Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
339 odpowiedzi w tym temacie

#201 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:23

Nazwa wzięta z jednych z serwisów. Nie wiem który był pierwszy, nie ważne bo jak już wiemy był to wymysł czyjejś wyobraźni. Nikt nie twierdził że tak się będzie nazywało, a później się rozniosła plotka już wszędzie. Cena Również wzięta żywcem z któregoś z zachodnich serwisów, który nigdy nie potwierdził tego. Wy to potwierdziliście, rzekomo człowiekiem głęboko siedzącym w Apple? Wy nawet nie jesteście źródłem plotek, tylko nosicielami. Co do nowego iPhone i nowych iPodów to pisałem to z sarkazmem. Za pół*roku się sprawdzi, zobaczysz. A nawet jeśli nie, to będzie to taki sam news jak Wasz, czyli domysły i niepotwierdzone informacje.

#202 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:24

- RJ45 przez 1.5 roku posiadania MB uzywalem 2 razy, zeby podpiac XBOXa

Zależy co robisz - ja używam non stop w pracy i w domu gdy siedzę przy biurku.
Wyobraź sobie ile trwa przesłanie danych o wielkości nawet 1GB przez Airport, a ile przez 1Gbit Ethernet.
  • Rafał P lubi to

#203 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:32

to nie mial byc hicior tylko cos co przeciera szlaki, prawdopodobnie kolejne laptopy odf apple beda lzejsze i bardziej wydajne...

Steve podjol wyzwanie rok temu (jak intel wypuscil swojego malucha chyba) i riposta moim zdaniem jest rewelacyjna, bardzo bym chcial MBA ale jako 2 komputer, taki wypadowy pod pache...

idealny na impreze jak masz dosc ludzi w klubie, siadasz na sofie i wyciagasz MBA ... miodzio

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 02:34 ----

Wyobraź sobie ile trwa przesłanie danych o wielkości nawet 1GB przez Airport, a ile przez 1Gbit Ethernet.

kabel = niemobilność

MBA nie jest laptopem do zastosowan profesjonalnych, jest urzadzenie mobilne potrzebne w pracy np. biznesmana lub zamożnego studenta

#204 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:43

Po prostu MBA nie byl robiony jako komputer uniwersalny : ) Dla mnie ma funkcjonalnosc MB obcietego z tego, czego i tak prawie nie uzywam.

#205 Konrad34

Konrad34
  • 36 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:47

apple.pl już chodzi ale po nowościach ani śladu.

#206 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:01

Penwie ktos z rozpedu zawital na storne apple.pl mylac z aplle.com. :) I bylo tych osob pare :)

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 01:02 ----
Wszytko OK z tym Air, tylko gdyby jescze bateria dawala rade tak przez 8 h...

#207 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:07

przeciez zeby uzyskac taki wielkosc/gabaryty nie da sie upchac wszystkiego , cos za cos, fizycznie to nie mozliwe. Cos trzeba bylo wybrac i wybrali dobrze. Cena jest dobra, uswiadomic trzeba, ze apple to rynek usa , Jobsa jakas Polska nie interesuje choc z tego tez ma dochod :), ale to niszowy kraj ktory zapewno male przynosi zyski dla niego :) nawet dla srednio zarabiajacego studenta/czlowieka w usa stac kupic MBA :) Polska nie istnieje a ze jest apple w to PL to jest :) , ale polak potrafi tylko narzekac... nie podoba sie nie kupuj.... zaden big deal...

#208 majonez

majonez
  • 372 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:09

Kto kupuje :?:

Komu?

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:00 ----

AutoCAD jest tylko na Windowsa.

a na mac osx mamy bootcampa....

#209 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:10

Zeby nie bylo, uwazam ze sprzet jest OK, nie narzekam ani na maly dysk, ani na brak CD/DVD,albo brak Ethernet. Po prostu myslalem ze skoro maly mobilny -tzn wytrzymujacy dlugo bez pradu.. Jednak pewnych rzeczy nawet Job nie przeskoczy - malej wydajnosci ogniw, zreszta to nie jego dzialka..

#210 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:14

idealny na impreze jak masz dosc ludzi w klubie, siadasz na sofie i wyciagasz MBA ... miodzio

(..)jest urzadzenie mobilne potrzebne w pracy np. biznesmana lub zamożnego studenta

Jej, chodźmy do klubu bawić się, a nie siedzieć przy laptopie pracując. Klub niefajny - zmieniamy lokal, a nie nurkujemy do internetu. :-)

#211 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:16

Zeby nie bylo, uwazam ze sprzet jest OK, nie narzekam ani na maly dysk, ani na brak CD/DVD,albo brak Ethernet. Po prostu myslalem ze skoro maly mobilny -tzn wytrzymujacy dlugo bez pradu.. Jednak pewnych rzeczy nawet Job nie przeskoczy - malej wydajnosci ogniw, zreszta to nie jego dzialka..

a konkurencja ma juz wydajniejsze maszyny, chyba samsung ma cos okolo 10 godzin. !!

#212 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:17

Od neta na imprezie jest Phone :)

#213 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:18

Jej, chodźmy do klubu bawić się, a nie siedzieć przy laptopie pracując. Klub niefajny - zmieniamy lokal, a nie nurkujemy do internetu. :-)

drink, swietna muza i kanapa do tego MBA... ja jestem klubokanapowce, taki typ i zazwyczaj siedze w necie w klubach na smartphonach, z reszta wiesz jak to dziala na Panny :P

#214 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:19

no to oczywista sprawa ze to nie wina apple ze trzyma tylko 5godzin a nie dluzej , to wina producentow baterii i tyle. Jobs tylko zaprojektowal MBA a czesci to juz niezalezne od Jobsa czy procek ciagnie 8wat czy 50wat, dzialka intela, czy dyski, itd.

hmm te 5godz przy wifi 11n? a co by bylo zeby wylaczyc wifi i wsadzic SSD? moze by sie wyciagnelo z 7-8h? tylko z drugiej strony po co komu taki notek bez dzialajacego neta? :) a jak net to prawdopodobnie po wifi, choc nie wykluczone ze beda ludzie uzywac tez kabla przez adapter.

#215 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:20

Od neta na imprezie jest Phone :)

zgadza sie, Mialem nokie 9300... siedzialem w necie, mialem tytna czy teraz iphona to samo...

Ale z MBA... to inny wymiar :rolleyes:

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 03:22 ----

no to oczywista sprawa ze to nie wina apple ze trzyma tylko 5godzin a nie dluzej , to wina producentow baterii i tyle. Jobs tylko zaprojektowal MBA a czesci to juz niezalezne od Jobsa czy procek ciagnie 8wat czy 50wat, dzialka intela, czy dyski, itd.

hmm te 5godz przy wifi 11n? a co by bylo zeby wylaczyc wifi i wsadzic SSD? moze by sie wyciagnelo z 7-8h? tylko z drugiej strony po co komu taki notek bez dzialajacego neta? :) a jak net to prawdopodobnie po wifi, choc nie wykluczone ze beda ludzie uzywac tez kabla przez adapter.

do pisania umow czy robienia prezentacji... w samolocie czy pociagu i tak nici z wifi

#216 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:24

To moze jakis film sie wciagnie? BTW w samolocie i pociagu sa juz WIFI,ale nie w Polsce...

#217 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:34

drink, swietna muza i kanapa do tego MBA... ja jestem klubokanapowce, taki typ i zazwyczaj siedze w necie w klubach na smartphonach, z reszta wiesz jak to dziala na Panny :P

Co prawda to prawda... Szczególnie ten telefon z Twojego podpisu :-)

Bajdełej Ethernet USB dongle na stronie Apple kosztuje $29

#218 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:47

Narazie udowodnił, że ma odwage by to zrobić. Zobaczymy czy mu się uda:-)
Czyli ile tego sprzeda :-)

Come on! Po co nam monitor w laptopie?? Przecież, jak potrzebujesz coś zobaczyć, możesz podłączyć zewnętrzny monitor, prawda? Nawet do Air w zestawie są za free przejściówki do DVI i VGA!

ergo: Najlepszy laptop to tłusta, 17. calowa świnia z DVD, czytnikiem SD, 300 GB HDD, GeFroce itd, itp....
No przecież w moim macbooku jest GMA 950! Come On!....

Logiczne, że wybralem taki a nie inny sprzęt ze względu na potrzeby.
Ganisz MBA za metody, które są niezbędne do osiągnięcia jego największych atrybutów.

EEE PC jakoś dobrze się sprzedaje, a to również kastrat.... Come on!

#219 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:48

Osmiele sie powiedziec,ze sa to grosze.. Sam ethernetu juz wogole nie uzywam..

#220 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:49

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 01:02 ----
Wszytko OK z tym Air, tylko gdyby jescze bateria dawala rade tak przez 8 h...

No właśnie, szkoda że nie ma ultramobilności pełną gębą. "Zwykłe" Macbook, Macbook Pro trzymają do 6 godzin, a tu "tylko" 5.

#221 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 01:53

przeciez 802.11n przy nie duzej odleglosci moze pomykac 100Mb/s jak po kablu.

#222 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 02:00

cos czuje ze bateria to bedzie najwiekszy problem MBA i na nia najbardziej bedzie sie nazekac... brak wymiennosci mnie bardzo dziwi, bo przeciez musi i tak byc mala. fajnie by bylo (jak np w nokii 8800) jak by w zestawie dawali dwie

#223 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2008 - 02:32

Jest już info na http://www.apple.com/pl/, na razie po angielsku.

#224 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 stycznia 2008 - 02:42

Nie wiem ... może ktoś to już napisał przede mną, ale jakoś nie mam aktualnie ochoty czytać wszystkich tutaj postów (zatrzymałem się na około 15 stronie). Jak nie macie ochoty do czytania tego to też nie musicie :)

Po jakimś czasie po przeczytaniu któregoś z postów że jest to produkt dla biznesmenów dotarło do mnie, że to właśnie jest nisza rynku, w którą celuje Apple!!
Wyobraziłem sobie mnie (a jak! ;) ) w garniaku za kilka tysięcy dolców popylającego na spotkanie biznesowe z laptopem... Lecę.... pierwsza opcja MBP ... wielkie to trochę... potężne ale wielkie... aluminium... widać, że ma się styl, ale nie pasuje do spotkania biznesowego (IMHO)... teraz opca MB ... mobilne cacko i też spod japka...taaa, tylko jaki biznesman chciałby sie pokazywać z low-endowym laptopem (pomijam fakt, że sam takiego mam i mi pasuje... bardziej niz MBA.. tylko że to student jestem :P)... teraz opcja trzecia ... MBA ... mobilny, portów nie ma, ale do prezentacji wystarczy, 1xUSB to tak żeby coś z gwizdka pokazać, wygląd - jak przystało na biznesmana - szpanerski (zresztą porównajcie z reklamą Samsunga U600) , 5h wystarczy na prezentację a nawet na całe spotkanie.

Nic dodać nic ująć :P
Takie moje zdanie :P nie musicie się z nim zgadzać :)

#225 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 03:31

ergo: Najlepszy laptop to tłusta, 17. calowa świnia z DVD, czytnikiem SD, 300 GB HDD, GeFroce itd, itp....
No przecież w moim macbooku jest GMA 950! Come On!....

Logiczne, że wybralem taki a nie inny sprzęt ze względu na potrzeby.
Ganisz MBA za metody, które są niezbędne do osiągnięcia jego największych atrybutów.

EEE PC jakoś dobrze się sprzedaje, a to również kastrat.... Come on!

:-) Chyba nie do końca zrozumiałeś co mi się nie podoba :-)
EEE PC - porównaj ceny, tych dwóch komputerów nie można porównywać.

Mnie boli tylko to co ktoś już napisał - ultranowoczesny, ultracienki ultrastylistycznie piękny laptop został wymyślony przez Apple. I właśnie tu leży problem - nacisk położona na "najcieńszy ultra mobilny laptop na świecie" a nie na "najlepszy ultra mobilny laptop na świecie"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych