Zamówiłem dwie 6stki gps, 2-go października, dostawa 2-9 listopada :|

Apple Watch Series 6
Napisano 06 października 2020 - 10:00
Napisano 07 października 2020 - 17:01
Przyszło. Wrażenia- super. Rozmiar 44mm jest idealny, więc niepotrzebnie się obawiałem. Trochę zajmie mi zaznajomienie się z tym wszystkim, ale spoko. Mam natomiast pytanie- czy muszę używać Bluetooth? Generalnie zawsze mam wyłączone, a rozumiem, że jeśli jest wyłączone, to wtedy zegarek nie łączy się po BT, tylko po Wi-Fi, a jeszcze później po LTE, tak?
I jeszcze jedno- czy to normalne, że dolny pasek rusza się tak 0,5-1 mm? Górny siedzi sztywno, dolny przy poruszaniu na lewo i prawo tak delikutaśnie chodzi. Zastanawiam się czy dobrze go założyłem, ale raczej tak bo filozofii w tym raczej nie ma.
Waham się co do szkła jeszcze, ale zobaczymy.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 07 października 2020 - 17:38
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 07 października 2020 - 17:49
I zegarek i nowe iPhony mają BT5.0 o bardzo niskim zużyciu energii. Powinny być połączone przez BT. O mnie ruchu paska nie odczuwam.
Napisano 07 października 2020 - 19:06
dobrakawa, dnia 07 Paź 2020 - 16:01, napisał:
Przyszło. Wrażenia- super. Rozmiar 44mm jest idealny, więc niepotrzebnie się obawiałem. Trochę zajmie mi zaznajomienie się z tym wszystkim, ale spoko. Mam natomiast pytanie- czy muszę używać Bluetooth? Generalnie zawsze mam wyłączone, a rozumiem, że jeśli jest wyłączone, to wtedy zegarek nie łączy się po BT, tylko po Wi-Fi, a jeszcze później po LTE, tak?
I jeszcze jedno- czy to normalne, że dolny pasek rusza się tak 0,5-1 mm? Górny siedzi sztywno, dolny przy poruszaniu na lewo i prawo tak delikutaśnie chodzi. Zastanawiam się czy dobrze go założyłem, ale raczej tak bo filozofii w tym raczej nie ma.
Waham się co do szkła jeszcze, ale zobaczymy.
Esim łączy się po LTE i teoretycznie mógł by się tak łączyć. Bluetooth jednak konieczny do prawidłowej pracy. Ale przy obecnym standardzie to żaden problem.
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 11 października 2020 - 05:42

IP 14 Pro Max/ AW Ultra
MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1
Napisano 11 października 2020 - 06:51
Szkłasą beznadziejne, paskudnie odstają, zerwiesz po pierwszym dniu. Jak ochrona to tylko folia rock hydrogel na rysy. Przy dobrycm założeniu jest niewidoczna na zegarku.
iPhone 15 Pro
Napisano 11 października 2020 - 09:36
wiesiek3d, dnia 11 Paź 2020 - 04:42, napisał:
Jutro mi przyjdzie aluminiowa 6, czy Waszym zdaniem warto zainwestować w ochronę zegarka ? Folia lub szkło ? Zegarek będę chciał używać na siłownie, basen , do śledzenia aktywnosci i spania
Wejdź w temat dotyczący Apple Watch 5 i zobacz ostatnie wpisy - pisałem odnośnie folii. W skrócie - siłownia, basen, bieganie itd. - jakakolwiek folia czy szkło się do tego nie nadaje. Po jakimś czasie będzie to odstawało, boki poszarpane. Nie polecam.
Użytkownik damianmajk edytował ten post 11 października 2020 - 09:36
Napisano 11 października 2020 - 11:05
Ja na razie folii zakładać nie będę, zobaczymy co dalej.
Płacenie zegarkiem spoko. Natomiast czasem odczuwam takie "zacięcia" przy podświetlaniu zegarka. Czasem łapie, czasem nie, chociaż mocno obracam nadgarstek. Niedawno miałem jakiś bug z dyktowaniem sms'a, bo mówiłem, ale nic nie zapisywało. Siri mogłaby działać sprawniej, bo po wypowiedzeniu "hey siri" muszę odczekać chwilkę, no ale to już nie wada zegarka.
Byłem natomiast zaskoczony pozytywnie, że mogłem wybrać numer z pomocą "hey siri" i zrozumiała mój kontakt zapisany po polsku
Wie ktoś może czy mi się przewidziało, czy ktoś przy włączonej opcji śledzenia snu i harmonogramu snu, dostał powiadomienie, że spał lepiej niż x% innych użytkowników, czy to mi się przyśniło? Sprawdzałem w apce Zdrowie i nie miałem nigdzie takiej pozycji.
P.S. Bateria (w telefonie) przy używaniu telefonu leci w oczach Przy kondycji 83%, korzystanie z YT i oglądanie filmiku przez kilka(naście) minut, zjada 10% baterii
Efekt włączonego BT i usług lokalizacji.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 11 października 2020 - 11:08
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 11 października 2020 - 22:38
dobrakawa, dnia 11 Paź 2020 - 10:05, napisał:
Wie ktoś może czy mi się przewidziało, czy ktoś przy włączonej opcji śledzenia snu i harmonogramu snu, dostał powiadomienie, że spał lepiej niż x% innych użytkowników, czy to mi się przyśniło? Sprawdzałem w apce Zdrowie i nie miałem nigdzie takiej pozycji.
Nigdy nie miałem takiego komunikatu, a z monitorowania snu korzystam na Apple Watch jeszcze przed tym, kiedy wprowadzili to z nowym iOS i watchOS ( polecam aplikację AutoSleep). Zatem chyba coś się Tobie przyśniło
Napisano 12 października 2020 - 08:40
damianmajk, dnia 11 Paź 2020 - 21:38, napisał:
Nigdy nie miałem takiego komunikatu, a z monitorowania snu korzystam na Apple Watch jeszcze przed tym, kiedy wprowadzili to z nowym iOS i watchOS ( polecam aplikację AutoSleep). Zatem chyba coś się Tobie przyśniło
Również polecam aplikacje AutoSleep chyba nie ma sobie równych pod kątem monitorowania snu jest bardzo rozbudowana i wiele jesteśmy w stanie odczytać z niej jak przebiegała nasza nocka. Informacje jakie otrzymujemy z śledzenia snu przez apple watch i sen są bardzo okrojone żeby nie powiedzieć że żadne.
Napisano 12 października 2020 - 16:06
Cześć. Czas już odłożyć na półkę wysłużonego AW S2.
Początkowo nie chcąc wydawać średniej krajowej na zegarek myślałem o SE. Jednak wewnętrzne gadżeciarstwo i chęć odczucia porządnego kopa z przesiadki zdecydowało, że zamówiłem S6 Nike 44 + LTE. Cały czas zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem dopłacając 25% do tego LTE... Telefon zazwyczaj trzymam przy sobie. Wymyśliłem jednak, że będę biegał z muzyką i podcastami bezpośrednio zaciąganymi na zegarek z chmury. Ktoś tak robi? Jeśli tak, to dajcie znać ile wytrzymuje bateria? Streaming muzyki trochę danych za sobą niesie...
Ogólnie to trochę też nie kumam AOS. Zamówiłem w sobotę 10.10. Miałem pokazany czas dostawy 28.10 - 4.11. Po opłaceniu dostawy pokazała mi się już tylko data dostawy na 4.11.
Myślicie, że są spore szanse, że dojdzie wcześniej? Wyjeżdżam 30.10 na 3 tygodnie i bardzo chciałem mieć już nowy zegarek na wyjazd. Gdzie go pożądanie przetestować, jak nie w podróży.
MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB iPhone 12 Pro Apple Watch S6
Napisano 12 października 2020 - 18:10
Tak - biegam bez telefonu i to jest super - ktoś może zadzwonić, można spojrzeć na mapę. Oczywiście rozumiem, że wiele osób nie chce odbierać telefonów podczas biegania, ale ja dzięki temu mogę biegać w dzień. Na godzinę schodzi mi 20% baterii, więc nawet dwugodzinny trening pozwala dożyć do wieczora bez ładowania. Triatloniści i ultramaratończycy poszukajcie innego zegarka. Dodatkowo - wszelkie wyście do sklepu za rogiem - zegarek płaci, żona może zadzwonić i przypomnieć o ziemniakach...
Sklep robi niespodzianki - masz prawo dostać wcześniej i to znacznie - jak już przygotują. Widać AOS bardzo nie chce robić próżnych nadziei. Mi pasek przyszedł ponad dwa tygodnie wcześniej, córce zegarek podobnie, ale ja sam nie doczekałem się wi wcześniej kupiłem w iSpot rezygnując z zamówienia AOS.
Napisano 12 października 2020 - 21:41
Cytat
Cały czas zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem dopłacając 25% do tego LTE... Telefon zazwyczaj trzymam przy sobie.
Dobrze zrobiłeś. Ja np. nie rozumiem jak można kupować takiego smartwatcha i NIE dopłacić do LTE pozbawiając się jednej z najprzydatniejszych rzeczy na zegarku. Ja też telefon trzymałem przy sobie... bo musiałem. Teraz jak mam gdzieś do sklepu wyskoczyć czy po prostu muszę gdzieś podjechać to nie muszę się martwić tym gdzie telefon mam, albo iść na górę do pokoju i go zabierać
Generalnie innej opcji niż kupowanie z LTE nie widzę i nie chciałbym tego smartwatcha bez tej opcji. Zobaczysz. Raz drugi pójdziesz gdzieś bez telefonu i się przekonasz, że zrobiłeś dobrze.
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 12 października 2020 - 22:00
Ale przecież 'do sklepu', w sensie pod kontem płacenia Apple Pay, telefon nie jest potrzebny?
Ja tam jak idę do sklepu 300 metrów od domu, zwyczajnie go nie biorę. Nawet jak ktoś do mnie zadzwoni, no to aj waj, oddzwonię za 30 minut, świat się nie skończy.
- 5b46927ee6 i krzysztofsds lubią to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 13 października 2020 - 10:24
Również wziąłem bez wersji LTE i w sumie nie wiem czy zrobiłem dobrze
Dzisiaj odebrałem mojego SE jest wszystko super tylko mam wrażenie, że ekran jest bardzo ciemny.
Chciałbym spytać czy jasność ekranów w SE jest taka sama ja w 6 ?
IP 14 Pro Max/ AW Ultra
Napisano 13 października 2020 - 10:29
ftpd, dnia 12 Paź 2020 - 21:00, napisał:
Ale przecież 'do sklepu', w sensie pod kontem płacenia Apple Pay, telefon nie jest potrzebny?
Ja tam jak idę do sklepu 300 metrów od domu, zwyczajnie go nie biorę. Nawet jak ktoś do mnie zadzwoni, no to aj waj, oddzwonię za 30 minut, świat się nie skończy.
Chyba, że wyłączysz zegarek i po włączeniu nie ma kontaktu z telefonem. Przynajmniej na AW2 wtedy Apple Pay nie zadziała. Miałem kiedyś historię na basenie, że zegarek ze względu na temperaturę wyłączył się w saunie i potem przy kasie był zonk. A telefon w aucie na parkingu...
Liczę jednak, że to LTE się u mnie przyda głównie przy bieganiu czy jeździe na rowerze. Nie ukrywam, że przekonała mnie też do tego oferta Orange Flex. E-sim na zegarek jest w cenie bez dopłat.
Napisano 13 października 2020 - 10:38
Jojox, dnia 13 Paź 2020 - 09:29, napisał:
Chyba, że wyłączysz zegarek i po włączeniu nie ma kontaktu z telefonem. Przynajmniej na AW2 wtedy Apple Pay nie zadziała.
O, nie wiedziałem. Z ciekawości sprawdzę następnym razem.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 13 października 2020 - 11:39
wiesiek3d, dnia 13 Paź 2020 - 09:24, napisał:
Również wziąłem bez wersji LTE i w sumie nie wiem czy zrobiłem dobrze
Dzisiaj odebrałem mojego SE jest wszystko super tylko mam wrażenie, że ekran jest bardzo ciemny.
Chciałbym spytać czy jasność ekranów w SE jest taka sama ja w 6 ?
Tak, zarówno S6 jak i SE mają maksymalną jasność 1000 nitów. Sam ekran różni się jednak technologią produkcji, bo ten w S6 jest przystosowany do odświeżania 1Hz.
A ustawiłeś sobie w ustawieniach jasność na maksa? Jeśli nadal za ciemno to coś może z nim nie tak...
Napisano 13 października 2020 - 14:14
Jojox, dnia 13 Paź 2020 - 09:29, napisał:
Chyba, że wyłączysz zegarek i po włączeniu nie ma kontaktu z telefonem. Przynajmniej na AW2 wtedy Apple Pay nie zadziała. Miałem kiedyś historię na basenie, że zegarek ze względu na temperaturę wyłączył się w saunie i potem przy kasie był zonk. A telefon w aucie na parkingu...
Liczę jednak, że to LTE się u mnie przyda głównie przy bieganiu czy jeździe na rowerze. Nie ukrywam, że przekonała mnie też do tego oferta Orange Flex. E-sim na zegarek jest w cenie bez dopłat.
Chyba jednak nie masz pojęcia jak działa Apple Pay. Apple Pay działa bez telefonu, nawet wersja zegarka bez esim. Ale będziesz mógł wykonać tylko 5 transakcji kart. Ponowne połączenie zegarka powoduje odnowienie limitu.
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 13 października 2020 - 14:55
EMU, dnia 13 Paź 2020 - 13:14, napisał:
Chyba jednak nie masz pojęcia jak działa Apple Pay. Apple Pay działa bez telefonu, nawet wersja zegarka bez esim. Ale będziesz mógł wykonać tylko 5 transakcji kart. Ponowne połączenie zegarka powoduje odnowienie limitu.
Ale przecież wiem, że zwykła wersja GPS pozwala na Apple Pay bez telefonu. Napisałem tylko, że S2 po restarcie związanym z pobytem w saunie i brakiem telefonu w pobliżu nie pozwolił mi zapłacić zbliżeniowio. Może te tokeny się wyzerowały jakoś przy resecie?
Pytanie czy AW z aktywnym e-sim bez telefonu w pobliżu też ma limit 5 transakcji?
Napisano 13 października 2020 - 15:15
We flex zegarek jest bez dopłaty. Wiem, mam. Tylko, że jak się zrobi pakiet rodzina, to tylko jedna osoba w ogóle może mieć zegarek. Podobno pracują nad tym.
Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 13 października 2020 - 15:16
Napisano 13 października 2020 - 15:21
Panowie wypowie się jeszcze ktoś odnośnie jasności ekranu ?
Miałem wcześniej serie 1SS i ekran jest jaśniejszy niż SE.
Między 2 a 3 kreską jasności nie ma prawie żadnej różnicy a jeśli już to minimalna.
Nie wyobrażam sobie używać zegarka z taką słabą jasnością w słońcu
Dodam jeszcze, że testując latarkę w ciemnym pomieszczeniu ekran pali się 5 razy mocniej aż pali.
Kiedy włączam światło na zegarek jest jasny, więc mimo maksymalnej jasności czujnik światła robi swoje
Użytkownik wiesiek3d edytował ten post 13 października 2020 - 15:31
IP 14 Pro Max/ AW Ultra
Napisano 13 października 2020 - 15:27
wiesiek3d, dnia 13 Paź 2020 - 14:21, napisał:
Panowie wypowie się jeszcze ktoś odnośnie jasności ekranu ?
Nie. Idź pytaj o jasność ekranu w SE w wątku o SE, a nie o 6.
Napisano 13 października 2020 - 18:27
ftpd, dnia 13 Paź 2020 - 14:27, napisał:
Nie. Idź pytaj o jasność ekranu w SE w wątku o SE, a nie o 6.
A mamy taki? xD
U mnie jasność na SE między 2 a 3 poziomem praktycznie jest taka sama, ciężko mi zauważyć różnicę. Trzymam na drugim poziomie i mi to wystarcza. Nie mam porównania do poprzednich modeli.
Pro 2012, 14 Pro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych