Ja od AWU2 i to na chwilę, żadnego AW już nie miałem - jak poczytacie moje perypetie zmiany z Garmin Fenix na AW i w drugą stronę, to pewnie można się za głowę złapać
W każdym razie obecny Fenix 9 pro 51 mm Amoled inreach faktycznie wygląda pięknie, w moim odczuciu działa szybciej niż fenix 8 pro 51 mm, oczywiście dużo szybciej niż każdy inny fenix, enduro, tactix, które miałem, przez lata. Tylko co z tego, jak tych błędów, które się ciągną latami, nie wyeliminowali i pewnie Garmin nigdy tego nie zrobi - mają gigantyczny dług technologiczny. Irytuje mnie wiele rzeczy w tych najnowszych Garminach, począwszy od bardzo średnio działajacego LTE-M, o ile w ogóle zadziała, chociaż w fenix 9 pro wydaje się, że jest lepiej - szybszy procesor, więcej pamięci, ale też takie pierdoły, jak rozłączanie słuchawek - to tylko jeden z wielu micro błędów softu. Dacie wiarę, że niezależnie jakie słuchawki mam sparowane z zegarekiem, to i tak po około 30 minutach biegu się rozłączają, muszę od nowa to łączyć, w trakcie biegu, bo inaczej cisza. Mało tego - ostatni błąd z fenix 8 pro, który widzę, że wszedł też do 9 pro
W momencie, kiedy słuchawki są podłączone do zegarka, randomowo dźwięk przestawia się na głośność komuikatów, a nie muzyki (można to ustawić niezależnie, z poziomu zegarka). Problem w tym, że w takim przypadku, nawet na głośność na maxa, muzyka jest przytłumiona i praktycznie nic nie słyszysz - biegam w openrun pro 2 shokz. Zatem ponownie restart zegarka, podczas treningu i dopiero to pomaga powrócić do stanu prawidłowego. To jest mega irytujące, bo tego rodzaju problemy występują zawsze, w większym, czy mniejszym stopniu, w każdym garminie. Soft jest ogólnie bardzo słaby. Stąd też ciekawy jestem tych nowych rozwiązań w AW ultra 4, sugestii treningowych, gotowości treningowej, jak to będzie wyglądało z kompletnością danych, czy faktycznie ta nowa aplikacji będzie mogła zastąpić garmin connect, itd. Jak miałem AW, to bawiłem się w jakieś athlytic, czy bevel, żeby to wszystko mieć, teraz może wszystko już będzie w jednym. Natomiast nadal słabo, że nie ma natywnej aplikacji z mapami, która byłaby bezpośrednio z poziomu treningu. Można się bawić w workoutdoors, ale to znowu, kolejne, aplikacje dodatkowe, a właśnie za to chwalę sobie garmina - mam garmin connect i tyle. Esim w AW ultra 4 już też nie jest dla mnie czymś odstającym od konkurencji, bo za granicą zwyczajnie nie działa, w roamingu - u nas operatorzy tego nie ogarnęli jeszcze. A w takim fenix 8 pro i 9 pro bez problemu LTE-M działa, niezleżnie gdzie jesteś, o ile pokrywa się to z obszarem wskazanym przez Garmina. Na ten moment nie byłem jeszce w takim miejscu, żeby nie działało, poza granicami PL.
Od dłuższego czasu mam zagwozdkę odnośnie zmiany Apple Watch Ultra 3. Niby chciałem wrócić do Garmina Fenix, którego używałem przez ponad 8 lat ( Fenix 3X, Fenix 5X i Fenix 6X ), ale nie wiem czy nie cofnę się wstecz i czy nie będzie mi brakowało funkcji smart. Do jazdy na rowerze używam poczciwego Garmina Edge 1000 z pasem Garmin Pro Plus i to mi wystarcza. Liczyłem po cichu na większe zmiany w Ultra 4 a tu niestety lipa - niby jakieś zmiany są, ale czy one są warte sporej dopłaty przy przejściu z Ultra 3 ? Na razie biję się z myślami i niestety nie wiem co robić ...
Akurat te zmiany, które są w aw ultra 4, są największymi od lat, ale skorzystają z nich głównie osoby trenujące. Generalnie, to dopiero od momentu ciągłego badania tętna, częstszego monitorowania HRV plus sensownej aplikacji, ten zegarek można nazywać w jakimkolwiek stopniu sportowym. Do tej pory to był zdecydowanie smart, z jakimiś elementami sport.
Użytkownik damianmajk edytował ten post 11 września 2026 - 14:34