Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#301 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 sierpnia 2010 - 11:50

Przegladajac pokrotce watek to widze, ze to co ludzi wkurza w Makach to ich nieznajomosc systemu i brak checi by samemu poszukac/poznac, czy po prostu odpalic helpa (nota bene bardzo wygodnego). Ja rozumiem ze Mak mial za Was myslec i wszystkie problemy mialy natychmiast zniknac ale bez przesady. Co do skrotow klawiaturowych - to jest wlasnie cos co Maki od zawsze mialy najlepsze. Cos czego brak w Windows zawsze doprowadzal mnie do bialej goraczki.

#302 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 12:03

Otóż to. Od siebie dodam, że do tego co wymieniłeś dochodzi jeszcze brak chęci zmiany przyzwyczajeń/uczenia się/odkrywania "nowego" jeśli chodzi o obsługę. Bo na windows było ...... - było i się zmyło.

#303 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 12 sierpnia 2010 - 12:09

1.Cena sprzetu na Polskie realia zarobkowe. Gdyby ceny bylo porownywalne do konkurencji z podobna specyfikacja to coraz wiecej ludzi zaczelo by sie przesiadac poniewaz jak wiadomo ceny sa naprawde zaporowe.

Taką postawę miałem na myśli jak pisałem mojego poprzedniego posta w tym temacie. Porównaj sobie cenę VAIO sprzętowo podobnego do MBP na i5 ;) Różnicy wielkiej nie ma.

Co do skrotow klawiaturowych - to jest wlasnie cos co Maki od zawsze mialy najlepsze. Cos czego brak w Windows zawsze doprowadzal mnie do bialej goraczki.

Na początku nie wierzyłem - ot zwykłe skróty i kwestia przyzwyczajenia do nich, ale podczas użytkowania doszedłem do wniosku, że faktycznie lepiej jest to rozwiązane na mac OS.

#304 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 sierpnia 2010 - 15:32

iPestek ad. 1
ale na co ci to? taka informacja dla samej informacji. Ważne jest tutaj kiedy się skończy, a nie jak szybko kopiuje IMO. btw. xkcd: Estimation ;)
Prędkość nie robi ci chyba żadnej różnicy i nie niesie żadnej użytecznej informacji.
No ale ok, może niektórzy lubią być bombardowani takimi niepotrzebnymi cyferkami ;)

a że większość narzekań to "bo robię to tak jak pod windowsem i nie działa, więc tego nie ma" to swoją drogą.

#305 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 12 sierpnia 2010 - 16:52

Taką postawę miałem na myśli jak pisałem mojego poprzedniego posta w tym temacie. Porównaj sobie cenę VAIO sprzętowo podobnego do MBP na i5 ;) Różnicy wielkiej nie ma.

Dokładnie tak. Mac pro też nie jest jakoś bardzo drogi. Problem polega na tym, że ludzie porównują go z domowymi pecetami. Mac pro to stacja robocza! Prosz:
Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy
I niech mi kto pokaże, który to jest taki tani. Cena nie zawiera nawet karty graficznej :-)

#306 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 12 sierpnia 2010 - 17:20

@iFilip na temat Mac'a Pro to samo zawsze mówiłem, ale nie przegadasz nigdy ;)

#307 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 12 sierpnia 2010 - 23:02

ad.2
alt+cmd+i albo alt + klik na get info.

dzieki!

---------- Wpis dodano o 22:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:57 ----------

iPestek ad. 1
ale na co ci to? taka informacja dla samej informacji. Ważne jest tutaj kiedy się skończy, a nie jak szybko kopiuje IMO. btw. xkcd: Estimation ;)
Prędkość nie robi ci chyba żadnej różnicy i nie niesie żadnej użytecznej informacji.
No ale ok, może niektórzy lubią być bombardowani takimi niepotrzebnymi cyferkami ;)

Dodatkowa informacja, podobnie czasem lubię sprawdzać temperaturę i obroty wentylatorów - ot taka fanaberia :)

---------- Wpis dodano o 23:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:58 ----------

Przegladajac pokrotce watek to widze, ze to co ludzi wkurza w Makach to ich nieznajomosc systemu i brak checi by samemu poszukac/poznac, czy po prostu odpalic helpa (nota bene bardzo wygodnego).

Ja rozumiem ze Mak mial za Was myslec i wszystkie problemy mialy natychmiast zniknac ale bez przesady.

Co do skrotow klawiaturowych - to jest wlasnie cos co Maki od zawsze mialy najlepsze. Cos czego brak w Windows zawsze doprowadzal mnie do bialej goraczki.

Człowiek z natury jest leniwy, uczy się przez całe życie i czasem przyzwyczajeń z Windowsa ciężko się wyzbyć ;) OS X jest innym systemem, ostatnio gubię się w Windowsie w mnogości ustawień...

#308 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 11 września 2010 - 18:54

Ja od kiedy zaczalem studia, i pierwszy raz pomylalem o laptopie, zawsze chcialem sobie kupic sobie maca. Jedyny co mnie odstraszylo te zemoglem sobie pozwolic wtedy tylko na 13', ale nigdy nie chcialem 13. Wiec kupilem Sony VAIO, i do dzisiaj w sumie zaluje. Ale coz, uzbieralem sobie na Macbook Pro 15' i jestem strasznie zadowolony z maca i systemu snow leopard. Teraz watpie ze bym sie zdecydowalen na kolejny produkt z oprogramowaniem windows... Choc czasami jest problem z programami, ale dzieki takim forum jak to, mozna sobie szybko pomoc ;)

#309 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 września 2010 - 09:50

Ja od kiedy zaczalem studia, i pierwszy raz pomylalem o laptopie, zawsze chcialem sobie kupic sobie maca. Jedyny co mnie odstraszylo te zemoglem sobie pozwolic wtedy tylko na 13', ale nigdy nie chcialem 13. Wiec kupilem Sony VAIO, i do dzisiaj w sumie zaluje. Ale coz, uzbieralem sobie na Macbook Pro 15' i jestem strasznie zadowolony z maca i systemu snow leopard. Teraz watpie ze bym sie zdecydowalen na kolejny produkt z oprogramowaniem windows... Choc czasami jest problem z programami, ale dzieki takim forum jak to, mozna sobie szybko pomoc ;)

No i to jest to, co mnie tak bardzo wkurza w jabłku. Że żeby kupić "normalny" komputer ot tak trzeba wydawać krocie, bo się przyzwyczaiło do systemu. ;P

#310 Woodolec

Woodolec
  • 186 postów

Napisano 21 września 2010 - 11:04

Mnie wkurza himeryczna współpraca z telefonami po BT. Nigdy nie wiem, z jakim telefonem zechce a z jakim nie zechce. Z szajsungiem Córki wogóle się nie widzą. Natomiast z moimi SE widzą się, ale się nie synchronizują. Jeszcze do K750i mogłem synchronizować. Teraz guzik. Bardzo mi zależało na synchronizacji. Natomiast z SE byłej się synchronizowały, ale nie można było nic nagrać na karcie w telefonie. Poza tym strasznie denerwuje mnie, że mam niby 16 GB w iPodzie nano, ale żadnych utworów spowrotem na dysk nie mogę przerzucić.

#311 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 21 września 2010 - 19:05

Sa odpowiednie wtyczki so isynca. Pewnie pod nowsze modele od 750 rowniez. Pogooglooj. A mnie wkurza jedna rzecz ostatnio. Otoz nie wiem jak remapowac prawy command na prawy alt. Ten program keyremap4mac czy jakos tak nie pozwala na zamiane tego klawisza na wlasnie prawy alt. Czy ktos wie jak to rozwiazac? Wkurzajaca jest odleglosc prawego alt od spacji...

#312 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 września 2010 - 19:22

oczywiście, że pozwala - ja mam to zaznaczone, mam nadzieję że widać a niech mnie - małe

#313 tomek.s

tomek.s
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2010 - 20:07

Otoz nie wiem jak remapowac prawy command na prawy alt. Ten program keyremap4mac czy jakos tak nie pozwala na zamiane tego klawisza na wlasnie prawy alt. Czy ktos wie jak to rozwiazac? Wkurzajaca jest odleglosc prawego alt od spacji...

można to zrobić z poziomu ustawień systemowych przypisać alt do command i command do alt, zresztą było już o tym pisane w tym wątku bo chyba sam o to pytałem, też nie umiałem sklecić jednego zdania po polsku z tym altem

#314 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 21 września 2010 - 20:27

Hehe faktycznie, zapomialem calkiem o tych ustawieniach systemowych... Lookne na to po powrocie do domu. Dzieki ;)

#315 BaB

BaB
  • 81 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 września 2010 - 21:06

A mi przeszkadza brak jakiegos skrótu klawiaturowego, który otworzył by mi menu kontekstowe w finderze:( lubie robic dużo klawiatura i chciałbym tak jak cmd+o otwieram plik, to jakimś skrótem wyświetlić wszystko co moge z nim zrobic. A moze jest jakaś taka możliwość, a ja tego po prostu nie znalazłem?

#316 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 21 września 2010 - 21:47

cmd+i?

#317 BaB

BaB
  • 81 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 września 2010 - 23:59

Nie chodzi mi o informacje o pliku, tylko o skrót, który byłby odpowiednikiem prawego przycisku myszki.

#318 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 22 września 2010 - 17:50

ciekawostka a'propos tego klawisza alt daleko od spacji: tak samo, a wręcz jeszcze dalej jest umieszczony alt w mojej starej toshibie satellite p30- to nie tylko domena maków :) dzięki temu nie mam problemów z pisaniem na macu.

#319 fonnika

fonnika
  • 19 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 września 2010 - 14:34

Mnie w Macu wkurza to, że dałam za niego kupę kasy, a już po trzech tygodniach klawisze są "wyślizgane" - wytarte w miejscach, które się najczęściej naciska - szczególnie na spacji jest to rażące. Sądzę, że płacąc tyle kasy za taki sprzęt można wymagać czegoś więcej...

#320 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 23 września 2010 - 15:51

no to cmd+klik myszki, innego nie widziałem.

#321 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 23 września 2010 - 16:37

Mnie w Macu wkurza to, że dałam za niego kupę kasy, a już po trzech tygodniach klawisze są "wyślizgane" - wytarte w miejscach, które się najczęściej naciska - szczególnie na spacji jest to rażące. Sądzę, że płacąc tyle kasy za taki sprzęt można wymagać czegoś więcej...

Jesteś pewna, że wyslizgane? Sprobuj je czyms przetrzec, bo u mnie tez sie "świecą" ale głównie od brudnych rąk i jak przetre szmatką to jest ok.

Mnie osobiscie irytuje brak niektórych programów lub ich odpowiedników. Głównie SubEdit'a i Soulseeka. Aha, jeszcze ciągle wieszające się Safari, mimo tego, ze jest Apple'owskim programem.

#322 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 23 września 2010 - 16:58

Mi Safari chodzi bardzo dobrze, a mam otwartych naprawdę dużo kart i okien.

#323 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 27 września 2010 - 11:45

mnie wkurza efi w moim mac mini - mam podłączony jako drugi monitor projektor przez hdmi a przez minidisplay port monitor i od jakiegoś czasu podczas bootowania plansza efi pojawia się na projektorze nie na monitorze, nie pomaga wyłączenie wtyczki proj. wtedy mam na monitorze efi ale jak ponownie robię restart to znowu mam ciemny ekran :evil: p.s. Nie używam safari :)

#324 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 września 2010 - 13:14

Mi safari od czasu do czasu też szwankuje. To się wyłączy bo, bo, bo tak. To się na chwilę przywiesi - zauważyłem, że to przez flash'a. Czasami znika kursor, jeżeli strona wyświetla reklamy zrobione we flash'u. No i mój MacBook Pro czasami lubi przy znajomych wstydu narobić, przywieszając się - ale wtedy mam włączony Ableton z bardzo dużym projektem w tle, a sam wtedy korzystam z Safari, Dashboard'a, Mail, no i czasami Ableton chodzi na rewire z Reason'em - daje radę do momentu aż ktoś przyjdzie ;P [autentycznie!]. Odnośnie ergonomii to nie mam nic do zarzucenia - mój wzorzec ;)

#325 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 27 września 2010 - 13:47

mnie wkurza za mało ramu, bo czasem mi się wiesza, ale znam rozwiązanie - kupić ram

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych