Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• This topic is locked This topic is locked
1024 replies to this topic

#676 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 28 December 2011 - 18:32

mateo14 - wystarczy włączyć w Finderze. Jest to co prawda terminalowa opcja, ale jest.
No ale ukryte pliki tylko po to żeby na nie patrzeć to bez sensu jest. A jak chcesz sobie otworzyć coś ukrytego, to wystarczy wcisnąć cmd+shift+. w oknie wyboru plików i już widać wszystkie ukryte. prostackie.

Po pierwsze czasem brat lub znajomy kopiuje coś na jakichś pendrive i nagle stwierdza, że musi usunąć ukryty katalog lub plik i zaczyna się nauka wyświetlania plików, co jest wnęrwiające. Czasami sam chcę odczytać zawartość ukrytego pliku i znów sięgam najczęściej po ls, aby go znaleźć i odczytać za pomocą jakiegoś edytora tekstów. Ten ostatni skrót klawiszowy nie jest przypadkiem zasługą tego programu?

Show Hidden Files | Automator World

funkcja wytnij plik jest standardowo wyłączona, jest za to funkcja przeniesienia pliku. jak robisz to przy pomocy drag&drop to jest to oczywistość, w przypadku skrótów klawiaturowych jest to cmd+alt+v zamiast cmd+v.

To pierwszą opcję kilka razy poleciłem innej osobie i efektem czasami był piękny folder z dowiązaniami symbnolicznymi do plików, a ostatnio brat chciał nagrać to na płytę, ale w porę go powstrzymałem.

faktycznie, strasznie trudne jest wybranie odpowiedniej opcji przy cmd+c i cmd+v folderów (czy połączyć, czy zastąpić, czy przerwać - https://discussions....11.38.00 AM.png )

Chodziło mi o załóżmy taki przykład:

"A "łączenie folderów" to np wtedy gdy masz na pulpicie folder "dupa" i w katalogu domowym folder "dupa". Gdy przeciągniesz "dupę" z pulpitu do katalogu domowego, zawartość "dupy" z domowego zastąpi się zawartością "dupy" z pulpitu. A ~/dupa wesoło przestanie istnieć. Żeby było weselej, ta sama operacja wykonana terminalem cp -R zrobi "normalnie". A żeby było gorzej, to niektóre programy typu FTP dziedziczą to debiulne zachowanie, udało mi się już niejedno repozytorium uszkodzić, w końcu nauczyłęm się, że jak operacje na katalogach na Maku, to tylko w Terminalu"

http://myapple.pl/ma...ij-cmd-x-2.html

więc o co dokładnie chodzi?

Z tym, że są problemy, ktore da się rozwiąząć, ale niekoniecznie te zmiany muszą mi lub kmuś innemeu się podobać, dlatego o nich wspomniałem.

#677 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2011 - 09:01

oni to robią bo im wygodnie, nie wnikam. ja uważam że dowolny system uniksopodobny jest 10x lepszy niz windows (taka specyfika mojej pracy)

Kolejna bzdura wynikajaca z nieznajomosci systemow :)

Ogolne pojecie Unix to niestety staroc ktora nie ma prawa byc 10 x lepsza... a jak jest to prosze o podanie konkretnego przykladu (chodzi o rozwiazania systemowe) - a nie mitu typu wiesza sie itp.

Prawde mowiac Windows gdy byl projektowany (chodzi o rodzine NT) brane byly pod uwage wlasnie pewne cechy Unixa, OS/2, VMS - pracami kierowal David Cutler. Prawde mowiac to jak jest przemyslany Windows to malo kto wie :), malo kto wie nawet o systemie uprawnien plikow - jak jest rozbudowany (standardowemu Unixowi do tego daleko).

No ale nic tak wlasnie powstaja mity ;) To jest latwiejesze niz zaglebienie sie w to jak wygladaja dane systemy operacyjne od srodka :)
Pomijajac juz sam system to tak samo "glupi" IIS juz jest dawno na poziomie Apache (a nawet ma pewne plusy w stosunku do niego) - ale malo o tym kto wie...

Dlatego jak juz sie dyskutuje o systemach warto rozmawiac o tym jak co jest rozwiazane... bo jak napisze ze windows jest 10x lepszy od starego POSIX-a to tez bedzie niby prawda ;)

#678 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 29 December 2011 - 09:31

Najlepszy system operacyjny, to taki na który jest najlepsze oprogramowanie i największy jego wybór, czyli na wieki wieków Windows. OSX, Linux, Unix itd, może być co najwyżej najlepszym alternatywnym systemem operacyjnym.

#679 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2011 - 09:49

@rbej Nie tylko :) Po prostu dosc czesto ludzie ograniczaja sie do tego jak dany system sprawuje sie na desktopie i to z prespektywy wlasnych umiejetnosci. Owszem nikt nie musi byc ekspertem z dziedziny systemow operacyjnych, ale jak nim nie jest niech po prostu sobie uzywa systemu i raczej nie zabiera sie za porownywanie roznych systemow :)

#680 quantel

quantel
  • 290 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 December 2011 - 11:01

...

---------- Wpis dodano o 11:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:59 ----------

Możesz wymienić te "prowizje".

Najprostsza to przewalutowanie według własnego kursu walut... Ja nie wiem czy Ty czasami starasz się zastanowić nad tym co piszesz czy też nie?.... Mam często wrażenie , że nie...Poczytaj na forum jest taki temat...

Aaaa zapomniał bym, co niektórzy zapatrzeni bezkrytycznie w firmę Apple użytkownicy...

A co do rozmowy powyżej, dla mnie najlepszy system jest ten, który w danym momencie jest dla mnie przydatny...

#681 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 December 2011 - 13:26

Jak chcesz odczytać zawartość ukrytych plików to je po prostu otwórz w programie? ten ostatni skrót jest systemowy, wystarczy użyć, a nie komplikować sobie życie. No ale czyja to wina? Dowiązanie jest przecież zaznaczone już przy kopiowaniu, więc nie zwalajmy tutaj win na system, który o tym od razu powiadamia. No to przecież można zrobić 'normalnie' jak widać po screenie. Że nie ma cmd+x i cmd+v tylko jest cmd+c i cmd+alt+v to przecież kosmetyczna różnica. Czepianie dla samego czepiania. "ten system jest zły, bo ja mam inne przyzwyczajenia"... Litości. rbej - jaki Windows na wieki wieków? Pokaż mi jakie są najlepsze programy do pisania stron. I zobacz pod jaki są system. Zobacz na czym pracuje większość programistów, którzy sobie robią wszystko tak, żeby im było jak najwygodniej i korzystają z najwygodniejszych dla siebie narzędzi. tomud - feuerfest wcale nie porównywał UNIXa do windowsa. W jego pracy po prostu standardem jest UNIX. Wygodniejszy też jest UNIX w tej branży. I tyle. Więc mu wygodniej. Ja też sobie osobiście nie wyobrażam pracy nad stronami pod windowsem. To nie ta bajka, nie te realia.

#682 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 30 December 2011 - 19:57

Najlepszy system operacyjny, to taki na który jest najlepsze oprogramowanie i największy jego wybór, czyli na wieki wieków Windows. OSX, Linux, Unix itd, może być co najwyżej najlepszym alternatywnym systemem operacyjnym.

Popieram w 100%, aczkolwiek nie zawsze ta definicja się sprawdza :)

#683 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 December 2011 - 19:54

powiedziałbym raczej że nie można stwierdzić że ten czy inny jest najlepszy. Należałoby zdefiniować w czym jest najlepszy lub dla kogo. W przeciwnym wypadku taka dysputa może się ciągnąć bez końca.

#684 Dawidos

Dawidos
  • 568 posts

Posted 31 December 2011 - 23:37

Dla jednego ten lepszy, dla drugiego tamten

#685 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 01 January 2012 - 01:22

Oprogramowanie to podstawa, dlatego Windows i iOS są najlepszymi systemami operacyjnymi. I bardzo wątpię że kiedykolwiek będzie inaczej. Tak jak Windows nie odda palmy pierwszeństwa w urządzeniach stacjonarnych, tak samo Apple nie da się wygryźć w urządzeniach mobilnych.

#686 Dawidos

Dawidos
  • 568 posts

Posted 01 January 2012 - 03:14

Android depcze po piętach ilością aplikacji, ale jakością Apple zawsze będzie górą

#687 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 01 January 2012 - 11:42

Android depcze po piętach ilością aplikacji, ale jakością Apple zawsze będzie górą

No nie do końca :)

#688 a11

a11
  • 511 posts

Posted 02 January 2012 - 18:59

@up: no , niestety nadal system jest mało stabilny (2.3.7 , dosyć dużo gier za pierwszym razem wyrzuca Force Quit albo wcale nie działa) być może to wina mojego telefonu.

#689 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 02 January 2012 - 19:04

@up:
no , niestety nadal system jest mało stabilny (2.3.7 , dosyć dużo gier za pierwszym razem wyrzuca Force Quit albo wcale nie działa)
być może to wina mojego telefonu.

Jaki telefon? Jaki rom?

#690 a11

a11
  • 511 posts

Posted 02 January 2012 - 20:06

@up: LG GT540 , rom to CM7 v6 by pcfighter. Na EleganceSwift 5.0 miałem tak , że gdy byłem w launcherze , ekran powoli zanikał i telefon miał bootloopa. ale offtop się robi ;p

#691 maff64

maff64
  • 26 posts
  • SkądBielsko-Biała, PL

Posted 02 January 2012 - 20:18

Mój telefon :) tylko ze mam oryginalny rom, 2.1. Jedyne fc jakie miałem to przy przeładowanym jakimś kiepskim launcherze. W Macu wkurza mnie brak wytnij-wklej, tak jak w Windows. Często muszę przenieść plik np. folder wyżej i albo robię kopiuj, stare wywalam, albo muszę przenosić od najwyższego katalogu. edit: doczytałem o cmd alt v, ale coś nie hula.

#692 thomasg73

thomasg73
  • 90 posts
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Posted 02 January 2012 - 22:27

Dziala i to bardzo dobrze kopiujesz cmd+c i wklejasz w nowe miejce alt+cmd+v

#693 plato

plato
  • 252 posts

Posted 02 January 2012 - 22:35

Trzeba ściągnąć TotalFindera i jest wytnij/wklej.

#694 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 11:28

tomud - feuerfest wcale nie porównywał UNIXa do windowsa. W jego pracy po prostu standardem jest UNIX. Wygodniejszy też jest UNIX w tej branży. I tyle. Więc mu wygodniej. Ja też sobie osobiście nie wyobrażam pracy nad stronami pod windowsem. To nie ta bajka, nie te realia.

hmm ale to warto pisac dokladnie ze w takim i takim zastosowaniu lepszy jest Unix ;) i dodajmy nie kazdy... Porownywanie np. Solarisa z Linuxem w zasadzie mija sie tez z celem :)

Niewiem natomiast o co chodzi z stronami. Jesli chodzi o WEB itp. to nie mam pojecia dlaczego. Tak sobie mysle na windows:

1. Dostepne oprogramowanie graficzne + cala reszta dla Webmasterki na bdb poziomie
2. darmowy Notepad++ (bijacy na glowe np. TextWranglera z OS X)
3. Mozliwosc odpalenia w celach testowych lokalnie serwera WWW (apache, nginx itd.), obsluga baz danych Postgres, MySQL itd., obsluga PHP, Perl itd. praktycznie wszystko co mamy na Unixach
4. Technologie M$ czyli ASP itd.

Dla Unix-a (pomijajac po czesci OS X - chodzi o pakiety komercyjne):

1. Oczywsice apache itd. ale to mozna tez na Windows
2. Brak wsparcia dla ASP
3. Brak dobrych pakietow graficznych w stylu PS itd. (GIMP to dla mnie zabawka).

mozna by jeszcze wiecej wymienic. Generalnie w tym zakresie nie widze jakis plusow, widzne natomiast wade jesli chodzi o dostepnosc ASP oraz klasyki ze stajni Adobe (pomijajac jak pisalem OS X)

Owszem jak pisales Unix jest lepszy w pewnych zastosowaniach, ale warto powiedziec w jakich i to dokladnie.

Jesli chodzi o to dlaczego to pisze, to nie jest jakas tam zlosliwosc. Po prostu ludzie czytaja forum i warto by znali faktyczne wady i zalety danych systemow. W tym OS X-a bo nie wszystko jest takie piekne... ale nie jest to tez zly system i czesc problemow tak samo moze wynikac z jego nieznajomosci. Warto o tym pisac i wyjasniac, potem inne osoby moga uniknac rozczarowan i nie sa wprowadzane w blad.

#695 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2012 - 11:50

3. Brak dobrych pakietow graficznych w stylu PS itd.

:D:D:D:D:D:D:D:D HAHAHAHAHA LOL:)
Dołączona grafika

Zdaje się, że zrobili dobre kilka wersji Ps'a, zanim w ogóle trafił na Windowsa:)
Ale luz, nie ma narzędzi graficznych na Macu, są tylko zabawki;)

#696 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 12:15

@Pedro407 Czytaj ze zrozumieniem - bo chyba masz z tym problem :) Pisalem ze nie dotyczy OS X-a... a mowa o Unixach byla ogolnie jak bys przeczytal to do czego sie odnosze. Kup sobie obecnie pod Linux-a PS-a :) i nie mowie tutaj o Wine itd. :)

#697 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 03 January 2012 - 13:55

Ja jestem programistą, programów graficznych się nie dotykam. Nie robię w microsoftowych technologiach, praktycznie nie instaluję żadnego softu na swoim komputerze (typu serwery), bo stuff na ktorym pracuję jest na zdalnych maszynach. Najważniejszym, najpotężniejszym i niezastąpionym narzędziem jest dla mnie terminal i wszystkie narzędzia których w nim używam (vim, diff, mc, rsync, git, svn, można by tak wymieniać przez godzinę). Tą samą logiką kieruje się zdecydowana większość moich znajomych programistów (mogę na palcach jednej ręki policzyć zagorzałych miłośników Windowsa wśród programistów, którzy nie siedzą w microsoftowym sofcie).

---------- Wpis dodano o 13:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:50 ----------

Na maka się przesiadłem, bo miałem dosyć Windowsa XP - spędzełem tyle czasu na "dbaniu o system" że w przeliczeniu na roboczogodziny marnowałem w miesiąc godziny warte jednego macbooka na pilnowaniu, żeby mi się windows nie wypier*olił. Podobna logika trzyma mnie z dala od linuxa - darzę go sympatią, ale nie chce mi się z nim bawić żeby wszystko działało, poza tym musiałbym mieć dwa systemy tylko po to, żeby synchronizować iZabawki - dual boot == strata czasu.

Teraz może i Windows 7 jest stabilny i ogólnie super, ale nie ma sensu tego sprawdzać - nie będę marnować swojego cennego czasu na uczenie się Windowsa od nowa, jestem bardzo szczęśliwy, że najbliższy kontakt jaki z nim mam, to jak oglądamy z dziewczyną filmy na jej laptopie (co podejrzewam długo już nie potrwa, bo jest posiadaczką dwóch ipodów, iphone4 i ipada2, więc niedługo zachce się jej macbooka). Zakładając, że Win spełnia moje zachcianki, to i tak czas poświęcony na ponowną przesiadkę byłby wart po przeliczeniu na roboczogodziny jeden albo dwa nowe komputery Apple ;)

Tu mi dobrze :)

#698 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 14:25

Owszem jesli jestes programista i programujesz pod UNIX-y to jest ok :) Jednak wszystkie programy jakie wymieniles dostepne w wersjach pod win :) Owszem brak bash-a ale w nim nie wszystko mozna zrobic i czesciej lepiej uzyc Perla, Python-a itp. Natomiast co do zwolennikow Windowsa - ja znam calkiem spora liczbe :) Bo to nie jest jak pisalem zly system :) Do tego zalezy jakich programistow bo jak ktos pisze w .NET, PHP itp. to raczej trudno ze pozna system. Ja swojego czasu sporo pisalem w ASM + WIN API i bylo mi z tym dobrze ;) Ale ja jestem chyba lekko zboczony.... Zreszta wielu programistow nie ma troche wyjscia i programuje pod WIN bo taka jest koniunktura :) Ja tez troche programuje - choc to obecnie czesciej hobby niz cos komercyjnego (Win, Linux i cala gama procesorow C,C++ i ASM). Dla mnie bardziej liczy sie dobre IDE, a takim jest np. VS :) Zreszta calkiem sympatyczne jest tez XCode... No ale to juz kwestia przezwyczajen - fakt sam tez czesto pisze w przyslowiowym notatniku ;) ---- Post napisany na MB Pro + Win XP ;)

#699 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 03 January 2012 - 14:29

Ja nie ukrywam że większość robię w PHP, tak długo jak dociągam (w porywach) do $100 za godzinę nie mam zamiaru narzekać - przysłowiowy notatnik też by mi wystarczył. Ale po co się męczyć, MacOS mnie wyręczy ;) Windows mnie zraził cztery lata temu i teraz powrót byłby zwyczajnie nieekonomiczny.

#700 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 15:01

Owszem - ale to sa wlasnie przyzwyczajenia. Ja tez nie bede ukrywal ze w OS X-e lepiej mi sie pracuje jesli chodzi o niektore zastosowania, ale czasem czlowiek nie ma wyjscia i odpala sobie Windows :) (tutaj glownie chodzi wlasnie o technologie M$ i kilka komercyjnych kompilatorow + ide na uC). W sumie w przypadku PHP to akurat IMHO nie ma wielkiej bariery od strony technologicznej do uzywania Win, Linux-a czy OS X-a... Tylko czasami tak jak mowisz szkoda zmieniac nawyki i przyzwyczajenia bo to nie wplywa dobrze na wydajnosc pracy. Natomiast co do 100$ za godzine to hmmm ladna stawka ;) sam moge za tyle klepac w PHP :) tylko znalezc klienta chetnego do placenia takich kwot :) Zwlaszcza ze jest pelno "programistow" odwalajacych za grosze partyzantke w PHP - co zreszta potem widac jak "hackjery" z gimnazjum rozwalaja takie "silniki" napedzajace stronki. Jak dla mnie kwota kosmos :) ja mam jako admin skromne 75zl netto godzina :(

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Bing (1)