Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Porównanie iPhone i iOS vs Android

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#126 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 lutego 2020 - 11:02

Cena S20 to już niestety abstrakcja do sześcianu. Do tego te placki na plecach koszmarne. Wolę już Pixela 4XL

Samsungi szybko tanieją. 

#127 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 11 lutego 2020 - 11:06

Samsungi szybko tanieją.

Dokładnie, po 3 miesiącach cena zejdzie do tych 3500-4000 S20 ultra. Wtedy cena jest do zaakceptowania.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#128 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 11 lutego 2020 - 11:22

Dokładnie, po 3 miesiącach cena zejdzie do tych 3500-4000 S20 ultra. Wtedy cena jest do zaakceptowania.

Za Ultra tak szybko zejdzie ? nie wierzę, może te tańsze wersje, Porównaj jak wygląda to przy Note 10+ trzyma cenę cały czas. Te czasy kiedy szybko taniały minęły, znaczy aktualnie najlepszy na rynku Samsung zawsze trzyma cenę. 

A tu przypuszczalne ceny : Galaxy S20 – 899 euro, Galaxy S20+ – 999 euro, Galaxy S20+ 5G – 1099 euro Galaxy S20 Ultra 5G – 1349 euro 

Użytkownik tomk925 edytował ten post 11 lutego 2020 - 11:28

#129 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 lutego 2020 - 11:26

Note 10+ 2 mies. po premierze już był po 3300 na olx. Dużo też było promocji w sklepach. Ja s10 w lipcu 2019 wyrwałem za 2200, a ostatnio Note 10, którego miałem za 2150 :)

teraz jakaś dobra promocja w x-kom na note 10 się szykuje z okazji walentynek. O ile dobrze pamiętam 2999zł + 500zł zwrotu od Samsunga.

#130 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 11 lutego 2020 - 11:33

Note 10+ 2 mies. po premierze już był po 3300 na olx. Dużo też było promocji w sklepach. Ja s10 w lipcu 2019 wyrwałem za 2200, a ostatnio Note 10, którego miałem za 2150 :)

teraz jakaś dobra promocja w x-kom na note 10 się szykuje z okazji walentynek. O ile dobrze pamiętam 2999zł + 500zł zwrotu od Samsunga.

Note 10 + był i jest nadal w podobnych z jakimiś fakturami vat marża,  czy operatorami, którzy blokują, trzeba szukać kogoś prywatnie z sieci play, albo orange. A oficjalnie zniżki maksymalne to były kilkaset złotych, a nie 1500. 

Co innego Note 10, on traci na wartości szybciej. Powyzej dałem ceny za Ultra, myślisz, że będzie za tyle po 3 miesiącach? przenigdy, bo wyjściowa cena będzie większa niż za Note 10+ najlepszy aktualnie ich flagowiec. 

Użytkownik tomk925 edytował ten post 11 lutego 2020 - 11:33

#131 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 lutego 2020 - 11:38

Zamiast gdybać, poczekajmy :)

#132 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 11 lutego 2020 - 11:40

Zjazd cenowy za s20 ultra o 1000zl jestem pewien w 100%. Nie od razu, ale najwcześniej miesiąc po premierze jak najbardziej.
Szkoda, ze takich akcji promocyjnych nie ma na IP11. Wtedy nawet bym przez sekundę nie myślał o przejściu na androida.
  • zboras lubi to

#133 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 11 lutego 2020 - 12:29

Zjazd cenowy za s20 ultra o 1000zl jestem pewien w 100%. Nie od razu, ale najwcześniej miesiąc po premierze jak najbardziej.

Raczej nie ma szans, chyba, że kupione na raty u opów, którzy blokują nie spłacone telefony.

#134 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2020 - 21:23

Ale na iOS też są inne metody łatwe, bez kombinowania.  Mam manager plików zainstalowany na iPhone Documents by readdle, gdzie trzymam wszystkie ważne pliki zabezpieczone faceid i  na PC nic nie muszę instalować. Przegrywam pliki po domowej sieci wifi bez podłączania kablem, bez problemu i bez żadnych itunes. Ile tak naprawdę razy podłączasz telefon do PC? , to rzadkość i własnie ludzie często nie wiedzą i wyolbrzymiają problem takiego przegrywania plików iOS - windows. A jak masz ekosystem to już wiadomo jak fajnie to działa. Nawet podłączyłem sobie adapterem hdmi -lightining iPhone do monitora, do tego myszkę i klawiaturę bt i można sobie na monitorze przeglądać internet, filmy, zdjęcia, czy aplikacje bezpośrednio z telefonu. 

Co do cen androidów to są coraz wyższe, nawet takie OP podwyższa, czy teraz Xiaomi Mi10 ma być sporo droższy, także żaden to argument, że Andka częściej zmieniasz. 

W domu to mogę sobie dogrywać, co mi tam potrzeba, bo wgrywam to raz, ale znajomi, co nie używają elektroniki Apple, to nie mają iTunesa ani nic z tych rzeczy wgranych i już trzeba dogrywać, jak chce się coś zgrać. Mam taką pojemność w telefonie, że mogę sobie pozwolić na trzymanie 80gb danych + reszta miejsca jako "pendrive".

Mam ekosystem i szczerze to wróciłem na Windowsa, a maca odpalam tylko do muzyki z racji na GarageBand'a. Dopóki nie zakupię Magic Trackpada 2, to nie chcę się męczyć z maciem - trudno się dostosować do niego po korzystaniu z Windowsa całe życie, ale to jest rozmowa już do innego działu - i to bardzo rozległa rozmowa, bo wiele rzeczy tam jest utrudnionych według mnie lub w ogóle nie ma.

Szczerze to ja bym już wolał podłączyć takiego Samsunga pod monitor i uruchomić go w trybie DeX niż przeglądać w telefonowej wersji strony na dużym ekranie. Bezsens totalny, a DeX przynajmniej daje interfejs pod monitor typowo jak desktop, z tym że ograniczenia ma androidowe, ale i tak mi to niepotrzebne, tylko dopowiadam od siebie, z racji że wspomniałeś o HDMI.

Te kable i przejściówki Apple są drogie i kiepskich jakości - mam na myśli te, o których już wspomniałem, bo HDMI nie miałem.

Co do cen - prawda. Właśnie zakończyła się prezentacja Samsunga i nowy S20 w cenie $999, a modele wyższe też z proporcjonalną zwyżką - to już daje do myślenia czy nie lepiej osiąść z tym systemem, co się ma. Ciekawe co pokaże w tym roku Apple. Samsung właśnie pokazał filmowanie w 8k... tylko po co :D no i kluczem prezentacji aparatów było: jedno zdjęcie = cała galeria zdjęć, z racji że aparat ma 108 mpx i ponoć można elegancko wykadrować sobie poszczególne fragmenty z ujęć.

Pozdrawiam

#135 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 11 lutego 2020 - 21:40

Wielu twierdzi, ze prezentacja samsunga tylka nie urwała, ale czego oczekiwano? Wszystko bylo już wiadome przed. Ogólnie chore czasy nastały, firmy liczą hajs, a ludzie żyją konferencjami u jednych i drugich co zostanie zaprezentowane. Tak sobie myślę w nawiązaniu do poprzedniego posta, ze przejdę sobie na androida kupując samsunga za mniejsza kasę z lepszymi funkcjami i pierdolami niż iPhone, nawet choćby teraz na s20+, bo takiego IP11 pro na pewno raczej przebije, ale tu wiem, ze iPhone te 3 lata spokojnie podziała.
  • 5b46927ee6 lubi to

#136 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 11 lutego 2020 - 21:55

Ale mnie po prostu wk... fakt, że zarówno ip11 pro jak i s20 kosztują 999$ w USA, a u nas Samsung 3950, a iPhone 5199. Tak jak Apple nas dyma na przeliczniku walut i ustaleniu marży to jest mistrzostwo świata.

iPhone 15 Pro

#137 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 12 lutego 2020 - 01:51

Szczerze to ja bym już wolał podłączyć takiego Samsunga pod monitor i uruchomić go w trybie DeX niż przeglądać w telefonowej wersji strony na dużym ekranie. Bezsens totalny, a DeX przynajmniej daje interfejs pod monitor typowo jak desktop, z tym że ograniczenia ma androidowe, ale i tak mi to niepotrzebne, tylko dopowiadam od siebie, z racji że wspomniałeś o HDMI.
Te kable i przejściówki Apple są drogie i kiepskich jakości - mam na myśli te, o których już wspomniałem, bo HDMI nie miałem

Wspomniałem tylko o takiej możliwości i nie jest to rzecz, którą robię cały czas, tak samo nie jest to takie niewygodne i złe jak to przedstawiasz, najpierw sprawdź, skoro się wypowiadasz.
Dex to dla mnie też taka zabaweczka na tą chwile, sprawiłem to już tak samo. Wiadomo, że w domu wole siedzieć normalnie przy kompie, a nie podłączać telefon.
A co pokazał Samsung ? To co mieli już dawno inni, ekran 120 Hz, dawno Razer Phone i iPad, zoom który nie wiem ile razy się użyje, miał Huawei, fakt troche mniejszy. 108 mpix Xiaomi Mi Note 10. To ja się pytam tak samo, gdzie tu innowacje aż takie? .
Po drugie skoro niektórzy piszą o tych suoer dodatkach w nakładce Samsunga, fakt jest wiele opcji, ale ile tak naprawdę się tego użyje wszystkiego. Mówię to jako posiadasz nie jednego Samsunga, ostatnio Note 10+ miałem. Nie twierdze, że to zły telefon, bo świetny, ale dla mnie te premiery są teraz nudne. Do tego najlepsza wersja przebijała cenowo najlepszy podstawowy iPhone 5699 vs 5999. Czyli przy premierze nowych iPhone znów się szykuje wzrost cen.
  • effe lubi to

#138 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2020 - 22:56

Po drugie skoro niektórzy piszą o tych suoer dodatkach w nakładce Samsunga, fakt jest wiele opcji, ale ile tak naprawdę się tego użyje wszystkiego. Mówię to jako posiadasz nie jednego Samsunga, ostatnio Note 10+ miałem. Nie twierdze, że to zły telefon, bo świetny, ale dla mnie te premiery są teraz nudne. Do tego najlepsza wersja przebijała cenowo najlepszy podstawowy iPhone 5699 vs 5999. Czyli przy premierze nowych iPhone znów się szykuje wzrost cen.

Byłoby już spoko, gdyby dodali Always-on-Display na iPhone'y. Znając życie zaimplementują to w iPhone 12 i tylko 12 i nowsze, z racji że "starsze tego nie uciągną" :D :lol: :lol:

Premiery nudne - tak jak mówisz. nawet nie załapałem się na prezentację w pełni - widziałem tylko od momentu aparatów i jak dla mnie za mocny marketingowy język, bo nie wiem czy mówili tym mega językiem korzyści dla klientów oglądających z neta czy dla blogerów, którzy faktycznie tam byli byli, bo ta druga grupa weźmie i tak na to poprawkę.

Wzrost cen - z powrotem iPhone będzie telefonem premium - przynajmniej z ceny i rzadkości spotykania  :lol: 

Użytkownik iKnow edytował ten post 15 lutego 2020 - 23:00

Pozdrawiam

#139 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 20 lutego 2020 - 13:51

Każdy znajdzie coś dla siebie tak?
U nas firma znalazła SONY XPERIA 10 i rozdała je swoim proacownikom. Okazuje się, że te telefonu moe są nawet do użytku przez osoby które nie siedzą w elektronice. Obsługa tego telefonu, jego działanie to dno dna. To jest telefon nowy z 2019r, masakra. Zciorany iPhone SE bije go na głowę.
Panie, szkoda gadać z tym Androidem. Jedyne co dobrego mi się przydarzyło w świecie zielonego gluta to OnePlus 7T. I koniec.

iPhone 11

#140 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 20 lutego 2020 - 14:51

U nas firma znalazła SONY XPERIA 10 i rozdała je swoim proacownikom. Okazuje się, że te telefonu moe są nawet do użytku przez osoby które nie siedzą w elektronice. Obsługa tego telefonu, jego działanie to dno dna. To jest telefon nowy z 2019r, masakra. Zciorany iPhone SE bije go na głowę.
Panie, szkoda gadać z tym Androidem. Jedyne co dobrego mi się przydarzyło w świecie zielonego gluta to OnePlus 7T. I koniec.

Astelix trochę przesadziłeś z tym, że istnieje tylko OP7. A co do tego Sony 10 to wiadomo, że Sony w świecie Androida się nie liczy teraz i w takiej cenie znajdzie się lepsze. A są i Note 10+, S20 nowe, Pixele itp

#141 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 20 lutego 2020 - 15:17

@Lucek123: ukryłem Twoje posty, bo tego się nie da czytać i oczy krwawią. Zacznij postować z poszanowaniem podstawowych reguł pisowni.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#142 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 20 lutego 2020 - 15:50

XDD

Ja osobiście nie mogę się doczekać, aż s20 zejdą do poziomu 2500-3000 :)

Oby tylko bateria jakoś trzymała.

#143 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 20 lutego 2020 - 17:50

Czego oczekiwałeś od telefonu który w świecie androida jest niczym innym jak bieda fonem?

#144 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 20 lutego 2020 - 18:06

Atrakcyjne wynagrodzenie, praca w młodym, dynamicznym zespole i służbowy telefon.

Przecież nie dadzą pracownikom najnowszych samsungów czy ajfonów :D

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 20 lutego 2020 - 18:07

Pro 2012, 14 Pro

#145 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 21 lutego 2020 - 10:09

Nie o to chodzi. Chodzi o to żeby dostać dobrze działający sprzęt na androidzie to Trzeba kupić naprawdę coś droższego. A w tym wypadku, moim zdaniem, już lepiej kupić starszego iPhone.
No chyba, że dla kogoś są niezbędne funkcje które oferuje android a iOS nie.

iPhone 11

#146 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lutego 2020 - 10:48

Nie o to chodzi. Chodzi o to żeby dostać dobrze działający sprzęt na androidzie to Trzeba kupić naprawdę coś droższego. A w tym wypadku, moim zdaniem, już lepiej kupić starszego iPhone.
No chyba, że dla kogoś są niezbędne funkcje które oferuje android a iOS nie.

tylko że nikt telefonów Sony nie kupuje i nie kupowało się, bo zawsze mieli swoje badziewne UX i nie tylko. Xiaomi robi tanie telefony a mocne

Pozdrawiam

#147 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 21 lutego 2020 - 12:47

"Siaomi lepsze !!!!111eleven" XDDD

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#148 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 21 lutego 2020 - 12:47

Miałem XIAOMI mi9 ten najmniejszy i skubaniec nie wyświetlał powiadomień na górnej belce. Zawsze znajdzie się jakiś bebok w androidzie.

iPhone 11

#149 babeo

babeo
  • 152 postów

Napisano 21 lutego 2020 - 13:20

Ocenianie Androida przez pryzmat konkretnego modelu. To tak jakbym powiedział, że iPhony są plastikowym badziewiem bo używałem 5C. No nie są.
  • Ernest05 lubi to
iPhone 7 128GB + iPad 2018 32GB WiFi + BeatsX

#150 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 21 lutego 2020 - 17:58

Miałem XIAOMI mi9 ten najmniejszy i skubaniec nie wyświetlał powiadomień na górnej belce. Zawsze znajdzie się jakiś bebok w androidzie.

Nooo, za to w iOS powiadomienia stoją na wyższym poziomie. Please.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych