Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14"/16" 2021 – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#151 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2021 - 07:36

U mnie już trochę entuzjam opada i w sumie nawet nie wiem, czy w ogóle będę kupował nowego MacBook Pro. Dodatkowe złącza mi nie są potrzebne, bo już dawno zdążyłem dokupić przejściówki, skoro Apple miało rezygnować z wejść na kartę czy hdmi. Komputer typowo dla osób zajmujących się zawodowo np. grafiką/montażem video itd. - tam ma najwyższe benchmarki. Patrząc na recenzje i czytając jakieś opinie, to chyba tylko ten ekran i ProMotion do mnie przemawia, bo oczywiste jest, że żaden Air tego nie dostanie - chociaż chciałbym się mylić. Ale biorąc pod uwagę linię iPhone, iPad, to tylko Pro mają odświeżanie 120 Hz i ProMotion, i pewnie tak też będzie w przypadku MacBook.

#152 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 28 października 2021 - 07:40

Stasio90, możesz nam rozjaśnić o co Ci chodziło w ostatnim zdaniu dot. notcha? 

Chyba coś jak prawy dolny róg w Windows, najeżdżając na niego mamy szybki dostęp do pulpitu niezależnie od odpalonej aplikacji.

Jednak wydaje mi się, że w maku nie o to chodziło i to tak nie działa;)

• Stasio90 lubi to

#153 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 28 października 2021 - 07:42

Ciekawa teoria ;) 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#154 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 października 2021 - 08:30

Ktoś już wpadł na to, jak ukryć tego obciachowego notcha:
https://topnotch.app/

Użytkownik Iro edytował ten post 28 października 2021 - 08:30

• meg lubi to

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#155 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 28 października 2021 - 08:49

Obciachowy, czy nie, ale dodaje trochę dodatkowego miejsca do wykorzystania. Jak widać można sobie z tego miejsca korzystać, można ukryć, można dostosować każdą aplikację jak ma korzystać z tego miejsca. To chyba nie jest źle, każdy sobie ustawi po swojemu.

#156 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 28 października 2021 - 09:23

Jak zwykle, garstka osób której to przeszkadza, przeżywa najgłośniej, a większość ma to gdzieś. Tak samo było z iPhone'ami, wyniki sprzedaży jednoznacznie pokazały, jak bardzo te narzekania nie mają znaczenia

• Blue lubi to

#157 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 28 października 2021 - 10:12

Szkoda że Apple nie wydało dodatkowej wersji  modelu z Touchbarem ale powyżej pełnej klawiatury ( jest na to miejsce )  bo jednak sporo ludzi, głównie z branży Pro,  go używało z zadowoleniem.  

Użytkownik maxwawa edytował ten post 28 października 2021 - 11:06

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#158 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 10:34

bo jednak sporo ludzi, głównie z branży Pro,  go używało z zadowoleniem.  

Co to jest "branża Pro"?

#159 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 28 października 2021 - 10:53

Co to jest "branża Pro"?

To ten kto posiada maszynę/komputer dopiskiem Pro i/lub osoba która ma poczucie że jest Pro  :D

Mikołaju czy ty czujesz się Pro ?

Użytkownik maxwawa edytował ten post 28 października 2021 - 10:53

• ma_ko i shevchenko1987 lubią to

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#160 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 28 października 2021 - 10:56

Jak rozumiem nowe generacje procesorów są głownie wydajniejsze pod względem graficznym? Przy codziennym użytkowaniu ciężko będzie zobaczyć różnicę w stosunku do M1 2020?

Podejrzewam, że niedługo jakieś promki mogą się pojawić na M1 air/pro i chętnie bym zapolował. Nowy Air patrząc po iPad/iPhone pewnie i tak nie dostanie 120Hz więc dla nowego procka, portów i ceny chyb nie warto czekać ;)

#161 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 11:01

Mikołaju czy ty czujesz się Pro ?

Nie wiem, zapytam mojego terapeuty. Mam komputer z dopiskiem Pro, ale bez TB, więc sprawa robi się dla mnie wyjątkowo skomplikowana.

Sam brak TB na pewno nie będzie mi przeszkadzał, bo nie miałem okazji się z nim zaprzyjaźnić. Za to notch powitam z radością, bo widziałem go na żywo i wiem, że dzięki takiemu rozwiązaniu tylko zyskuję dodatkową przestrzeń ekranową, której wcześniej nie miałem.

Podejrzewam, że niedługo jakieś promki mogą się pojawić na M1 air/pro i chętnie bym zapolował. Nowy Air patrząc po iPad/iPhone pewnie i tak nie dostanie 120Hz więc dla nowego procka, portów i ceny chyb nie warto czekać ;)

Zapominasz o natywnym wsparciu kilku monitorów. Ale zgadzam się, jeśli ktoś ogarnia swoją robotę bez tego, to większość zastosowań spokojnie da się obskoczyć M1.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 października 2021 - 11:04

#162 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 28 października 2021 - 11:46

Stasio90, możesz nam rozjaśnić o co Ci chodziło w ostatnim zdaniu dot. notcha? 

Dla mnie osobiście notch w takim wydaniu to porażka. Jak zaimplementują w tym miejscu FaceID to ma to jakikolwiek sens, ale w obecnym kształcie jest to nie do przyjęcia. 

Ahhhh no tak pisane od razu po przebudzeniu, i tak to wychodzi potem ... chodziło mi o to, że maksymalizując okno przeglądarki (czy innej aplikacji) na tym wideo, to nie zajmowało one całego ekranu, tylko kończyło się tam, gdzie zaczynał się notch. Dzięki temu, po naciśnięciu w tamtym miejscu, można prawdopodobnie, wrócić do biurka.

Chyba coś jak prawy dolny róg w Windows, najeżdżając na niego mamy szybki dostęp do pulpitu niezależnie od odpalonej aplikacji.

Jednak wydaje mi się, że w maku nie o to chodziło i to tak nie działa;)

No dokładnie o to, mi chodziło.

Jak rozumiem nowe generacje procesorów są głownie wydajniejsze pod względem graficznym? Przy codziennym użytkowaniu ciężko będzie zobaczyć różnicę w stosunku do M1 2020?

Tylko czy te 120Hz naprawdę się przydaje, no fakt przy wideo, lub grach ( World of Tanks Blitz) może by i się przydało, ale przy codziennych czynnościach, raczej nie zauważymy różnicy.

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#163 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 28 października 2021 - 12:12

Ahhhh no tak pisane od razu po przebudzeniu, i tak to wychodzi potem ... chodziło mi o to, że maksymalizując okno przeglądarki (czy innej aplikacji) na tym wideo, to nie zajmowało one całego ekranu, tylko kończyło się tam, gdzie zaczynał się notch. Dzięki temu, po naciśnięciu w tamtym miejscu, można prawdopodobnie, wrócić do biurka.

No dokładnie o to, mi chodziło.

Tylko czy te 120Hz naprawdę się przydaje, no fakt przy wideo, lub grach ( World of Tanks Blitz) może by i się przydało, ale przy codziennych czynnościach, raczej nie zauważymy różnicy.

1. Do tego notch nie służy, bo niby po co, jak od bodajże Leoparda można sobie skonfigurować aktywne narożniki (hot corners). I jest podobnie jak na Windows, czyli przejeżdżając do np. prawego dolnego narożnika pokazuje się biurko. I jest to oczywiście lepsze od wersji Windowsowej, bo narożniki mamy cztery i można ustawić sobie, że akcja będzie wyzwalany, ale tylko wtedy, jeśli będzie przytrzymany któryś z klawiszy modyfikujących. 
2. Przy wideo to właśnie nie będzie za bardzo widać tych 120 Hz – mało jest materiałów o wysokim klatkażu. Za to właśnie w codziennym użytkowaniu będzie to super – każda animacja będzie płynniejsza, wszelakie akcje przewijania też będą dużo przyjemniej wyglądać. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#164 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2021 - 12:18

U mnie już trochę entuzjam opada i w sumie nawet nie wiem, czy w ogóle będę kupował nowego MacBook Pro. Dodatkowe złącza mi nie są potrzebne, bo już dawno zdążyłem dokupić przejściówki, skoro Apple miało rezygnować z wejść na kartę czy hdmi. Komputer typowo dla osób zajmujących się zawodowo np. grafiką/montażem video itd. - tam ma najwyższe benchmarki. Patrząc na recenzje i czytając jakieś opinie, to chyba tylko ten ekran i ProMotion do mnie przemawia, bo oczywiste jest, że żaden Air tego nie dostanie - chociaż chciałbym się mylić. Ale biorąc pod uwagę linię iPhone, iPad, to tylko Pro mają odświeżanie 120 Hz i ProMotion, i pewnie tak też będzie w przypadku MacBook.

A ja się zdecydowałem na podstawową "14 w kolorze srebrnym (IMO w tym Pro wygląda lepiej niż SG, poza tym miła odmiana :P). Przekonał mnie Mini-LED i 120Hz, mam nadzieję, że ta afera ze smużeniem jest przesadzona :P

Zauważałem po premierze w AOS, że srebrny był dostępny szybciej niż SG, ale po recenzjach na YT chyba sporo osób zmieniło zdanie. No cóż, dostawa pod koniec listopada... 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#165 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 12:23

No cóż, dostawa pod koniec listopada... 

Jak chcesz szybciej, podzwoń po resellerach. W Cortlandzie mi mówili, że podstawowych wersji dostali całkiem sporo. Z rozbudowanymi wersjami jest za to słabo.

#166 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 28 października 2021 - 12:31

1. Do tego notch nie służy, bo niby po co, jak od bodajże Leoparda można sobie skonfigurować aktywne narożniki (hot corners). I jest podobnie jak na Windows, czyli przejeżdżając do np. prawego dolnego narożnika pokazuje się biurko. I jest to oczywiście lepsze od wersji Windowsowej, bo narożniki mamy cztery i można ustawić sobie, że akcja będzie wyzwalany, ale tylko wtedy, jeśli będzie przytrzymany któryś z klawiszy modyfikujących. 
2. Przy wideo to właśnie nie będzie za bardzo widać tych 120 Hz – mało jest materiałów o wysokim klatkażu. Za to właśnie w codziennym użytkowaniu będzie to super – każda animacja będzie płynniejsza, wszelakie akcje przewijania też będą dużo przyjemniej wyglądać. 

Szczerze, to ja nie jestem fanem animacji, tak więc mi brak 120Hz nie przeszkadza. Jedyne czego mi brakuje, to Dock 3D

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#167 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2021 - 12:37

Jak chcesz szybciej, podzwoń po resellerach. W Cortlandzie mi mówili, że podstawowych wersji dostali całkiem sporo. Z rozbudowanymi wersjami jest za to słabo.

Widziałem Twój wpis na forum, tylko obawiam się, że dostanę jakąś trefną sztukę i będzie problem z wymianą. Jestem straszny szczególarz ;-) Na stronie iSpotu widziałem kilka dni temu, że były od ręki ("w magazynie"), ale zmyliła mnie informacja o dostawie za 3-5 tygodni. No i teraz faktycznie już nie ma.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 28 października 2021 - 12:50

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#168 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 12:38

Szczerze, to ja nie jestem fanem animacji, tak więc mi brak 120Hz nie przeszkadza.

Też uważam, że te 120Hz jest przereklamowane. Mam to w iPadzie i nie zauważyłem, żeby mi to w jakikolwiek sposób poprawiało komfort życia. Przewijanie zawartości w Safari - czy ktoś czyta tekst podczas scrollowania? Może w grach daje to lepsze wrażenia, ale kto rozsądny kupuje Maca (szczególnie z Apple Silicon) do grania?

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 października 2021 - 12:41

#169 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2021 - 12:50

Też uważam, że te 120Hz jest przereklamowane. Mam to w iPadzie i nie zauważyłem, żeby mi to w jakikolwiek sposób poprawiało komfort życia. Przewijanie zawartości w Safari - czy ktoś czyta tekst podczas scrollowania? Może w grach daje to lepsze wrażenia, ale kto rozsądny kupuje Maca (szczególnie z Apple Silicon) do grania?

To sprawdź jak działa iPad Air albo dowolny inny ze 60Hz. Też tak myślałem dopóki sam nie porównałem, podobnie zresztą iPhone. Pewnie z Makami będzie tak samo. Jak się przyzwyczaisz do 120Hz, to powrót do 60 może być bolesny.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 28 października 2021 - 12:50

#170 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 13:15

To sprawdź jak działa iPad Air albo dowolny inny ze 60Hz. Też tak myślałem dopóki sam nie porównałem, podobnie zresztą iPhone. Pewnie z Makami będzie tak samo. Jak się przyzwyczaisz do 120Hz, to powrót do 60 może być bolesny.

Ale co mam sprawdzać? Na iPhone 12 Pro nie mam 120Hz, w komputerze nie mam 120Hz, to co mi wniesie że zobaczę to samo, co mam na tych urządzeniach, tyle, że na iPadzie. Treść w trakcie szybkiego przewijania jest dla mnie zupełnie nieistotna, bo jej w tym czasie nie czytam.

#171 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 28 października 2021 - 13:37

No nie, M1 CPU ma 4 szybkie rdzenie i 4 słabsze. M1 pro ma już 8 szybkich i 2 słabsze, więc zdecydowanie jest to szybsze. Nawet M1 pro z 8 rdzeniami (6 szybkich, 2 wolne) jest znacznie wydajniejszy od M1 z 2020r.  I to będzie na pewno czuć. Czy w codziennym użytkowaniu to już zależy co przez to rozumieć. Między M1 pro a M1 max nie ma żadnej różnicy w CPU, jedynie można dopalić więcej rdzeni GPU i więcej RAM. Jeżeli chodzi o podstawowe wersje M1 pro to już mamy na starcie 2x więcej rdzeni grafiki w porównaniu do M1 2020. To nie jest 3-5% wzrostu wydajności tylko 50-70%. Taki skok idzie już odczuć.

#172 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 13:45

Beznadziejny ten nowy MacBook. Jedyne co, to tyle, że ma szybszy procesor, wydajniejsze GPU, więcej pamięci, szybszy SSD, większy i lepszy ekran, więcej portów, obsługuje więcej monitorów, ma szybkie ładowanie. I nic poza tym. Beznadzieja!  ;)

• 6c1fb0760d lubi to

#173 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2021 - 14:24

Ale co mam sprawdzać? Na iPhone 12 Pro nie mam 120Hz, w komputerze nie mam 120Hz, to co mi wniesie że zobaczę to samo, co mam na tych urządzeniach, tyle, że na iPadzie. Treść w trakcie szybkiego przewijania jest dla mnie zupełnie nieistotna, bo jej w tym czasie nie czytam.

Porównaj iPada Pro z innym iPadem, np. Air. Ostatnio wziąłem do ręki iPhone'a 12 koleżanki, pierwsza myśl: jak to zamula! W 2021 standardem jest 120Hz i fajnie, że Apple zastosowało tę technologię w Macbooku (niefajnie, że tylko w Pro...).

Ponad rok temu oddałem ówczesnego mojego Macbooka Pro do serwisu, korzystałem przez tydzień z iPada Pro. Przedstawienie się na 60Hz zajęło mi naprawdę kilka dni.

W skrócie: korzystanie z wyświetlacza 120Hz jest po prostu bardziej przyjemne dla oka. Ja np. w ogóle nie potrzebuję mocy M1 Pro, ale kupuję Maka właśnie dla tego wyświetlacza. No ale korzystam z Maca jakoś 9-10 godzin dziennie. 

• nowy57 lubi to

#174 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 października 2021 - 14:37

Porównaj iPada Pro z innym iPadem, np. Air. Ostatnio wziąłem do ręki iPhone'a 12 koleżanki, pierwsza myśl: jak to zamula! W 2021 standardem jest 120Hz i fajnie, że Apple zastosowało tę technologię w Macbooku (niefajnie, że tylko w Pro...).

Mam wrażenie, że nie przeczytałeś mojego posta zbyt dokładnie, ale ok, nie będę już ciągnął tego tematu. To, co dla mnie nie jest istotne, może być kluczowe dla kogoś innego i vice versa. Nie mam z tym kłopotu. ;-)

• soczekpl lubi to

#175 Zagiss

Zagiss
  • 63 postów
  • SkądToruń

Napisano 28 października 2021 - 20:19

Pytanie dotyczące ekranów: czy ma ktoś możliwość zmierzenia szerokości i wysokości (w mm)  nowych 14" i 16"?

Dzięki z góry!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych