Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#876 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 19:13

Mnie Pages, a konkretnie brak opcji ustawienia obrazka jako tła strony, i automatycznego takiego samego tła, dla każdej kolejnej strony. Dwie godziny szukałem rozwiązania, bo nie mogłem uwierzyć, że tak podstawowej funkcji nie ma.

#877 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2012 - 08:22

mi się jakoś to chyba udało znaleźć ale nie mam Pages to nie sprawdzę (ustawić w tle i ustawić jako master object)

#878 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 11 lipca 2012 - 08:42

Mnie Pages, a konkretnie brak opcji ustawienia obrazka jako tła strony, i automatycznego takiego samego tła, dla każdej kolejnej strony.
Dwie godziny szukałem rozwiązania, bo nie mogłem uwierzyć, że tak podstawowej funkcji nie ma.

Jeśli używasz szablonu edytora tekstu: wstaw obrazek, dostosuj jego wielkość, wybierz polecenie menu Uporządkuj > Umieść obiekty w tle, a następnie Format > Zaawansowane > Przenieś obiekt do wzorca sekcji.

Jeśli używasz szablonu makiety strony: wstaw obrazek, dostosuj jego wielkość, a następnie wybierz polecenie menu Format > Zaawansowane > Przechwyć strony, aby utworzyć nową stronę wzorcową, którą będziesz mógł powielać przy użyciu przycisku Strony na pasku narzędzi.

#879 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 11 lipca 2012 - 13:26

Jak drukuję to w standardzie nie ma opcji "drukuj zaznaczone" ;(

#880 MFMONK

MFMONK
  • 73 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 lipca 2012 - 20:57

Kilka czepialskich rzeczy by sobie ponarzekać.. 1. Nie mogę zrozumieć dlaczego ikony safari, mail, itunes i app store oraz findera są w tej samej kolorystyce utrzymane. Przy małym docku ich identyfikacja jest dosyć utrudniona przez to.. 2. Otwieranie nowych kart w Safari jest jako druga opcja od góry, a nie pierwsza w rozwijanym oknie po kliku na link, a pierwsze to otwarcie w nowym oknie. Mogli i to skopiować od Chrome'a wraz z omniboxem ;). 3. Save as choć przywrócone to nadal dziwnie ukryte w ML. Tak jakby Apple się przyznało do błędu, ale po cichu..

#881 kidbravo

kidbravo
  • 2 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 19:14

ja tam swoje DDRy do MacBooka Pro Mid 2007 kupilem za .. 150pln (4GB set)... :D

---------- Wpis dodano o 20:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:08 ----------

8) polecam Sparrow ;)

#882 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 lipca 2012 - 21:15

2. Otwieranie nowych kart w Safari jest jako druga opcja od góry, a nie pierwsza w rozwijanym oknie po kliku na link, a pierwsze to otwarcie w nowym oknie. Mogli i to skopiować od Chrome'a wraz z omniboxem ;).

Bo normalny użytkownik korzysta ze "środkowego" przycisku.

#883 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 27 lipca 2012 - 22:01

W Safari? Ja tam muszę cisnąć cmd+na link.

#884 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 lipca 2012 - 22:18

Ano. Praktycznie jest tak od zarania. Musisz mieć trzeci guzik aktywny ale. Faktycznie może być tak, że jakąś nakładką później u mnie to jest pilnowane, bo mogło być zepsute po drodze...

#885 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 27 lipca 2012 - 22:22

Bo normalny użytkownik korzysta ze "środkowego" przycisku.

A co z Magic Trackpad?

#886 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 lipca 2012 - 22:45

Mówię o "normalnych" użytkownikach ;-) Czepiasz się prawda? Przecież poradziłeś sobie z tym "wyzwaniem" na trackpadzie?

#887 MFMONK

MFMONK
  • 73 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 lipca 2012 - 23:58

Jestem normalnym użytkownikiem, nienormalni pozamykani są w zakładach. Nie chodzi tu o to czy ktoś sobie z czymś radzi, bo wiadomo że tak; kwestia tego co jest wygodniejsze. Dla mnie rozwiązanie z Chrome'a jest po prostu lepsze, jeśli masz jakieś kontr-argumenty to chętnie się z nimi zapoznam, ale dywagacja na temat normalności userów jest conajmniej dziwna i argumentem jest kompletnie żadnym.

#888 dodo21x

dodo21x
  • 137 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 lipca 2012 - 09:45

Nie obrażaj posiadaczy Maców. Wydać kupę kasy na porządny sprzęt, a zapłacić 600 zł za 3 napisy Ray Ban na okularach to zupełnie co innego. :)

Ray Ban to klasyka, marka ma 75 lat jak ktos wczesniej wspomnial szkla w tych okularach odgrywaja duza role, zrobione przez Bausch & Lomb dla amerykanskich pilotow.
Dla mnie to tez "porzadny sprzet"

#889 yasec

yasec
  • 183 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 sierpnia 2012 - 07:28

Mnie wkurzają odkręcające się śrubki z pokrywy na spodzie. Też musicie je co jakiś czas dokręcać? Mowa o ostatnim białym MacBook`u.

#890 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 03 sierpnia 2012 - 07:50

Mnie wkurzają odkręcające się śrubki z pokrywy na spodzie. Też musicie je co jakiś czas dokręcać? Mowa o ostatnim białym MacBook`u.

W poprzednich makach nie miałem takiego problemu. Jednak w Pro 2010 15" zauważyłem, że jedna mi się zaczęła wykręcać. Więc ją szybko machnąłem. Większym problemem jest odpadająca ta czarna kładka u mnie (ty nie masz tego problemu w białasie ;) ).

#891 Adr805

Adr805
  • 72 postów

Napisano 12 sierpnia 2012 - 21:30

Nie da się usunąć plików tylko trzeba przerzucać do kosza, chyba tylko z tym mam problem

#892 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 sierpnia 2012 - 22:04

Nie da się usunąć plików tylko trzeba przerzucać do kosza, chyba tylko z tym mam problem

a to nie masz klawiszy cmd i backspace? faktycznie kicha...

#893 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 00:26

Kosza nie ominiesz, chyba że w terminalu 'rm'. Ale nie wiem dokładnie o co chodzi mu z tym 'przerzucaniem'.

#894 ygreko

ygreko
  • 27 postów

Napisano 13 sierpnia 2012 - 10:01

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#895 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 01:06

...że się starzeje :)

#896 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 07:47

1) Jak mogę ustawić jeden rozmiar i konfigurację wszystkich okienek Finder'a? Niby drobnostka a wkurza mnie już od dawna. 2) Czy istnieje coś takiego jak Resize All Columns dla findera (tak jak w iTunes)? Brak tego mnie denerwuje. 3) Denerwuje mnie chowanie przez Safari "ostatnich" zakładek. Da się skonfigurować tak, żeby zawsze pokazywał wszystkie i tylko je 'przyciaśniał' jak Chrome? No i póki co jeśli chodzi o Retina MBP: na dzień dzisiejszy nie da się w pełni komfortowo pracować na max. trybie pracy, animacje potrafią zwolnić.

#897 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 23 sierpnia 2012 - 09:08

Kosza nie ominiesz

sudo rm -rf ~/.Trash
sudo touch ~/.Trash

U mnie działa, sprawdziłem przed chwilą, Finder usuwa pliki od razu.

#898 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 08:15

1) Jak mogę ustawić jeden rozmiar i konfigurację wszystkich okienek Finder'a? Niby drobnostka a wkurza mnie już od dawna.
2) Czy istnieje coś takiego jak Resize All Columns dla findera (tak jak w iTunes)? Brak tego mnie denerwuje.
3) Denerwuje mnie chowanie przez Safari "ostatnich" zakładek. Da się skonfigurować tak, żeby zawsze pokazywał wszystkie i tylko je 'przyciaśniał' jak Chrome?

No i póki co jeśli chodzi o Retina MBP: na dzień dzisiejszy nie da się w pełni komfortowo pracować na max. trybie pracy, animacje potrafią zwolnić.

1. Nie mam teraz przy sobie komputera z OS X, więc może się to wyglądać inaczej - PPM w dowolnym katalogu, opcje widoku i będzie opcja "Zastosuj do każdego katalogu".

#899 malysobol

malysobol
  • 250 postów
  • SkądPodobno Stolica

Napisano 17 września 2012 - 08:22

Brak wsparcia dla NTFS a tak na to liczyłem przy Montain Lion... Padaka.

#900 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 17 września 2012 - 19:17

Inny rozkład altów na klawiaturze niż gdzie indziej. Muszę robić wygibasy kciukiem aby robić polskie znaczki. To, że większość aplikacji Apple'a ma wygląd jak z iphone, tzn. kalendarz jest jakby ze skóry, itp. nawet fajnie to wygląda na iphone, na maku już nie za bardzo. Strasznie grzeje się przy flashu. Nie działa kółeczko do przewijania stron jeśli naciśnie się rolkę na myszce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych