Tylko zauważ, że nawet jak na wiosnę czy kiedyś tam wyjdzie nowy iMac i będzie miał inny design, to też nie wiesz, czy nie będzie miał wady fabrycznej. Ten kurz ter nie pojawia się od razu tylko po dłuższym czasie...

iMac 5k, fusion drive
Napisano 09 czerwca 2018 - 20:46
Napisano 09 czerwca 2018 - 20:48
Tylko zauważ, że nawet jak na wiosnę czy kiedyś tam wyjdzie nowy iMac i będzie miał inny design, to też nie wiesz, czy nie będzie miał wady fabrycznej. Ten kurz ter nie pojawia się od razu tylko po dłuższym czasie...
Prawda, dlatego muszę pomyśleć czy w ogóle jest sens go kupować. Teraz to strach kupować bo i Macbook i iMac to sprzęty z jakimiś wadami. Czas pokaże, ale na razie poczekam.
Napisano 09 czerwca 2018 - 21:28
Ja od 8 miesięcy używam Macbooka Pro w podstawowej konfiguracji i klawiatura działa bez problemu. Myślę, że podobnie jest z iMakami. Problem faktycznie istnieje, ale nie chce mi się wierzyć za bardzo, że dotyczy każdego modelu 27 cali. Przecież taniej by wyszło Apple zrobić poprawkę, niż po kilka razy dawać za free nowe ekrany albo całe iMaki wymieniać. Spójrz sobie na poniższe statystyki:
https://www.statista...t-quarter-2006/
Od 2014-2018 Apple sprzedało prawie 100 milionów iMaków. Niech będzie, że połowa to model 27". Chcesz mi powiedzieć, że 50 milionów ludzi ma problem z matrycą po roku od zakupu i nikt do sądu z tym nie poszedł? YouTube milczy na ten temat? Nawet jak w necie szukam informacji to jest może ze 100 tematów rozpoczętych, co to jest przy 50 milionach (a mówimy tylko o latach 2014-2018)? Żyjemy w czasach, kiedy ludzie wrzucają zdjęcia tego co za chwilę zjedzą. O iMakach z brudną matrycą byłoby mega głośno...
Według mnie problem może dotyczyć komputerów, które są w określonym, suchym środowisku i działają bardzo długo każdego dnia np. sklepy gdzie jest klima + 12 godzin chodzi dzień w dzień iMac...
Napisano 09 czerwca 2018 - 21:53
To chyba jakiś ponury żart. Serio każdy 27" iMac jest dotknięty tym problemem? W sensie - rozumiem, że to występuje i jest wadą konstrukcyjną, ale to chyba nie jest tak, że kurz za matrycą pojawi się prędzej czy później? Chyba muszą być jakieś czynniki zapalające np. wilgotność powietrza, zakurzenie, temperatura, czas użytkowania każdego dnia. Ok, w USA wymieniają, ale USA nie jest jedynym krajem, gdzie sprzedaje się iMaki. Co po okresie gwarancji i rękojmi robią Holendrzy, Francuzi, Japończycy, Niemcy, Włosi itd? Wyrzucają na śmietnik komputer za 2000-3000 dolarów? Przecież ten kurz potrafi pół matrycy zawalić, na czymś takim nie da się pracować.
To nie jest tak, że twierdzę, że ktoś kłamie, ale czy problem nie jest nieco wyolbrzymiony? Przez 6 lat Apple sprzedaje konstrukcję, której na żadnym etapie nie poprawił i naraża się na miliony dolarów strat z tytułu darmowych napraw + ewentualnych pozwów?
Czy są dowody na to, że mniejszy iMac 21,5" też ma ten problem?
iMac 21,5 - Plama na matrycy - temat w 2013 roku miał 120000 odsłon. 55% uczestniczących w ankiecie zgłosiło problem z kurzem. Znam założyciela tematu, który zarzekał się, ze nie ma i prawdopodobnie nie będzie miał problemu z kurzem. Dopadło go. Przed ukończeniem 3 roku od zakupu wymieniono mu matrycę w ramach Apple Care.
iMac 21 - potwierdzenie slabej szczelnosci ekranuiMak 5K ma problemy z kurzem. (na stronie Apple też)
Następny przykład, też strona Apple iMak 4K
Nie wierzysz? Wpisz w google "imac dust dirt screen"
Ja od 8 miesięcy używam Macbooka Pro w podstawowej konfiguracji i klawiatura działa bez problemu. Myślę, że podobnie jest z iMakami. Problem faktycznie istnieje, ale nie chce mi się wierzyć za bardzo, że dotyczy każdego modelu 27 cali. Przecież taniej by wyszło Apple zrobić poprawkę, niż po kilka razy dawać za free nowe ekrany albo całe iMaki wymieniać. Spójrz sobie na poniższe statystyki:
https://www.statista...t-quarter-2006/
Od 2014-2018 Apple sprzedało prawie 100 milionów iMaków. Niech będzie, że połowa to model 27". Chcesz mi powiedzieć, że 50 milionów ludzi ma problem z matrycą po roku od zakupu i nikt do sądu z tym nie poszedł? YouTube milczy na ten temat? Nawet jak w necie szukam informacji to jest może ze 100 tematów rozpoczętych, co to jest przy 50 milionach (a mówimy tylko o latach 2014-2018)? Żyjemy w czasach, kiedy ludzie wrzucają zdjęcia tego co za chwilę zjedzą. O iMakach z brudną matrycą byłoby mega głośno...
Według mnie problem może dotyczyć komputerów, które są w określonym, suchym środowisku i działają bardzo długo każdego dnia np. sklepy gdzie jest klima + 12 godzin chodzi dzień w dzień iMac...
Tak, wszystkie iMaki (nie wiem, jak będzie z PRO) kiedyś dopadnie problem z kurzem. Ja w odróżnieniu od ciebie, słucham, co mówią ludzie. Czytam, co piszą. Mam od 10 lat kontakt z autoryzowanymi i nieautoryzowanymi serwisami. Widzę, co im stoi na zapleczu.
Mój biały iMak miał 1.5 roku i miał plamy. Całe szczęście, że szlak go trafił, bo nie musiałem na niego patrzeć. Czekałem rok, aż u nas w serwisie pojawił się podobny. Udało się go pomierzyć i wykryć usterkę mojego i wreszcie się go pozbyłem. Nigdy, przenigdy nie kupię już iMaka.
Podobnie będzie z klawiaturami w MacBookach z USB-C i Thunderbolt 3. Są już 3 pozwy zbiorowe i ponad 30 tysięcy podpisów pod petycją do Apple.
Ciekawy jestem też jak zakończy się inny pozew zbiorowy:
https://myapple.pl/p...przeciwko-apple
Użytkownik Iro edytował ten post 09 czerwca 2018 - 22:28
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 09 czerwca 2018 - 22:14
Ja w odróżnieniu od ciebie, słucham, co mówią ludzie.
Gościu, ale po co te wycieczki osobiste? Ja też słucham co ludzie mówią i piszą i na zagranicznych forach są osoby, które mają iMaki od 2013 roku i w poście z 2017 pisały wprost, że nie mają kurzu w 27" iMaku. Ja nie bronię Apple, bo to w ogóle nie mieści mi się w głowie, że do dnia dzisiejszego nie rozwiązali problemu, ale czemu mnie atakujesz? Bo napisałem kilka słów, które nie zgadzają się z twoim światopoglądem??
Myślisz, że nie wpisałem w Google odpowiednich fraz? Jednak to co widzę to nie więcej jak 100 tematów z okresu 2012-2018. Ile to jest procent ze 130 milionów iMaków sprzedanych w tym okresie? Sam nie kupię teraz iMaca właśnie z obawy przed tym problemem, ale to nie jest tak, że problem dotyczy każdego. Błąd może istnieć w każdym egzemplarzu, ale skoro nie występuje u każdego, to znaczy że coś musi inicjować pojawienie się plam - temperatura, długość działania itp. Po prostu jakby wszystkie iMaki tak się zachowywały, to na 100% byłby pozew zbiorowy i to nawet w USA, które przodują w tego typu rzeczach.
A co do twoich statystyk, to chyba każde wejście dodaje odsłonę, więc 120 000 odsłon mogło nabić 1000 osób i wątpię, że każdy kto tam wszedł ma iMaca. A przykład ankiety to typowe manipulowanie - 55% uczestniczących w ankiecie, 55% czyli aż 126 osób. I ponownie - nie bagatelizuję, zgadzam się, że to porażka i wstyd, że Apple dopuszcza taki bubel do sprzedaży, ale chłopie jakby 130 milionów iMaków miało ten problem, to na świecie by o tym pisali masowo i blogerzy i przeciwnicy Apple.
Użytkownik crab edytował ten post 09 czerwca 2018 - 22:19
Napisano 09 czerwca 2018 - 22:28
Gościu, ale po co te wycieczki osobiste? Ja też słucham co ludzie mówią i piszą i na zagranicznych forach są osoby, które mają iMaki od 2013 roku i w poście z 2017 pisały wprost, że nie mają kurzu w 27" iMaku. Ja nie bronię Apple, bo to w ogóle nie mieści mi się w głowie, że do dnia dzisiejszego nie rozwiązali problemu, ale czemu mnie atakujesz? Bo napisałem kilka słów, które nie zgadzają się z twoim światopoglądem??
Myślisz, że nie wpisałem w Google odpowiednich fraz? Jednak to co widzę to nie więcej jak 100 tematów z okresu 2012-2018. Ile to jest procent ze 130 milionów iMaków sprzedanych w tym okresie? Sam nie kupię teraz iMaca właśnie z obawy przed tym problemem, ale to nie jest tak, że problem dotyczy każdego. Błąd może istnieć w każdym egzemplarzu, ale skoro nie występuje u każdego, to znaczy że coś musi inicjować pojawienie się plam - temperatura, długość działania itp. Po prostu jakby wszystkie iMaki tak się zachowywały, to na 100% byłby pozew zbiorowy i to nawet w USA, które przodują w tego typu rzeczach.
A co do twoich statystyk, to chyba każde wejście dodaje odsłonę, więc 120 000 odsłon mogło nabić 1000 osób i wątpię, że każdy kto tam wszedł ma iMaca. A przykład ankiety to typowe manipulowanie - 55% uczestniczących w ankiecie, 55% czyli aż 126 osób. I ponownie - nie bagatelizuję, zgadzam się, że to porażka i wstyd, że Apple dopuszcza taki bubel do sprzedaży, ale chłopie jakby 130 milionów iMaków miało ten problem, to na świecie by o tym pisali masowo i blogerzy i przeciwnicy Apple.
Panowie, negatywne emocje nie są potrzebne przy tym temacie. Ja każdego rozumiem, bo sam chciałbym bardzo mieć iMaca bo to piękne i mocne komputery, ale z doświadczenia wiem, że pewnych sygnałów nie należy bagatelizować. Przykład trochę z innego kręgu, ale w moim iPhone 6 zaraz po zakupie ekran strzelał jak kapsel po Pepsi. Telefon był dwa razy w Cortland w iSpocie i nikt nie chciał podjąć tematu. W końcu po kontakcie z przedstawicielami Apple i udowodnieniem serwisowi, że problem występuje łaskawie wymienili mi telefon. W sumie byłem bez urządzenia miesiąc czasu.
Wracając do tematu. Przykład tego nieszczęsnego iMaca (z kurzem w dolnym rogu) z Cortlandu pokazuje, że komputer w nieco trudniejszych warunkach nie stał nawet roku i już złapał kurz. Jestem gotów uwierzyć, że ten problem jest realny i wcale nie marginalny.
Moim zdaniem każdy ma własne zdanie, trzeba być po prostu świadomym, że po pewnym czasie trzeba będzie pojawić się w serwisie. Z drugiej strony można kupić Apple Care i mieć święty spokój. Ja mimo wszystko nie akceptuję takiej polityki, dlatego przynajmniej na iMacu nie dam Apple zarobić.
Użytkownik mazurekbart1 edytował ten post 09 czerwca 2018 - 22:29
Napisano 09 czerwca 2018 - 22:34
Tylko 100 tematów. A wiesz dlaczego tylko 100? Bo fora sponsorowane są przez tą korporację. Jestem tu od ponad 10 lat i widzę, jak często zamykane są tematy, gdzie ludzie zgłaszają problemy. Wszystko zgrabnie jest zamiatane pod dywan. Ale ostatnimi czasy użytkownicy ogryzków, nie są już tak wyrozumiali, jak kiedyś.
Muzyka i Komputery
Napisano 09 czerwca 2018 - 22:40
Tylko 100 tematów. A wiesz dlaczego tylko 100? Bo fora sponsorowane są przez tą korporację. Jestem tu od ponad 10 lat i widzę, jak często zamykane są tematy, gdzie ludzie zgłaszają problemy. Wszystko zgrabnie jest zamiatane pod dywan. Ale ostatnimi czasy użytkownicy ogryzków, nie są już tak wyrozumiali, jak kiedyś.
Masz rację, działam w mediach technologicznych od pewnego czasu i takie tematy się wygasza. To źle działa na marketing. Przecież Apple nie może otwarcie się przyznać do swoich błędów bo im słupki zaraz spadną w dół. Może się ze mną nie zgodzicie i zrozumiem to, ale uważam, że obecnie Apple działa typowo pod jak najwyższe zyski ze sprzedaży. Pewna jakość gdzieś zeszła na drugi plan. Ma być mniej drożej i więcej. Dużo głosów mówi, że dla firmy priorytetem jest iPhone i coś w tym jest. Brak aktualizacji Maca Pro i Maca Mini jest tego świetnym przykładem. Program naprawczy dla iMaca pojawiłby się wówczas, gdy liczba niezadowolonych osiągnęłaby tak duży poziom jak w przypadku obecnych Macbooków. A Apple robi to sprytnie wymienia matryce bez problemu tylko po to żeby ludzie nie robili z tego większej afery.
Napisano 09 czerwca 2018 - 23:09
- czacha lubi to
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 09 czerwca 2018 - 23:16

Każdy ma własne zdanie i ja nie mówię, że ta teoria jest trochę naciągnięta. Użycie słowa może tak być jest tutaj chyba bardziej na miejscu. Nie kupiłem iMaca, więc faktycznie nie mogę się wypowiadać, że w moim modelu ten problem występuje. Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie zbadać ile takich przypadków jest.
Fakty są takie, że problem występuje. Zapewne po pewnym czasie, wiec potencjalni użytkownicy wersji 2017 za jakiś czas mogą coś takiego mieć.
Warto o takich rzeczach rozmawiać bo podchodząc do zakupu człowiek jest bardziej świadomy plusów jak i minusów. Może się trafić egzemplarz cudowny a może trafić felerny. Trochę szczęścia gdzieś tez ma tutaj coś do rzeczy.
Mimo wszystko jestem zdania, że Apple może wygaszać niewygodne tematy, bo to będzie źle dzialalo na ich PR, a jakby nie patrzeć kilka pozwów w sądzie już leży.
Nie lubię negatywnych emocji przy takich dyskusjach, więc rozumiem Twój tok myślenia i jak najbardziej go szanuje.

Napisano 10 czerwca 2018 - 09:29
Problem z kurzem występuje, to fakt. Sam miałem tak w 2011 roczniku. Ale wymieniono mi matryce i więcej problem nie powrócił. Ale z drugiej strony ten kurz to nie jest powód dla którego nie miałbym kupić tego komputera, jako że na rynku nie ma za bardzo alternatyw. A jak kurz wylezie to zrobią to na gwarancji bez łaski. Apple chowa głowę w piasek i nie uważa tego za wadę sprzętu bo inaczej musieliby wymieniać matryce w nieskończoność w każdym iMacu. Taki mamy klimat, trzeba jakoś z tym żyć. A jak komuś nie odpowiada to niech kupi coś innego.
Napisano 10 czerwca 2018 - 09:33
Problem z kurzem występuje, to fakt. Sam miałem tak w 2011 roczniku. Ale wymieniono mi matryce i więcej problem nie powrócił. Ale z drugiej strony ten kurz to nie jest powód dla którego nie miałbym kupić tego komputera, jako że na rynku nie ma za bardzo alternatyw. A jak kurz wylezie to zrobią to na gwarancji bez łaski. Apple chowa głowę w piasek i nie uważa tego za wadę sprzętu bo inaczej musieliby wymieniać matryce w nieskończoność w każdym iMacu. Taki mamy klimat, trzeba jakoś z tym żyć. A jak komuś nie odpowiada to niech kupi coś innego.
Słuszne spostrzeżenia. Nie da się ukryć, że dla wielu osób ciężko znaleźć alternatywę dla Maków. Sam uważam, że ciężko mi by było się przesiąść.
iMac jest fajny i nie wycofuję się z tego w żadnym wypadku. Z drugiej strony masz dużo racji, bo gwarancja w zasadzie to pewna rzecz i przy dokupieniu Apple Care można być w miarę spokojnym. Nie przestał mnie kusić ten iMac, ale i tak się jeszcze wstrzymam. Może wpadnie dobra oferta na wersję z dyskiem SSD, bo w sumie na początku przerażał mnie kurz, a teraz chyba bardziej martwi ten nieszczęsny Fusion Drive. Mówię oczywiście o wersji 1TB, bo 2 to już trochę inna bajka z tego co widzę.
Napisano 10 czerwca 2018 - 09:44
Czyli mam rozumieć, że tego iMaka z 2011 roku masz do tej pory?
Muzyka i Komputery
Napisano 10 czerwca 2018 - 09:50
Czyli mam rozumieć, że tego iMaka z 2011 roku masz do tej pory?
Sprzedalem go w grudniu.
Myslisz ze byl na tyle zlosliwy ze kurz wywalil od razu po sprzedazy?
Napisano 10 czerwca 2018 - 10:54
Nawet jak istnieje 10 000 osób opisujących taki przypadek kurzu, to wciąż mniej niż 0,01% sprzedanych iMaków. To i tak dużo za dużo, ale serio jak działa wam iPhone to wchodzicie na forum i piszecie - siema, działa mi iPhone, pozdrawiam? To logiczne, ze problemy poruszane są częściej, niż sprawnie działający sprzęt.
Moja opinia jest właśnie taka. Każdy iMac ma wadę, ale pojawia się tylko w określonych warunkach środowiskowych...
Napisano 10 czerwca 2018 - 11:33
Sprzedalem go w grudniu.
Myslisz ze byl na tyle zlosliwy ze kurz wywalil od razu po sprzedazy?
Nie uważam tak. Ale pamiętam, jak się zarzekałeś, że ciebie to nie spotka. Zachowywałeś się dokładnie tak, jak Crab.
Muzyka i Komputery
Napisano 10 czerwca 2018 - 11:41
Nie uważam tak. Ale pamiętam, jak się zarzekałeś, że ciebie to nie spotka. Zachowywałeś się dokładnie tak, jak Crab.
Ale teraz potrafię przyznać się do tego, że się myliłem
Napisano 10 czerwca 2018 - 11:57
Według mnie to muszą być czynniki środowiskowe. Wada fabryczna to jedno, ale coś ja inicjuje u niektórych. Czytałem na Macrumors, że osoby, które się skarżyły się na kurz często żyły w miejscach omwysokiej wilgotności powietrza. Ja wciąż się zastanawiam nad kupnem, ale z drugiej strony żeby ankiety były miarodajne to trzeba je zrobić na dużej próbce + wiedzieć z jakiego okresu pochodzą iMaki, jaki mają rozmiar itp. Wiadomo nie od dzisiaj, że jak coś działa to się o tym nie pisze w necie, a jak coś się zepsuje to ludzie opisują to na forach. Właśnie z tego powoduankiety w necie na temat sprzętu są średnio trafione.
Nawet jak istnieje 10 000 osób opisujących taki przypadek kurzu, to wciąż mniej niż 0,01% sprzedanych iMaków. To i tak dużo za dużo, ale serio jak działa wam iPhone to wchodzicie na forum i piszecie - siema, działa mi iPhone, pozdrawiam? To logiczne, ze problemy poruszane są częściej, niż sprawnie działający sprzęt.
Moja opinia jest właśnie taka. Każdy iMac ma wadę, ale pojawia się tylko w określonych warunkach środowiskowych...
Ostatnie zdanie, które napisałeś jest bardzo trafione. Ja też gdzieś tam jeszcze myślę o tym iMaku, ale problem jest taki, że w moim domu kurzy się niesamowicie i nawet codzienne ścieranie nie pomaga. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji jestem w podwyższonej grupie ryzyka.
Napisano 10 czerwca 2018 - 11:57
...przykład ankiety to typowe manipulowanie - 55% uczestniczących w ankiecie, 55% czyli aż 126 osób. I ponownie - nie bagatelizuję, zgadzam się, że to porażka i wstyd, że Apple dopuszcza taki bubel do sprzedaży, ale chłopie jakby 130 milionów iMaków miało ten problem, to na świecie by o tym pisali masowo i blogerzy i przeciwnicy Apple.
To teraz spójrz na to z innej strony. Czacha założył ankietę i głosował w niej zgodnie z prawdą, że mu się nie kurzy. Ale jak go dopadło, to już nie mógł zmienić swojego głosu.
Więc jest większe prawdopodobieństwo, że ci co nie mieli, będą mieli. A tym co już mają na pewno nie zniknie.
Muzyka i Komputery
Napisano 10 czerwca 2018 - 21:30
- Emej lubi to
Napisano 10 czerwca 2018 - 21:32
Czytajcie Iro i mu wierzcie. On widział wszystkie iMaki i sam sprawdził osobiście że mają kurz na matrycy. Wg Iro iMaki się kurzą, są głośne i się grzeją. Niestety nikt w Apple nie chce sobie wsiąść jego rad do serca. Przecież ich inżynierowie to mogą Iro czyścić buty a nie projektować komputery. Ja używam iMac już z 5 lat. Wszystko chodzi i wyglada jak na początku. Mam paru znajomych co maja starsze i nowesze iMaki i nikt nie narzeka. Czytając fora i wierząc we wróżbitów typu Iro nie kupiłbym nigdy iPhone i większości sprzętu od Apple. Najlepiej przekonać się samemu a nie czytać bzdury. Może i problem istnieje ale jest marginalny. Jest gwarancja, Apple care. Kupić i cieszyć się sprzętem. Radzę kupić z dyskiem Ssd i podłączyć zewnętrzny hdd na dane.
Rzeczowa, sensowna odpowiedź! Nie sposób się nie zgodzić, trzeba przekonać się na własnej skórze.
Napisano 10 czerwca 2018 - 22:51
Użytkownik shaper edytował ten post 10 czerwca 2018 - 22:52
Napisano 10 czerwca 2018 - 23:07
Każda firma ma wpadki, czy to Apple, Microsoft, Mercedes, BMW a nawet Xiaomi. Ja zawsze się zastanawiam ile kurzu musi być w moim iMaku. Nie pod szybą tylko na wentylatorach i innych podzespołach. Komputer chodzi dalej bardzo cicho, właściwie jest niesłyszalny. Mając PC musiałem go czyścić co pół roku lub raz na rok. Mimo filtrów przeciw kurzowych zawsze znalazło się trochę kurzu na radiatorach i wentylatorach. W iMak na pewno kurz musi być zasysany do komputera ale jak na ok 5 lat pracy jestem pod wrażeniem kultury pracy.
Fajnie, dobrze wiedzieć takie rzeczy, wtedy jestem trochę spokojniejszy. Kurczę! Muszę znaleźć dobrą ofertę na wersję z SSD i chyba trzeba zaryzykować.
Napisano 10 czerwca 2018 - 23:35

Napisano 11 czerwca 2018 - 05:35
Zawsze możesz zrobić bieda edycje z ssd podpiętym przez usb lub thunderbolt tak jak ja
I co faktycznie działa bez problemu?
Użytkownik mazurekbart1 edytował ten post 11 czerwca 2018 - 05:36
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych