Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#251 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:22

pkos - a jak wygląda TM po USB? Szykuję*się właśnie do zakupu dużego dysku ale mająć MB Alu muszę*niestety podpinać po USB - jak z prędkością transferu w porównaniu do FW?

#252 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:23

brrr w zyciu bym nie kupil maka bez FW - wszystkie MB Alu nie maja FW?

#253 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:26

Ja tam obudowę trzymam zawsze pod biurkiem więc czy jest duża, mała, ładna, brzydka ma średnie znaczenie... ma być cicha i ma mi dawać w miarę łatwy dostęp do wnętrza, w miarę łatwy bo aż tak często nie grzebię żeby to był krytyczny parametr, chcę mieć także możliwość swobodnej rozbudowy sprzętu a z tym u Apple jest słabo zostaje tylko Mac Pro.

Tuatj chyba samo sedno.. rozbudowa sprzętu.. mi wystarcza to co mam - zarówno do pracy jak i do zabawy - tutaj MB Alu sprawdza się wyśmienicie. Jak pograć*to i tak nie ma to jak PS3 - a teraz ma to ponoć stanieć ;)

---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 07:28 ----

brrr w zyciu bym nie kupil maka bez FW - wszystkie MB Alu nie maja FW?

MB Pro mają... jeśli coś*mnie wkurza w Makach to właśnie brak FW w MB Alu - miałem świetną*kartę M-Audio Audiophile i musiałem się z nią rozstać*:( Nie obrabiam Video więc nie cierpię aż tak bardzo.. czuję że ponarzekam jak kupię dysk zewnętrzny i niestety będzie musiał chodzić po USB :(

#254 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:36

czyli jak ktos chce nowego maka z FW to albo bialasa albo pro?

#255 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:37

czyli jak ktos chce nowego maka z FW to albo bialasa albo pro?

Mini tez maja.

#256 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:40

Prędkość po USB była dla mnie OK, ale przy moich założeniach backupowania... czy dla Ciebie będzie OK trudno powiedzieć, wiadomo im więcej danych tym bardziej prędkość będzie krytycznym czynnikiem, przy pracy biurowej (pliki tekstowe, arkusze itd) będzie super, przy obrabianiu video może być kiepsko... :)

#257 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:45

Prędkość po USB była dla mnie OK, ale przy moich założeniach backupowania... czy dla Ciebie będzie OK trudno powiedzieć, wiadomo im więcej danych tym bardziej prędkość będzie krytycznym czynnikiem, przy pracy biurowej (pliki tekstowe, arkusze itd) będzie super, przy obrabianiu video może być kiepsko... :)

Senks pkos :) U mnie biurowo raczej + nieco muzy zrzuconej z płyt w MB :)

#258 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:51

To za pierwszym razem sobie dłużej poczekasz... a potem będzie OK bo będą kopiowane tylko nowe lub zmienione pliki.

#259 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:49

Noo. tak sobie właśnie myślę, że ponoć samochód jest "przedłużeniem męskości" vide - moje auto świadczy o tym jakiego mam dużego
Ciekawe czy to się tyczy obudów do komputerów Duuuuże... Wieeelkieee.. Imponująceeee I żeby niby było schowane ale żeby było widać

Bez urazy Panowie

tendencja: slabszy sprzet = mala obudowa
mocny sprzet= duza obudowa
mocny sprzet chlodzony woda= bardzo duza obudowa;]

to nie jest przedluzanie sobie niczego...tak poprostu na ta chwile wyglada stopien zaawansowania techniki;DD

śmienicie. Jak pograć*to i tak nie ma to jak PS3 - a teraz ma to ponoć stanieć

ps 3 ok...gdyby nie zona sam bym sobie kupil ...tyle ze

wedlug mnie...(nie poparte zadnymi argumentami)

najpopularniejsze gry teraz to
fpp
mmorpg
rts

i nie pasuja one zbytnio do konsoli....co konsole nadrabaiaja tytualmi jak gran turismo etc
ale zastapic pc nie moga...

#260 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 00:53

Widzę, że czytasz, to co piszę o wadach makówek i jako serwisant, gdybym pisał bzdury, mógłbyś zaprzeczyć, lub udowodnić, że nie mam racji.
Nigdy nie twierdziłem, że maki są całkowicie do D.

Ale jak czytam Twoje posty to mam takie wrażenie. Jesteś serwisantem tylko Maców, czy zajmujesz się też innymi komputerami? Nie będę Cię prosił o zestawienie, co się psuje najbardziej, bo skoro reklamujesz się tutaj, to pewnie najbardziej psują się Maci ;) .

lecz wskazuję na to, że za te pieniądze, które Apple bierze za maczki, mogli by się bardziej starać.

Podejrzewam że jakby im się to opłacało, to by tak robili ;].

Obudowa, to już kwestia danego człowieka.
Tu Apple nie daje nam większego wyboru. Musimy brać to, co nam łaskawie serwują.
Nie zaprzeczam, że jest to ładnie wykonane.
Ale gdyby się jednak rozszerzyli swój asortyment, nie mieli by problemów z HakIntoshami.

Miałem swój PC w obudowie Lian Li V2000B, przeżyła wiele (Vista doprowadza ludzi do szewskiej pasji...), teraz, gdy mam Maca, wkurzam się tylko na Internet, a dokładnie router D-Link DIR-615...

A jak ci się podoba taka obudowa?

Ciekawe rozwiązanie modułowe, ale powiem Ci szczerze, że wolałbym postawić iMaca na biurku zamiast tej obudowy, czemu? Bo jest prosty, ma łądne kolory, jest z aluminium. Nie wiem z czego jest ta obudowa, ale jest "za skomplikowana" oraz jest z dodatkiem koloru czerwonego, a to ją dyskwalifikuje...

#261 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 29 sierpnia 2009 - 02:11

Roberto zbyt często... ale to się da przestawić. Bardziej brakuje mi opcji żeby jedne katalogi traktować inkrementalnie, a inne po prostu synchronizować. Nie potrzebuję 5 wersji pliku RAW jeśli mogę w tym pliku każdy krok cofnąć, zapisać różne wersje itd.

Codziennie wszystkie pliki zmieniasz, że ci to przeszkadza? TM zapisuje tylko zmienione. Jak któregoś nie ruszysz, to go nie zapisuje na nowo. Ja bym nie przesadzał z tym rozbudowywaniem TM. Teraz jest prosty i przejrzysty. Taki makowy. Działa i nie myślisz o nim.

#262 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:05

Codziennie wszystkie pliki zmieniasz, że ci to przeszkadza? TM zapisuje tylko zmienione. Jak któregoś nie ruszysz, to go nie zapisuje na nowo. Ja bym nie przesadzał z tym rozbudowywaniem TM. Teraz jest prosty i przejrzysty. Taki makowy. Działa i nie myślisz o nim.

Czy rozumiesz że w pliku RAW mam zachowaną każdą wersję, każdy krok obróbki po co mi więc robić to ponownie??? Przy średniej wielkości 16MB jednego pliku trochę miejsca się marnuje...

Robisz zdjęcie wiesz ile się kasuje,, więc wracam z pleneru wrzucam RAW do katalogu który nie jest backupowany bo przecież będę dopiero przeglądał i kasował - powiedzmy 20GB. To nie jest dobre rozwiązanie bo katalog się nie backupuje. Załóżmy że po przeglądnięciu zostaje 10GB więc domyślasz się czemu nie pozwolę TM robić kopii - 10GB na dzień dobry stracone, ale jeśli w dysk padnie to też się chyba domyślasz że wolałbym mieć kopię????

Dobra z 20GB zostało mi 10GB, powiedzmy zmieniam w tych zdjęciach profil kolorystyczny, zmienił się nieznacznie rozmiar plików... TM chciałoby je zbackupować...

Więc przy moim podejściu do backupu mam najpierw zajęte 20GB potem 10GB i taki stan pozostaje z małymi odchyłkami cokolwiek zmienię w wyglądzie zdjęć.
Przy podejściu TM mam 20GB+10G+XXGB za każdą zmianą.

Teraz pomyśl sobie że ktoś inny nie obrabia zdjęć tylko znacznie większe pliki video - dalej uważasz że TM działa i nie myślisz o nim... no chyba że podepniesz do macierzy wielkości kilkaset TB.

#263 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 29 sierpnia 2009 - 12:02

pkos. Rozumiem zasadę działania RAW. Nie mówię przecież, że coś źle robisz. Wydaje mi się jednak, że dramatyzujesz jeśli chodzi o skalę zjawiska. No chyba, że często oglądasz wszystkie zdjęcia i robisz w nich poprawki. Wtedy się zgodzę, że backup puchnie. Ale można wyjść z założenia, że zdjęcie się*poprawia raz, może dwa, góra trzy. Jeśli chodzi o video, to też*nie ma problemu. Można wyłączyć z backupu katalog do którego się "capturuje" z kamery oraz scratch. W razie padnięcia systemu można wyrenderować*jeszcze raz cały film oraz zrzucić z kamery w/g timecode. Zresztą jeśli chodzi o materiał, TM robi backup tylko raz, bo materiał w trakcie pracy nie ulega modyfikacjom. W związku z przytoczonymi przez mnie argumentami, myślę, że przeceniasz skalę zjawiska.

#264 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:16

No przecież podałem skalę zjawiska, po średnim moim plenerze na dysku backup mam 10GB a przy filozofii TM mam 30GB Przy jednokrotnej modyfikacji, jeśli zrobię ich więcej w odstępach czasowych to backup rośnie. Nie twierdzę że TM jest złe, twierdzę że nie zawsze się sprawdza, dodanie opcji mirorowania wybranych katalogów zwiększyłoby znacznie możliwości programu a nadal można zachować prostotę i wygodę, niech ten mirroring będzie w opcjach zaawansowanych, a domyślnie tak jak jest. Aha często dogrywam z tracków GPS współrzędne geograficzne miejsca w którym zostało zrobione zdjęcie, mała modyfikacja EXIF i z przykładowej sesji znowu 10BG więcej na dysku TM.

#265 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:39

Rozumiem. Rzeczywiście przydałoby ci się więcej opcji. Ja po prostu myślę, że pogubiłbym się prędzej czy później, gdybym miał różne backupy z różnych miejsc :) Mnie w sumie wystarcza, jak mam backup z poprzedniej godziny. Nie potrzebuję się cofać w czasie nie wiadomo ile miesięcy, więc dla mnie TM spełnia wszystkie wymagania. Nawet nie używam go w sposób ciągły. Podłączam dysk zewnętrzny raz lub dwa razy dziennie na czas zrobienia backupu i skoro to ma być bezpieczne rozwiązanie, to dysk odłączam też od prądu. Ale żeby nie było tak słodku, to TM ma dla mnie jedną wadę. Od pewnego czasu przestał się orientować kiedy robił*ostatni backup i jaki jest najstarszy. Nie wiem jak to naprawić. Pokazuje Oldest backup: -- i Latest Backup: --

#266 Zedon

Zedon
  • 69 postów

Napisano 09 sierpnia 2010 - 15:54

W praktyce niewielkie możliwość rozbudowy :(

#267 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 09 sierpnia 2010 - 22:43

W praktyce niewielkie możliwość rozbudowy :(

To prawda. Zupełnie jak z Mercedesami AMG. Są do dupy, bo mają ograniczone możliwości tuningu :-D

#268 tomek.s

tomek.s
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2010 - 09:32

Mnie wkurza klawisz ALT - w niewygodnym miejscu jest i ciezko pisac po polsku ;p

#269 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 sierpnia 2010 - 10:10

To jest zupelnie inny problem. Brak polskiej klawiatury komputerowej, bo to zenujace jest ze trzeba uzywac alt. Chyba jestesmy jedynym narodem ze swoimi znakami, ktory uzywa klawiatury amerykanskiej.

#270 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 sierpnia 2010 - 10:21

Jest polska klawiatura Apple - na pewno była przewodowa ale nikt jej nie kupował - i tak wszystcy korzystają z international

#271 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 sierpnia 2010 - 10:22

Mnie wkurza klawisz ALT - w niewygodnym miejscu jest i ciezko pisac po polsku ;p

ale w czym problem?

przecież jest programik do zamiany klawiszy - bodajże KeyRemapforMacbook. It works like magic for me.

Poza tym była druga wnerwiająca sprawa, kropka na klawiaturze numerycznej, skutecznie wycięta przez program "przecinek" na stronie PYM.

#272 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 sierpnia 2010 - 10:28

Jest polska klawiatura Apple - na pewno była przewodowa ale nikt jej nie kupował - i tak wszystcy korzystają z international

To byla klawiatura maszynistki - z maszyn do pisania. Tam zdaje sie byl klopot z takimi znakami jak @ a nawet \ czy ' (i chyba w ogole brak ~), ktore to powodowaly ze nawet surfowanie po internecie bylo utrudnione.
Nigdy nie powstala polska klawiatura komputerowa, wszystkim rzadzi fakt, ze Polacy nie umiaja pisac na klawiaturach i lykneli g...no w postaci klawiatury amerykanskiej i nikt nigdy nie rozwinal pelnoprawnej klawiatury komputerowej.

#273 tomek.s

tomek.s
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2010 - 11:49

ale w czym problem?
przecież jest programik do zamiany klawiszy - bodajże KeyRemapforMacbook. It works like magic for me.

No problem w tym, że wciskam command zamiast alt bo jest pierwszy i pod palcem ;p Sprawdzę programik, dzięki! Jeśli pozwoli mi na podmiankę prawego alt z cmd to już prawie love mac w 100% :D

To jeszcze jedno lamerskie pytanie, czy da się jakoś doinstalować sprawdzanie pisowni pl w programie Mail? Bo to też mnie wkurza ;p

#274 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 sierpnia 2010 - 12:18

klawisze sobie możesz zmienić w preferencjach klawiatury sprawdzanie polskiej pisowni w Snow Leo jest systemowe. W mailu też powinno być.

#275 tomek.s

tomek.s
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2010 - 14:18

Mam Leo 10.5.8 póki co, w preferencjach pisowni nie ma na liście polskiego, jeśli chodzi o maila.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych