Pooglądałem sobie 14 i 16 gdzie obok miałem do porównania Macbooka 13 Pro M1 i Air 13 M1.
1. Ekran w nowych Macbookach jednak faktycznie smuży i jest to cecha której aktualizacją się nie naprawi,
a) interfejs użytkownika działa w większym odświeżaniu ale często widać lagi a w programach użytkowych jakoś nie "czuć" tych 120Hz.
gdybym zamówił w ciemno byłbym trochę zawiedziony tym ProMotion gdzie dla porównania np. w gamingowym laptopie na Win10 z ekranem 120Hz wszystko działa bardzo płynnie i widać jak to płynnie działa.
fajna jasność na materiałach HDR - jak ktoś lubi oglądać demka HDR lub montuje w HDR to jest OK ale żeby ta jasność dochodziła do 1600nit to tego nie zauważyłem,
poza tym HDR to jasnością w pozostałych zastosowaniach się nie różni od starszych Macbooków.
2. Waga i rozmiary tu z przyjemnością się użytkuję szczególnie 13 cal. Aira i nie tak źle 13 cal. Macbooka Pro M1 , 14 - tka już czuć że jest na granicy mobilności i jest w miarę zgrabny ale faktycznie trzeba uważać, natomiast 16 - tkę potraktowałbym jako stacjonarkę Jednak ładniejszy, jak dla mnie, wygląd miała 15 - tka z tą "nieszczęśliwa" klawiaturą.
3. W pozostałych czynnościach, przeglądanie , pisanie, kodowanie, Final Cut , Logic Pro itd. nie widać różnicy w pracy a jak jest to ledwie odczuwalna.
4. Z wyglądu 14 - tka na żywo wygląda jednak lepiej niż na zdjęciach a więc nie jest źle
5 Notch szybko się zapomina że w ogóle jest wiec nie przejmujcie się tym "gadżetem".
Nasuwa się więc od razu wniosek, że bazowy model 14 - tki jest jednak za wysoko wyceniony. Powinien kosztować z podatkiem "od nowości" w granicy 9 tyś zł.
Do naprawdę profesjonalnej pracy gdzie będziesz konwertował tysiące zdjęć w RAW z aparatów wysoko Megapikseowych czy materiał z dużym bitrate HDR 4k 8k a czas jest priorytetem to przydałby się jednak na start 32GB RAM, 1TB SSD i więcej rdzeni a wiec już na start dochodzimy do minimum 15 tyś zł
Jeśli naprawdę nie potrzebujesz aż takiej wydajności to w zupełności 13 tki macbook Air i Pro z M1 z 16GB RAM są z nawiązką wystarczające do wszystkich zastosowań bez nadwyrężania portfela.
Użytkownik maxwawa edytował ten post 30 października 2021 - 17:47