Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
339 odpowiedzi w tym temacie

#151 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:44

Zastanawialiście się, jak wygląda instalacja systemu na tym cudzie?
Musi bootowac się bezprzewodowo - ciekawe jak to rozwiązali.

---- Dodano 15-01-2008 o godzinie 21:46 ----

Bzdura, ucięli po prostu płytkę procesora.

Właśnie - przecież to banał, tyle noży mam w kuchni.
Bzdura - kochasz to słowo :-)

#152 majonez

majonez
  • 372 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:48

bedzie na tym latał autocad myślice?

#153 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:48

tomasz_konrad: ja widzę konsekwencję u Apple. Mamy stylowego, szpanerskiego, deisgnerskiego MBA Jest coolerski, młodzieżowy, multimedialny MB i jest mocny, 15 i 17 calowy MacBook Pro Czegóż więcej ci trzeba? Chciałbyś MacBooka z GeForcem? To byłaby porażka, bo zapewne coś trzeba by było wyciąć. Apple ma szanse na polskim rynku, spokojnie. Oczywiście nie dzięki MBA :)

#154 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:52

Myślę że w USA 1800$ za taki szpanerski komputer to nie jest dużo, apple przecież nie robi produktów pod polskiego konsumenta...

#155 njoy

njoy
  • 27 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:54

Hmmm... Marzylem o 13 calowym aluminowym cacku.... Pierwsze wrazenie super.... Powoli jednak zastanwiam się czy aby MBA jest dla mnie. Troche przeraza mnie jeden port usb. Przeraza cena za wersje najlepsza ... 3k to duzo.... Spodziewalem sie trohe lepszej karty grafiki... Klawiatura jest oki. czarna - praktyczna , nie brudzi sie tak jak biala :) Design napewno odjechany.... ale to chyba za malo....:/ PS. Wie ktos z Was ile trzeba bedzie czekac na MBA w Polsce?

#156 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:55

Właśnie - przecież to banał, tyle noży mam w kuchni.
Bzdura - kochasz to słowo :-)

Procesory są robione na większych powierzchniach ze względu na podstawki, w które się wpasowują w pecetach. W przypadku notebooków są one i tak scalone z płytą główną, więc można uwalić płytkę i zostawić sam rdzeń procesora.
Rzeczywiście, ostatnio często na tym forum używam tego słowa O_o
  • syrakuz lubi to

#157 kudlatykudikudicini

kudlatykudikudicini
  • 54 postów
  • Skądkrk/wawa

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:58

ja czuję cholerną ulgę :) teraz nie mam wątpliwości, że kupię MBP 15", a przez ostatnie 1,5 roku miałem wątpliwości na co mam się przesiąść z mojego ukochanego PB 12". miałem naprawdę nadzieję, że wypuszczą MBP 12" z kartą graficzną przynajmniej 128MB. według mnie MBA to laptop dla kobiet. taka piękna mydelniczka. moja dziewczyna będzie zachwycona. zmieści się jej do torebki. brak firewire, słaba karta graficzna, mały twardy dysk... ogólnie czuję ulgę :) lecę do USA po MBP dla mnie i MBA dla mojej dziewczyny :)

#158 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:04

Co to za argument przeciw: 1 USB - BZDURA! A w MacBooku Pro sa Dwa. tylko czy aż? MacBook Air jest mobilnym ultra bookiem - pytanie: leżąc na ławce w parku czy piszac na wykladzie ile macie zajetych portow usb czy jakichkolwiek ?? Jest kwintesencja tego co ma byc i basta - wyglad tez jest swietny, niestety mnie na niego nie stac, ale nie dlatego ze kosztuje $1800 czy wersja która bardziej mi sie podoba $3000 ale dlatego ze musialbym wydać jakieś $6000 na MBA i iMaca a to juz troche za duzo :/ Wiec zostaje przy moim MacBooczku Pro 2.2 z 4GB wystarczy jescze na dlugo :)

#159 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:05

Nie rozumiem dlaczego niektórzy z was są tak zawiedzeni. Ba, pojawiają się nawet głosy, że Apple spoczywa na laurach.

Po obejrzeniu po raz kolejny Guide'a, dochodzę do wniosku, że NIC BARDZIEJ MYLNEGO. Apple mógl ulepszyć MAcBooki, dodać aluminium i inne o których piszecie.
Ale po co, jak i TAK TO ZROBI? A zapewne doda jeszcze wyśmienite gesty na Touchpadzie?

Apple dla mnie ma jaja, bo stworzył komputer idealnie bezprzewodowy. Bez przewodu, bez napędu, bez klocowatości.
Po co DVD, jak filmy można wypożyczać z iTunes?
Po co napęd skoro Laptop to urządzenie mobilne a w domu masz stację? Jeśli dla ciebie tak to ważne to masz a)MacBooka b)Zewnętrzny napęd można kupić jak się człowiek uprze.
Poza tym nie wiem jak wy, ale poza domem rzadko a właściwie nigdy nie używam napędu. Jasne, to mój przypadek, więc np. niektórzy bardzo często używają napędu lub lubią mieć poczucie,że sytuacja ich nie zaskoczy i zawsze mają DVD.Cóż... Dla nich jest MacBook.

MacBook Air to czysta bezprzewodowość, a Apple widocznie to forsuje, wprowadzając go do sprzedaży. Zauważcie, jak bardzo to podkreśla. MacBook Air. Co chwila w prezentacjach pojawia się słowo WIRELESS.

Stawiam, że MacBook Air to strzał w dziesiątkę. Ktoś inny by czegoś takiego w takiej otoczce nie wyprodukował. No bo jak można bez DVD, no bo jeden port USB, po co ciąć proca, lepiej dopieśćić to co mamy w oferice, bla bla. Ale Apple to nie Dell.

jak to powiedział Vader: "The Circle is Now Coplete."

Oferta Apple kompletna a wasze upragnione (i moje też!) odświeżenie MB I TAK NASTĄPI, więc o co chodzi? Jest dobrze:)

A czarna klawiatura mi się podoba. Pamiętajmy, że o gustach się dyskutuje (jeden z najglupszych frazesów, to że się właśnie NIE dyskutuje... Jak nie o gustach to o czym?!)

#160 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:09

Jobs udowodnił że może zrobić to co innym sie nie udało, najcieńsze i bardzo ładne :)

#161 kobi15

kobi15
  • 115 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:10

ale szczerze nie zamienil bym mojego kompa na tamto cos

#162 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:12

tomasz_konrad: ja widzę konsekwencję u Apple.
Mamy stylowego, szpanerskiego, deisgnerskiego MBA
Jest coolerski, młodzieżowy, multimedialny MB
i jest mocny, 15 i 17 calowy MacBook Pro
Czegóż więcej ci trzeba? Chciałbyś MacBooka z GeForcem? To byłaby porażka, bo zapewne coś trzeba by było wyciąć.
Apple ma szanse na polskim rynku, spokojnie.
Oczywiście nie dzięki MBA :)

Nie, nie to mi chodziło. Nie chcę jakiegoś mutanta MB + super karta GFX, chciałem po prostu aby wyrzucili ten zintegrowany badziew i zrobili porządną obudowę (czyt. trwałą, z dobrych materiałów). To wszystko. Specjalnie nie kupowałem w święta MB czekając na odświeżenie ich linii, a tu klops! I co mi teraz zostaje? Obecny MB lub MBP, tyle że MBP nawet z 15" LCD nie pasuje mi jakoś do wizji przenośnego sprzętu. Może kupić po prostu PB G4 12" Alu? Poczekam, może to jeszcze nie koniec nowinek Apple'a.

P.S. Generalnie to MBA mi się podoba, brakuje mi jednak napędu optycznego, ethernet'u, przynajmniej dwóch portów USB, najgorszym mankamentem jest cena. Nawet nie chcę myśleć ile to cudo w Polsce będzie kosztowało.

#163 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:13

kobi:
Logiczne. MacBook jest zbyt blisko MacBookaAir w ofercie Apple. Średni sens widzę w kupowaniu drugiego, lżejszego 13,3. calowego laptopa. A właściwie w zamianie.
'My' już jesteśmy mobilni, a kolejne tysiace nie sa warte zamiany.
ALE, MacBooki to komputery studenckie, ze tak powiem low-end oferty Apple w laptopach.
MBA ma inny target i jest, naturalnie, droższy

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:15 ----

Nie, nie to mi chodziło. Nie chcę jakiegoś mutanta MB + super karta GFX, chciałem po prostu aby wyrzucili ten zintegrowany badziew i zrobili porządną obudowę (czyt. trwałą, z dobrych materiałów). To wszystko. Specjalnie nie kupowałem w święta MB czekając na odświeżenie ich linii, a tu klops! I co mi teraz zostaje? Obecny MB lub MBP, tyle że MBP nawet z 15" LCD nie pasuje mi jakoś do wizji przenośnego sprzętu. Może kupić po prostu PB G4 12" Alu? Poczekam, może to jeszcze nie koniec nowinek Apple'a.

No cóż, doskonale cię rozumiem- innymi słowy oczekiwałeś od Apple konkretnej zmiany, lecz się jej nie doczekałeś. Za to w sumie można ganić Apple, lecz niw wypływa z tego krytyka bardzo interesującego i w pewnym sensie 'odważnego' urządzenia jakim jest MBA

Wiadomo, ktoś już coś takiego robił. Ale nie w takim stylu, wydaniu, smaku i wygodzie.
A za 5 lat bedą machać reką, jak już MBA będzie b. popularny i mówić 'e tam w sumie apple nic takiego innowacyjnego nie wymyśliło. Ot, ładny komputerek'
Tak samo jak mówiono o ipodach i iphonach.
Czary?
Wątpie.
  • syrakuz lubi to

#164 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:16

Logiczne. MacBook jest zbyt blisko MacBookaAir w ofercie Apple. Średni sens widzę w kupowaniu drugiego, lżejszego 13,3. calowego laptopa. A właściwie w zamianie.
'My' już jesteśmy mobilni, a kolejne tysiace nie sa warte zamiany.
ALE, MacBooki to komputery studenckie, ze tak powiem low-end oferty Apple w laptopach.
MBA ma inny target i jest, naturalnie, droższy

i tu sie zgodze... poczekajcie jescze pol roku a zaroi sie od nich na Książęcej, kazdy makler bedzie mial go pod pacha... to Laptop stylkowy i uwaga: BIZNESOWY!

#165 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:22

No jasne, nie wstydźmy się tego powiedzieć. Apple zawsze miało większe wzięcie u osób z lekkim snobistycznym zacięciem. Ja się tego nie wstydzę- bo czy można mieć pretensje do tego, że oprócz tego żeby komputer działał, to też ładnie wyglądał a nie był tłustą świnią? To kolejna moc nowego MBA, To już ultra styl. NIe mówmy brzydko, że szpan bo to brzydkie uproszczenie (potem strach wyjść z laptopem bo od razu ktoś się krzywo patrzy 'aaaale szpaner/snob'), które np. w Polsce można podciągnąć pod każdy komputer. Apple to styl i NOWE podejście do STARYCH problemów. I powtórze raz jeszcze, MBA to komputer bezkompromisowy. I tyle

#166 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:25

Mnie jedynie martwi wydajnosc na tym dysku 1.8" ( i ta bateria, bo w PL jak sie z nia cos stanie to wiadomo jak jest z serwisem). No i cena wyzsza od MB.. A poza tym to pewnie MB zmienie na MBA kiedys bo: - lzejszy - napedu nie pamietam kiedy uzywalem - RJ45 przez 1.5 roku posiadania MB uzywalem 2 razy, zeby podpiac XBOXa

#167 Mirinur

Mirinur
  • 80 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:28

MBA jak dla mnie jest O.K. Mam 'stacjonarnego' iMaca ale potrzebuję być też mobilny. Po co duplikować iMaca na MBP (bo sprzętowo są porównywalne)? W domu transfer via Bluetooth z komórką mam taki, że niektórzy chcieliby mieć taki na kablu - n'ka spokojnie podoła zwyczajnej aktywności w sieci i ładowaniu kilku filmów do obejrzenia poza domem. MBA skierowany jest do innego odbiorcy docelowego: potrzebujesz mocy - bierzesz MBP; potrzebujesz mobilności- bierzesz MBA.

#168 gravit

gravit
  • 48 postów
  • Skądgda.pl.earth.mw

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:39

Bzdura, ucięli po prostu płytkę procesora.

Pewnie tą część z cachem ;)

#169 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:40

Ja to zamierzam kupić w tym roku, jako mobilny dodatek do iMaka. Strasznie mi się podoba.

#170 bejo

bejo
  • 176 postów
  • SkądBrzozów / Kraków

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:42

Dlaczego nikt prawie nie pisze o najwazniejszym... ile bateria na zwyklym HDD i ile na SSD wytrzymuje? Bo na pewno nie 5h tu i tu... sa jakies lepsze spekulacje/informacje? PB 12" dzialaly 6h to za $3k oczekiwalbym kolo 10h!

#171 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:46

Ja to zamierzam kupić w tym roku, jako mobilny dodatek do iMaka. Strasznie mi się podoba.

Mnie także taki mobilny odatek do iMac'a by się przydał, cena mnie trochę odstrasza myśląc już o imporcie zza Oceanu. O kupnie w kraju nawet nie myślę. $1799 to dużo, ale ten drugi wariant za ponad $3000 to już przesada.

#172 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:47

Ja się w wakacje prawdopodbnie wybiorę za Wielką Wodę, więc i może sobie sprawię taki prezent...

#173 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:53

Jeśli bateria ma trzymać 5 godzin przy bezprzewodowym internecie, to ile wyciągnie po wyłączeniu wifi?

#174 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:53

Kto kupuje :?:

PB 12" dzialaly 6h

Komu?

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:00 ----

bedzie na tym latał autocad myślice?

AutoCAD jest tylko na Windowsa.

#175 jajcys

jajcys
  • 350 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:04

kupuje "rodzinnie" 8 sztuk :) mysle ze to strzal w 10.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych