Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Po co Windows

• Please log in to reply
126 replies to this topic

Poll: Po co Windows (0 member(s) have cast votes)

1. Do gier (73 votes [22.67%])

Percentage of vote: 22.67%

2. Z przyzwyczajenia do systemu i programów (12 votes [3.73%])

Percentage of vote: 3.73%

3. Brak odpowiedników programów Windowsowych na Maca (136 votes [42.24%])

Percentage of vote: 42.24%

4. Nie używam Windows na Macu :) (101 votes [31.37%])

Percentage of vote: 31.37%

Vote Guests cannot vote

#101 born2fight

born2fight
  • 443 posts
  • SkądILL WIND US

Posted 11 March 2008 - 02:24

Nie używam Windows na Macu co nie znaczy ze nie uzywam windy mam tez xp (do grania)ale nie zasmiecam nim Maca :]

#102 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 11 March 2008 - 08:07

W cale nie chcę, od 5 lat to robię. Rysunki poproszę w wersji Acad maksymalnie 2000, teraz już 2004 bo Illustrator czyta max. taką właśnie wersję. Do tego poproszę zrzutki ekranowe w formie PDF'a i finito. Jak nie ma takiego zestawu to są problemy i wtedy kosztuje drożej. Tyle na ten temat.

to co to za firma? Chyba, że jesteś jej właścicielem?

#103 rychu

rychu
  • 7 posts

Posted 31 August 2008 - 18:53

dla AutoCada, MathCada, Excela, programow księgowych, Visio, NetLogo i wielu innych

#104 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 31 August 2008 - 19:10

hmm moim zdaniem nie powinno być ostatniej opcji "nie używam" bo tematem ankiety jest powód używania windy na macu :)

#105 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 31 August 2008 - 19:17

Nie rozumiem po co ludzie się poco :-) z takim kretyństwem jak łindołs na Macu. Wszystkie te programy mają swoje odpowiedniki na Maca. Trzeba tylko poszukać. Z góry zastrzegam że nie odpowiadam na pytania typu "gdzie" ?. Chciaż ogólnie powiem: w internecie.

#106 rychu

rychu
  • 7 posts

Posted 31 August 2008 - 19:24

+ mam świeżego Air'a. Dodałem Win XP. Gdzie można znaleźć skróty klawiaturowe pod windowsami?

---- Dodano 31-08-2008 o godzinie 20:26 ----
nie słyszałem o kompatybilnym odpowiedniku AutoCada.. a chętnie usłyszałbym..

#107 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 31 August 2008 - 19:33

No to masz na zachętę, ale robię to tylko ten jeden jedyny raz. AutoCAD Software Z ostatniego opisu możliwości programu zamieszczonych tu: MacDraft Pro - Powerful 2D CAD, drafting, technical illustration, architectural drawing and more wynika że można otworzyć w tym programie pliki AutoCad z łindołs. Jak jest na prawdę - nie wiem bo nie używam AutoDziada.

#108 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 31 August 2008 - 20:15

do expressivo czyta mi ebooki a potem mozna sobie w pracy czy podrozy posluchac, jak rece sa zajete czyms innym niz ksiazka. i do mathcada, bo odpowiednika to ja niestety na maczka nie widzalem zadnego z dwoch powyzszych programow

#109 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 August 2008 - 20:28

Brakuje opcji "Bo wole windowsa od OSX-a" Za taka ja glosuje :) G.

#110 tomek860

tomek860
  • 8 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2008 - 10:54

Do słowników i Wordfasta. Niestety na Maca nie ma słowników multimedialnych. ten dostępny standardowo jest moim zdaniem zbyt ubogi i przydała by się opcja dodawania nowych słowników online.

#111 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 03 September 2008 - 12:48

Pięć powodów, dla których mam Windows XP na iMaku: 1. Wiedźmin 2. Medieval II:Total War 3. Emperor: Battle for Dune 4. seria Rainbow Six 5 seria Ghost Recon :)

#112 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 03 September 2008 - 14:54

dla AutoCada, MathCada, Excela, programow księgowych, Visio, NetLogo i wielu innych

No Excel na Maca jest, nie? :) A czy to: Mathematica for Mac OS X nie zastąpi MathCada?

#113 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 03 September 2008 - 18:25

mathematica i mathCad to cos zupelnie innego. excel dla maczka tez rozni sie troszke od windowsowego

#114 kaktus9

kaktus9
  • 45 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 03 September 2008 - 18:54

do szkoly [i czasami do gier]

#115 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 03 September 2008 - 19:02

excel dla maczka tez rozni sie troszke od windowsoweg

oczywiście że się różni bo jest na maka a nie na windowsa.

#116 Kasisko

Kasisko
  • 64 posts
  • SkądImielin/Gliwice

Posted 03 September 2008 - 21:22

Ja używam windowsa na macu tylko do Visual Studio aktualnie 2008, bo mam pewnośc, ze jak przyniose cos na uczelnie zrobione pod widowsem to mi zadziala na blaszakach na uczelni i tyle. Aaaa i zapomnialam do mathlaba jeszcze, tez ze wzgledu na kompatyblinosc z PCkami uczelnianymi. Poza tym chciala bym zwrócić uwagę, ze troche za malo podpunktow jest w tej ankiecie

#117 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 03 September 2008 - 22:41

Nie po to kupowałem Maki, żeby na tym winde stawiać. Obecnie te kompy tylko systemem się różnią więc W odpada tym bardziej...

#118 Apfeltalk

Apfeltalk
  • 2 posts

Posted 09 September 2008 - 18:27

WMA z DRM. Niestety na MacOS chyba nie ma innego sposobu na odtwarzanie streamingu tego typu niż spod VMWare/Windows i Windows Media Player.

#119 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 09 September 2008 - 23:11

Brakuje opcji "Bo wole windowsa od OSX-a"

Za taka ja glosuje :)

G.

Grooby!!
Z ust mi to wyjąłeś.
Nie wiem, czemu niektórzy tak się boją Windowsa.
Ja pracuje na nim dlatego, że oprócz tych 3 pierwszych punktów z ankiety jest stabilny, nie wiesza się i jakoś wszystko na nim idzie mi szybciej niż na OSX.
OSX też lubię, ale bardziej potrzebny mi jest do pracy niż dla przyjemności.
Po za tym jednak w windows opcje myszki są o wiele bardziej rozwinięte, a do tego jestem max przyzwyczajony.

#120 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2008 - 07:34

Iro, zaraz nas zjedza ;P jak zawsze heheheh G.

#121 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 10 September 2008 - 07:48

Windows to najlepiej oprogramowany system operacyjny na ziemi - po Commodore 64 :lol: - czy nam się to podoba, czy nie. Trudno go zastąpić czymkolwiek innym ale jest to możliwe. Im dłuższe ma ktoś doświadczenie z Windows tym jest to trudniejsze. Ja na Maku już Windows nie używam ale proces migracji był stopniowy i nie pozbawiony wyrzeczeń (15 lat doświadczeń z Windows). Najpierw przez trzy lata pracowałem na Linuksie ale obok Windows był zawsze. Bez Windows mogę się obyć dopiero od kilku miesięcy a i to nie do końca. Wciąż używam programów uruchamianych przez Darwine. Do Maka kupiłem Windows XP Home OEM. Dziś leży w szufladzie ale to nie znaczy, że czasem nie muszę go postawić - tak się zdarzyło w wakacje, gdzie jedynym dostępem do internetu była Sferia i modem Anydata, którego Mac nie obsługuje. Pomógł Parallels Desktop z XP i jego wirtualna sieć. Mam też zrobiony obraz 630 MB z Windows ME dla VMware na dysku USB. Czasem go nawet klikam ale co raz mniej programów chce na tym działać. To dobrze, że jest możliwość instalacji Windows jako opcji w Makach. Czasem na prawdę nie ma wyjścia i wcale nie jest to moja fanaberia. Najlepiej mieć na Maku X11, Darwine, Windows XP. Przydają się czasem.

#122 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 posts

Posted 10 September 2008 - 08:23

Visual Studio (- c# niestety), a mono na OS X do mnie nie przemawia za bardzo ;)

#123 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 11 September 2008 - 17:54

A ja Windowsa używam tylko do komunikacji z Tunerem satelitarnym. Programiki za pomocą których można do Fergusona wrzucić listy kanałów, nowy FW, czy kluczyki są niestety tylko pod Windows :( A tak poza tym to Maczek wystarcza mi do wszystkiego innego, nawet do pogrania od czasu do czasu... Aha, żeby było śmiesznie- kabel to null modem połączony do maczka przez przelotkę USB-RS, czyli już kompletnie śmiesznie. Parallels, pod nim Windows, do Windowsa wrzucony sterownik do przelotki USB-RS232, a wszystko działa na bebechach Mini (aż mnie dziw bierze że ta przelotka zadziałała, bo na laptopie Toshiba w Winzgrozą tak łatwo nie było)

#124 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 11 September 2008 - 20:04

Akurat Windows nie jest kompatybilny z moim Makiem i się cieszę, bo i tak go nie używam. Od tego mam komputer "wspólny", z którego korzystam jak muszę(czyli szkoła i jej jedyne słuszne standardy).

#125 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 14 September 2008 - 13:07

hmm moim zdaniem nie powinno być ostatniej opcji "nie używam" bo tematem ankiety jest powód używania windy na macu :)

Rzeczywiście pewien błąd w sformułowaniu...:) Ankietę tworzyłem dość dawno i nie uwzględniłem paru możliwości wyboru :) Teraz wreszcie po długim czasie sam mogę zagłosować :) Windowsa używam tylko i wyłącznie do grania (od czasu do czasu). Może i gry pod Mac OS X są, ale wciąż mało i za chore pieniądze (w Polsce:))

Pozdrawiam

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users