Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13 (M1/Silicon)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#176 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 15 grudnia 2020 - 11:11

W czym ten MBP funkcjonuje Ci lepiej od M1? Z ciekawości

Opisałem to w moich poprzednich postach - pomijając o wiele lepszy komfort pracy na 15.4 cala i wyższą rozdzielczość to generalnie wiele aplikacji nie jest  jeszcze natywna na M1 i działa mi lepiej na Intelu niż emulacja na Rosetta 2 w M1 poczekam na 16 cali na M1X (podobno) i wtedy mam nadzieje że będzie to wszystko dopracowane i działające natywnie.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 15 grudnia 2020 - 11:42

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#177 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 16 grudnia 2020 - 12:01

Ja nie używam  ale największy argument na "korzyść" M1 czyli Final Cut Pro jednak też nie lepszy bo  jednak Intel radzi sobie lepiej https://youtu.be/3Uwg4uf0Rcc?t=329

#178 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 16 grudnia 2020 - 12:06

Nikt nie twierdził nigdzie, ze M1 jest absolutnie szybsze od wszystkiego innego, także nie wiem co to udowadnia? Chyba tylko twój zapał do wklejania filmików z "wadami" które nikogo tu nie obchodzą.

#179 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 16 grudnia 2020 - 12:31

Nikt nie twierdził nigdzie, ze M1 jest absolutnie szybsze od wszystkiego innego, także nie wiem co to udowadnia? Chyba tylko twój zapał do wklejania filmików z "wadami" które nikogo tu nie obchodzą.

absolutnie od wszystkiego to nic nie jest lepsze  :)

Poza tym są materiały z którymi się chyba warto dzielić bo może ktoś ma dylemat czy nie wymienić swojego dotychczasowego sprzętu,

a Twoje trolowanie nic tu nie wnosi do dyskusji,  poza tym Ty to nie wszyscy i świadczy tylko o Twojej miernocie.

#180 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 177 postów

Napisano 16 grudnia 2020 - 12:34

Wycieczki osobiste to słaby pomysł. Pierwsza nagroda już za nami, kto następny na podium?

• slimexx lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#181 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 16 grudnia 2020 - 21:13

Po początkowym mega hype’ie na M1 przyszło praktyczne spojrzenie na ich możliwości i wnioski są napewno takie, że mają potencjał i przegoniły one swoje poprzednie generacje, ale do mocniejszych maszyn jak narazie się ledwo zbliżyły. 

To, że ktoś wrzuca materiały, które pokazują wady/ograniczenia danego sprzętu nie uważam za złe. Szczerze to przed zakupem nie chciałbym trafić na forum na którym sprzęt opisywany jest tylko w samych superlatywach, a jakiekolwiek wady są przemilczane;)

Użytkownik raqq edytował ten post 16 grudnia 2020 - 21:16

#182 winmaciek

winmaciek
  • 6 754 postów
Napisano 18 grudnia 2020 - 11:47

Przypominam, że pytania odnośnie wyboru sprzętu należy zadawać w odpowiednim dziale. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#183 wojtala

wojtala
  • 170 postów
  • SkądPforzheim.DE

Napisano 19 grudnia 2020 - 08:28

Mi zaczęly się problemy z MBA M1 na początku nie mogłem wgrać systemu na czysto  po poprawce 11.1 poszło,ale teraz stoi na planszy Utwórz konto na komputerze wpisuje moje Apple ID Hasło po paru minutach komunikat Nie można uzyc podanej nazwy.

Dzwoniłem do pomocy na infolinie tez nie dali rady.

Na dodatek Mac się chwieje na nozkach,moze bateria napuchła.

Nie mam jak go oddać do serwisu w Niemczech do 10 stycznia pozamykane sklepy.

Teraz leży w szafie.

Pozdrawiam

Użytkownik wojtala edytował ten post 19 grudnia 2020 - 09:19

#184 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 19 grudnia 2020 - 09:54

...
...

Też to zauważyłem w swoim MacBooku Pro M1. Poza tym w cichym pomieszczeniu słychać z MacBooka dziwne dźwięki/częstotliwości, stawiam na jakieś hałasujące cewki ( na pewno to nie jest wentylator)
Coś nie do końca wyszło im to wykonanie.
Dyski zewnętrzne np. NVMe (zapis i odczyt) działają wolniej na M1 niż na kilkuletnim MacBooku z Intelem ale to potwierdzili także inni testerzy.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 19 grudnia 2020 - 10:20

#185 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 19 grudnia 2020 - 17:02

U mnie stoi na nóżkach stabilinie i jest całkowicie bezszelestny (macbook pro).

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#186 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 19 grudnia 2020 - 18:25

Nieźle musiała spuchnąć, te nóżki mają sporą wysokość :) Mam już jakiś czas pro i nic się złego nie dzieje, cicho jak w grobowcu, wszystko działa jak należy - o wiele lepiej niż się spodziewałem. Tez mam parę dysków NVMe i też mam jeszcze starego intela obok. Tak samo śmigają - około 960MB/s (obcięty transfer przez budżetową przejściówkę na USB) i tu się nic nie zmieniło przez ostatnie 3 lata używania dysków. Sprzęt pod TB3 też działa bez zarzutu. Więc jak to zazwyczaj bywa na każdej możliwej platformie od pół wieku (jak nie więcej) - jednemu działa, innemu nie.

Użytkownik Blue edytował ten post 19 grudnia 2020 - 18:25

• 6c1fb0760d i kamjas lubią to

#187 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 grudnia 2020 - 17:08

Jestem bardzo ciekaw czy widac roznice w jakosci monitora jak ktos przeszedl z Macbook Pro 13/16 na Macbook Air M1 ? Chodzi mi tak naprawde o parametr 500 do 400 (Air) nitow. Sam czekam na Air M1 a przechodze z Pro 13 z 2017.

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#188 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 23 grudnia 2020 - 17:13

Mi zaczęly się problemy z MBA M1 na początku nie mogłem wgrać systemu na czysto  po poprawce 11.1 poszło,ale teraz stoi na planszy Utwórz konto na komputerze wpisuje moje Apple ID Hasło po paru minutach komunikat Nie można uzyc podanej nazwy.
Teraz leży w szafie.

Pozdrawiam

Jak nie tworzy Ci się użytkownik to musisz zalogować się na Apple ID i usunąć MacBooka z listy swoich urządzeń. Dopiero wtedy instalacja na czysto i pójdzie bez problemu. Ja 3 razy musiałem instalować system, dopiero za czwartym jak usunąłem tego nowego Maca z listy urządzeń w AppleID to konfiguracja startowa się udała i mam 11.1 na czysto na M1

#189 winmaciek

winmaciek
  • 6 754 postów
Napisano 23 grudnia 2020 - 22:22

Ja chyba będę musiał się skontaktować z Apple – mój MacBook Pro z M1 średnio dwa razy na tydzień ma błąd kernel panic. Podejrzewam, że może być to kwestia „niedogadywania“ się huba usb (Anker), do którego podpięte są dwa dyski i zasilacz. Następujący wniosek wyciągam po tym, że w raporcie po restarcie chyba zawsze głównym podejrzanym jest com.apple.iokit.IOUSBHostFamily. Aczkolwiek jest to trochę dziwne, bo nie zawsze ten hub jest podpięty, czasem nawet mija sporo czasu. 

Informuję jednocześnie, że jest to wpis jedynie informacyjny – nie szukam (chwilowo) pomocy, po prostu wyrażam swoją opinię i delikatne rozczarowanie. Spróbuję najpierw pomęczyć infolinię.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#190 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 grudnia 2020 - 04:37

Teraz leży w szafie.

Pozdrawiam

Mocno Ci się chwieje na tych nóżkach? Po otwarciu klapy też? Bo ja zaraz po wyciągnięciu z pudełka faktycznie zauważyłem, że się delikatnie buja po skosie. Ale to kwestia może pół milimetra. Już myślałem, że będę go zwracał, jednak po otwarciu klapy komputer staje się ultra stabilny i żadnego chwiana podczas pracy nie dostrzegam. Niby wkurzające przy sprzęcie za ponad 8k zł, ale ja już nie wymieniam. Co innego, gdyby po otwarciu klapy był nadal niestabilny. Obstawiam, że do starej pointelowej obudowy wsadzili nową płytę główną z innym rozkładem masy i się coś w całym wyważeniu zepsuło. Bo już inny kolega też pisał, że ma podobny problem. 

Jestem bardzo ciekaw czy widac roznice w jakosci monitora jak ktos przeszedl z Macbook Pro 13/16 na Macbook Air M1 ? Chodzi mi tak naprawde o parametr 500 do 400 (Air) nitow. Sam czekam na Air M1 a przechodze z Pro 13 z 2017.

Przesiadłem się na MBP M1 z MacBooka 12" który chyba miał dużo uboższą retinę i widzę różnice jedynie przy odpaleniu jakiegoś dobrego materiału 4K z HDR. W codziennej pracy nie zauważyłem. Choć na słońcu jeszcze nie pracowałem. :)

Ja chyba będę musiał się skontaktować z Apple – mój MacBook Pro z M1 średnio dwa razy na tydzień ma błąd kernel panic. Podejrzewam, że może być to kwestia „niedogadywania“ się huba usb (Anker), do którego podpięte są dwa dyski i zasilacz. Następujący wniosek wyciągam po tym, że w raporcie po restarcie chyba zawsze głównym podejrzanym jest com.apple.iokit.IOUSBHostFamily. Aczkolwiek jest to trochę dziwne, bo nie zawsze ten hub jest podpięty, czasem nawet mija sporo czasu. 

Informuję jednocześnie, że jest to wpis jedynie informacyjny – nie szukam (chwilowo) pomocy, po prostu wyrażam swoją opinię i delikatne rozczarowanie. Spróbuję najpierw pomęczyć infolinię.

Na 99% to przejściówka. Z tego co czytam sobie w sieci to wiele przejściówek ma problem na M1 po podłączeniu do nich zasilania. Może to wina nowego kontrolera USB w M1... Zdarzają się nawet przypadki, gdzie przejściówka uśmierciła komputer. Jeden z redaktorów SpidersWeba na Twiterze opisywał, że podpiął dyski zewnętrzne i zasilanie do przejściówki GreenCella. Zostawił to w spokoju do przegrywania na chwilę, a po powrocie komputer martwy. Przejściówka już nie działała z innym sprzętem. Pisał, że wysłał do nich komputer i przejściówkę na badanie i miał dać znać co ustalili. Pewnie zamietli temat pod dywan i się dogadali, ale na stronie GreenCella jest już dodane info przy każdym Hubie, że nie jest kompatybilny z M1. Miesiąc temu tego na bank nie było, bo sam rozważałem zakup tego produktu. 

Ja, jak na razie od 2 tygodni podłączałem tylko zwykłą przejściówkę Apple'a USB pod dysk zewnętrzny i żadnych problemów nie miałem. Trzeba więc uważać z tymi nieApplowymi. Szczególnie jak puszczasz zasilanie.  

• winmaciek lubi to

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#191 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 10:18

Mój się nie chwieje ani otwarty, ani zamknięty.

#192 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 24 grudnia 2020 - 10:31

Ja również zadnych problemów póki co nie mam, nie chwieje się, nie korzystam tez z huba a jedynie z przejściówki usbC-usbA. Czytałem o problemach z Hub i nie zdecydowałem się przez to na zakup. Gdyby nie to, to możliwe ze bym kupił. A laptop póki co, działa jak błyskawica. Ale przesiadłem się z MBA 2015

#193 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 10:44

Mój bardzo się chybotał, dociśnięcie obudowy po przekątnej trochę pomogło i różnica jest teraz około milimetra, a jak nie masz problemu teraz to któregoś dnia możesz mieć bo jednak obudowa nie jest tak sztywna i solidna jak w poprzednich wersjach 
Ze złączem w M1 jest już kilka doniesień ze podłączając niektóre zewnętrzne monitory obraz nie jest wyświetlany prawidłowo i tylko w 30Hz natomiast z tą samą przejściówką na Intelu bez problemu i w 60Hz.

Niestety ale mam też czasami problem z oprogramowaniem np. Ableton live po prostu lubi ... sam zakończyć pracę.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 24 grudnia 2020 - 12:08

#194 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 11:00

Wprawdzie zaraz wpadnie ftpd i (właściwie słusznie) powie ze nie ten temat, ale mam huba Baseusa i wszystko było spoko póki nie zamarzyłem sobie nagrać cd do auta - podłączyłem SuperDrive i klops, hub podaje za mało prądu na gniazda usb-a żeby nagrywarka zadziałała. Cenna lekcja, bo bez przejściówek ani rusz w tych nowych makach, tez będę musiał zainwestować w jakaś prostą usb-c --> usb-a znakiem tego, bo trudno znlezc info odnośnie takich parametrów poszczególnych gniazd w recenzjach różnych hubów itp wynalazków.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, mimo ze pierwszy egzemplarz okazał się być wadliwy. Po tygodniu używania, właściwie tylko ten problem z nagrywarką (swoją drogą - nie wystarczy jej tylko podłączyć do np stacjonarki z windowsem, jak każdy inny napęd zewn - trzeba jeszcze przekopać google w poszukiwaniu sterowników...) mi jakos dokuczył. Wszystko działa bardzo płynnie, bateria spisuje się najlepiej jak kiedykolwiek widziałem. Filmy w h265 dzięki sprzętowemu wsparciu nie stanowią problemu ani nawet powodu do uruchomienia wiatraka :)

A no i TouchID bardzo wygodne (choć FaceID byłoby lepsze), miałem kiedyś czytnik w laptopie HP, ale to był taki starego typu, że trzeba było palcem przesunąć - nie było to tak wygodne w użyciu.

Panel dotykowy też fajny, szczególnie jak aplikacja robi z niego użytek. Trzeba się przyzwyczaić, ale ogólnie to rozwiązanie mi się podoba i nie rozumiem skali narzekania na niego przez youtuberów.

Użytkownik 303 edytował ten post 24 grudnia 2020 - 12:37

#195 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 12:50

Pisałem o tym wcześniej że na nowym Macboku z M1 mam mniejsze prędkości niż na starszym Macbooku

Prędkość dysku  zewnętrznego po lewej  Macbooku 15 cali (Intel) po prawej  13- cali (M1)

Załączony plik  4.jpg   126,67 KB   1 Ilość pobrań

#196 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 177 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 12:51

E tam. Na temat, ze spokojem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#197 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 24 grudnia 2020 - 13:38

Ja kupiłem Green Cella jeszcze zanim pojawiła się informacja o niekompatybilności z M1 ale póki co nie podłączałem przez nią zasilania. Podłączam dysk, monitor i dynks od klawiatury przez przejściówkę, a zasilanie bezpośrednio do drugiego gniazda w MBA i wszystko działa.

Użytkownik qura12 edytował ten post 24 grudnia 2020 - 13:39

MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |

#198 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 15:01

Tak się zastanawiam, czy miał ktoś może podobną akcje. Dzisiaj rano podłączam macbooka do ładowania, otwieram pokrywę, odblokowuje i zaraz ekran ściemniony na maksa, że nic nie widać, poruszałem na touchbarze suwakiem jasności i wszystko ok. Przed chwilką ta sama sytuacja, kliknąłem przycisk od touch id i przerzuciło mnie do ekranu logowania i ekran normalnie podświetlony. Wygląda mi to na jakiś bug w oprogramowaniu. Siedzę jeszcze na 11.0.1- macbook pro

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#199 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 24 grudnia 2020 - 15:44

Są bugi z USB, mam dyski PCIe-usbc jakiś no-name wprawdzie. Miał na początku ponad 900. Dziś z ciekawości sprawdzam po poście @maxwawa i też ledwo 500 przekracza. Na bank jednak miał normalne prędkości, gdyż przetestowałem wszystko co mam na M1 zaraz po zakupie. Aktualizacja coś popsuła? Bo na pewno nie jest to błąd sprzętowy skoro śmigało na max wcześniej.

Jest jeszcze możliwa inna przyczyna, ale teraz nie mam jak sprawdzić. Dysk mam prawie full, a wiem, że te modele posiadane przeze mnie zwalniają dosyć solidnie po przekroczeniu jakiejś tam pojemności.

I ciekawostka - po dzisiejszej zabawie z dyskami USB kilka minut po odmontowaniu i fizycznym wyjęciu kabla nastąpił reset. Pierwszy raz od paru lat taki numer :)

Natomiast stacja na TB3 śmiga idealnie dokładnie tak jak śmigała pod intelem.

#200 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 24 grudnia 2020 - 21:01

Ja sprawdzałem również na M1 jeszcze w wersji 11.0.1 dwa dyski przenośne i transfery na nich też były o połowę niższe niż na intelu więc to raczej nie jest wina wersji  macOS bo w najnowszej dalej jest to samo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych