Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hub kompatybilny z Apple Silicon – [POSZUKIWANIA].

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
161 odpowiedzi w tym temacie

#101 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 882 postów
Napisano 21 listopada 2021 - 17:55

https://i-tec.pro/pl...hdmidockplus-7/ mam ten model, będę się pozbywał, gdyż akurat nie bardzo wykorzystuję jego złącza. Działa. Mam na nim przez HDMI 4K60 a przez dołączony usb-c>dp 4K100 bo akurat taki mam monitor. Ładuje do 80W bodajże.

Jeśli dobrze widzę, to jeden monitor można podłączyć przez HDMI, ale drugi już tylko do złącza USB-C, którego moje monitory nie posiadają. Potrzebuję rozwiązania umożliwiającego podłączenie przez HDMI lub DP. Chyba, że da się to rozwiązać jakąś przejściówką/kablem.

EDIT: Dobra, doczytałem, że w zestawie jest kabel z USB-C na DP, więc w sumie da się ogarnąć to, co potrzebuję. Dzięki!

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 listopada 2021 - 18:38

#102 ra74

ra74
  • 88 postów

Napisano 26 listopada 2021 - 17:29

kojarzycie może hub z kabelkiem min. 30cm? Must have to: 1x hdmi 4k@60Hz, 2xusb w tym jedno 3.0, usb-c, czytnik kart może wogóle nie być

Użytkownik ra74 edytował ten post 26 listopada 2021 - 17:32

#103 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 121 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 listopada 2021 - 21:35

Cześć.

Ja kupiłem ten model Satechi:

https://www.cortland...mm-srebrny.html

Mam go podłączonego od jakichś 3 dni do Maca Mini M1.
Z porzodu do USB miałem podpięty zwykły pendrive i klawiaturę na kablu i ze trzy razy odmówiło posłuszeństwa.
Ni stąd, ni z owąd nagle klawiatura i pendrive przestają działać. Jak odepnę z Maca i podepnę ponownie, to zaczyna znów działać.
Chyba muszę to reklamować — pytanie czy to ten hub jest jakiś wadliwy, czy Mac ma z tym problem.

Użytkownik Marius Bienius edytował ten post 29 listopada 2021 - 21:37

 Studio M2, Mini M1, iPhone 13

#104 iErnest

iErnest
  • 189 postów

Napisano 04 grudnia 2021 - 19:56

Mam 2 różne huby od Baseusa i przy obu mam ten sam problem, co jakiś czas laguje myszkę, która jest przypięta do huba przez USB bezprzewodowo. Ma ktoś podobnie? Dwa różne huby Baseus dwa różne MacBooki Air M1.

#105 MadeIn76

MadeIn76
  • 1 postów

Napisano 07 grudnia 2021 - 20:26

Hej,

Ja używam huba Baseusa 5w1 z hdmi 4k60 od 2 miesięcy , bez problemów póki co. Zawsze używam orginalnej ładowarki Apple. Nie grzeje się, brak problemów z wifi czy bluetooth... 

Hej,

Przejrzałem huby 5w1 Baseus'a i nie znalazłem żadnego z 4k60Hz... Możesz podać model? 

#106 Łukasz G

Łukasz G
  • 1 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 18:03

Przerobiłem już hub od Green Cell, najpierw padło gniazdo USB C, potem HDMI. Kupiłem Baseusa, bo polecano mi go - dokładnie model 9 in 1. Poinstruowany przez sprzedającego nie używałem opcji ładowania maca przez port huba. Mimo to urządzenie nagle się totalnie spaliło, o czym świadczył cichy pisk wewnątrz obudowy, a potem chmurka dymu i paskudny swąd. W chwili awarii do huba był podłączony monitor przez HDMI (ale nie pracował, był wyłączony z prądu na listwie) oraz dysk zewnętrzny SSD. Z tego dysku leciał materiał filmowy. Macbook Air M1 nie był podłączony do prądu ani przez Baseusa ani z oryginalnej ładowarki. Pracował na baterii. W sumie dobrze, że stało się to w mojej obecności, bo mogło się skończyć uszkodzeniem komputera lub pożarem. Dysk SSD na razie działa, ale nie badałem go dokładnie.

Nie mam pojęcia, co kupić, żebym mógł bez takich atrakcji podpiąć dysk zewnętrzny i monitor przez HDMI.

#107 catchychoruses

catchychoruses
  • 1 postów

Napisano 24 grudnia 2021 - 12:28

cześć, szukam rozwiązania na podpięcie monitora QHD do MB Air. mam małe marzenie aby współpracował z Adaptive Sync albo przynajmniej działał w 75hz, więc szukam stacji dokującej/huba z DP i najlepiej też z power delivery. natknął się ktoś albo testował takie urządzenie?

#108 stanley76rsko

stanley76rsko
  • 2 postów

Napisano 08 stycznia 2022 - 18:47

Cześć. A miał ktoś styczność z Adam Elements Casa Hub A01m ze złącza USB-C na USB-A / USB-C / HDMI ?Podpięcie po MBP M1.

#109 woojtekn

woojtekn
  • 96 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 11 stycznia 2022 - 01:17

Hej,

Przejrzałem huby 5w1 Baseus'a i nie znalazłem żadnego z 4k60Hz... Możesz podać model? 

CAHUB-CX0G

#110 pablitto

pablitto
  • 3 postów

Napisano 12 stycznia 2022 - 10:47

Rozgałęźnik na co najmniej 3 USB i osobno też czytnik karty sim. Jest takie coś?

#111 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 819 postów

Napisano 12 stycznia 2022 - 11:50

Czytnik karty SIM to już jest pewna egzotyka - ciekaw jestem jakie masz zastosowanie do tego czytnika. Na połączenie tego jeszcze z hubem bym nie liczył (i jeszcze na USB-C!!!). Szukaj czytnika SIM i huba osobno...

• winmaciek lubi to

#112 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 882 postów
Napisano 12 stycznia 2022 - 12:12

Idę o zakład, że chodzi o SD.

#113 pablitto

pablitto
  • 3 postów

Napisano 13 stycznia 2022 - 07:33

Karta sim służyłaby jako po prostu internet z chociażby T-Mobile. Tak przynajmniej w starym lapku działałem. Chyba, że jest inne rozwiązanie na to to podpowiedzcie ;). No a z tym USB to chodzi mi żeby było przejście po prostu takie na 3 wyjścia co najmniej żeby pendrive'a wpiąć i inne peryferia. Mój Mac ma 2 wyjścia usb-c i myślałem, że są jakieś przejściówki żeby zrobić te USB i czytnik simki.

#114 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 882 postów
Napisano 13 stycznia 2022 - 08:16

Czyli chodzi Ci nie o czytnik, a o modem LTE. Raczej nie ma huba z wbudowanym modemem. Teoretycznie można kupić zewnętrzny na USB, ale jest z tym sporo kłopotów, więc nie polecam. Zamiast tego sugeruję mobilny router WiFi. Włożysz do niego kartę Sim i będziesz miał internet po wifi. O wiele pewniejsze rozwiązanie.
  • DanielF lubi to

#115 DanielF

DanielF
  • 5 744 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 13 stycznia 2022 - 08:47

@Mikołaj, potwierdzam tylko router na WiFI, bo producenci olewają aktualizacje oprogramowania dla modemów na USB i za 2 aktualizacje systemu lub nawet po jednej polecisz po nowy modem.

Fallout ...war, war never changes...

#116 Makiwara

Makiwara
  • 22 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2022 - 20:22

Część wszystkim,

dzisiaj zakończyłem współpracę z polską marką Green Cell, rozliczając oddanego hub'a Connect60 i poszukuję mocno alternatywy. Przekopałem masę artykułów i sklepów i moją uwagę najbardziej przykuły dwa:
-  Satechi Slim Multiport V2 USB-C

Ugreen USB 3.2 HDMI 4K

​pomijając sferę czysto marketingową, to czy ktoś posiada ww. modele i jest się w stanie podzielić opinią, dlaczego wybrał akurat ten model i czy z wyboru jest zadowolony, a jeśli nie, to dlaczego. 

+ ew. mile widziane alternatywy, bo całych internetów nie da się przejrzeć. 

Pozdrawiam serdecznie 

• ejostasz lubi to

MacBook Air 13" M1, iPhone 11, AppleWatch 5

#117 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 31 stycznia 2022 - 20:24

Byłoby łatwiej, jakbyś konkretnie opisał swoje potrzeby. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#118 Makiwara

Makiwara
  • 22 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2022 - 20:53

Na pewno chcialbym połączyć funkcje podstawki, która jest w Ugreenie z dostępnymi portami, niemniej bliżej mi do spokoju ducha decydując się na rozwiazanie od Satachi, które zdecydowanie bliżej wspólpracuje z Apple oraz "chwali" się pełną współpracą z procesorami M1. Z drugiej strony GC też się chwalili taką kompatybilnością, aczkolwiek ww. przeze mnie hub, ani nie ładował mojego MacBook'a, ani port HDMI nie działał.

Zatem nie chciałbym znowu przestrzelić ze sprzętem , aby coś znowu nie grało tak jak należy. Jestem w stanie dopłacić do Sentachi i dokupić ew. podstawkę, kiedy jasno ktoś podniesie kwestię dotyczącą tego, że Ugreen to piękna, ale jednak wydmuszka marketingowa. 

MacBook Air 13" M1, iPhone 11, AppleWatch 5

#119 simonnam

simonnam
  • 26 postów

Napisano 31 stycznia 2022 - 21:35

Ja mam taki: https://www.anker.co...dapter/A83710A1 zero problemów

#120 JustWebDev

JustWebDev
  • 3 postów

Napisano 03 lutego 2022 - 10:16

Hey hey hello, 

Zacznijmy od podstaw, posiadam:
Macbook'a Pro 14" (late 2021) - M1 Pro / 16GB / 16-core GPU / 10-core CPU / 1TB

Poszukuję (chociaż tematy związane z upalaniem M1 wprowadzają w zwątpienie) HUB, który posiada:
1x HDMI lub DP - 4k 60Hz
1x RJ45 Gigabitowe 
1x USB-C Power Delivery 
1x USB 3.0 (tutaj obojętne czy 1, 2 czy 3 takie porty)

W tym wszystkim chodzi o mobilność i minimalizowanie ilości kabli do podłączenia, każdego kolejnego dnia w biurze.
Cały zestaw to Macbook Pro + 2x AOC U2790PQU 4K  + internet po kablu + inne urządzenia w sieci lokalnej. 

Jeden monitor będzie pod HDMI (które jest na pokładzie MBP) a drugi chcę aby był podłączony pod HUB z całą resztą. 

Szukając, natknąłem się na: 

1. Zenwire ADAPTER HUB 8w1 USB-C -> https://zenwire.eu/adapter-hub-8w1-usb-c-hdmi-display-port-sd-hdmi-4k-usb-3-0-gigabit-ethernet-rj-45-LAN-1000-mbps-144-hz (niedostępny)
  2. HYPERDRIVE Dual 4K HDMI 10-in-1 USB-C Hub -> https://www.hypershop.com/products/hyperdrive-dual-4k-hdmi-10-in-1-usb-c-hub  (niestety w PL nikt akurat tego modelu nie sprzedaje)
  3. HYPERDRIVE 5-Port USB-C Hub -> https://www.hypershop.com/products/hyperdrive-5-in-1-usb-c-hub (jw.)

#121 yrrahpl

yrrahpl
  • 6 postów

Napisano 07 lutego 2022 - 13:35

A jak wam się sprawują urządzenia z firmy Zenwire ? Podobno współpracują z M1, potrzebuję adapter USB C - VGA, HDMI

• ejostasz lubi to

#122 szd

szd
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2022 - 22:55

A u mnie taka rzecz która dotyczy MB Pro M1 2020, 8GB

Zamówiłem Satechi Slim Multiport V2 USB-C. Hub po podłączeniu działa normalnie, lampka się świeci, pendrivy działają ale po podłączeniu kabla HDMI kompletnie nie reaguje. Nie wyświetla obrazu na ekranie zewnętrznym, w ustawieniach nie widzi ekranu zewnętrznego. Update systemu wykonany, wszystkie sposoby z internetu włącznie z BetterDummy nie pomagają. Kable HDMI również sprawdzone różne oraz różne monitory. Satechi podłączony do MB Pro i7 - HDMI śmiga bez żadnego problemu...Delikatnie poirytowany pożyczam od znajomego Kingston Nucleum, podpinam pod M1 i...HDMI działa jak należy, przełączam na Satechi i dalej nic kompletnie nie rusza. Czy miał ktoś takie doświadczenie z M1 i nowym Satechi ? Jaka alternatywa w takim razie :)? Stary Kingston?

#123 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 015 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 lutego 2022 - 11:43

Ja używałem Natec Fowler 2 i niestety nie polecam, po 2óch tygodniach coś z HDMI poszło. Rozdzielczość ekranu raz to 1080p i po kilkunastu próbach podłączenia czasami wejdzie 4k. Ekran dość często gubi sygnał.

Wcześniej Macbook upalił jakiegoś HUBa z Amazona ale brandingu nie pamiętam już.

Użytkownik Tomzik87 edytował ten post 23 lutego 2022 - 11:44

#124 Volte

Volte
  • 4 postów

Napisano 04 kwietnia 2022 - 07:53

Jakich HUBów używacie do MacBooka M1 2020 ? Potrzebuje wyjścia na HDMI, przynajmniej 2 USB, kart SD i gniazdo USB-C z PD. Polecicie coś ? Co tam aktualnie jest godne polecenia ?

#125 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 162 postów

Napisano 04 kwietnia 2022 - 09:48

Ten wątek to cztery strony 'poleceń'. Bezczelne jest nawet nie przeczytać, tylko żądać podsumowania.

• 6c1fb0760d i winmaciek lubią to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych