oczywiście wyrażamDziękuję za przesłanie kopii dokumentów. Jeżeli wyrazisz zgodę, opiszę krótko swoje spostrzeżenia.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 07 December 2021 - 19:14
oczywiście wyrażamDziękuję za przesłanie kopii dokumentów. Jeżeli wyrazisz zgodę, opiszę krótko swoje spostrzeżenia.
Posted 07 December 2021 - 19:21
Posted 07 December 2021 - 19:37
Posted 07 December 2021 - 20:37
Posted 07 December 2021 - 22:35
o jejku dziękuje ślicznie. W życiu bym tak nie napisał. Nie wiem jak ci się odwidziecze?Dane reklamującego / zamiast nr telefonu, proponuję podanie adresu e-mail/, miejsce i data sporządzenia pisma,
dane Sprzedawcy i jego siedziba/miejsce złożenia pisma
Dot. Pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od umowy sprzedaży, złożonego w reklamacji z tytułu rękojmi nr …. z dnia ….
Oświadczenie
Pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży złożyłem osobiście i zostało dołączone do Zgłoszenia reklamacyjnego nr ….. z dn. …., co zostało potwierdzone przez pracownika Sprzedawcy w tymże zgłoszeniu.
Podstawę prawną oparłem na art. 560 Kodeksu cywilnego. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży jest jednostronną czynnością prawną i do wywołania skutków prawnych nie jest wymagana akceptacja drugiej strony.
Do reklamacji dołączyłem Sprzedawcy telefon z istotną wadą (wadliwy wyświetlacz), tym samym, z chwilą złożenia mojego oświadczenia przeszły na Sprzedawcę prawa związane z posiadaniem i własnością reklamowanej rzeczy.
Zgodnie z treścią art. 560 § 1. Kodeksu cywilnego Sprzedawca może uchronić się od skutków prawnych złożonego oświadczenia o odstąpieniu od umowy sprzedaży, jeżeli niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Jeżeli jednak reklamującym jest konsument, Sprzedawca musi wziąć po uwagę § 2. tegoż artykułu. Wynika z niego obowiązek Sprzedawcy zaproponowania reklamującemu konsumentowi sposobu zaspokojenia jego roszczeń, albowiem konsument ma prawo żądać innej formy zaspokojenia, niż zaproponowana przez Sprzedawcę.
Naprawiając reklamowany iPhone 13 bez zawiadomienia konsumenta (oraz bez uprzedniej jego zgody) o propozycji sposobu uchylenia się od skutków prawnych Sprzedawca samowolnie, bez podstawy prawnej naruszył prawo konsumenta.
Takie zachowanie Sprzedawcy oceniam jako nadużycie strony dominującej poprzez wykorzystanie przez jedną ze stron niewiedzy drugiej bądź umyślnego wprowadzenia jej w błąd. Nadmieniam ponadto, że nawet samowolna naprawa okazała się bezprzedmiotowa, albowiem wada nie została skutecznie usunięta. O naprawie dowiedziałem się w dniu …., gdy po otrzymaniu wiadomości od Sprzedawcy o ……., udałem się do miejsca złożenia reklamacji i wydano mi reklamowany telefon po naprawie.
Biorąc powyższe pod uwagę, moje oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży, złożone w dn. … pozostaje w mocy, tym samym żądam zwrotu kosztów zawarcia umowy w kwocie ….. zł. i przelanie jej na konto nr ….. w … ….. (nazwa banku) w terminie 7 dni od dnia złożenia Sprzedawcy niniejszejszego oświadczenia, pod rygorem rozpoczęcia procedury dochodzenia swoich praw na drodze postępowania sądowego.
/własnoręczny podpis/
Pismo wykonano w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
Załączniki:
1. IPhone 13 / dane identyfikacyjne telefonu/ wraz z fabrycznym wyposażeniem
2. Dowód zakupu / nazwa, nr , data wystawienia/
- - - -
Pismo wydrukuj w dwóch egzemplarzach, na jednym z nich zażądaj potwierdzenia jego otrzymania ( z pieczątką Sprzedawcy i podpisem pracownika).Oczywiście dołącz telefon z pełnym wyposażeniem.
czy mam zmieniać jakos słowo ' sprzedwcy" ?
Posted 07 December 2021 - 22:42
Posted 07 December 2021 - 23:07
Posted 07 December 2021 - 23:09
Posted 07 December 2021 - 23:12
Posted 07 December 2021 - 23:36
Brak podania podstawy prawnej nie jest błędem, ale ułatwia reklamującemu z tytułu rękojmi dochodzenia określonego zachowania sprzedawcy. Rękojmię można składać na podstawie dwóch artykułów: 560 i 561 Kodeksu cywilnego. Na podstawie tego, na jaki powołujemy się artykuł, sprzedawca może zupełnie inaczej się zachować. A jaki artykuł przytoczyć w reklamacji, zależy od okoliczności i jaki rezultat chcemy osiągnąć.Tak tak przede wszystkim nie było ani konkretnych danych u mnie ani odwołania się do prawa. …
Posted 13 December 2021 - 13:15
Posted 13 December 2021 - 13:28
Posted 13 December 2021 - 22:20
Posted 14 December 2021 - 09:12
08.12.2021 zaniosłem dokumenty do idream
Posted 14 December 2021 - 13:55
Dzwonilem. Oddzwoniła regionalna. Powiedziała, że serwis Apple autoryzuje wymianę wyświetlacza i według nich to jest nowy telefon xd gadała swoje a ja mówiłem jej że jestem konsumentem i nie zaproponowali mi wymiany czy naprawy tylko na własną rękę to zrobili. A ona że już wymieniłem telefon iPhone 12 na nowy - ja powiedziałem że jest to nowy zakup iPhone 13 i nie ma nic wspólnego z 12.Apple nie odezwało się?
Posted 14 December 2021 - 16:10
Posted 14 December 2021 - 16:16
Posted 14 December 2021 - 16:53
Posted 14 December 2021 - 21:14
Posted 15 December 2021 - 10:25
… Rozmawiałem z dyrektorem ds serwisu gdzieś tam w Polsce i mówił to co regionalny. … On żeby mu napisać moje roszczenia - to napisałem na maila. Ciekawe co odpisze.
Posted 15 December 2021 - 13:15
wysłał mi pismo na maila i jego podpis to był dyrektor do spraw serwisu. Był podany numer telefonu.Co to są za dyrektorzy, jak do nich dotarłeś?
Posted 15 December 2021 - 13:42
Posted 15 December 2021 - 13:47
tak takCzy chodzi mail z #40, ten w którym napisano o „nieistotnej wadzie”?
Posted 15 December 2021 - 13:53
Posted 15 December 2021 - 14:01
No przecież ja miałam przygotować pismo, w którym starałabym się wykazać, że to jednak była wada istotna. Po co chciał poznać Twoje roszczenia, skoro miał kwit z żądaniem reklamacyjnym w postaci oświadczenia o odstąpieniu od umowy i oświadczeniu podtrzymującym pierwotne oświadczenie?
Co mu odpisałeś, możesz tu wrzucić treść tego maila/
0 members, 1 guests, 0 anonymous users