Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#76 lucas144

lucas144
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2020 - 09:24

od 13:55 serwer PL bedzie już ledwo ciągną a kulminacja nastąpi po 14:00  :D

Mam cały czas dylemat odnośnie koloru tylko zastanawiam się po co jak i tak od razu wyląduje w iPitaka jak obecny XS, więc w teorii mogę wziąć każdy na który najkrócej będe czekał.

Trochę ten mini mi namieszał w głowie i to co 13 może mieć za rok (co było oczekiwane już w 12) więc zastanawiam się czy nie wziąć mini na rok a później kupić 13pro.

Zwykle zawsze brałem (te po liftingu: nie 6 tylko 6s, nie X tylko XS, więc tutaj 13Pro moze też być takim 12Pro po liftcie). I biorąc teraz 12pro bez sensu bedzie za rok znowu zmieniać a 12mini może być dobrą opcją aby już coś zmienić (bo mnie skręca) pobawić się rok i wtedy dopiero kupić 13Pro..... ehhhh jak zwykle dylematy.

A last question jeśli można, bo od razu w zamówieniu chciałem kupić parę akcesoriów tylko chciałbym wiedzieć czy jak wezmę MagSafe to rozumiem, że mam tylko patelnię z kablem USB-C więc do tego potrzebować bedę jeszcze zasilacz?

Np. taki USB-C 20W?

W tej chwili korzystam z kostki 12W od poprzedniego Ipada Pro (w konfiguracji stary kabel lightning <> USB duże A?) więc chyba warto jakiś upgrade zrobić na USB-C.

Tez mam dylemat... mój jest taki czy w ogóle jest sens zmieniać z XS Max na 12 Pro ( bądź Max), czy zaczekać kolejny rok.....Ale to jak wróżenie z fusów co będzie za rok. hmmm...

Możesz zawsze kupić przejściówkę z USB-C na USB zwykłe. 

• wojtek234 lubi to
  •  Macbook Air 13 
  •  iPhone Xs Max - Gold 
  •  iPad Mini 3
  •  Apple Watch Series 3 - SS

#77 disaster3

disaster3
  • 95 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2020 - 09:34

Nie, ja muszę zmienić bo jak już wspomniałem mnie skręca, lubie gadżety i i tak cierpiałem katusze w zeszłym roku ze nie zmieniłem, ale rozsądek wygrał.

W tym roku nie ma bata, na pewno zmieniam, tylko nie wiem na co. MAX odpada kompletnie bo nie lubię wielkich telefonów. 5.8" był w sumie na granicy idealności a ten 6.1" poprzez zmianę obudowy (którą lubię z 5s) nie wydaje się sporo większy więc też jest w grze (a że zawsze stawiałem na flagowce bo okrojeń to budżetowej linii nigdy nie brałem pod uwagę).

Natomiast 12mini też jest ciekawy bo bedzie miał 5G ma Oled'a bateria ponoć na poziomie XS'a i chyba jakościowo/zdjeciowo nie bedzie od XS'a odstawał a na pewno będzie dużo fajniejszy w obsłudze jedną ręką..

W przejściówki nie będę się bawił nie lubię rzeźby :P kupie ten zasilacz na USB-C. ;)

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#78 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 15 października 2020 - 09:51

Gdzie i jak wykorzystasz to 5G?

#79 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 15 października 2020 - 09:56

Jest czwartek a ja nadal nie wiem czy pro czy max :D 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#80 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 15 października 2020 - 10:10

Mam to samo:) obecnie mam X troche boje sie maxa ze bedzie za wielki:/

#81 disaster3

disaster3
  • 95 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2020 - 10:10

Gdzie i jak wykorzystasz to 5G?

w tej chwili może w swojej łazience ;)

Ważne, że jest (i nie jest takim totalnym kastratem jak zwykle to bywało to standardowej linii vs pro), czy teraz wykorzystam czy za pół roku to mnie grzeje. Jakbym patrzył przez pryzmat tego co ma telefon i czy to wykorzystam to kupiłbym sobie Androida za 500, zadzwonie, smsa napisze i internet też da się przejrzeć...

ja nadal nie wiem co.... ;/

Użytkownik disaster3 edytował ten post 15 października 2020 - 10:11

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#82 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 15 października 2020 - 10:12

Będę przechodził z X na 12 i byłem nastawiony na Pro Maxa, ale sobie wyciąłem z kartonu obie formy i jednak ten Pro Max jest dla mnie strasznie nieporęczny i na 99% kupię zwykłego Pro. Jedynie ten lepszy aparat w Pro Maxie daje mi do myślenia. Z drugiej zaś strony nie jestem jakimś wielkim fotografem i ten aparat ze zwykłego Pro powinien wystarczyć. 
Pozostaje jeszcze kwestia koloru. Nie ukrywam, że jestem zawiedziony tym, że telefony z serii Pro nie są oferowane w tym samym kolorze niebieskim, co zwykłe 12. Ten pacyficzny jest okej, ale osobiście tamten mi się bardziej podoba. Chociaż ten problem jest akurat problemem nie drugo, ale trzeciorzędnym, bo i tak telefon skończy w etui jak co roku  :lol:

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#83 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 października 2020 - 10:13

Przecież 5G jest już w kilku miastach w Polsce. Przynajmniej w Orange.

Ja biorę Pro 6,1 pacyficzny. Kusił mnie Max, zwłaszcza że teraz i tak siedzi się prawie cały czas w domu, ale jednak to straszny klocek :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#84 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 15 października 2020 - 10:20

Ja chyba właśnie dlatego że będziemy siedzieć w domu kupię pro..... bo niby co mam fotografować,zastanawiam się też czy 128 czy 256... mam 200gb wolne w swoim 11 pro ale te zdjęcia i filmy w hdr 10 bit  i na wakacjach 128 może się skończyć... a to tylko 500zł

BTW gdzie są skórzane etui z magSafe?

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 15 października 2020 - 10:37

#85 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 października 2020 - 10:40

Mają być koło premiery pozostałych modeli (6 listopada). Tak zeznają leakerzy.

Użytkownik Regiss edytował ten post 15 października 2020 - 10:41

iPhone 15 Pro

#86 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 15 października 2020 - 10:53

Ja chyba właśnie dlatego że będziemy siedzieć w domu kupię pro..... bo niby co mam fotografować,zastanawiam się też czy 128 czy 256... mam 200gb wolne w swoim 11 pro ale te zdjęcia i filmy w hdr 10 bit i na wakacjach 128 może się skończyć... a to tylko 500zł

BTW gdzie są skórzane etui z magSafe?

#87 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 15 października 2020 - 10:54

Ciekawe jak bardzo "ciepły" będzie ekran w 12 pro rok temu się poddałem po trzeciej wymianie.... ale denerwuje mnie to do dzisiaj :D 

#88 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 15 października 2020 - 10:54

Właśnie też się zastanawiam ile takie filmiki w hdr dolby vision mogą zajmować i czy te 128gb wystarczy chociaż na godzine materiału w takiej jakości

#89 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 15 października 2020 - 11:06

Czyli muszę kupić nową ładowarkę i kabel, tak?

Po raz pierwszy nie czekam na nowy telefon i nie kusi mnie, by odświeżać o 13, czy ktoś tak jeszcze ma? (szczególnie jeśli ktoś ma 11 pro albo X :D)

#90 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 października 2020 - 11:09

Nie musisz jak masz jakieś stare. Kabel jest w pudełku, tylko kostki nie ma.

iPhone 15 Pro

#91 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 15 października 2020 - 11:16

Czyli muszę kupić nową ładowarkę i kabel, tak?

Po raz pierwszy nie czekam na nowy telefon i nie kusi mnie, by odświeżać o 13, czy ktoś tak jeszcze ma? (szczególnie jeśli ktoś ma 11 pro albo X :D)

Ja mam 11 pro i kupuje 12 pro ,moja 11 mnie wkurza (kolor i ekran) poza tym potrzebuje trochę radości w tych trudnych czasach....nie mam pewności czy dożyje premiery iPhona 13 a sprzedając 11 i tak dokładam niewiele....:D

#92 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 15 października 2020 - 11:34

sobie wyciąłem z kartonu obie formy

Hehe, też sobie planowałem powycinać różne rzeczy (bo rozważałem być może przejście na Androida na dwa lata dla testu).
Postanowiłem, że jednak szanujmy się i zostaję przy iPhone (plus wczoraj kupiłem AW6, więc odwrotu nie ma :P), także pomysł wycinania upadł - skoro 23. października będą dostępne 12 i 12 Pro, przed 6. listopada być może pojawi się któryś w lokalnym cortlandzie/ispocie i po prostu pójdę fizycznie porównać, czy jestem w stanie przeżyć te 3mm więcej, czy jednak nie ma opcji noszenia aż takiej patelni i idę w mini na 100%.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#93 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 15 października 2020 - 11:40

I gdzie tu ekologia apple.  jak trzeba wycinać mierzyć paski itd to wszystko powinno być w aplikacji przez AR :D przekonajcie mnie że nie potrzebuje max :D

Gdyby ten niebieski w pro był taki jak w 12 to brałbym niebieski a tak to wezmę biały.... złoty mi się podoba ale nie jestem z Rosji:D 

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 15 października 2020 - 11:51

#94 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 15 października 2020 - 12:38

Nie potrzebujesz max.

To tylko zdjęcia i filmiki, nic ważnego :P

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#95 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 15 października 2020 - 12:56

Teraz to wychodzi że aparat w zwykłym PRO będzie dużo gorszy niż w MAX, a ze specyfikacji to niezbyt wynika, chyba że nie umiem czytać?

 iPhone 11 Pro Max  iPhone 7  iPad Air 2  rMBP 2014  Watch 4

#96 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 15 października 2020 - 13:11

Ja też nie jestem z Rosji, a nie chcę być brana za Ukrainkę na mieście!

Chyba jestem mało wymagająca, ale ekran w 11 pro nie grzał mi się, nic mnie nie denerwowało, oprócz tego, że nim założyłam szkło hartowane miałam minimalną, ale ryskę :D (a nosiłam jak niemowlaka i w kosmetyczce i etui :D)

Mini update: rozmawiałam 5 minut z panią na infolinii o kolorach. Ona uważa, że złoto jest szlachetne, matowe, ale faktycznie bardzo.. bijące po oczach. (czuję się teraz jak obwieszony Cygan/raper/Ukrainiec), grafit itd za oklepane, ale jak zawsze fajne, a bardzo podoba elegancja "pacyfiku". Podobno jest i ładny i zdecydowanie bardziej wygaszony.

Ja chyba odpuszczam kolor złoty w takim razie.

#97 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 15 października 2020 - 13:11

No jak nie wynika? https://imgur.com/a/XC9AfOt

Ja się wprawdzie nie znam i nie wiem, co to jest ƒ i dlaczego miałbym się tym przejmować, ale cyferki są ewidentnie inne.

#98 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 października 2020 - 13:17

Dokładnie tak jest. Najlepsze i najwspanialsze zdjęcia i filmy tylko w najdroższym iP12 Pro Max :) Słabo, że tak to rozdzielili, ale wiadomo - KASA - i namawianie klienta do kupienia najdroższego modelu. Szkoda tylko, że chcąc mieć najlepszy model musisz się godzić z noszeniem patelni w kieszeni.

Użytkownik Regiss edytował ten post 15 października 2020 - 13:18

iPhone 15 Pro

#99 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 15 października 2020 - 13:22

No jak nie wynika? https://imgur.com/a/XC9AfOt

Ja się wprawdzie nie znam i nie wiem, co to jest ƒ i dlaczego miałbym się tym przejmować, ale cyferki są ewidentnie inne.

Liczbą f się za bardzo nie przejmuj. W teleobiektywie Maxa jest nieco większa, co wynika w tym przypadku głównie z dłuższej ogniskowej. To akurat nie jest istotna różnica pomiędzy Pro a Max. Największa różnica dotyczy fizycznych rozmiarów matrycy i wynikającej z tego wielkości pikseli. Dzięki temu, Max powinien sobie znacznie lepiej radzić w scenach, gdzie brakuje światła.

Być może zmiana sposobu stablizacji będzie miała jakieś znaczenie, ale nie przywiązywałbym się zbytnio do tego. Żadna stabilizacja nie zatrzyma  znajdującego się w ruchu obiektu, który fotografujemy.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 15 października 2020 - 13:25

#100 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 15 października 2020 - 13:22

Wyszli z błędnego wg mnie założenia, że chcemy więcej. Nie podoba mi się gorszy aparat w Pro i nie obchodzi mnie nawet dodatkowy koszt, ale tak jak piszecie, ten telefon jest po prostu za duży do codziennego użytku. Nie lubię prób wymuszenia kupna czegoś lepszego, co i tak byłoby - w moim przypadku świetny aparat - używane bardzo rzadko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych