Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 13/13 Pro - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
522 odpowiedzi w tym temacie

#451 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 23 grudnia 2021 - 11:25

Ja liczę na to, że w końcu będzie trójkątny!

A tak serio to przecież niecałe 4 lata temu miała miejsce znacząca różnica w konstrukcji. Przypomnijcie sobie iPhone’a 8 i iPhone’a X. Nie było różnicy? A nikt nie zrobił okrągłej konstrukcji.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#452 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 23 grudnia 2021 - 11:43

Po dwóch tygodniach użytkowania 13 pro stwierdzam że bateria trzyma tak samo jak w moim iPhone X. Te same apki. Podobny czas na ekranie. Trochę dziwne nie?

#453 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 23 grudnia 2021 - 11:45

Z jednej strony zgadzam się, że zmiana z 12 na 13 nie jest jakloś kluczowa dla użytkownika, ale biorąc pod uwagę procesy produkcyjne, to jest kluczowa dla apple - aby te guziczki, tacka baterii, inne wnętrzności (inny kształt baterii, płytki, aparatów, faceID), grubość itd zrealizować, trzeba było w zakresie przygotowania produkcji zrobić taką pracę, jak dla nowego modelu. Praktycznie dla wszystkich części potrzebne było inne oprzyrządowanie. Jakby nie oceniać wartości dla użytkownika, inwestycja w produkcję była duża - Apple mogło pewnie bardziej zmienić wygląd (dać aparaty w jednym rzędzie, zaokrąglić krawędzie itd.) ale nie zrobiło tego ze znanych sobie powodów - moim zdaniem chodzi o "ikoniczny wygląd" - rozpoznawalność produktu. Np. w przypadku Maków z M1 (MBP, MBA i mini) użyto części z poprzednich modeli i zmieniono bardzo niewiele, to tu nie został kamień na kamieniu. 

#454 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 23 grudnia 2021 - 11:47

Z jednej strony zgadzam się, że zmiana z 12 na 13 nie jest jakloś kluczowa dla użytkownika, ale biorąc pod uwagę procesy produkcyjne, to jest kluczowa dla apple - aby te guziczki, tacka baterii, inne wnętrzności (inny kształt baterii, płytki, aparatów, faceID), grubość itd zrealizować, trzeba było w zakresie przygotowania produkcji zrobić taką pracę, jak dla nowego modelu. Praktycznie dla wszystkich części potrzebne było inne oprzyrządowanie. Jakby nie oceniać wartości dla użytkownika, inwestycja w produkcję była duża - Apple mogło pewnie bardziej zmienić wygląd (dać aparaty w jednym rzędzie, zaokrąglić krawędzie itd.) ale nie zrobiło tego ze znanych sobie powodów - moim zdaniem chodzi o "ikoniczny wygląd" - rozpoznawalność produktu. Np. w przypadku Maków z M1 (MBP, MBA i mini) użyto części z poprzednich modeli i zmieniono bardzo niewiele, to tu nie został kamień na kamieniu. 

Skąd Ty to wiesz? Przecież to domysły niczym nie poparte. Takie pisanie dla samego pisania.

#455 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 23 grudnia 2021 - 13:01

Skąd Ty to wiesz? Przecież to domysły niczym nie poparte. Takie pisanie dla samego pisania.

Jak ktoś się zajmuje produkcją to wie, że każda taka z pozoru błaha zmiana jest równie trudna do wprowadzenia jak zmiany większe zwłaszcza, gdy telefony z takimi błahymi zmianami muszą być produkowane w miarę szybko w ilościach niewyobrażalnie dużych. Wydaje się, że to "tylko", przykładowo, zmiana położenia przycisków, ale żeby zrealizować taką zmianę trzeba pogrzebać w środku telefonu i poprzestawiać inne komponenty żeby to wszystko w środku jakoś pomieścić, a co za tym idzie - stworzyć de facto nowy telefon. A de facto nowy telefon = nowy sposób jego produkcji.

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#456 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 grudnia 2021 - 13:20

Panowie, jedyne widoczne różnice między 12 Pro a 13 Pro to 1) mniejszy notch 2) aparaty 3) ekran 120Hz, no i powiedzmy bateria. Naprawdę, dorabiacie argumenty by wytłumaczyć sobie wywalenie ponad 5 koła na trochę ulepszonego 12 Pro :P

Ja aż miałem ochotę oddać 13 Pro, tak byłem rozczarowany, ale jednak gen fanboya przeważył ;)

Użytkownik soczekpl edytował ten post 23 grudnia 2021 - 13:21

• Fifty-50 i 6c1fb0760d lubią to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#457 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 23 grudnia 2021 - 13:29

Panowie, jedyne widoczne różnice między 12 Pro a 13 Pro to 1) mniejszy notch 2) aparaty 3) ekran 120Hz, no i powiedzmy bateria. Naprawdę, dorabiacie argumenty by wytłumaczyć sobie wywalenie ponad 5 koła na trochę ulepszonego 12 Pro :P

Ja aż miałem ochotę oddać 13 Pro, tak byłem rozczarowany, ale jednak gen fanboya przeważył ;)

Nie, zupełnie nie. Ja zostaję ze swoim 12 Pro Max przynajmniej kolejny rok, a 13 Pro kupuję dla żony, która używa starszego modelu. Co nie zmienia mojej oceny, że:

1. każda drobna z pozoru zmiana wiąże się z dużą pracą projektową
  2. w najbliższych latach nie będzie żadnych rewolucyjnych zmian, poza dalszym rozwojem telefonów składanych/zwijanych/itp. Ale te klasyczne prostokąty wypełnione po brzegi ekranem będą z nami jeszcze długo.

#458 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 23 grudnia 2021 - 14:17

Jeszcze jeden argument, by nie zmieniać - iP 13pro skonfigurowałem z backupu. Okazało się, że nie działa spotlight (ani wyszukiwanie w bibliotece aplikacji, ani w ustawieniach). Bez tego słabo. Zrobiłem wyszukiwanie w necie - zastosowałem trochę czarów - nic nie pomogło. Zadzwoniłem do Apple - kolejne próby - skończyło się na odtworzeniu na czysto. Teraz czekają mnie godziny konfigurowania kont (11), logowania się w aplikacjach, ustawiania ekranów. Jak bym wiedział, to nawet za dopłatą bym nie wziął...

#459 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 23 grudnia 2021 - 15:00

A ja jestem bardzo zadowolony z trzynastki. Zmian niewiele co prawda, ale jednak bateria wymiata. Nie muszę sobie tłumaczyć przesiadki na nowy model w żaden sposób, bo lubię często zmieniać telefony. I tak bym jakiś wziął. Niemniej jednak w porównaniu do mojej dwunastki pro max - jest wyraźna różnica w działaniu. Poprzednik trzynastki od czerwca bardzo się grzał, bez jakiegoś wytłumaczalnego powodu, bateria dość szybko leciała, nie mówiąc już o kondycji. Tutaj (na razie ;)) pod tym względem mam duuuża poprawę.
No i poprawili aparat. Delikatnie, ale jednak. Jest ostrzenie z bliska przynajmniej, bo w poprzednim już mnie to denerwowało dość.

#460 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 grudnia 2021 - 15:01

Po dwóch tygodniach użytkowania 13 pro stwierdzam że bateria trzyma tak samo jak w moim iPhone X. Te same apki. Podobny czas na ekranie. Trochę dziwne nie?

O bateriach jest zupełnie inny wątek, więc tu nie ma co pisać. Ale porównując mojego 13 Pro Max do poprzedniego Xs Max to jest przepaść. W 13 Pro Max spokojnie dwa dni intensywnego użytkowania, w Xs Max ładowanie było dzień w dzień, a miałem około 96% pojemności baterii.

#461 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 12:28

No jakiś pech z tą 13 - nie działa mi spotlight. Po wszystkich możliwych resetach i restorach, rozmowie z Apple, potem ze "starszym technikiem" sprawa trafiła do inżynierów. W spotlight można wyszukać coś tylko raz po resecie. Potem ciemno. Straciłem już cały dzień na walkę. Jak to naprawię, to kolejny model kupię, jak ten się rozsypie.

#462 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 20:40

Rozumiem, że próbowałeś skonfigurować jako nowy z nowym Apple ID?

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#463 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 21:22

Rozumiem, że próbowałeś skonfigurować jako nowy z nowym Apple ID?

Nie, zalogowałem się starym Apple ID, kontakty, zdjęcia i inne się pobrały, aplikacje pobrałem ze sklepu. Ale też odtworzyłem z backupu, próbowałem 15.3, i inne cuda. 12 pro odtworzyłem z tego samego backupu i OK. 

#464 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 21:58

Próbowałeś zmienić język telefonu na inny?

Spróbuj z tym nowym Apple ID, jeśli to nie pomoże to znaczy że jest to w jakiś kompletnie niewytłumaczalny dla mnie sposób wina hardware’owa, a nie software’owa.

#465 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 22:19

Język zmieniałem, Apple ID nie odpuszczę - zdjęcia, kupione programy itd. Poza tym na 12 pro odtworzenie z tego samego backupu jest ok. Czekam na wsparcie Apple. Przynajmniej muzyka w Car Play nie przerywa jak przy 12 pro. 

#466 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 28 grudnia 2021 - 07:51

Co Ci doradzili na wsparciu?

#467 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 28 grudnia 2021 - 09:16

Dziwię się, że kolega nie spróbował jeszcze z nowym Apple ID - nikt nie każe mu potem siedzieć na nim od zera, ale przynajmniej miałby odpowiedź czy coś się nie "przyblokowało" na starym. 

Na wsparciu pewnie doradzają te same pierdoły, które znajdziesz po 10s szukania u wujka Google'a.

#468 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 28 grudnia 2021 - 14:40

Dziwię się, że kolega nie spróbował jeszcze z nowym Apple ID - nikt nie każe mu potem siedzieć na nim od zera, ale przynajmniej miałby odpowiedź czy coś się nie "przyblokowało" na starym. 

Na wsparciu pewnie doradzają te same pierdoły, które znajdziesz po 10s szukania u wujka Google'a.

Dokładnie - nic ciekawego nie doradzili, a ja nie ma czasu teraz się z tym bawić. Powalczę w przyszłym tygodniu. 

#469 ycbo

ycbo
  • 96 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 30 grudnia 2021 - 14:15

Mnie przeniósł bez problemu na 13. Backup był szyfrowany to ważne bo wtedy przenosi wszystko razem z hasłami.

#470 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 01 stycznia 2022 - 15:42

Żaden wpis nie został usunięty przez innego moderatora, a taki był warunek. (...)

Pudło, 10 grudnia wywaliłem (ukryłem) pytanie. Po prostu byłem szybki. 

Tego z 14 grudnia nie wywalałem, bo dyskusja na temat „właśnie popsułeś nam wywalanie ftpd” była zbyt wesoła, a warunek był już zaliczony. 

I wpisy odnoszące się do dyskusji na temat spraw technicznych, niezwiązanych z iPhone'ami 13/13 Pro zostały ukryte. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#471 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 01 stycznia 2022 - 20:47

Po wyjeździe na narty widzę "killer application" iP 13 - obiektyw x3. Razem z zoomem cyfrowym pozwala filmować z takiej odległości jak kamera. Na narty, aby nagrywać filmy do wideo analizy brałem aparat z zoomem. Teraz nie muszę. Widoczne jest znaczne skrócenie robinie zdjęć w night modę. Poza tym nie widzę różnic względem 12iP - córka widzi promotion, ja słabo. Bateria - też nie widzę rewolucji. Do tego opisywane wyżej problemy oprogramowaniem.

#472 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 01 stycznia 2022 - 20:59

Pewnie jakby w zwykłym 12/13 był x3 zamiast x0,5 to sporo osób zrezygnowałoby z kupna Pro, ten obiektyw szerokokątny jest dużo mnie przydatny. No ale Apple o tym wie, stąd ten głupi setup w nie-Pro 

#473 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 01 stycznia 2022 - 21:21

Oj nie, UWA jest fajny i daje ciekawe możliwości kadrowania.

#474 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 01 stycznia 2022 - 23:53

Powiedział (prawie) nikt nigdy

#475 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 02 stycznia 2022 - 12:17

Powiedział (prawie) nikt nigdy

Nieważne, kto i kiedy powiedział. Ważne, kto fotografuje.

Poniżej kilka zdjęć, których nie uważam za jakieś szczególne arcydzieła, ale pokazuję jako przykłady perspektywy, której nie da się osiągnąć bez UWA.

aICzltim.jpg WUDcmK6m.jpg bGZU7dEm.jpg mkNwsM1m.jpg iehTDDOm.jpg

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 02 stycznia 2022 - 12:37

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych