Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14"/16" 2021 – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#126 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2021 - 14:34

Moja 14 w podstawowej configu już po skonfigurowaniu i podłączeniu pod zewnętrzny monitor. 

Mam 16 w configu i7 2019 i komp dużo mniej się grzeje pod obciążeniem. Wiatraczki nie włączają się, ale ja nie robię jakiś zaawansowanych obróbek. 

Ekran to kosmiczna żyleta. Mój monitor 4K Huawei wymięka przy tym. Głośniki też petarda względem 16. Klawiatura bez większych zmian. 

Bateria jak odpaliłem to było 85%, po zainstalowaniu wszystkiego, configu poczty, BI i testach jakiś głupot jest 72%.

W mojej opinii sam wygląd i ciężar, a raczej środek ciężkości jest dużo lepszy niż w 13/16 poprzedniej gen. 

A przy takim normalnym korzystaniu, typu Safari, Pages, itp., jest zimny, jak Air z M1? :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#127 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 26 października 2021 - 15:06

Bez żartów mój 6 letni laptop z Windows 10 wart może z 1k zł przy Chrome kilkanaście zakładek, Office, i kilka programów i nawet wentylatory się nie załączają  i jest ledwie ciepły to taki za kilkanaście tysięcy by się grzał ?  :huh:

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#128 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2021 - 15:15

Bez żartów mój 6 letni laptop z Windows 10 wart może z 1k zł przy Chrome kilkanaście zakładek, Office, i kilka programów i nawet wentylatory się nie załączają  i jest ledwie ciepły to taki za kilkanaście tysięcy by się grzał ?  :huh:

Nie no wiesz, któryś z moich poprzednich Maków z Intelem to był przenośny piecyk. Był nawet w serwisie, wymiana płyty głównej, format bez kopii zapasowej i nic. W serwisie zasugerowali że zbyt impulsywnie na nim pracuję, ale na M1 mam spokój i ciszę ;)

W każdym razie skusiłem się i zamówiłem podstawową "14 :P

Recenzje na zagranicznych forach są bardzo zachęcające. Chyba najbardziej zgodne komentarze są co do wyświetlacza - że petarda.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#129 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2021 - 15:39

A przy takim normalnym korzystaniu, typu Safari, Pages, itp., jest zimny, jak Air z M1? :P

Mialem okazje korzystać 2 dni z tego Aira na m1 i niestety przez monitorze 4k i analizie baz danych (Excel + BI) + chrome kilkanaście kart Air był ciepły mocno.

Przy 16 z 2019 nie mialem takiego problemu nigdy. 

Tutaj na razie wszystko chłodne. Z ciekawości przy imporcie danych do bazy odpaliłem na ekranie maca filmik 4K z HDR w Safari i nadal nie włączył się żaden wiatraczek.

Na 16 przy tym samym zabiegu obudowa była znacznie cieplejsza niż tu. Niestety nie mam porównania do Pro 13 z M1, bo takowego nie miałem na dłuższy czas.

ps. czy ktoś wie jak wywołać okno z aplikacjami skoro nie ma teraz tego przycisku ani w przyciskach funkcyjnych, ani nie ma touchbara.

Do tej pory myślałem że ten Touch Bar był zbędny, a teraz mam wrażenie, że cały czas czegoś mi brakuje.

Użytkownik reverpl edytował ten post 26 października 2021 - 15:47

• soczekpl lubi to

#130 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 26 października 2021 - 16:02

Standardowo jest ikona launchpada obok findera w docku i/lub gest gładzika.

#131 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 26 października 2021 - 16:34

Nie no wiesz, któryś z moich poprzednich Maków z Intelem to był przenośny piecyk. Był nawet w serwisie, wymiana płyty głównej, format bez kopii zapasowej i nic. W serwisie zasugerowali że zbyt impulsywnie na nim pracuję...

dobre  :D  W takim razie  ja na swojej poprzedniej 15-ce też zbyt impulsywnie używałem bo się grzał i wył co chwila.

Mialem okazje korzystać 2 dni z tego Aira na m1 i niestety przez monitorze 4k i analizie baz danych (Excel + BI) + chrome kilkanaście kart Air był ciepły mocno.

Przy 16 z 2019 nie mialem takiego problemu nigdy. 

to musiałeś mieć wyjątkowy egzemplarz że ci się nie przegrzewał,

bo gdziekolwiek oglądałem testy to 16 calowy Macbook był zawsze głośny i gorący w porównaniu do Macbooka z M1  

Ja jak na razie to poczekam na Aira z takim ekranem jaki mają te Macbooki bo jest to progres ale to taki niby "game changer"  na siłę, będzie zapewne tak że  włączy się  kilka demek w HDR będą achy i ochy i za kilka dni o tym zapomnę,  może ktoś powiedzieć że do filmów, ale do filmów to ja wolę wygodny fotel i duży telewizor OLED, ewentualnie rzrutnik.

Na pewno jedno jest pewne, że nie warto inwestować już w Macbooka na Intelu.

Pomijając już kwestie wydajnościowe to już one zostają okrojone z niektórych funkcji (patrz: najnowszy OS Monterey)

Z pierwszych recenzji wynika że też chwalony jest system chłodzenia, za dobrą kulturę pracy.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 26 października 2021 - 16:48

#132 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 26 października 2021 - 16:58

Jedno pytanie może jeszcze za wcześnie, ale :
Warto wymieniać m1 16/1tb na podstawowego m1 pro?

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#133 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 26 października 2021 - 17:07

Jak gdzieś Wam wpadnie w oko porównanie wydajności 14” i 16” z takim samym procesorem, najlepiej M1 Max, to podzielcie się linkiem, proszę.

#134 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 26 października 2021 - 17:08

dobre  :D  W takim razie  ja na swojej poprzedniej 15-ce też zbyt impulsywnie używałem bo się grzał i wył co chwila.

to musiałeś mieć wyjątkowy egzemplarz że ci się nie przegrzewał,

bo gdziekolwiek oglądałem testy to 16 calowy Macbook był zawsze głośny i gorący w porównaniu do Macbooka z M1  

Ja jak na razie to poczekam na Aira z takim ekranem jaki mają te Macbooki bo jest to progres ale to taki niby "game changer"  na siłę, będzie zapewne tak że  włączy się  kilka demek w HDR będą achy i ochy i za kilka dni o tym zapomnę,  może ktoś powiedzieć że do filmów, ale do filmów to ja wolę wygodny fotel i duży telewizor OLED, ewentualnie rzrutnik.

Na pewno jedno jest pewne, że nie warto inwestować już w Macbooka na Intelu.

Pomijając już kwestie wydajnościowe to już one zostają okrojone z niektórych funkcji (patrz: najnowszy OS Monterey)

Z pierwszych recenzji wynika że też chwalony jest system chłodzenia, za dobrą kulturę pracy.

Trochę przesadzacie z tym przegrzewaniem wszystkiego poza M1.

Mógłbyś przybliżyć z jakich funkcji zostały okrojone intelowe Mac’i?

#135 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 26 października 2021 - 17:10

Mógłbyś przybliżyć z jakich funkcji zostały okrojone intelowe Mac’i?

https://www.macrumor...l-incompatible/

• raqq lubi to

#136 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 26 października 2021 - 17:12

Jedno pytanie może jeszcze za wcześnie, ale :
Warto wymieniać m1 16/1tb na podstawowego m1 pro?

Jeśli nie podłączasz do niego więcej niż 1 zewnętrznego wyświetlacza to według mnie nie. 

Sam przez to ograniczenie nie kupiłem 13 z M1 tylko czekałem na 14. 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#137 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 26 października 2021 - 21:21

Mam nadzieję że naprawią to jakąś aktualizacją bo te odświeżanie 120Hz działa naprawdę w niewielu miejscach

oraz Apple zastosowało w MacSafe  za ... mocne magnesy przez co jednak nie spowoduje  wypięcia go z gniazda w sytuacji awaryjnej i  może spowodować  upadek laptopa.

https://youtu.be/dskhz-_6tEk?t=335

#138 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 26 października 2021 - 21:54

Nie ma co oglądać jak zachowuje się odświeżanie nagrane przez kamerę - stawiam, że ze zmiennym shutterem z uwagi na auto ekspozycję. Takie nagranie nie może się udać. Aby nagrać monitor należy zrezygnować z wewnętrznego źródła światła w pomieszczeniu lub dostroić żarówki + ustawić shutter w kamerze na fixed. Oba parametry najlepiej na wartość ustawioną na nagrywanym ekranie, czyli 120Hz lub wielokrotność (np. 240, 480...). Inaczej zawsze będą przedziwne efekty na ekranie. Więc trzeba się przejść do sklepu i samemu naocznie pooglądać ekran. Żaden film tego nie jest w stanie pokazać.

Tak samo śmieszy mnie pokazywanie gamy kolorów przez kamerę, która ma najczęściej 8bit, monitor, na którym to ktoś ogląda też ma 8bit, w dodatku 60% pokrycia sRGB... Jak mu na filmie pokazać ponad 110% pokrycia sRGB? ;) Dźwięku też oczywiście na filmu nie sprawdzimy, nie dowiemy się jak to gra. Jutro idę do iSpot pooglądać live, a w piątek będzie nieprzespana noc :)

#139 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 26 października 2021 - 22:54

Tak nie do końca, bo autor mówi że ewidetnie widzi smużenie ekranu.

Istotne jest to że jak masz ekran 120Hz to nie oznacza że jego czas przejścia z świecącego  piksela do wygaszonego zajmie 8.3ms wszystko zależy od jakości zastosowanej matrycy najlepszy przykład np. ekran 144Hz Samsunga na matrycy VA zgadza się że ma 144Hz ale smuży tak że się odechciewa go użytkować. 

Odpowiednie testy np. słynny UFO test (najlepiej odpalić w Chrome bo Safari jest daleko w tej kwestii i obsługuje tylko 60Hz , chyba że w nowych macbookach to w końcu zadziała ). Ciekawostką jest że to że niektóre osoby nie widzą tego problemu (albo udają  B) )

Wyjaśnienie mniej/więcej o co chodzi tutaj https://youtu.be/83eSrDaFr_s?t=491

Użytkownik maxwawa edytował ten post 26 października 2021 - 22:55

#140 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2021 - 00:18

No niestety, do ProMotion w iPhone nie ma startu ten ekran...na iPadzie Pro 2020 Safari też działa dużo płynniej (chodzi o przesuwanie strony gładzikiem).

Mam dziwne wrażenie, że jest tylko minimalna różnica między 60hz w Macu 16 z 2019 roku, a tym. Dziwne...mam też doświadczenie z Lenovo z matrycą 144hz i tam to był zupełnie inny feeling przy takich czynnościach. 

Dziwne...miedzy iPhone 12 a 13 Pro widziałem ogromną różnice po zakupie.

Tu widzę tylko różnicę w jakości MiniLED.

edit. 

zrobiłem ten test i jestem z lekka zażenowany.

Safari wykrywa tylko 60hz.

Chrome 120hz, ale nie ma totalnie różnicy między poruszaniem się ufo w 60 i 120hz. 

Nie wierzę, że Apple wstawiło matrycę 120hz a wyświetla w przeglądarce obraz 60.

Użytkownik reverpl edytował ten post 27 października 2021 - 00:24

#141 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 27 października 2021 - 08:44

A to nie jest tak, że apki powinny sobie zaktualizować .plist aby móc korzystać z 120Hz? Na iPhone tak jest, potrzebny jest update aplikacji. Co nie zmienia faktu, iż co jak co, ale Safari powinno OTB śmigać.

#142 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 27 października 2021 - 08:47

Zależy która wersja będzie się grzać i co się na nie będzie obrabiać.

Wszystkie nowe Macbooki mają wentylatory więc przy dużym obciążeniu, może nie za bardzo będą się grzać ale mogą trochę pohałasować.

Mi bardziej zależy na lepszej baterii, mobilności i ciszy co jest  w Macbooku Air M1 po prostu lepsze niż w premierowych Macbookach  więc nie zmieniam, poza tym wydajnościowo to ja w M1 nie wykorzystuje w pełni jego potencjału. Jak na razie to w testach wszędzie zachwyty w jednej dziedzinie...edycji video i tyle.

Nowe macbooki są fajne ale wykorzystać  je najlepiej do profesjonalnej edycji video, w bardzo wymagających plikach 4K  czy 8K a ile osób to robi na co dzień? 

Jeśli przyszłe Macbooki Air podtrzymają powyższe zalety Macbooka Air M1 to może zmienię. Mam nadzieję że nie będą miały takich kolorków jak obecne iMac M1 24 cale. 

https://www.youtube....fV0oZQAv8&t=94s

Użytkownik Stasio90 edytował ten post 27 października 2021 - 08:48

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#143 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 27 października 2021 - 09:18

Każdy indywidualnie jest wyczulony na takie smużenie, ale inni też szybko zauważą różnice ale inaczej ją mogą określić,  już nawet np. na smartfonach pomiędzy odświeżaniem 60Hz a nawet 90Hz widzą różnice i daje im to poczucie bardziej "płynnej pracy". 

Po pierwsze: powiedzmy szczerze że macOs jest daleko w tyle w kwestii wyższych częstotliwości odświeżania aplikacji (szczególnie zauważy to ten  kto jednocześnie używa macOS i Windowsa ).

Przykład: do ekranu zewnętrznego 144Hz  podłączając  macbooka działa płynnie przełączanie  pulpitów czy przesuwanie okienek (144Hz) oraz kilka gier ze Steam reszta aplikacji archaiczne 60Hz, podłączając starego laptopa do tego samego monitora z Windowsem 10 wszystko działa pięknie i płynnie.

Po drugie: jakiej jakości (min. smużenie) są matryce w nowych macbookach? (czekam na testy, ewentualnie podejdę w tygodniu do salonu Apple obejrzeć na własne oczy)  ale nie sądzę że w laptopie za kilkanaście tyś zł jest tam jakiś crap ale to się okaże.

Po trzecie takie smużenie jest najmniej widoczne w materiałach...video.

Uuuaaaa coś jednak może być słabo z tym ghostingiem w nowych Macbookach bo jeżeli już nawet przy przewijaniu okienek w macOS jest takie smużenie to trochę jednak słabo jak na matryce 120Hz -  filmik w slow motion tutaj https://youtu.be/rq3Bqs3O8Bo?t=846 mimo że "recenzent'  mówi że są bardziej gładsze przejścia ale ja osobiście podchodzę to tego youtubera z dystansem bo tam wszystko co apple jest Wow  ;)  a przydał by się zdrowy rozsądek, no i ciekawa manipulacja recenzją bo wybrał sobie do porównania (pomijając wyżej ekran) Macbooka z ... Intelem i5 żeby się jarać jaki to nowy Macbook jest super.

ale tutaj  https://youtu.be/dskhz-_6tEk?t=305 jednak recenzent zauważył  ghosting i stwierdził ...this is 120Hz display but i don't think   the the pixel response is very fast... 

Użytkownik maxwawa edytował ten post 27 października 2021 - 11:00

#144 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2021 - 13:14

Tak jak pisałem, widoczne jest i smużenie i ghosting w Safari.

Ale np już w Teamsie czy Outlooku działa (chyba) pełne (chyba) 120hz i tam wszystko śmiga aż miło jak mam dwa laptopy obok siebie. Dziwne...

Stawiając obok 16 z 2019 i tego nowego w Safari widzę poprawę o 10-20%. Ale już w Outlooku wszystkie przejścia i scrolling jest kosmicznie inny.

Mam nadzieję, że w safari to poprawią...tam jednak ten feeling z 120hz powinien być dużo bardziej odczuwalny...

#145 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 27 października 2021 - 17:34

Odwiedziłem dziś iSpot, żeby oczekując na swój egzemplarz móc osobiście przekonać się, czy dokonałem właściwego wyboru odnośnie rozmiaru i ewentualnie skorygować zamówienie. Wystawione były 14” i 16” w podstawowych konfiguracjach M1 Pro 16GB RAM.  I po oględzinach nie żałuję wyboru mniejszego modelu. 16” to jednak wielka, ciężka i pulchna krowa.

14” rozmiarowo praktycznie taki sam, jak moja poczciwa 13-ka z 2015. W ogóle mając ten komputer w ręku odnosiłem wrażenie, że trzymam tego mojego staruszka. Waga, porty, rozmiar, magsafe - no jak u siebie w domu. Pobawiłem się chwilę FCP, na którym były dostępne sample wideo 4k. Edycja była bardzo płynna, odtwarzanie także, żadnych zacięć, color grading itp. błyskawica.

Ekran spoko, ale zaznaczam, że nie przyglądałem się pod kątem tego smużenia, o którym się tutaj tak rozpisujecie. O wiele lepiej wygląda teraz praca na pełnym ekranie, kiedy wyjeżdżające menu mieści się w tej odzyskanej dzięki zmniejszonej ramce przestrzeni. Uruchamiałem też jakąś muzykę na głośnikach, ale był za duży rumor, żeby móc ocenić brzmienie.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 27 października 2021 - 17:35

• maxwawa i shevchenko1987 lubią to

#146 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 27 października 2021 - 19:13

Duża wpadka ze strony Apple że sztandarowa autorska przeglądarka Safarii na macOS nie wspiera więcej niż 60Hz a na iPadzie Pro Safarii działa na ...120Hz, więc sądzę że niedługo powinni to naprawić w macOS

Użytkownik maxwawa edytował ten post 27 października 2021 - 21:07

#147 ra74

ra74
  • 88 postów

Napisano 27 października 2021 - 22:57

Zobaczymy jakie będą testy na aplikacjach, już w najbliższy poniedziałek się dowiemy. Myślę ze ten notch w nowych MacBookach, pomijając że nie wygląda na pierwszy rzut oka ciekawie, to zawsze to jest trochę więcej przestrzeni roboczej.

co do notcha https://youtu.be/6q7cIxVsVVA?t=1381

#148 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 28 października 2021 - 05:17

Szkoda, że zrezygnowali z touchbara, według mnie mogli go tylko zaprogramować, aby wyświetlały się na nim klawisze funkcyjne. Niestety czuję się trochę oszukany, ze MBP z 2020r miały okrojoną ilość portów, a obecne już nie. Jednakże jakoś nie tęsknię za wejściem na karty SD i portem HDMI. Co do notcha podejrzewam, ze po to jest ta przestrzeń, by łatwo wrócić do biurka, niż poprzez przesuwanie trzema palcami po gładziku.

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#149 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 28 października 2021 - 07:08

Co  :lol:

#150 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 28 października 2021 - 07:35

Stasio90, możesz nam rozjaśnić o co Ci chodziło w ostatnim zdaniu dot. notcha? 

Dla mnie osobiście notch w takim wydaniu to porażka. Jak zaimplementują w tym miejscu FaceID to ma to jakikolwiek sens, ale w obecnym kształcie jest to nie do przyjęcia. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 28 października 2021 - 07:38

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych