Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 5k, fusion drive

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#51 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 07:38

Panowie! 

Wiem, że trochę poza tematem, ale może przejdzie. :D 

Z racji tego, że miałem ustalony budżet na maksymalnie 8K, nie chcę go przekraczać zbyt mocno, więc pytanie. Czy z takich sklepów jak poniżej warto kupować? 

https://kilojablek.p...E92ZE-A-D2.html

Zwykle moim głównym sklepem był Cortland i nie szukałem nigdzie taniej, dlatego pytanie. Czy warto się cebulić i kupować w takim sklepie, czy jednak lepiej dać tego tysiaka więcej i kupić u autoryzowanego sprzedawcy? 

Dzięki z góry! 

#52 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 czerwca 2018 - 09:03

Kup po prostu ze znizka edukacyjna na Apple.pl .. wyjdzie drozej o 400zl od tego co wkleiles, ale przynajmniej masz nienaruszona gwarancje i piekielnie szybki dysk SSD.

https://www.apple.co...oduct=MNE92ZE/A

instagram - czacha

#53 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 09:05

Kurde, tylko od trzech lat nie jestem już studentem. :D Chyba że jest jakiś cebuladeal o którym nie wiem? :D 

#54 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 czerwca 2018 - 09:30

Nikt nie sprawdza tego czy jestes studentem, po prostu kilkasz guzik ze to sprzet do nauki ... i ze nie klamiesz ... i gotowe  :P

instagram - czacha

#55 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 09:36

Nikt nie sprawdza tego czy jestes studentem, po prostu kilkasz guzik ze to sprzet do nauki ... i ze nie klamiesz ... i gotowe  :P

Wow! To teraz jestem w ciężkim szoku. :D Dzięki! 

PS. 

Jak patrzę na ceny bez Vatu to aż mi się przykro robi, że nie mam firmy :D 

Użytkownik mazurekbart1 edytował ten post 11 czerwca 2018 - 09:38

#56 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 10:38

Jak patrzę na ceny bez Vatu to aż mi się przykro robi, że nie mam firmy :D

Ty wiesz jak działają firmy i że odliczenie VAT-u to nie jest jakaś zniżka dla firm?

Jak mają nas traktować na zachodzie poważnie, jak na największym w Polsce forum o Apple pada sugestia, żeby podszyć się pod studenta i dostać zniżkę, do której nie ma się uprawnień? To się niczym nie różni od wyłudzenia pomocy finansowej, kupowania fałszywych legitymacji, żeby jeździć za 50% czy zaniżania dochodów, żeby dostać dodatki. A później lament, że polaków traktują gorzej, promocji na iTunes i AppStore nie robią. 

Chcesz kupić taniej to kup u zwykłych Resellerów, gdzie iMaca o podobnej konfiguracji dostaniesz 1300 zł taniej (z FD).

P.S.

Wczoraj pisałeś, że nie kupujesz iMaca, dzisiaj rano pytasz gdzie najlepiej kupić  :wacko:

Użytkownik crab edytował ten post 11 czerwca 2018 - 10:39

• GAMA007 lubi to

#57 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 10:44

Ty wiesz jak działają firmy i że odliczenie VAT-u to nie jest jakaś zniżka dla firm?

Jak mają nas traktować na zachodzie poważnie, jak na największym forum o Apple pada sugestia, żeby podszyć się pod studenta i dostać zniżkę, do której nie ma się uprawnień? To się niczym nie różni od wyłudzenia pomocy finansowej, kupowania fałszywych legitymacji, żeby jeździć za 50% czy zaniżania dochodów, żeby dostać dodatki. A później lament, że polaków traktują gorzej, promocji na iTunes i AppStore nie robią. 

Chcesz kupić taniej to kup u zwykłych Resellerów, gdzie iMaca o podobnej konfiguracji dostaniesz 1300 zł taniej (z FD).

P.S.

Wczoraj pisałeś, że nie kupujesz iMaca, dzisiaj rano pytasz gdzie najlepiej kupić  :wacko:

Spokojnie! Nie powiedziałem, że idę do sklepu i go już kupuję. Kto pyta nie błądzi, więc po prostu rozglądam się i dalej zbieram informacje. Powiedziałem, że z FD już na pewno nie kupię, a o ryzyku kurzu też nie zapomniałem. Powtórzę kusi mnie iMac jak cholera i to się nie zmieniło. 

A jeśli chodzi o zniżkę edukacyjną to jeśli nikt tego nie sprawdza to czyja to jest wina nasza czy Apple? Dla przykładu w Cortland wołają natychmiast o legitymację. Może zajeżdża trochę cebulą, ale dla mnie każdy grosz się liczy, a krzywdy nikomu tym nie wyrządzam. 

A polaków to nie traktują gorzej ze względu na wykorzystanie zniżek tylko bardziej z powodu tego, że Apple w u nas sprzedaje się po prostu słabo, a sama firma traktuje nas jak kraj trzeciego świata. To oczywiście moje zdanie. :) 

#58 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 11:16

Spokojnie! Nie powiedziałem, że idę do sklepu i go już kupuję. Kto pyta nie błądzi, więc po prostu rozglądam się i dalej zbieram informacje. Powiedziałem, że z FD już na pewno nie kupię, a o ryzyku kurzu też nie zapomniałem. Powtórzę kusi mnie iMac jak cholera i to się nie zmieniło. 

A jeśli chodzi o zniżkę edukacyjną to jeśli nikt tego nie sprawdza to czyja to jest wina nasza czy Apple? Dla przykładu w Cortland wołają natychmiast o legitymację. Może zajeżdża trochę cebulą, ale dla mnie każdy grosz się liczy, a krzywdy nikomu tym nie wyrządzam. 

A polaków to nie traktują gorzej ze względu na wykorzystanie zniżek tylko bardziej z powodu tego, że Apple w u nas sprzedaje się po prostu słabo, a sama firma traktuje nas jak kraj trzeciego świata. To oczywiście moje zdanie. :)

Po pierwsze, to tak - ktoś na tym traci - Apple. Jeżeli nie posiadasz praw do zniżki, to bez względu na to czy jest to sprawdzane czy nie - nie powinieneś z niej korzystać. To, że Apple ma wysokie marże to jedno, ale zniżki przyznaje studentom, a nie każdemu kto chce kupić iMaca. Gdyby sprawdzali legitymacje czy weryfikowali fakt bycia studentem, to by byś zniżki nie dostał, ergo - ich zarobek byłby większy. To oni ustalają cenę i jeżeli jest dla Ciebie za wysoka to celuj w inny model. Piszę to, bo czuję, że zaraz padnie odwieczny argument - oszukuję bo u nich jest drogo.

Po drugie, jak przechodzisz obok samochodu, w którym ktoś zapomniał zamknąć okno, to wchodzisz do środka i wyciągasz telefon ze schowka? Bo takich argumentów właśnie użyłeś, cytuję "A jeśli chodzi o zniżkę edukacyjną to jeśli nikt tego nie sprawdza to czyja to jest wina nasza czy Apple?". Brawo, winą Apple jest to, że prosi konsumenta o uczciwość. No przecież to nie wina złodzieja, że ktoś zapomniał zamknąć okno w aucie. Jakby zamknął, to by telefonu nie zabrał, prawda? Jakby Apple weryfikowało, to byś nie mógł ich oszukać. To jest identyczna sytuacja.

A co do gorszego traktowania to Apple to nie jedyna zachodnia firma w Polsce. Takie oszukiwanie tylko utwierdza w przekonaniu, że do wielu promocji/okazji nie dorośliśmy. Tak samo jak Lidl zrobił ofertę, że za produkty ich marki możesz dostać zwrot pieniędzy, jeżeli Ci nie smakowały. Oferta, która za zachodzie pojawiała się od czasu do czasu, w Polsce musiała być ubita, bo Janusze i Grażyny jeszcze w aucie przekładali żarcie do pojemników i przynosili kilkadziesiąt opakowań po kilku minutach.

Oszukiwanie na legitymacji to nie cebula, ale wywar z czosnku i cebuli tak gęsty, że można z niego ulepić domek. 

Pewnie zaraz ktoś napisze, że przesadzam, albo, że to życiowa zaradność. Czekam też na argumenty, że pewnie też nie jestem bez winy.

• czesiekwiesiek lubi to

#59 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 11:42

Oczywiście, w tym co piszesz jest sporo racji, ale argument, że Apple traci to tak mnie słabo przekonuje. To jest firma, która zawsze wyjdzie na swoje. Prosty przykład to cięcie kasy na rozbudowie pamięci RAM, która jest absurdalna i każdy dobrze wie, że to tyle nie powinno kosztować. W sumie odbiegamy od tematu, który został poruszony, dlatego nie będę go dalej rozwijał. :) Potrafię przyznać rację, więc jak najbardziej to co mówisz ma sens. Dobrze, że nie kupiłem w taki sposób. Mam czyste sumienie. :) 

#60 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 11:51

Według danych z 2015 roku, Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie w ciagu roku stracił nawet 26 milionów złotych przez osoby jeżdżące na gapę, które podróżując regularnie kupiłyby bilet krótko lub długoterminowy. Mówimy tutaj o bilecie miesięcznym, który kosztuje 100 zł. A teraz pomyśl, jakby każdy robił wały z legitymacją studencką, ile Apple by straciło. Każda kwota, którą powinni otrzymać, a nie dostali bo ktoś ich oszukał, to dla firmy strata (a bardziej fachowo - niższy zysk), bo otrzymali mniej, niż powinni. To czy jest to najbogatsza firma świata czy raczkująca jednoosobowa działalność nie powinno mieć żadnego znaczenia.

To jest firma, która zawsze wyjdzie na swoje. 

Równie dobrze mogłeś napisać "na biednego nie trafiło".

Dobra też kończę bo to duży offtop. Chcę tylko podkreślić, że mam w 4 literach czy kupisz z legitymacją lub bez - ja na tym nie tracę. Podkreślam tylko, że to oszustwo.

Użytkownik crab edytował ten post 11 czerwca 2018 - 11:53

• czesiekwiesiek lubi to

#61 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 czerwca 2018 - 20:05

Jak mają nas traktować na zachodzie poważnie, jak na największym w Polsce forum o Apple pada sugestia, żeby podszyć się pod studenta i dostać zniżkę, do której nie ma się uprawnień? To się niczym nie różni od wyłudzenia pomocy finansowej, kupowania fałszywych legitymacji, żeby jeździć za 50% czy zaniżania dochodów, żeby dostać dodatki. A później lament, że polaków traktują gorzej, promocji na iTunes i AppStore nie robią. 

P.S.

Widze ze nie bywasz na zagranicznych forach sądząc że to dzieje się tylko u nas. Traktowanie na poważnie przez Apple nie ma z tym nic wspólnego. Moralnosc takiego zakupu pozostaw samym kupujacym.

• mazurekbart1 lubi to
instagram - czacha

#62 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 11 czerwca 2018 - 20:22

Widze ze nie bywasz na zagranicznych forach sądząc że to dzieje się tylko u nas. Traktowanie na poważnie przez Apple nie ma z tym nic wspólnego. Moralnosc takiego zakupu pozostaw samym kupujacym.

A Ty moją opinię o tego typu praktykach pozostaw mnie. Już wyżej napisałem, że mnie nie obchodzi czy sobie kupujecie ze zniżką studencką czy emerycką - nie ja na tym tracę. Wyrażam swoją opinię, że to oszustwo i niemoralne. 

Oczywistym jest to, że wszędzie znajdą się jednostki naginające zasady, ale usprawiedliwienie na zasadzie "bo inni też tak robią", jest niepoważne i dziecinne. Róbcie jak uważacie, hipokryzja level 9999. 

#63 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 czerwca 2018 - 14:09

Z hipokryzją to chyba nie wiele ma wspólnego ;)

instagram - czacha

#64 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 12 czerwca 2018 - 18:17

Mam tak na usb 3. Ssd przyklejony z tylu obudowy. Działa bez zarzutu. Na pewno szybciej niż 5400rpm dysk. W codziennym używaniu różnicy między wbudowanym Ssd a na usb 3 prawie nie widać. W testach na pewno różnica jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych