(czuję się teraz jak obwieszony Cygan/raper/Ukrainiec)
Serio, musimy się tutaj posługiwać tak kretyńskimi stereotypami? Idąc takim tokiem myślenia, Ty jako kobieta powinnaś odpuścić sobie zakup, bo nie ma różowego.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 15 października 2020 - 13:32
(czuję się teraz jak obwieszony Cygan/raper/Ukrainiec)
Serio, musimy się tutaj posługiwać tak kretyńskimi stereotypami? Idąc takim tokiem myślenia, Ty jako kobieta powinnaś odpuścić sobie zakup, bo nie ma różowego.
Napisano 15 października 2020 - 13:40
Użytkownik MasterM edytował ten post 15 października 2020 - 13:41
Napisano 15 października 2020 - 13:56
Myślę podobnie jak @ Mikołaj Maciejko co do aparatu
To f na pewno będzie pomijalne bardziej będzie widać większe (tele) ale ?!
Większa matryca może być ciekawsza musimy poczekać na bezpośrednie porównanie
Sadzę że jak zostały polepszone zdjęcia z niedoborem światła to powinniśmy być wszyscy zadowoleni
Niemniej jak zostało napisane jest jakiś niedosyt co do inności aparatów w obu IP
Napisano 15 października 2020 - 14:01
Przesłona będzie pomijalna w kwestii rozmycia, które i tak jest realizowane w iP oprogramowaniem. Jeśli chodzi o wpływ na czas naświetlania to jest to 1/3EV. Też raczej niewiele.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 15 października 2020 - 14:03
A oni nie pokazywali na prezentacji, że cośtam w środku jest większe i się inaczej rusza?
Przepraszam za brak poprawnej terminologii, ale KOMPLETNIE nie znam się na fotografii i częściach aparatu, więc to dla mnie był jakiś kolorowy dynks, nic więcej ;-)
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 15 października 2020 - 14:14
Tak, chodzi o ruszający się i większy sensor (to coś, na co pada światło z obiektywu). A tak, dla Twojej informacji - im większa liczba f, tym gorzej, tak w uproszczeniu.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 15 października 2020 - 14:16
Napisano 15 października 2020 - 14:22
Jeśli uda mi się sprzedać Xs Max 64gb za 2000zł to wtedy cena już trochę niższa będzie...ale to też nie wiem czy gra warta świeczki by sprzedać jeden by wziąć drugi i dołozyc jeszcze 3k na pewno.
Aż tak ogromnego skoku wątpię,że doswiadczę między dwoma urządzeniami - xs max i 12 pro. ( Pewnie się mylę )
Napisano 15 października 2020 - 15:04
podali wielkości baterii 12 pro max 3687mAH, 12 pro 2776mAh, 12 2776mAH i 12 mini 2227mAH ;D ciekawie czyli standardowo obniżyli procesor oszczędniejszy i pewnie będzie ten sam poziom co w 11 pro max czyli max 1 dzień
Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm
Napisano 15 października 2020 - 15:55
W bateriach jest więc spory zjazd w dół.
Napisano 15 października 2020 - 16:24
przekonajcie mnie że nie potrzebuje max
Gdyby ten niebieski w pro był taki jak w 12 to brałbym niebieski a tak to wezmę biały.... złoty mi się podoba ale nie jestem z Rosji:D
Ja jednak zdecydowałem się na maxa. Wydrukowałem na drukarce 3D model 12 pro max i naprawdę nie jest źle. Porównując do mojego 11 pro, wielkość jest do zaakceptowania. Spodziewałem się że będzie o wiele gorzej.
Użytkownik konio124 edytował ten post 15 października 2020 - 17:02
iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB
Napisano 15 października 2020 - 17:26
A skąd wziąłeś model? Bo wiesz, tych telefonów jeszcze nikt nie macał, więc on nie będzie w 100% dokładny.
Czy po prostu bryła o tych wymiarach, które podali?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 15 października 2020 - 17:33
Ja jednak zdecydowałem się na maxa. Wydrukowałem na drukarce 3D model 12 pro max i naprawdę nie jest źle. Porównując do mojego 11 pro, wielkość jest do zaakceptowania. Spodziewałem się że będzie o wiele gorzej.
Jest duży....a jak jeszcze dorzucisz pokrowiec:) nawet nieanty rezygnuje z maxa
Użytkownik _Artek_ edytował ten post 15 października 2020 - 17:39
Macbook Pro 15" Mid 2018 iPhone 16 Pro AirPods MAX
Napisano 15 października 2020 - 17:38
A skąd wziąłeś model? Bo wiesz, tych telefonów jeszcze nikt nie macał, więc on nie będzie w 100% dokładny.
Czy po prostu bryła o tych wymiarach, które podali?
Zrobiłem bryłę o wymiarach 12 pro max
iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB
Napisano 15 października 2020 - 17:40
Hehe, a ja chciałem z papieru wycinać. Może też się uśmiechnę do jakiegoś kumpla z drukarką?
Napisano 15 października 2020 - 18:21
Jeszcze odnośnie aparatu, który dla mnie jest istotny. Jak pisałem wcześniej, główną różnicą między Pro a Max jest wielkość matrycy obiektywu szerokokątnego. Policzyłem sobie, jak to się przekłada na praktykę fotograficzną. Max ma 47% większą powierzchnię matrycy. To się przekłada na 33% krótszy czas naświetlania. Czyli zdjęcie, które na Pro byśmy naświetlali 1/20s, w Maxie zrobimy w 1/30s. To jest trochę, ale nie jest to przełom.
Nowy system stabilizacji w Max też nie sprawi, że nasze zdjęcia będą istotnie lepsze. Zresztą znowu, dotyczy tylko obiektywu szerokokątnego. Trzeba pamiętać, że żadna stabilizacja nie zamrozi poruszającego się obiektu, który fotografujemy. Stabilizacja optyczna już w moim prehistorycznym iPhone sprzed 4 lat była zupełnie wystarczająca, żeby zrekompensować drżenie ręki. Absolutnie nie wierzę w to, co mówiono na konferencji, że nowa stabilizacja pozwoli na 2-sekundowe naświetlanie z ręki. Zakres ruchów ręki w tym czasie jest nieporównywalnie większy niż to, o ile można poruszyć matrycą wewnątrz telefonu.
Teleobiektyw ma wprawdzie nieco większą ogniskową, ale jest za to proporcjonalnie ciemniejszy. Wygląda na to, że zastosowano dłuższą ogniskową, zachowując średnicę obiektywu, stąd układ jest odpowiednio ciemniejszy. Także i tutaj nie ma istotnej przewagi nad Pro. Pozostałe obiektywy (UWA i Front) są identyczne w obu modelach.
Jeszcze przed premierą byłem raczej nastawiony na zwykłego Pro. Kiedy okazało się, że Max ma dodatkowe rozwiązania fotograficzne zacząłem rozważać jego zakup, choć nie podobała mi się jego wielkość. Obecnie, po chłodniejszym zastanowieniu, wracam do koncepcji zwykłego Pro. Wydaje mi się, że różnice w zdjęciach nie będą wcale takie istotne, jak próbuje się nam wciskać. Byłem zwolennikiem dużych telefonów, obecnie używam 7+, ale od czasu, kiedy zacząłem mieć praktycznie zawsze przy sobie iPada, trochę mi się zmieniło podejście.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 15 października 2020 - 18:26
Napisano 15 października 2020 - 18:43
Napisano 15 października 2020 - 18:48
Ja jednak liczę na to, że zdjęcia będą wyraźnie lepsze. Poza tym i tak wolę większe telefony, stąd nie waham się i stawiam na pro maxa.
Jeśli wolisz duży, to oczywiście nie ma tematu. Na pewno nie będziesz miał gorszych zdjęć, ale na istotne różnice w jakości bym nie liczył. Nie wynika to w każdym razie ze specyfikacji.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 15 października 2020 - 18:48
Napisano 15 października 2020 - 19:00
Jak już pisałem poczekamy jak już będą do porównania oba IP
Nie liczę specjalnie na jakąś znacząca różnice
Fajnie że są nowości w aparacie pewnie kiedyś się doczekamy matryc jak w lustrach
Napisano 15 października 2020 - 19:03
pewnie kiedyś się doczekamy matryc jak w lustrach
Haha, no niekoniecznie. Chyba, że pasuje Ci przyczepiać analogicznej wielkości obiektywy. Fizyki nie da się aż tak oszukać.
Napisano 15 października 2020 - 19:06
No wiem
Użytkownik Mirek 59 edytował ten post 15 października 2020 - 19:07
Napisano 15 października 2020 - 19:40
Hehe, a ja chciałem z papieru wycinać. Może też się uśmiechnę do jakiegoś kumpla z drukarką?
Jak nikogo nie znajdziesz na miejscu to mogę Ci wysłać. Problem w tym ze mieszkam w Irlandii i ostatnio moje przesyłki do Polski przychodzą po 2 tygodniach :/
Użytkownik konio124 edytował ten post 15 października 2020 - 19:41
Napisano 15 października 2020 - 20:02
Nie, dzięki, pracuję w IT, mam dookoła mnóstwo ludzi z takim sprzętem.
Napisano 15 października 2020 - 22:40
Jeszcze odnośnie aparatu, który dla mnie jest istotny. Jak pisałem wcześniej, główną różnicą między Pro a Max jest wielkość matrycy obiektywu szerokokątnego. Policzyłem sobie, jak to się przekłada na praktykę fotograficzną. Max ma 47% większą powierzchnię matrycy. To się przekłada na 33% krótszy czas naświetlania. Czyli zdjęcie, które na Pro byśmy naświetlali 1/20s, w Maxie zrobimy w 1/30s. To jest trochę, ale nie jest to przełom.
Nowy system stabilizacji w Max też nie sprawi, że nasze zdjęcia będą istotnie lepsze. Zresztą znowu, dotyczy tylko obiektywu szerokokątnego. Trzeba pamiętać, że żadna stabilizacja nie zamrozi poruszającego się obiektu, który fotografujemy. Stabilizacja optyczna już w moim prehistorycznym iPhone sprzed 4 lat była zupełnie wystarczająca, żeby zrekompensować drżenie ręki. Absolutnie nie wierzę w to, co mówiono na konferencji, że nowa stabilizacja pozwoli na 2-sekundowe naświetlanie z ręki. Zakres ruchów ręki w tym czasie jest nieporównywalnie większy niż to, o ile można poruszyć matrycą wewnątrz telefonu.
Teleobiektyw ma wprawdzie nieco większą ogniskową, ale jest za to proporcjonalnie ciemniejszy. Wygląda na to, że zastosowano dłuższą ogniskową, zachowując średnicę obiektywu, stąd układ jest odpowiednio ciemniejszy. Także i tutaj nie ma istotnej przewagi nad Pro. Pozostałe obiektywy (UWA i Front) są identyczne w obu modelach.
Jeszcze przed premierą byłem raczej nastawiony na zwykłego Pro. Kiedy okazało się, że Max ma dodatkowe rozwiązania fotograficzne zacząłem rozważać jego zakup, choć nie podobała mi się jego wielkość. Obecnie, po chłodniejszym zastanowieniu, wracam do koncepcji zwykłego Pro. Wydaje mi się, że różnice w zdjęciach nie będą wcale takie istotne, jak próbuje się nam wciskać. Byłem zwolennikiem dużych telefonów, obecnie używam 7+, ale od czasu, kiedy zacząłem mieć praktycznie zawsze przy sobie iPada, trochę mi się zmieniło podejście.
Bardzo wartościowy post, dzięki za opis.
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 15 października 2020 - 23:33
Porównanie iPhone 11 Pro do wydrukowanej bryły iPhone 12 Pro MAX
Może komuś z was pomoże to w podjęciu decyzji.
Użytkownik konio124 edytował ten post 15 października 2020 - 23:42
Napisano 16 października 2020 - 00:17
Macbook Pro 15" Mid 2018 iPhone 16 Pro AirPods MAX
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych