS X to najbardziej intuicyjny system na 艣wiecie, tego systemu nie trzeba sie uczy膰, on funkcjonuje w ramach naszego wyobra偶enia "to tak powinno dzia艂a膰". Ale dzia艂anie ograniczone w ramach tego, co daje nam producent, nie to co my chcemy lub chce user bardziej zaawansowany.
Nie ma wsparcia dla najnowszych rozwi膮za艅 medialnych jak BluRay, nie ma wsparcia dla najlepszych rozwi膮za艅 sprzetowych na rynku / np. uk艂ady GPU /, nie ma bogactwa rozwi膮za艅 dla rynku Pro...ale jest co艣, co pomimo tych ogranicze艅 daje przewag臋 w uzywaniu tego /OS X / systemu.
Radocha z codziennego uzywania w ramach tego "ekosystemu", radocha i 艂atwo艣膰. Komputery Apple s膮 dla kazdego, dla wnuczka ale i babci. Dla ludzi. Moze w tym sloganie chodzi o taka stron臋 zaawansowania / cho膰 jak znam 偶ycie, to nie/, ale taki jest system Lion.
Co do samych uzytkownik贸w, tego od czego zacz膮艂em, sytuacja jest taka, ze ludzie tworz膮 mity i bajki, uwa偶aj膮, ze skoro co艣 ma logo Apple, to b臋dzie profesjonalne w kazdym wydaniu, bedzie najszybsze, stabilne i "ach i och".
A tak nie jest. Potem kupuja Mac Mini i uwa偶aj膮, 偶e skoro kupili Apple, to maj膮 "maszyne marze艅", najszybsz膮 na 艣wiecie i najlepsz膮.
Okazuje si臋, ze za te same pieni膮dze PC jest wydajniejszy w kazdym calu, bardziej konfigurowalny, bardziej otwarty na mozliwo艣ci i bardziej przysz艂o艣ciowy.
Tak naprawde po to jest te Forum, i po to jestesmy tutaj MY. Kazdy z Nas pisz膮c to jak widzi swoje oceny, przemylsenia i opisuj膮c te nasze wnioski daje szanse innym popelniania lub nie b艂ed贸w przy zakupie.
Apple jest doskona艂ym rozwi膮zaniem dla ludzi, kt贸rzy kupuj膮c decyduj膮 sie, ze to juz inny za niego zdecydowali, co bedzie dobre, a co nie. Jesli taki minimalizm jest dla kupuj膮cego czym艣 w膮znym i istotnym do zaakceptowania, kupuje produkt Apple.
Inni decyduja sie na komputer z Windowsem. Swiat jest piekny w swej roznorodnosci.
Szkoda tylko, ze sa tacy, ktorzy w swym zapatrzeniu tworza bzdurne opinie i bajki na tematy systemu Lion i Windowsa.
Oni szkodza najbardziej innym, bo tworz膮c i powielajac bzdury wprowadzaja w zycie k艂amliwe opinie.
Dlatego czesto te rozczarowania...przyk艂ad?
Ostatnio widzia艂em, jak facet pytal o mozliwo艣膰 uruchamiania film贸w z BD na lapie Apple. Sprzedawca wciska艂 "ze to nie jest potrzebne, bo BD to przezytek, ze szkoda miejsca na dyski i pieni膮dze na kr膮zki".
Za takie opinie powinien by膰 "mur", bo to jawne wciskanie klientowi, ze wcale nie musi miec tego, co chce miec.
Do tego powielanie bzdur wymyslonych przez oszolom贸w. Ktos swego czasu wspomina艂 na tym froum, ze BD to przezytek, kt贸ry sie nie przyjmie. Zapraszam do poszukania na internecie ile sprzeda艂o sie na swieice p艂yt BD i odtwarzaczy BD w okresie 艣wiatecznym. By艂o to kilkaset razy wiecej w przypadku urz膮dzen, niz komputer贸w Apple.
Nie tw贸rzmy mit贸w.
sorry za przyd艂ugi teks, ale napisze raz w ca艂osci

Pozdrawiam
Napisano 27 grudnia 2011 - 13:31
mo偶esz mi pokaza膰 gdzie jest taka definicja zaawansowania? bo na serio jestem ciekawy.Zaawansowanie to otwarcie na wsp贸艂prac臋, mozliwo艣膰 wsp贸艂pracy z maksymalnie szeroko dost臋pnymi urz膮dzeniami na rynku.
System zaawansowany, to nie taki, w kt贸rym si臋 grzebie, by co艣 z niego wydoby膰, ale taki, kt贸ry swoje zaawansowanie daje u偶ytkownikowi w my艣l zasady "jestem zaawansowany, daje Ci wielkie mzliwosci jakie tylko sobie wymyslisz".
Zaawansowany system, to taki, kt贸ry otwiera za sob膮 wsp贸艂prac臋 z nowymi technologiami i standardami.
Napisano 27 grudnia 2011 - 19:20

Napisano 27 grudnia 2011 - 21:20
Napisano 27 grudnia 2011 - 21:28
Napisano 27 grudnia 2011 - 21:47
Napisano 27 grudnia 2011 - 23:49
ubuntu mouse - YouTube
ubuntu mouse update - YouTube
Czy kto艣 z was posiada t膮 myszk臋? Mam nadziej臋, 偶e bedzie dobrze tak偶e wsp贸艂pracowala z Mac OS X.
A co to ma wsp贸lnego z tematem w膮tku? renqien
Myszka Mighty Mouse jest cz臋艣ci膮 komputera Mac, a firma Apple od lat nie chciala skonstruowa膰 nowej poprawionej wersji Mighty Mouse, kt贸ra by nie powodowa艂a wymienionego wy偶ej problemu. Podobnie jest w przypadku wewn臋trznych nap臋d贸w DVD, ktore s膮 bardzo awaaryjne, a mimo to ten problem pozosta艂 nierozwi膮zany. Lubi臋 korzysta膰 z tych komputer贸w, ale pewne jego elementy s膮 po prostu wadliwe, a ich wymiana droga, a te same problemy powracaj膮 w wymienionych urz膮dzeniach. To bardzo przykre, 偶e po dw贸ch lub trzech awariach trzeba szuka膰 urz膮dze艅 innych producent贸w, a zw艂aszcza, gdy sprz臋t nie jest ju偶 na gwarancji, ktora od ponad 30 lat ma standardowy, kr贸tki roczny okres trwania, co jest do艣膰 dziwn膮 praktyk膮. Zupe艂nie, jakby Apple by艂o nastawione na do艣膰 cz臋ste naprawy komputer贸w Mac oraz urz膮dze艅 do niego do艂膮czanych.
Napisano 28 grudnia 2011 - 01:00
seb235 - chcesz po prostu linuksa?
A linuks nie ma podobnie przypadkiem podobnie? Z jednej strony faktycznie nie, bo jest za darmo.
Roberto ja nie wiem czy ty kontra stawiasz dla zasady, czy dla bronienia tego co masz. Ja staram si臋 by膰 obiektywny, wiem 偶e to zabrzmi jak powr贸t do przesz艂o艣ci ale sp贸jrzmy na Amig臋 system w pami臋ci flash gotowy do pracy natychmiast, wk艂ada艂e艣 dyskietk臋 i 艂adowa艂 si臋 program + ewentualne biblioteki potrzebne do jego dzia艂ania. Ja wiem czasy si臋 zmieniaj膮, ale dlaczego dzisiaj nie w艂膮czam komputera po kilku sekundach pojawia mi si臋 plansza z programami kt贸re mam na dysku i wybieram co chce robi膰? Ile takie co艣 by zaje艂o +/-256MB pami臋ci flash i +/-256MB pami臋ci RAM?
Tak ka偶da aplikacja z osobna nie zajmuje wiele, katalog extension zajmuje 311MB na dysku i 艂aduje wszystko przy wczytywaniu systemu czyli 238 kext贸w (mam drukarki itd ... tak偶e troszk臋 si臋 mo偶e r贸偶ni膰) skoro pojedynczy komputer wykorzystuje nie wiem czy z 30, narz臋dzie AirPort po co domy艣lnie w systemie skoro ja routera od Apple na pewno i tak nie kupi臋, po co obs艂uga wszystkich iPod贸w / iPhone'ow / iPad贸w, kto艣 napisze 偶e to nie warzy wiele? spoko to niech Apple wstawi na serwer i niech sobie komputer dobiera to co mu potrzeba po pod艂膮czeniu urz膮dzenia. W tej kwestii ju偶 wygra windows bo on instaluje to co jest potrzebne dla naszego komputera i nic wi臋cej, fakt nie przeniesiemy go tak 艂atwo do innego komputera ale to inna bajka.
Linuks jak dla mnie - zabawka kt贸ra w zastosowaniach codziennych si臋 nie sprawdzi, jak kto艣 sobie udowadnia 偶e si臋 da ja nie mam nic przeciwko szybko i tak wr贸ci do Windowsa.
ArrasB wspomnia艂 i偶 PC jest 艂atwiejszy do rozbudowany, bardziej przysz艂o艣ciowy otwarty itd ... fakt jest w por贸wnaniu do maka i to bardzo. Ale i tak mimo wszystko ci膮gle si臋 zmieniaj膮 standardy, sockety pod procesor, wzrasta zapotrzebowanie na energi臋 na tyle 偶e mo偶na pok贸j ogrza膰. Tylko 偶e nikt mnie nie ogranicza, mam kontrole nad sprz臋tem, nad tym co kupuje, gdzie kupuje i u kogo, dlaczego mam p艂aci膰 za drog膮 pami臋膰 1066MHz skoro mo偶na kupi膰 tani膮 1600MHz i zmieni膰 taktowanie na ni偶sze? To jest w艂a艣nie plus kt贸rego apple nie ma, do czasu zmiany gniazda mog臋 w艂o偶y膰 dowolny modu艂 i zadzia艂a on tak jak powinien fakt nie tak jak na najnowszym sprz臋cie bo reszta komponent贸w nie daje rady, ale nie przep艂acam. Inny przyk艂ad dyski i iMaki, dlaczego nie moge kupi膰 dysku i sobie zamontowa膰? Bo apple wprowadzi艂o czujnik mo偶na i艣膰 do sklepu i taki kupi膰 ale cena b臋dzie x2 + koszt serwisu, stracony czas itd ...
Ka偶da platforma / system ma swoje wady, bo nic idealne nie jest ale je偶eli rozmawialiby艣my o maku i PCcie postawionym obok siebie nie bior膮c pod uwag臋 barier programowych nie ma nic czym Mac by si臋 obroni艂. Apple wprowadzi艂o setki ogranicze艅 o ile jestem w stanie zrozumie膰 ograniczenie OSX do ich komputer贸w, ale takie komponenty jak ram czy dysk twardy komputera?
Wiem jedno je偶eli MS i Apple b臋d膮 dalej robi膰 to co robi膮, to na rynek wejdzie google a ta firma ma jedn膮 ju偶 od dawna znan膮 cech臋, je偶eli ju偶 wchodzi na dany rynek to niszczy wszystko co ma na drodze. ChromeOS nie jest idea艂em, ale Google tworz膮c go wyeliminowa艂o to czego Apple, Microsoft i producenci Linuksa wyeliminowa膰 nie mog膮.
Napisano 28 grudnia 2011 - 01:53
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:01
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:40
nie, nie ma podobnie. 艣ci膮gasz sobie kernel i masz sam go艂y system. smacznego.A linuks nie ma podobnie przypadkiem podobnie? Z jednej strony faktycznie nie, bo jest za darmo.
Ja staram si臋 by膰 obiektywny

bo dzisiaj mo偶esz i wymagasz po prostu wi臋cej.ale dlaczego dzisiaj nie w艂膮czam komputera po kilku sekundach pojawia mi si臋 plansza z programami kt贸re mam na dysku i wybieram co chce robi膰? Ile takie co艣 by zaje艂o +/-256MB pami臋ci flash i +/-256MB pami臋ci RAM?
jak kto艣 tak napisze, 偶e walnie niez艂ego ortografa.kto艣 napisze 偶e to nie warzy wiele?
nie inna, ale ta sama. albo robimy minimum, albo chcemy 偶eby wszystko dzia艂a艂o.W tej kwestii ju偶 wygra windows bo on instaluje to co jest potrzebne dla naszego komputera i nic wi臋cej, fakt nie przeniesiemy go tak 艂atwo do innego komputera ale to inna bajka.
nie masz zielonego poj臋cia, a jednak si臋 wypowiadasz. przykre. linuks nie jest 偶adn膮 zabawk膮, je艣li tak my艣lisz to jeste艣 po prostu ograniczony.Linuks jak dla mnie - zabawka kt贸ra w zastosowaniach codziennych si臋 nie sprawdzi, jak kto艣 sobie udowadnia 偶e si臋 da ja nie mam nic przeciwko szybko i tak wr贸ci do Windowsa.
ale to jest por贸wnanie bez sensu. 2 r贸偶nych metod. Postaw sobie PS3 i PC obok siebie - to takie samo por贸wnanie.Ka偶da platforma / system ma swoje wady, bo nic idealne nie jest ale je偶eli rozmawialiby艣my o maku i PCcie postawionym obok siebie nie bior膮c pod uwag臋 barier programowych nie ma nic czym Mac by si臋 obroni艂. Apple wprowadzi艂o setki ogranicze艅 o ile jestem w stanie zrozumie膰 ograniczenie OSX do ich komputer贸w, ale takie komponenty jak ram czy dysk twardy komputera?
a ta firma ma jedn膮 ju偶 od dawna znan膮 cech臋, je偶eli ju偶 wchodzi na dany rynek to niszczy wszystko co ma na drodze.

hm, czyli? Je偶eli OS X jest dla ciebie sztucznie ograniczony, to nie mam poj臋cia jak nazwiesz Chrome OS.ChromeOS nie jest idea艂em, ale Google tworz膮c go wyeliminowa艂o to czego Apple, Microsoft i producenci Linuksa wyeliminowa膰 nie mog膮.
Napisano 28 grudnia 2011 - 11:48
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:21
nie masz zielonego poj臋cia, a jednak si臋 wypowiadasz. przykre. linuks nie jest 偶adn膮 zabawk膮, je艣li tak my艣lisz to jeste艣 po prostu ograniczony.
Piszesz, 偶e Linux to zabawka. Pod Linuxami dzia艂aj膮 pot臋偶ne systemy bazodanowe, wiele powa偶nych firm na nich pracuje, wiele rz膮d贸w (w sensie obs艂ugi ca艂ej bud偶et贸wki - ogromnego rynku), etc, etc. To jest kwestia raczej postawienia systemu od konkretne zastosowanie i ju偶.
Tylko co to ma do w膮tku? Piszemy o zastosowaniu komputera i systemu w domu i dla u偶ytkownika domowego. Ja wiem 偶e na linuksie postawisz 艣wietny serwer itd ... nawet na upartego da si臋 w domu u偶ywa膰 bo ma przegl膮darka internetow膮 OpenOffice itd ... Nie znam nikogo kto w domu na komputerze ma postawionego linuksa, a jak ju偶 kto艣 ma to zazwyczaj postawionego na ma艂ej partycji obok windowsa.
ale to jest por贸wnanie bez sensu. 2 r贸偶nych metod. Postaw sobie PS3 i PC obok siebie - to takie samo por贸wnanie.
Bez sensu por贸wnanie 偶e por贸wnuje dwa komputery zgodne ze sob膮 w 99% sprz臋towo?
---------- Wpis dodano o 14:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:19 ----------
hm, czyli? Je偶eli OS X jest dla ciebie sztucznie ograniczony, to nie mam poj臋cia jak nazwiesz Chrome OS.
Gdzie ja napisa艂em 偶e OSX jest sztucznie ograniczany? Napisa艂em i偶 apple ogranicza sztucznie ale to nie system odpowiada za dzia艂anie sprz臋tu tylko EFI w macach (chyba). Chrome OS jest ograniczony ale zgodnie z za艂o偶eniami przyj臋tymi na pocz膮tku, ograniczenia stosowane w Makach za艂o偶enie maj膮 tylko w $$.
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:32
Nie znam nikogo kto w domu na komputerze ma postawionego linuksa, a jak ju偶 kto艣 ma to zazwyczaj postawionego na ma艂ej partycji obok windowsa.
Ja dla odmiany znam mas臋 takich ludzi, no ale to s膮 informatycy a nie "zwykli ludzie"
Napisano 28 grudnia 2011 - 12:39
Ja dla odmiany znam mas臋 takich ludzi, no ale to s膮 informatycy a nie "zwykli ludzie"
No ale wiesz to sporo zmienia, a poza tym s膮 sytuacje gdzie musi by膰 linuks i tyle

Napisano 28 grudnia 2011 - 12:42
No ale wiesz to sporo zmienia, a poza tym s膮 sytuacje gdzie musi by膰 linuks i tyle
oni to robi膮 bo im wygodnie, nie wnikam. ja uwa偶am 偶e dowolny system uniksopodobny jest 10x lepszy niz windows (taka specyfika mojej pracy), w moim wypadku jest to MacOS, w ich wypadku Linux. Oni uwa偶aj膮, 偶e ja przep艂acam, a ja uwa偶am, 偶e oni sobie niepotrzebnie komplikuj膮 偶ycie

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych