Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Porównanie iPhone i iOS vs Android

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#76 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 20:47

...

iPhone w mojej pracy, dgdzie ciagle się przemieszczam jest wygodniejszy i wszytko robię na nim szybciej.

A w mojej pracy nowego iPhona nie mogę używać bo:
1. nie ma portu jack (już godzina na bezprzewodowych wywołuje u mnie ból głowy)
2. iOS nie ma historii połączeń kontaktów

3. dymki, mgiełki i przezroczystości oraz przejaskrawione kolory doprowadzają mnie do szału
4. bateria trzyma zaledwie dobę, a mój obecny 3-4
5. nagrywanie rozmów i to najlepiej od razu dostępne bez dodatkowego ściągania zewnętrznych aplikacji

6. slot na dodatkową kartę pamięci bardzo się przydaje
7. notch jest dla mnie nieakceptowalny

Ja mam dość podobnie. Widzę, te wszystkie plusy/innowacje androida, lepszy stosunek cena/jakość, a i tak jakoś wolę iOS. To już chyba kwestia przyzwyczajenia.

Widocznie bardziej jestem przyzwyczajony do Andka, bo co wezmę iPhona do ręki, to nie potrafię niczego znaleźć. 
Nawet kilka tygodni z iOS nie potrafiło mnie przekonać do niego. Ciągle mi czegoś brakowało.

• iKnow lubi to

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#77 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 07 stycznia 2020 - 20:55

"4. bateria trzyma zaledwie dobę, a mój obecny 3-4" - jako, że nie podałeś modelu to rozumiem, że 11 pro max trzyma dobę, a inny android aż 3-4 dni? Pochwal się z czego korzystasz plus screen ze statystyk baterii :)

"

7. notch jest dla mnie nieakceptowalny"

Yhym :)

#78 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 21:05

No ale do czego wy używacie nagrywanie rozmów? Często widzę ten argument na forum. Pytam z czystej ciekawości.

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 07 stycznia 2020 - 21:06

Pro 2012, 14 Pro

#79 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 07 stycznia 2020 - 21:34

Od Android 9 Pie Google usuwa nagrywanie rozmów (masa artykułów było o tym) - wiele modeli go posiada ale pewnie z czasem w nowszych też zniknie

Fallout ...war, war never changes...

#80 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 21:35

No ale do czego wy używacie nagrywanie rozmów? Często widzę ten argument na forum. Pytam z czystej ciekawości.

Nawet na Xiaomi zakończy się możliwość nagrywania rozmów.
https://www.spidersw...nie-rozmow.html
Co do osoby, który wspomina o super baterii na Android 3,4 dni, to musi albo mało używać, albo nie wiem. Na tą chwilę najlepszą baterię z flagowych mają Asus Rog Phone 2 i 11 pro Max. Też jestem ciekawy co i jak używa.

#81 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 07 stycznia 2020 - 21:43

Kolega ma pewnie tego:

https://www.speedtes...eria-18000-mah/

bateria jest ale co z tego jak Android wcina baterię jak szalony. Gdyby iPhone miał tak wielką baterię jak niektóre flagowce z androidem to by pewnie z tydzień wytrzymał a nie godzinę dłużej niż XS MAX

Fallout ...war, war never changes...

#82 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 22:04

"4. bateria trzyma zaledwie dobę, a mój obecny 3-4" - jako, że nie podałeś modelu to rozumiem, że 11 pro max trzyma dobę, a inny android aż 3-4 dni? Pochwal się z czego korzystasz plus screen ze statystyk baterii :)

...

No to mamy 1/7 moich wymagań. A gdzie reszta?

Jak byś miał, wiedziałbyś, do czego to użyć. 
np:
1. Dzwoni panienka i przekonuje mnie, że mam za darmo do odbioru w Katowicach nagrodę.
Informuję, że włączam nagrywanie i proszę o powtórzenie informacji z jakiej firmy dzwoni, skąd ma mój nr telefonu i dlaczego akurat w Katowicach? 
Pani odkłada słuchawkę.

2. nie zawsze mam pod ręką notatnik, albo jadę samochodem i skupiam się raczej na jeździe. Gdybym czegoś nie zapamiętał, mogę wrócić do nagrania.

3. Teraz umowy na abonament komórkowy ustala się telefonicznie. Raz mnie już naciągnęli, mówiąc, że coś mi wyłączą, inne załączą. Potem się okazało, że to do mnie należało zrezygnowanie z czegoś, co doliczano mi do abonamentu. 
Nagrywając informuję o tym, że jeśli oni nie dotrzymają umowy, mam nagranie i z pewnością je wykorzystam.

To są tylko 3 przykłady z mojego życia, ale z pewnością można by od razu nagrywać jakieś pogróżki, zastraszania itp

Kolega ma pewnie tego:

https://www.speedtes...eria-18000-mah/

bateria jest ale co z tego jak Android wcina baterię jak szalony. Gdyby iPhone miał tak wielką baterię jak niektóre flagowce z androidem to by pewnie z tydzień wytrzymał a nie godzinę dłużej niż XS MAX

Nie. Moja bateria ma 4000mAh. Ale S2 także trzymał mi 3-4 dni. Ale po 6 latach użytkowania trzeba było wymienić na coś nowszego.

Załączone pliki

Muzyka i Komputery

#83 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 22:15

Ad 1 - ja nie mam nagrywania, mówię, że nagrywam i też odkładają słuchawkę. Cud?
Ad 2 i 3 - prosze i przesłanie smsa lub maila z istotnymi szczegółami, co załatwia sprawę.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#84 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 22:28

Ad 1 - ja nie mam nagrywania, mówię, że nagrywam i też odkładają słuchawkę. Cud?
Ad 2 i 3 - prosze i przesłanie smsa lub maila z istotnymi szczegółami, co załatwia sprawę.

1. Nie wszystkim kłamstwa tak łatwo przechodzą przez usta.

2. też tak można, ale nagrywanie przydaje się w wielu innych przypadkach
3. nie zawsze wszystko można zauważyć, a nie zdarzyło się, żeby po tym, jak nagrywam odważyli się doliczać mi cokolwiek, czego nie zamawiałem.

Wiem, że wszystko można wytłumaczyć. Pamiętam te wypowiedzi jak wyszedł pierwszy iPhone (po co mi MMSy)
Całe szczęście, mam swoje wymagania i wybieram telefon, który je spełnia. A Android to platforma, którą używa wiele firm konkurujących ze sobą, co daje szeroki wachlarz możliwości.

A u Apple wolności nie ma. 

Think different, czyli myśl tak, jak byśmy chcieli, żebyś myślał.

Muzyka i Komputery

#85 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 07 stycznia 2020 - 22:58

Jakie to jest po prostu słabe. Nie można przyznać- ok rzeczywiście pod tym względem android jest lepszy, bo ma tą funkcję a IOS nie ma. Nie, trzeba chyba tylko przed sobą tłumaczyć, że można inaczej, że tego nie potrzebuje więc nikt inny na świecie pewnie też.

Użytkownik Regiss edytował ten post 07 stycznia 2020 - 23:03

iPhone 15 Pro

#86 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 07 stycznia 2020 - 23:17

Jakie to jest po prostu słabe. Nie można przyznać- ok rzeczywiście pod tym względem android jest lepszy, bo ma tą funkcję a IOS nie ma. Nie, trzeba chyba tylko przed sobą tłumaczyć, że można inaczej, że tego nie potrzebuje więc nikt inny na świecie pewnie też.

Jaką funkcje, nagrywanie rozmów ? Oficjalny czysty system nie ma tego i nie pozwala, blokują to, nawet w takim Miui Xiaomi,podałem powyżej linka, będzie zablokowana możliwość nagrywania.

#87 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 07 stycznia 2020 - 23:22

Mój p30 pozwala, Xiaomi Miui też na razie działa i do tej pory działał. Co z tego że czysty nie ma jak możesz to dograć w 30s. I nawet po oficjalnej blokadzie dalej pewnie będzie do zrobienia w kilka chwil, dzięki otwartości systemu. W IOS nie ma takiej możliwości. Czy naprawdę trzeba to dalej drążyć?

Użytkownik Regiss edytował ten post 07 stycznia 2020 - 23:23

iPhone 15 Pro

#88 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 07 stycznia 2020 - 23:25

No to mamy 1/7 moich wymagań. A gdzie reszta?

No dobrze, to jeszcze raz.

A w mojej pracy nowego iPhona nie mogę używać bo:
1. nie ma portu jack (już godzina na bezprzewodowych wywołuje u mnie ból głowy)
2. iOS nie ma historii połączeń kontaktów

3. dymki, mgiełki i przezroczystości oraz przejaskrawione kolory doprowadzają mnie do szału
4. bateria trzyma zaledwie dobę, a mój obecny 3-4
5. nagrywanie rozmów i to najlepiej od razu dostępne bez dodatkowego ściągania zewnętrznych aplikacji

7. notch jest dla mnie nieakceptowalny

Widocznie bardziej jestem przyzwyczajony do Andka, bo co wezmę iPhona do ręki, to nie potrafię niczego znaleźć. 
Nawet kilka tygodni z iOS nie potrafiło mnie przekonać do niego. Ciągle mi czegoś brakowało.

Na wstępie powiem, że Twoje braki nie są brakami wszystkich i Twoje wymagania głównie spełnia xiaomi, bo reszta liczących się producentów również.
1. Nie ma portu jack i użytkownicy powoli się przesiadają na bezprzewodowe słuchawki, bo są po prostu wygodniejsze.
2 i 3 - nie rozumiem
4. Sam tutaj się zaorałeś i przyznałeś mi racje do tego wstawiając statystykę jak bardzo nie korzystasz z telefonu...
5. Na androidzie w większości też tego nie ma, nawet na czystym...
6. No sorry, ale to przemilczę. Spójrz w kalendarz i zobacz jaki mamy rok. (to samo się tyczy słuchawek)
7. Kwestia gustu, nie będę się kłócić.

Nie nakłaniam do iOS, ale niektóre argumenty to naprawdę. Na innym forum też prowadziłem podobną debatę z użytkownikiem androida i użył argumentu, że iOS nie ma raportów SMS :D Szanujmy się.

#89 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 03:52

Jest lepszy, bo ma funkcje mi niepotrzebne.
  • nuggie i tomk925 lubią to

#90 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 06:48

Mój p30 pozwala, Xiaomi Miui też na razie działa i do tej pory działał. Co z tego że czysty nie ma jak możesz to dograć w 30s. I nawet po oficjalnej blokadzie dalej pewnie będzie do zrobienia w kilka chwil, dzięki otwartości systemu. W IOS nie ma takiej możliwości. Czy naprawdę trzeba to dalej drążyć?

No tak dograć, kombinować nieoficjalnie :-). Oficjalnie nie pozwala się i koniec kropka, nie interesuje mnie kombinowanie.

#91 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2020 - 08:47

Od początku myślałem że ten wątek nie ma sensu, bo nie będzie tu żadnej konstruktywnej dyskusji. Zatwardziałe fanboystwo zawsze zwycięży. Nic się nie da złego powiedzieć o japku. Ktoś kto kupił telefon za 3-6k nigdy nie przyzna że taki android za 2K może być lepszy od ukochanego iPhonika po jakimkolwiek wzgledem- żadnym, nie ma takiej opcji :-p Nie pierwszy raz na tym forum. Nawet jak napisze się konkretne punkty to i tak znajdzie się obrońca , który wszystko tak przekrekci, że to jednak nikomu nie jest potrzebne. Dlaczego? Bo iPhone ( a głównie IOS)tego nie ma :-p

No tak dograć, kombinować nieoficjalnie :-). Oficjalnie nie pozwala się i koniec kropka, nie interesuje mnie kombinowanie.

Kolego to jest właśnie android, haaaalo? To jego główna zaleta, że można kombinować i robić wiele według własnego widzimisię. Ale rozumiem, Ty nie potrzebujesz.

Użytkownik Regiss edytował ten post 08 stycznia 2020 - 08:48

• Plumo lubi to

iPhone 15 Pro

#92 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 08:47

Od początku myślałem że ten wątek nie ma sensu, bo nie będzie tu żadnej konstruktywnej dyskusji. Zatwardziałe fanboystwo zawsze zwycięży. Nic się nie da złego powiedzieć o japku. Ktoś kto kupił telefon za 3-6k nigdy nie przyzna że taki android za 2K może być lepszy od ukochanego iPhonika po jakimkolwiek wzgledem- żadnym, nie ma takiej opcji :-p Nie pierwszy raz na tym forum. Nawet jak napisze się konkretne punkty to i tak znajdzie się obrońca , który wszystko tak przekrekci, że to jednak nikomu niepotrzebne.

Dokładnie. Piszę, że łeb mi rozsadza jeśli używam dłużej niż godzinę słuchawek bezprzewodowych, a w odpowiedzi dostaję, że u nich nie ma, tzn, że już to niepotrzebne, bo 21 wiek itd itp. A ja rozmawiam około 4 godzin dziennie i od kiedy używam słuchawek, minęły mi migreny. A bezprzewodowe najwyraźniej mi szkodzą. Dlatego wybieram telefon, który spełnia moje wymagania, a nie dopasowuję się do widzimisię producenta. Dlatego też po 6 latach używania Samsunga (z którego na maxa byłem zadowolony), przesiadłem się na inną markę, bo dali mi to, co dokładnie chcę. 
Cieszę się, że są jeszcze na świecie firmy, które się uczą na błędach, które słuchają użytkowników, a nie narzucają im, co dla nich wygodne.

Użytkownik Iro edytował ten post 08 stycznia 2020 - 08:51

Muzyka i Komputery

#93 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 08:53

Ok, super. iP nie jest dla Ciebie, bo w jakiś sposób Cię ogranicza. Twoje prawo, Twoje potrzeby. 

Ale każdy ma inne potrzeby. Moje akurat iP spełnia w 100%. Jakieś 10 lat temu minęła mi chęć zabawy w zmianę ikonek, a niezawodność, prostotę i szybkość działania, a także integrację z komputerem cenię bardzo wysoko. Dlatego nawet na urządzenia z Androidem nie patrzę.

#94 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 08:57

Ok, super. iP nie jest dla Ciebie, bo w jakiś sposób Cię ogranicza. Twoje prawo, Twoje potrzeby. 

Ale każdy ma inne potrzeby. Moje akurat iP spełnia w 100%. Jakieś 10 lat temu minęła mi chęć zabawy w zmianę ikonek, a niezawodność, prostotę i szybkość działania, a także integrację z komputerem cenię bardzo wysoko. Dlatego nawet na urządzenia z Androidem nie patrzę.

Tak. Nie lubię, jak ktoś lub coś ogranicza moje potrzeby. Wysoko cenię sobie wolność. Dlatego wybrałem Androida. Jeśli z jakiś powodów i tu zaczną mnie ograniczać, lub zmuszać, poszukam innych rozwiązań.

Używałem iOS. Kompletnie mi nie odpowiadał. Ograniczał. Więc się rozstaliśmy.
Używam macOS. Jak na razie staram się sobie radzić z jego ograniczeniami. Widzę, że starsze wersje, dawały więcej wolności. Dlatego nie śpieszę się z przejściem na nowe. 
Używam starszych maków, lub buduję je sam. To daje mi to satysfakcję. Bo mam to, co chcę, to czego faktycznie potrzebuję.

I tu zacytuję poetę:
"Wolność kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem"

Użytkownik Iro edytował ten post 08 stycznia 2020 - 09:20

Muzyka i Komputery

#95 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 08 stycznia 2020 - 08:58

Dodam swoje 3 grosze z innej strony. 

Bardzo mi się nie podoba brak konsekwencji w androidzie co przedstawię na przykładzie docka do samsunga s8/9. Było sobie urządzenie do ładowania, podpięcia kabla lan, klawiatury/myszy czy co tam się chciało na usb + monitor. Po wpięciu w docka telefon "przestawiał się" na tryb "dockowy", tzn. android przypominał system desktopowy. I już miałem ciepło w serduszku, już witałem się z gąską mimo wszelkich niedoskonałości typu brak pełnej zgodności aplikacji innych firm niż google w tym trybie (pamiętacie wygląd aplikacji "telefonicznych" na ipadzie?). No i niestety chyba było za pięknie i projekt chyba upadnie. A tak miałem nadzieję, że pozbędę się ipada i laptopa. Ces't la vie. 

Użytkownik angelares edytował ten post 08 stycznia 2020 - 08:58

#96 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 09:07

Od początku myślałem że ten wątek nie ma sensu, bo nie będzie tu żadnej konstruktywnej dyskusji. Zatwardziałe fanboystwo zawsze zwycięży. Nic się nie da złego powiedzieć o japku. Ktoś kto kupił telefon za 3-6k nigdy nie przyzna że taki android za 2K może być lepszy od ukochanego iPhonika po jakimkolwiek wzgledem- żadnym, nie ma takiej opcji :-p Nie pierwszy raz na tym forum. Nawet jak napisze się konkretne punkty to i tak znajdzie się obrońca , który wszystko tak przekrekci, że to jednak nikomu nie jest potrzebne. Dlaczego? Bo iPhone ( a głównie IOS)tego nie ma :-p
Kolego to jest właśnie android, haaaalo? To jego główna zaleta, że można kombinować i robić wiele według własnego widzimisię. Ale rozumiem, Ty nie potrzebujesz.

Ja akurat jestem zadowolony z 11 pro max. Tak wydałem 6 kafli na telefon, ale nie nazwałbym za tą cenę, że jest lepszy, czy najlepszy. Doskonale sobie zdaje sprawę że androidy za 2k-3k są zdecydowanie lepsze, bardziej naszpikowane nowościami i tak jest i o tym wiem. iOS i iphone jest nudny, ciągle od 8 lat to samo używam, ale przyzwyczajenie i komfort użytkowania bierze górę nad tym wszystkim. Po kilku romansach z androidem prędzej czy później i tak wracałem do japka :)

Ogarnijcie się ludzie, w tym wątku fajnie by było poczytać konstruktywne opinie między dwoma "obozami". Wiele osób może skorzystać z opinii użytkowników, a nie ciągłe czytać ohy ahy, czy fanboyskie kłótnie na poziomie gimbazy. BO nic w obecnych czasach nie jest idealne iPhone czy Android chińczyk składa i tak samo tu i tu może "krzywo złożyć" Każdy używa to co lubi, to co chce i na co może sobie pozwolić. Jest wolność wyboru, każdy ją ma i szanujmy każdego, niezależnie czego używa :)  ;)

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#97 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2020 - 09:27

To jak nawet nie patrzysz to po co się udzielasz w wątku android vs IOS ? Jak nie masz styczności ani pojęcia o dzisiejszych androidach bo ich nie używasz ?Tu jest dyskusja o różnicach, nie potrzeba zatwardziałych obrońców iPhona.

Użytkownik Regiss edytował ten post 08 stycznia 2020 - 09:28

iPhone 15 Pro

#98 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 09:30

To może złóż wniosek, aby wątek był dostępny tylko dla użytkowników obu systemów?

Z Androidem mam w miarę regularny kontakt. Ale rozumiem, że nie spełnia to Twoich kryteriów co do prawa do wypowiedzi.

#99 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2020 - 09:33

To może złóż wniosek, aby wątek był dostępny tylko dla użytkowników obu systemów?
Z Androidem mam w miarę regularny kontakt. Ale rozumiem, że nie spełnia to Twoich kryteriów co do prawa do wypowiedzi.

Nawet na urządzenia z Androidem nie patrzę, mam jednak kontakt. No nie bardzo spełniasz. Albo po prostu trollujesz bo nie masz nic lepszego do roboty.

Użytkownik Regiss edytował ten post 08 stycznia 2020 - 09:35

iPhone 15 Pro

#100 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2020 - 09:43

Akurat o moją robotę się nie musisz martwić, radzę sobie.

Nie patrzę w sensie zakupu dla siebie. Kontakt mam, bo czasami znajomi proszą o pomoc w obsłudze, wtedy staram się pomagać. I widzę, że kompletnie mi to nie pasuje.

Wskaż zatem proszę kryteria jakie powinien spełniać użytkownik wypowiadający się w tym temacie. Czy musi aktualnie mieć oba systemy? Jeśli nie, to przez jaki okres winien użytkować inny system niż obecnie?

• tomk925 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych