Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Watch Ultra 4 & Apple Watch 12

• Please log in to reply
49 replies to this topic

#26 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 18 September 2026 - 12:22

U mnie proces wyglądał tak (teraz robi się żony s12 i jest tak samo): Zegarek wyjęty z opakowania, wciśnięcie koronki go budzi, po krótkim leżeniu obok odblokowanego iPhone z iOS 27 zegarek jest rozpoznawany (pojawia się na nim pop-up) i dalej prowadzi za rękę - odczytanie aparatem takiej niebieskiej chmurki z ekranu zegarka, przeniesienie ustawień, kart, eSIM. Po drodze jest aktualizacja softu zegarka. Problemy (u mnie) były dwa - jeden - komunikat po przeniesieniu eSIM był niepokojący, ale przeszło i druga sprawa - w procesie nie było logowania zegarka do iCloud - przez co nie instalowały się aplikacje - dopiero jak w mapce Watch zalogowałem zegarek do iCloud, to aplikacje zaczęły się instalować na zegarku. Niby szybko i gładko ale chwilę trwa - u żony dochodzi jeszcze upgrade do iOS 27. Telefon z iOS26 zegarek wykrył, ale wymusił aktualizację jako warunek dalszego setupu. W porównaniu z setupem Huawei (ostatnio robiłem cioci), to bardzo łatwo, ale nie 10/10.

EDIT - proces setupu żony też nie był idealny. Przeniesienie eSim pokazało błąd a mimo karta to się przeniosła (ale dopiero przy kolejnym sprawdzeniu), . iCloud się sam zalogował i aplikacje przeniosły, ae w trakcie procesu nie było wezwania do aktualizacji (która jednak była. Wrażenie dobre - srebrny kolor jest taki jakby tytanowy, a w porównaniu do starego (s8) ekran jest ogromny. 

Edited by WojtekWojtek, 18 September 2026 - 13:29.

#27 damianmajk

damianmajk
  • 871 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 September 2026 - 12:40

W porównaniu z setupem Garmina nadal niebo-ziemia ;) sorry za off-top. 

#28 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted 18 September 2026 - 12:46

A co się dzieje potem ze starym zegarkiem? Sam znika z aplikacji Watch?
Bo ja do tej pory ręcznie robiłem rest do fabrycznych + usunięcie i dopiero potem setup nowego, więc nigdy mi nic nie 'przenosił', tylko wszystko od zera.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#29 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 18 September 2026 - 13:31

Stary zostaje - można mieć dwa - aktywny jest jeden - wybór albo ręczny w aplikacji, albo można ustawić, by aktywował się ten, który jest na ręce. 

#30 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted 18 September 2026 - 15:15

Zrobiłem migrację, zapytał o przeniesienie. Nie było żadnego komunikatu, ani dobrego, ani złego. Po prostu się przeniosło.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#31 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 19 September 2026 - 18:05

Test w praktyce. Mały AW 12 żony rejestrował wycieczkę rowerową przez 10h (108km) i zostało mu 17%. Always on i bez oszczędzania. Czyli lepiej niż obiecują. Mój ultra 4 w tym czasie rejestrował nawigował w programie WorkOutDoors (on działa całkiem na AW nie na telefonie) - ruchoma mapa, nawigacja głosowa i zostało 42%. Aż mnie kusi, żeby nie ładować, bo jutro krótsza jazda i jest szansa, że starczy. Jasność ekranu była obniżona ale nadal super w słoneczny dzień.
  • damianmajk likes this

#32 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted 19 September 2026 - 23:20

Tej, a ile macie rzeczy w Vitals? Bo mi się wydawało wczoraj, że było 6 - 5 takich, co kiedyś + nowe HRV bez danych. Dzisiaj mam tylko 5 i nie wiem, czy to były omamy, czy co.
Z takich dziwact, mówi mi, że temperatury nadgarstka potrzebuje jeszcze 4 dni pomiarów, żeby zacząć wyświetlać, a wczoraj na 100% wyświetlał, zresztą ma te dane w Health z poprzedniego zegarka przecież.

#33 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 20 September 2026 - 05:49

No data. Nie spałem z poprzednim zegarkiem ostatnio.

#34 damianmajk

damianmajk
  • 871 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 September 2026 - 08:34

Tej, a ile macie rzeczy w Vitals? Bo mi się wydawało wczoraj, że było 6 - 5 takich, co kiedyś + nowe HRV bez danych. Dzisiaj mam tylko 5 i nie wiem, czy to były omamy, czy co.
Z takich dziwact, mówi mi, że temperatury nadgarstka potrzebuje jeszcze 4 dni pomiarów, żeby zacząć wyświetlać, a wczoraj na 100% wyświetlał, zresztą ma te dane w Health z poprzedniego zegarka przecież.

Każdy zegarek musi przejść kalibrację, zanim będzie wyświetlał dane, które wskazałeś. Nie ma tu żadnej różnicy czy dane miał z poprzedniego zegarka, zapisane w aplikacji, czy jakkolwiek inaczej. Dokładnie tak samo jest w garminach. Mimo tego, że jeden ściągałem, nowy zakładałem, ani temp z nocy, ani HRV, nie wskazywał do trendu. Musiałem odczekać kilka dni.

Edited by damianmajk, 20 September 2026 - 08:35.

#35 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted 20 September 2026 - 10:27

Ok. Pytanie "ile tam jest pozycji" dalej pozostaje w mocy.

#36 AjTee

AjTee
  • 254 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 September 2026 - 12:32

Znaleźliście na swoich egzemplarzach jakieś niedoskonałości? u mnie znalazłem na antenie.

 MacBook Pro 14,2" (2021) (M1 Pro 10 cores CPU 16 cores GPU)   AirPods Max  iPhone 14 Pro Max 512 GB Deep Purple 

 Apple Watch Ultra 4  iPad Air 4 256 GB  Apple AirPods Pro 2   Apple TV 4K 

#37 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 20 September 2026 - 13:36

U mnie wzrok już nie ten :) ale U4 raz się po prostu wyłączył mimo prądu w baterii. Pierwszy raz taki crash AW od 9 lat.

#38 mikoko

mikoko
  • 515 posts

Posted 20 September 2026 - 13:55

Powiedzcie mi czy ultra 4 sam rejestruje początek snu ? Do tej pory sam uruchomiałem tryb sen. Obecnie mam ultra 1 i jutro odbieram ultra 4

Edited by mikoko, 20 September 2026 - 13:56.

#39 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted 20 September 2026 - 16:45

Z tego co pamiętam (w zegarku spalem krotko) to i Ultra 1 sam wykrywał sen, ale u mnie miał trudno, bo świecił i przeszkadzał zasnąć. 

#40 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted 20 September 2026 - 16:53

Ja zawsze klikam ręcznie (jeśli idę spać poza sleep schedule), ale kilka razy jak robiłem drzemkę w ciągu dnia, to awu2 to rejestrował. Zakładam, że w nowszych jest tak samo.

#41 domowik

domowik
  • 168 posts

Posted 20 September 2026 - 19:25

Byłoby zabawne, gdyby urządzenie, które rejestruje przebieg snu, ile czasu i kiedy w jakiej fazie był, jakiej jakości etc. nie potrafiło rozpoznać, kiedy sen się zaczął i skończył. 

#42 slaweuszek

slaweuszek
  • 190 posts
  • SkądGorzów Wlkp

Posted 20 September 2026 - 19:45

On to rozpoznaje i to całkiem dokładnie, ale warunek jest taki że musisz mieć włączony tryb SEN.

 iPhone 17 Pro Max  MacBook Pro 13" M2 2022  Apple Watch Ultra 3  AirPods Pro 3 gen. 

#43 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted Yesterday, 07:05

Mi sam drzemki nigdy AW nie wykrył. A korzystam z drzemek. Garmin jak używałem wykrywał bez problemu.

#44 damianmajk

damianmajk
  • 871 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted Yesterday, 10:28

Mi sam drzemki nigdy AW nie wykrył. A korzystam z drzemek. Garmin jak używałem wykrywał bez problemu.

nie wiem który - mam garmin od dekady, pisałem wielokrotnie, i żaden, w którym ta funkcja jest dostępna (a pewnie z kilkanaście zegarków miałem i mam) nie wykrywa drzemek. To jest jeden z wielu problemów, w sofcie garmina, tak dodając od siebie. Wiem, że poza tematem, ale prośba o pozostawienie :)

Natomaist AW i AW ultra wykrywały drzemki zawsze. Jeszcze, jak nie można było tego podejrzeć w natywnej aplikacji, to korzysałem z autosleep chyba. Wtedy to była najlepsza aplikacja, pod tym kątem. Jak jest teraz, nie wiem, bo nie jestem w watchos od +/- 2 lat (poza jakimiś drobnymi testami).

Edited by damianmajk, Yesterday, 10:31.

#45 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1988 posts

Posted Yesterday, 11:55

Dzięki - zawsze się człowiek może czegoś nauczyć - AW wykrywa drzemki i u mnie, ale dopiero dziś dokopałem się do tego w zdrowiu. Garmin u mnie wykrywał i czytelnie pokazywał. 

Przy okazji - AW Ultra 4 skraszował się mi - po prostu się wyłączył mimo naładowanej baterii w trakcie treningu. W internetach (w tym na Reditt) jest sporo wpisów o takim problemie - bez szczególnego powodu zegarek się restartuje. Przyznam, że nie miałem z żadnym innym AW takiego problemu (a miałem 3, 5, 7, U1).

#46 soczekpl

soczekpl
  • 3389 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted Yesterday, 12:17

Tak, Macrumors podaje, że w kwestii restartów może chodzić o Neural Engine.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#47 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5439 posts
Posted Yesterday, 17:45

Jest niepotwierdzona informacja, że beta 27.2 rozwiązuje problem resetów.

#48 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted Yesterday, 17:56

Od day0 mam 27.2 beta (jadę na betach na każdym sprzęcie, na poprzednim zegarku już miałem 27.2, więc instalacja na nowym była czymś naturalnym) i nie zauważyłem żadnego restartu. Niestety nie jest to żaden dowód, bo na 27.0 oficjalnym zegarek pochodził może 20 minut, bez żadnej konfiguracji - wyjąłem z pudełka, sparowałem i rozpocząłem update.

Z innych spraw: te nowe czujniki nie pozwalają już oszukiwać ;-) W poprzednich modelach wystarczyło intensywnie machać ręką podczas włączonego treningu "Outdoor walk", nawet na siedząco -  i zielone minutki wpadały. Bezwstydnie przyznam, że jak mi czasami wieczorem kilku brakowało, to sobie machałem, bo mi się już nie chciało wyłazić na spacer. Na nowym skończyło się przysłowiowe babci sranie. Mogę machać i machać i nic. Normalnie na spacerze zalicza poprawnie.
Podobno można włączyć trening typu Other, gdzie chyba nie trzeba spełniać żadnych warunków i minutka włączonego treningu == minutka aktywności - no ale na tyle bezczelny to nawet ja nie jestem XD

#49 winmaciek

winmaciek
  • 7118 posts
Posted Yesterday, 17:58

Jak się nie chce chodzić na spacer, to można albo skręcić na jeden dzień zielone kółko albo można ręcznie dopisać parę minut w Apple Health. ;-) 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#50 ftpd

ftpd

Nie.

• 24735 posts

Posted Yesterday, 23:46

Nie będę skręcał, to potem brzydko wygląda w widoku kalendarza. Mam od kilku lat streak i nie zamierzam tego zmieniać. Cóż, będę spacerował więcej. Dzięki, Apple - możecie mnie wsadzić do przyszłorocznej reklamy 'jak Apple Watch zapobiegł chorobie i uratował życie' ;-)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users