Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
339 odpowiedzi w tym temacie

#176 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:08

Ciekawe tylko czy mozna w domu (nawet jakby gwarancja miala pojsc w *****) wymienic dysk na byle jaki 5400 RMP.

Nie bo dyski 5400 czy 7200 rpm to są już 2,5".

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:10 ----

A toto Santo Rosa ma?

Tak.

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:13 ----

napisze tak : mi sie nie podoba , nie ma klasy ten produkt , ot najcienszy laptop na swiecie ..wow :D...i ta cena :D

Klasę i styl to on ma jak mało który notebook.

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:15 ----

MBA wydaje sie byc lekko tandetny

Moim zdaniem wręcz przeciwnie.

#177 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:16

Jobs udowodnił że może zrobić to co innym sie nie udało, najcieńsze i bardzo ładne :)

Narazie udowodnił, że ma odwage by to zrobić. Zobaczymy czy mu się uda:-)
Czyli ile tego sprzeda :-)

Po co DVD, jak filmy można wypożyczać z iTunes?
Po co napęd skoro Laptop to urządzenie mobilne a w domu masz stację? Jeśli dla ciebie tak to ważne to masz a)MacBooka b)Zewnętrzny napęd można kupić jak się człowiek uprze.

Come on! Po co nam monitor w laptopie?? Przecież, jak potrzebujesz coś zobaczyć, możesz podłączyć zewnętrzny monitor, prawda? Nawet do Air w zestawie są za free przejściówki do DVI i VGA!

#178 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:18

Ładny jest. A te zaokrąglenia przypominają mi stare PB, Pismo na przykład :)

Ma to coś czego brakuje innym obecnie produkowanym komputerom Apple.

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 00:22 ----

Trzeba też jasno powiedzieć - taka cena to barbarzyństwo.
Niby za co? Za zlikwidowanie dysku optycznego? Za wstawienie słabego procesora?

Konkurencja (np. Sony Vaio VGN-SZ7) jest droższa.

#179 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:28

szkoda, ze wrzucili tam wiatraczek do procka , tak to +SSD i bylby bezglosny notebook , zero silniczkow. Wlasnie ten procek to Ultra Low Voltage? notebook fajny, a ze nie ma napedu to jego wielka zaleta , ze nie ma RJ45 tez nic sie nie stalo, o jedna rzecz sie obawiam, ram bedzie sie mocniej grzal niz procek zapewne, co moze byc problemem nagrzewania sie aluminium zbyt mocno, no ale sie zobaczy :) teraz w samolocie bede mogl pracowac komfortowo... , zebym mial wybierac teraz miedzy sony vaio TZ a MBA to zdecydowanie MBA bez zadnego fanbojstwa dla apple. W sumie to bedzie moj pierwszy produkt od Apple :)

#180 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:30

MBA nie mógł mieć dwóch portów USB, ethernet, firewire i napędu DVD bo... ...stałby się MacBookiem! Po co więc mieliby go wprowadzać?

#181 butthead

butthead
  • 165 postów
  • SkądJózefów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:32

a mi czarna klawiatura strasznie się podoba.. ale to pewnie przez przyzwyczajenie :P mam PB TIT, tu też taka jest :]

#182 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:35

Wlasnie ten procek to Ultra Low Voltage?

Na pewno nie bo najmocniejszy ULV czli U7700 ma 1,33 GHz.

To są chyba SL7500 i SL7700.

#183 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:35

Konkurencja (np. Sony Vaio VGN-SZ7) jest droższa.

Hmmm, zobaczmy:

(http://www.amazon.co...Q/ref=de_a_smtd)

4GB RAM
2,5 GHZ Core Duo
WWAN Sprint Mobile Broadband Service (wsadzasz kartę SIM i masz "blueconnecta" - tylko Edge niestety)
250GB HDD
6 godzin na baterii
Ethernet
Modem
Nagrywarka CD/DVD
Czytnik linii papilarnych
13" LED Lcd 1280x800
Jako opcja - stacja dokująca

2500 $

I to jest drogi ale ultramobilny komputer do pracy.

#184 Konrad34

Konrad34
  • 36 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:38

MBA nie mógł mieć dwóch portów USB, ethernet, firewire i napędu DVD bo...
...stałby się MacBookiem!
Po co więc mieliby go wprowadzać?

I tym optymistycznym akcentem trafiłeś w sedno.

#185 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:40

Hmmm, zobaczmy:

(http://www.amazon.co...Q/ref=de_a_smtd)

4GB RAM
2,5 GHZ Core Duo
WWAN Sprint Mobile Broadband Service (wsadzasz kartę SIM i masz "blueconnecta" - tylko Edge niestety)
250GB HDD
6 godzin na baterii
Ethernet
Modem
Nagrywarka CD/DVD
Czytnik linii papilarnych
13" LED Lcd 1280x800
Jako opcja - stacja dokująca

2500 $

A ile trzeba dopłacić za 64 GB SSD :?:

I to jest drogi ale ultramobilny komputer do pracy.

Ultramobilny to jest Sony Vaio TZ.
Po długim testowaniu muszę stwierdzić, że jest dla mnie za słaby.

#186 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:40

I tym optymistycznym akcentem trafiłeś w sedno.

There You go.

#187 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:41

Narazie udowodnił, że ma odwage by to zrobić. Zobaczymy czy mu się uda:-)
Czyli ile tego sprzeda :-)
[...]

Otóż to! Niech przykładem będzie Cube, też nowatorski design, świeży swego czasu sprzęt. Kariery jednak nie zrobił, miałbyć czymś pomiędzy linią profesjonalną (Power Mac), a zwykłą konsumencką (iMac).

Steve moim zdaniem trochę źle wybrał moment, rynek jeszcze nie jest w 100% gotowy na takie - wireless - rozwiązanie. Dwa, recesja w USA, konsumenci będą poszukiwać starych, sprawdzonych rozwiązań w liniach MB i MBP i zmian w tych modelach, niskich cen oraz atrakcyjnego wskaźnika użyteczność/cena.
Jako wierny fan Apple'a życzę mu jak największej sprzedaży MBA, sam go jednak nie kupię - za drogi sprzęt jak na jego możliwości. Rozczarowałem się brakiem nowinek w serii MB.

#188 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:42

A ile trzeba dopłacić za 64 GB SSD :?:

Nowy ma kosztować ok. 700 USD, a przy ich ilościowych zniżkach płacą pewnie mniej.

Zauważ, że apple liczy sobie 1300$ za taki własnie dysk + procesor szybszy o 0,2 Ghz...
A jeszcze odlicz cenę Wyjętego C2d 1,6 i Dysku 60 GB... Absurd.

#189 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:54

Zauważ, że apple liczy sobie 1300$ za taki własnie dysk + procesor szybszy o 0,2 Ghz...

Tylko, że nikt nie zmusza do wybrania topowej konfiguracji.

Porównaj sobie ceny natańszego MBA z najtańszymi konkurentami (spośród tych designerskich).

A jeszcze odlicz cenę Wyjętego C2d 1,6 i Dysku 60 GB... Absurd.

Jeśli w MBA jest procesor LV (SL7500?) to jest on droższy od desktopowego (bo stosowanego w iMac'ach) Core 2 Duo T9300.

#190 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:54

Ja tylko dodam od siebie, ze pokazawszy go rodzinie (filmik z koperta i zdjecia) - wszyscy jednoglosnie westchneli i powiedzieli: WOW. Niemniej jednak poki co nie widze dla siebie tego laptopa, nie widzi go zapewne wiekszosc z Nas jako swojego komputera przenosnego. Powtorze co pisano - WiFi nie jest standardem u Nas jeszcze, cena bedzie wysoka.. I naprawde nie wiem komu z Nas jest potrzebny TAK BARDZO MOBILNY komputer. Czy MacBook (i Pro) nie starcza? Wiadomo - MacBook Air jest przelomem i jednoczesnie nim nie jest. Nie jest przelomem jesli chodzi o skok rewolucjny Apple (iBook/PowerBook - MacBook/Pro). Jest przelomem jesli chodzi o dalsza filozofie, o moblinosc, o design (mimo wszystko), miniaturyzacje. A kto ich tam wie w tym calym USA czy sie nie rzuca i nie kupia kilka milionow na zachete :)

#191 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 23:58

Jak tylko bdziemy mieli takie informacje, natychmiast podamy.

Za informacje serwisu myapple dziękujemy :D No to teraz mogę już Wam dołożyć. Oto Wasz news, rzekomo potwierdzony. Teraz można już na spokojnie napisać, że to był żaden news! Cena rzekomo miała być $1500 a jest $1800, nazwa robocza (WTF?) "Nano", a jest "Air". Ale serwis za to potwierdził tą wiadomość jako pierwszy w Polsce (nie sprawdzałem, szkoda czasu..) tyle że na zachodnich serwisach mówiło się o nowym ciękkim laptopie od hoho dawna.. Nie napisaliście nic czego nie można było by z łatwością wyszukać na necie na innych stronach.

Teraz kolejny news, cyt. : "Sprawdziły się informacje, które potwierdziliśmy jako pierwsi w Polsce". Haha, no rzeczywiście się sprawdziły. Ależ macie dojścia, pozazdrościć ;) Skuteczność zapewne zbliżona do wróżenia z fusów.

Biorąc przykład z kolegów redaktorów myapple, zaklepuję sobie już, że jako pierwszy w Polsce informuję o: Apple wypuści iPhone drugiej generacji oraz odświeży linię iPodów, Źródło: intuicja i wyobraźnia dot com

Na poważnie:
-Pisząc newsa zawsze podawać źródło. Pozwoli to czytelnikom sprawdzić informację oraz ocenić jej wiarygodność.
-Nie pisać wszystkiego co podają inne serwisy, bo one nie podały oficjalnie ceny, a Wy wzięliście to jako oczywistość i się pod tym podpisaliście pisząc "potwierdzamy".
-Nie wklejać zdjęć tzw "fake" w newsach w których pisze się o potwierdzeniu czegoś bo jest to bardzo mylące. Dobrze że choć w tym newsie o którym pisałem ktoś dodał później, że zdjęcie nie jest prawdziwe.
-Nie polecam pisać że podajemy tą informację jako pierwsi, bo nie jesteście wstanie tego sprawdzić w momencie kiedy o tym piszecie. Zawsze koś może być szybszy, a google nie indeksuje stron co godzinę.
-Jak już się palnęło głupotę i napisało się coś co okazało się nieprawdą, warto było by to sprostować, a już na pewno nie mydlić oczy czytelnikom i pisząc kolejny news rzekomo coś się potwierdziło.

#192 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:00

Jeśli w MBA jest procesor LV (SL7500?) to jest on droższy od desktopowego (bo stosowanego w iMac'ach) Core 2 Duo T9300.

To chyba nie może być jeden z tych, bo produkane są tylko z prędkościami z zakresy 2,1-2,8 Ghz o ile się nie mylę?

#193 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:00

Gdy kilka lat temu producenci laptopow odchodzili od napedu FDD, wiele osob zastanawialo sie jak bedzie mogla zapisac dane na innym nosniku niz dysk twardy. Dzis juz nikt nie pamieta tego napedu. Moim zdaniem Apple idzie w dobrym kierunku. Jest pionierem od innowacji i nie boi sie przelamac lodow ograniczajac wyposarzenie laptopow. Nie ma ethernet - wiekszos ludzi ma dostep wifi i ten trend bedzie rosl Jedno USB - urzadzenia typu drukarka, myszka, aparaty fotograficzne beda laczyc sie przez BT lub wifi niewymienna bateria - wystarczy ze pozyje 3-4 lata, w koncu na tyle mniej wiecej ocenia sie cykl zycia nowego Mac. Moze troche za wczesnie na takiego laptopka i na pewno spotka sie on z wieloma negatywnymi opiniami, ale zobaczycie ze za 1-2 lata wiekszosc lapkow bedzie tak wygladac. Apple juz ma przewage. Bo jest pierwszy.

#194 BladeRunner

BladeRunner
  • 73 postów
  • Skądanother place, another time ;)

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:01

Tak sobie czytam ten wątek, i to narzekanie ze MBA nie ma tego, nie ma tamtego...

MacBook Air to wyrób dobry dla właściciela Ferrari, Bentley'a etc. jako kolejny gadżet do kolekcji. Dla mnie wartość użytkowa MacBook'a Air to maks. 55% - 60% - słabo.

Wiesz ile Ferrari czy lambo jest w US...? [pewnie mniej niż mogłoby być, ze względu na normy czystości spalin ;D] To zresztą wcale nie taki wyznacznik luksusu jak u nas, są duuużo droższe samochody. Trochę mi to przypomina narzekanie, że Harley Sportster to śliczna zabawka ale ma niewygodne siedzenie dla pasażera i średnio się nadaje na wyjazd z dziewczyną do Grecji. No pewnie, bo w US sportym pocina się po mieście, do tego w rodzinie są dwa- trzy samochody a jak ktoś chce przejechać 4000 km to ma Dynę Wide Glide;) Po prostu Polska to nie rynek dla takich zabawek, bo to kraj gdzie Ferrari jeżdżą "medialni" sportowcy, czołówka "biznesu" i bandyci. Często zresztą to ci sami ludzie ;) Ot, taka Kolumbia środkowej Europy- śmieszny kraik do załatwiania lewych interesów via skorumpowani poltycy. Trudno się dziwić ze nie ma go na mapie Apple'a.

To pisałem ja, już za tydzień mac'user ;p Aż się dziwię że dotąd nie miałem tego sprzętu;] Czysty przypadek, bo to coś dokładnie dla mnie.

#195 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:08

Szkoda tylko ze dziala tyle co zwykly Macbook, 5 godzin, bardzo malo :/ mi by zalezalo na min 8 albo nawet 10, to kolejne wyzwanie dla apple. Ja jesli bede mial wiecej kasy, z przyjemnoscia zaopatrze sie w iMaca i MB Air, to swietne rozwiazanie w moilnosci, a dzieki BT i komorce z HSDPA mozna zrobic naprawde wiele, ale wlasnie jesli juz dojdzie do takiego polaczenia to bateria wytrzyma max 3 godziny i tu pojawia sie kolejny problem, gdyby byla wymienna to mozna w momecie rozladowania jednej zastapic druga... a tak lipa... i daletego jesttm bardziej na tak Dla MB i MBP bo w mobilnosci nie chodzi tylko o to aby komp byl lekki i wydajny ale takze aby na tej mobilnosci mogl dzialac dluzej niz lot z Warszawy do Ny a nie padal gdzies nad Atlatykiem. SE

#196 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:08

Ale serwis za to potwierdził tą wiadomość jako pierwszy w Polsce (nie sprawdzałem, szkoda czasu..) tyle że na zachodnich serwisach mówiło się o nowym ciękkim laptopie od hoho dawna.. Nie napisaliście nic czego nie można było by z łatwością wyszukać na necie na innych stronach.

Oczyiwscie,ale ty chyba nadal masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. My jako pierwsi w Polsce potwierdzilsimy PLOTKI o tym,ze taki laptop ma wyjsc. Wszedzie ludzie tylko spekulowali, a my POTWIERDZILISMY. To jest roznica. Bo skoro POTWIERDZMY, tzn. ze wiemy NA PEWNO, a nie chyba, moze , itp.

Teraz kolejny news, cyt. : "Sprawdziły się informacje, które potwierdziliśmy jako pierwsi w Polsce". Haha, no rzeczywiście się sprawdziły. Ależ macie dojścia, pozazdrościć ;) Skuteczność zapewne zbliżona do wróżenia z fusów.

Udowodnij mi, ze z fusow to porozmawiamy. Jesli nie, nie ma o czym mowic.Nie podwazaj naszych zrodel informacji.Ultra cienki laptopo wyszedl i jest faktem. A my go potwierdzillsimy i odzwazylismy sie zrobic to jako pierwsi. Reszta miala do dyspozycji tylko plotki.

B

Biorąc przykład z kolegów redaktorów myapple, zaklepuję sobie już, że jako pierwszy w Polsce informuję o: Apple wypuści iPhone drugiej generacji oraz odświeży linię iPodów,

Wez odpowiedzialnosc za to i podaj date. I zadaj sobie tyle trudu, by znalezc informatora. Troche ciezko nie?

-

Pisząc newsa zawsze podawać źródło. Pozwoli to czytelnikom sprawdzić informację oraz ocenić jej wiarygodność.

Gdybym podal zrodlo, to juz bysmy go nigdy nie odzyskali. Bo widzisz, dla Ciebie zrodlo to jest co najwyzej google, a dla mnie prawdziwy czlowiek, ktory na dodatek siedzi w Apple dosc gleboko i to nie w internecie, ale w samej firmie.

Sory za OT

#197 gawronek

gawronek
  • 17 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:12

Ktos chetny? Juz pierwsze oferty pojawiaja sie na allegro :)
[url]http://allegro.pl/item298311824_apple_macbook_air_super_cienki_1_36kg_nowosc.html[/url]

#198 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:14

Dobre :) Polak potrafi :)

#199 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:19

czyli MBP cena nie spadnie i mozna smialo uderzac do sklepu tak jest? zgadza sie?

#200 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 00:22

Szczerze, spodziewalem sie czegos wiecej. Myslalem, ze dostaniemy jakis naprawde rewolucyjny sprzet, a dostalismy malego laptopa, ktorego jedyna rewolucyjnoscia jest to ze w roku 2008 posiada 1 wtyczke usb, brak ethernetu i napedu. Sa podobne lapki jesli chodzi o grubosc, sa w dodatku lzejsze (i to o 40%). Przed prezentacja chcialem go kupic, teraz sie raczej na to nie zdecyduje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych