mateo14 - wystarczy włączyć w Finderze. Jest to co prawda terminalowa opcja, ale jest.
No ale ukryte pliki tylko po to żeby na nie patrzeć to bez sensu jest. A jak chcesz sobie otworzyć coś ukrytego, to wystarczy wcisnąć cmd+shift+. w oknie wyboru plików i już widać wszystkie ukryte. prostackie.
Po pierwsze czasem brat lub znajomy kopiuje coś na jakichś pendrive i nagle stwierdza, że musi usunąć ukryty katalog lub plik i zaczyna się nauka wyświetlania plików, co jest wnęrwiające. Czasami sam chcę odczytać zawartość ukrytego pliku i znów sięgam najczęściej po ls, aby go znaleźć i odczytać za pomocą jakiegoś edytora tekstów. Ten ostatni skrót klawiszowy nie jest przypadkiem zasługą tego programu?
Show Hidden Files | Automator World
funkcja wytnij plik jest standardowo wyłączona, jest za to funkcja przeniesienia pliku. jak robisz to przy pomocy drag&drop to jest to oczywistość, w przypadku skrótów klawiaturowych jest to cmd+alt+v zamiast cmd+v.
To pierwszą opcję kilka razy poleciłem innej osobie i efektem czasami był piękny folder z dowiązaniami symbnolicznymi do plików, a ostatnio brat chciał nagrać to na płytę, ale w porę go powstrzymałem.
faktycznie, strasznie trudne jest wybranie odpowiedniej opcji przy cmd+c i cmd+v folderów (czy połączyć, czy zastąpić, czy przerwać - https://discussions....11.38.00 AM.png )
Chodziło mi o załóżmy taki przykład:
"A "łączenie folderów" to np wtedy gdy masz na pulpicie folder "dupa" i w katalogu domowym folder "dupa". Gdy przeciągniesz "dupę" z pulpitu do katalogu domowego, zawartość "dupy" z domowego zastąpi się zawartością "dupy" z pulpitu. A ~/dupa wesoło przestanie istnieć. Żeby było weselej, ta sama operacja wykonana terminalem cp -R zrobi "normalnie". A żeby było gorzej, to niektóre programy typu FTP dziedziczą to debiulne zachowanie, udało mi się już niejedno repozytorium uszkodzić, w końcu nauczyłęm się, że jak operacje na katalogach na Maku, to tylko w Terminalu"
http://myapple.pl/ma...ij-cmd-x-2.html
więc o co dokładnie chodzi?
Z tym, że są problemy, ktore da się rozwiąząć, ale niekoniecznie te zmiany muszą mi lub kmuś innemeu się podobać, dlatego o nich wspomniałem.