Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hub kompatybilny z Apple Silicon – [POSZUKIWANIA].

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
161 odpowiedzi w tym temacie

#126 Volte

Volte
  • 4 postów

Napisano 04 kwietnia 2022 - 20:58

Ten wątek to cztery strony 'poleceń'. Bezczelne jest nawet nie przeczytać, tylko żądać podsumowania.

a i owszem czytałem, jednak ostatni post w którym ktoś poleca jakiegoś HUBa i pisze coś więcej niż tylko "mam ten" jest z Października 2021, czyli sprzed prawie pół roku, od tego czasu wiele się zmieniło, wyszły nowe aktualizacje, nowe HUBy. Dlatego pytam o aktualny stan rzeczy.

#127 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 22 czerwca 2022 - 18:28

Witam wszystkich ponownie ;-)

Odzyskałem hasło do konta założonego tutaj w 2008 roku i jestem ;-) Stara miłość nie rdzewieje jak to mówią więc wróciłem po latach do Apple. 

Kupiłem dzisiaj iMaca 24 cale z M1 (16GB, 512GB SSD) i czekam na jego dostarczenie. Znalazłem ten wątek bo interesuje mnie HUB lub inne rozwiązanie, które umożliwi mi podłączenie mojego monitora (1440p) jako drugi monitor do tego iMaca. Będę wdzięczny za pokierowanie w którą stronę iść bo technologia mocno poszła do przez te lata .

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

#128 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 882 postów
Napisano 22 czerwca 2022 - 19:07

Nie potrzebujesz huba. Potrzebujesz jedynie kabla USB-C -> (złącze, jakie jest w Twoim monitorze). Może tez być przejściówka. Apple ma takie w swojej ofercie.

• 748f0da6cc lubi to

#129 kubbak

kubbak
  • 4 postów

Napisano 11 sierpnia 2022 - 10:50

Przeszukałem cały temat oraz również ten z polecanymi hubami TB3/4. Niestety nie znalazłem nic czego sam szukam.

Szukam huba TB3/4 do Maca Mini M1 (w późniejszym czasie Studio) z możliwością montażu ssd nvme, 2-3 portami USB-A, czytnikiem kart pamięci, wyjściem DP (może być USB-C). Idealnie byłoby gdyby byłaby to podstawka pod niego.

Wstępnie znalazłem 1 model, niestety niedostępny w Polsce.

https://www.trebleet.com/product-page/mac-mini-thunderbolt-3-dock-with-nvme-sata-slot-cfexpress-card-slot-silver

Czy znacie może coś innego? Huby USB-C odpadają - prędkość ssd jest mocno ograniczona oraz równoczesne działanie USB i DP wymaga podłączenia 2 linii USB-C.

#130 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 162 postów

Napisano 11 sierpnia 2022 - 15:44

Wpisałem 'mac mini dock' w amazona i mam kilkadziesiąt wyników.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#131 kubbak

kubbak
  • 4 postów

Napisano 11 sierpnia 2022 - 17:54

Wpisałem 'mac mini dock' w amazona i mam kilkadziesiąt wyników.

Dziękuję za tą jakże pomocną odpowiedź. Rozumiem kolego, że wywodzisz się z elektrody?

Gdybym znalazł inny hub spełniający moje wymagania, który byłby dostępny na Amazonie/allegro/normalnym sklepie pisałbym powyższy post? NIE, otóż na Amazonie czy Allegro nie znalazłem takowego stąd pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników.
Może zbyt szybko odpisałeś na mój post, ja potrzebuje hub Thunderboltowy a nie usb-c i stąd drwiący ton Twojej wypowiedzi.

Na Amazonie jest jeden hub posiadający możliwość montażu ssd nvme ale nie ma czytnika kart oraz nijak nie będzie dało postawić się na nim maca mini - Yottamaster 9w1.

#132 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 11 sierpnia 2022 - 18:01

https://www.sonnette...t-products.html

#133 kubbak

kubbak
  • 4 postów

Napisano 12 sierpnia 2022 - 14:25

Wczoraj zacząłem zgłębiać temat. Niestety mój plan na urządzenie all in one raczej spełznie na niczym. Ten hub Trebleeta jest bardzo wrażliwy na zamontowany w nim SSD - na liście wspieranych dysków jest adnotacja o problemach z obsługa moich dysków (WD SN750 i Samsung 970 EVO+).

Znalazłem Orico TB3-S2, przejrzałem recenzje na YT - wszyscy zwracają uwagę na głośność tego urządzenia. Wentylatora nie da się wyłączyć, działa dodatkowo cały czas gdy podłączony jest zasilacz... Kolejna skucha.

Więc pytanie do Was, czy kojarzycie hub TB3/4 z 2-3 portami USB-A, czytnikiem kart i wyjściem DP? Nie musi to być żaden dock tylko coś na wzór Greencella/Uniteka/Satechi, USB-C 3.1/2 odpada bo to nie ma możliwości działać (korzystając z DP i USB/czytnika kart) na raz.

Znalazłem coś takiego.

[url="https://i-tec.pro/pl/produkt/c31nanodockvgapd-7/"]https://i-tec.pro/pl/produkt/c31nanodockvgapd-7/[/url]

Ma niby USB-C/TB3 ale również obsługę jedynie wyświetlacza 4k 30hz oraz brak wyjściowych portów TB czy portów USB 3.2 10Gbps (jak jest w innych dockach). Jest to realne by ten hub faktycznie był TB3 i działały na raz porty USB i HDMI?

#134 afidmemeth37

afidmemeth37
  • 3 postów

Napisano 03 września 2022 - 05:58

Ja mam taki adapter i jest ok, wszystko działa: https://lmp-adapter.com/product/lmp-usb-c-mini-dock/?attribute_pa_color=space-gray

grzeje się ale wiadomo, fizyki nie oszukasz

Użytkownik afidmemeth37 edytował ten post 03 września 2022 - 06:02

#135 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 819 postów

Napisano 03 września 2022 - 11:57

Kupiłem OWC Mini Dock E (2xUSB A, HDMI (4k60), ethernet, SD (bez micro) i pass thru power). Małe, działa, ciepłe, trochę krótki niewymienny kabelek. Jak jest ethernet (to dla mnie był główny motyw) a zasilacz jest wyłączony, to w uśpieniu kilka procent baterii zejdzie przez noc. Nie robiłem testów szybkości portów, ale to pierwsza przejściówka nie-Apple z która mój monitor dobrze działa. Ciekawe, że jak jest podłączone do zasilacza ale nie jest do komputera to porty USB nie ładują podłączonych urządzeń. 

#136 martinez07

martinez07
  • 17 postów

Napisano 13 stycznia 2023 - 14:47

Szukam huba z HDMI 4K 60Hz i USB 3.1 gen.2 (10Gbps) natomiast zdecydowana większość które mi "wyskakują", mają USB 3.0 (5Gbps).

Czy ktoś może polecić coś sprawdzonego pod Macbook AIR M1?

Chciałem wziąć coś takiego, ale sporo jest negatywnych opinii na Amazonie :

https://www.amazon.d...101&sr=8-3

Zależy mi na tym, że jak podłączę dysk ssd 3.1 gen.2 to żeby hub nie obciął mi transferu..

#137 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 28 lutego 2023 - 11:03

Szukam huba, który po podłączeniu do MacBook'a Air z M1 lub M2 obsłuży dwa monitory. 

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#138 Marckok

Marckok
  • 50 postów

Napisano 21 marca 2023 - 19:25

czy można bezpiecznie użyć takiego HUBa z Macbook Air M1 ?

https://mediamarkt.p...u-c-1x-hdmi-2-0

#139 kamcio100

kamcio100
  • 110 postów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 14:33

Szukam HUB-a który będzie miał tylko USB-C i USB-A z tym, że jedno USB-C musi mieć PD albo DP. Łącze Monitor z Macbook Air M1 za pomocą kabla DisplayPort-USB-C (Monitor 4k 144hz) ewentualnie USB-C PowerDelivery. Potrzebuje tak ze 2 USB-C jeszcze i 2/3 USB-A. Tak aby podłączyć jeszcze dysk M.2 po USB-C 

Znajduje różne huby ale większość posiada jakieś złącze Ethernet, czy czytnik kart Sd, a to nie jest mi potrzebne. Albo jeszcze za mało widziałem albo nie ma za dużo takich które są z samymi USB plus DP/PD

#140 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 postów

Napisano 17 kwietnia 2023 - 16:01

Panowie ja natomiast potrzebowałbym jakieś przejściówki do Macbooka Pro M1 nawet z jednym portem USB-C ---> USB 3.0 Zależy mi aby podłączyć zewnętrzną nagrywarkę płyt CD z której czasami korzystam jak i pendriva

Użytkownik Zielone jabłko edytował ten post 17 kwietnia 2023 - 16:01

#141 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 162 postów

Napisano 17 kwietnia 2023 - 18:10

To nie lepiej kupić pendrive z usb-a i usb-c naraz? Pewnie tyle samo kosztuje.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#142 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 17 kwietnia 2023 - 18:42

Ja z jakiegoś adaptera Hamy korzystałem okazjonalnie. SuperDrive działa z nim, także powinien być OK. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#143 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 postów

Napisano 19 kwietnia 2023 - 09:38

To nie lepiej kupić pendrive z usb-a i usb-c naraz? Pewnie tyle samo kosztuje.

Mam pendriva SandDisc 512GB za którego i tak sporo zapłaciłem to teraz mam kupić nowego a tego wrzucić do szuflady?

Ja z jakiegoś adaptera Hamy korzystałem okazjonalnie. SuperDrive działa z nim, także powinien być OK. 

Zapewne nie pamiętasz jaki do był dokładnie adapter? 

#144 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 19 kwietnia 2023 - 10:04

Ja zakupiłem adapter Ugreen 30701 za kilkanaście złotych i jest OK.

#145 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 postów

Napisano 23 kwietnia 2023 - 06:52

Ciekawe tylko czy będzie działać przez to nagrywarka CD bez dodatkowego źródła zasilania?

#146 bartula

bartula
  • 81 postów
  • SkądBędzin, Poland, Poland

Napisano 20 stycznia 2024 - 13:39

Podepnę się z pytaniem. Zakupiłem hub firmy Natec, model Fowler Plus. Mam problem z z HDMI. Niezależnie od tego czy wybiorę opcje klonowania, czy obraz rozszerzony to obraz na TV pojawia się tylko na jakieś 10-15 sekund. Potem ekran robi się czarny. Nie ma komunikatu  o braku sygnału. 
Wypięcie kabla HDMI z hub'a i wpięcie go ponownie powoduje, że obraz na TV się pojawia, ale znika znów po kilku sekundach. 
Uwalony Hub? Nie mam innego kompa z usb-c by sprawdzić.

#147 bartula

bartula
  • 81 postów
  • SkądBędzin, Poland, Poland

Napisano 23 stycznia 2024 - 21:54

Jednak hub był walnięty. Wymiana rozwiązała problem.

#148 myapplefan

myapplefan
  • 10 postów

Napisano 05 lutego 2024 - 08:26

Dzień dobry, 

od jakiegoś czasu jestem po przesiadce na środowisko apple, wstępnie mam skonfigurowany swój zestaw - jednak brakuje mi HUB'a. 

Myślę że ładowanie zostanie ori - tu pojawia się pytanie, czy zostawiacie maca na podpiętej ładowarce non stop? 

Kupiłem huba od baseus, z nadzieja ze port usbc będzie przekazywać obraz do monitora - to jednak nie działa. 

Mam monitor 34", aktualnie podpięty kablem DP/usbc i korzystam z rozdzielczości 3440x1440 - po podpięciu huba kablem hdmi nie ma tej rozdzielczości
(serio nie wiem czy kabel hdmi ma na to wpływ, ktoś rozjaśni jak to działa?) 

zatem, 

poszukuje HUB'a który będzie w stanie obsłużyć ze 3 zwykle porty USB + na USB C / DP na monitor! (oczekiwana konkretna rozdzielczość)

czy któryś z Was posiada cos ciekawego? 

oczywiście jeśli to jest kwestia kabla to można go wymienić i drugie jeśli można trzymać maca cały czas na prądzie to hub również może być port ładowania wyposażony.. (HUB będzie schowany w koszyczki pod biurkiem i tylko jeden kabelek będzie wystawal nad biurko) 

Proszę o pomoc. 

#149 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 06 lutego 2024 - 00:16

Zakupienie porządnego kabla HDMI - HDMI i połączenie za jego pomocą portu HDMI huba z portem HDMI w wersji co najmniej 2.0 monitora (szczegółowych informacji na temat wersji portów monitora szukaj w jego specyfikacji technicznej) powinno pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu. Wymierz sobie długość tego swojego kabla DP/usbc i kup sobie porządny kabel HDMI - HDMI o tej samej lub zbliżonej długości https://tiny.pl/c33sv

#150 myapplefan

myapplefan
  • 10 postów

Napisano 06 lutego 2024 - 10:35

złącza w monitorze mam hdmi 2.0 oraz DisplayPort 1.4 - przy przejściu z DP na usb c jest dobrze. 

do dobrego kabla rownież musi być dobrze dobrany hub... bo większość z nich obsługuje 4K 30hz, cos możesz polecić? 

Dzięki za kabelki! dziwie się ze kabel dołączony do zestawu monitora nie był 2.0 

edit: zenwire 9w1 będzie odpowiedni? https://tiny.pl/dhhzx ? 

z opisu brzmi jakby pasował idealnie, jednak zastanawia mnie ten port usb c - nie obsłuży on monitora DP/usbC ?
musze przetestować :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych