Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
339 odpowiedzi w tym temacie

#226 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 stycznia 2008 - 03:47

MBA jest dla kazdego , co to za glupoty z tymi biznesmenami? kazdy znajdzie gdzies zastosowanie MBA, od zwyklego uzywania w domu dla fanu po szkole/uczelnie konczac na biznesie a nawet dla malych dzieci do zabawy gdzie nie wchodza w role wydane na to pieniadze( nie mowie tu o Polsce), w USA bogaci rodzice kupuja swoim pociechom takie zabawki... ale to inna bajka, inny poziom zycia itd...

#227 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 stycznia 2008 - 03:50

Tak wracając do klawiatury, ale pomijając kolor... nie wydaje się wam, że stała się ona jeszcze bardziej Windowsowa? - poprawcie mnie jeżeli się mylę. Tylda powędrowała na windowsowe miejsce a lewy shift połknął jeden z przycisków (prawy option z tego co wiem pojawił się wcześniej)... no i to Delete zamiast Backspace....
Posted Image

sorry za wielkość obrazka... taki był na apple.com

nie zauważyłem też entera :)

#228 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:04

Dzisiaj kladac sie (spalem 2 godziny :P) myslalem aby sprzedac MBP i kupic wlasnie MBA i juz prawie chcialem to zrobic... Ale generalnie to nie ma sensu, MBA nie moze funkcjonowac w domu jako jeden komp, on potrzebuje (nie tylko driva) jescze duzego brata... Jest jak sportowy samochod w garazu, kupuje sie go zazwyczaj jako 2 lub 3 majac juz vana lub limuzyne... Jest luksusem który fajnie jest mieć. ... Myslalem tak sobie ze fajnie wyskoczyc z lekka torba gdzies do parku, rozwalic sie na trawie i wlaczyc komputer... ale z MBP wcale nie jest tak zle.

#229 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:06

zwyklego uzywania w domu dla fanu po szkole/uczelnie

Nie kupiłbym "dla fanu" komutera ze zintegrowaną grafiką, 13calowym ekranem, z prockiem 1,6/1,8 i bez napędu... no chyba, że czerpałbym radość noszenia tego wszędzie ze sobą i rozkoszował bym się nieziemską ultra lekkością...

No ale to o mnie :)

#230 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:37

no oczywiscie MBA to jako dodatek, a z tym prockiem to on malo slabszy od Twego 2.16GHz IMHO :) ja z napedu juz praktycznie nie korzystam, jedynie co wypalanie iso jakiegos systemu operacyjnego, reszta to wymiana danych po lanie/wifi/pendrive , no czasami do samochodu trzeba nagrac muzyke audio ale jak pisalem takie rzeczy to robie na stacjonarnym w domu a jakbym mial MBA to wszystko po wifi lub kabel. MBA jako jedyny komputer w domu to rzeczywiscie to sie nie sprawdzi ale watpie zeby ktos nie mial w domu cos poza MBA. :) chyba trzeba isc spac :)

#231 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:42

Ciekawi mnie jak sie bedzie ksztaltowala sprzedaz tego czegos... Z drugiej strony, siec darmowych (lub przynajmniej wszedzie dostepnych) hot-spotow rosnie lawinowo na calym swiecie, moze wiec niedlugo doczekamy sie budek z drukarkami sieciowymi , a ilosc urzadzen wspolpracujacych z komputerem jakkolwiek bezprzewodowo bedzie sie zwiekszac. Swiat bez kabli? Moze nie. Biurko bez kabli? Jak najbardziej.

#232 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 stycznia 2008 - 06:22

no oczywiscie MBA to jako dodatek, a z tym prockiem to on malo slabszy od Twego 2.16GHz IMHO :)

Laptopa z 1.6 to ja miałem 2,5 roku temu... wiem że to nie C2D no ale, poza tym nie mówie że mój komp to jest maszyna do zabawy! ja mam MB do pracy, jakbym potrzebował komputera do zabawy to coś desktopowego bym kupił jakiegoś iMac'a najprawdopodobniej, albo pieca... cenowo było by to samo...

ja z napedu juz praktycznie nie korzystam, jedynie co wypalanie iso jakiegos systemu operacyjnego, reszta to wymiana danych po lanie/wifi/pendrive , no czasami do samochodu trzeba nagrac muzyke audio ale jak pisalem takie rzeczy to robie na stacjonarnym w domu a jakbym mial MBA to wszystko po wifi lub kabel.

też nie korzystam praktycznie z napędu... raz na jakiś czas jakąś płytke wypalę (sterowniki, iso z MSDNAA czy zbackupuje jakieś dane... mi to by pasowało jakby Apple wprowadziło w MB i MBP coś na wzór IBMowskiego UltraBay... to byłaby bomba!! dodatkowa bateria/dodatkowy dysk/napęd co jest potrzebne to wkładamy w trybie hotswap :D z czego najbardziej bym się cieszył z wytłuszczonego ;) tylko pewnie IBM sobie to opatentowało :) i mogę się nie doczekać :(

MBA jako jedyny komputer w domu to rzeczywiscie to sie nie sprawdzi ale watpie zeby ktos nie mial w domu cos poza MBA. :)

Bez dodatkowego kompa to nie da rady - fakt, i dlatego sam bym nie zamienił MB na MBA (większość czasu nie ma mnie w domu i MB noszę ze sobą) ...
MB mi pasuje bo jest stosunkowo niewielki, stosunkowo lekki, stosunkowo długo można na bateri popracować, ma wystarczającego powera żeby po włączeniu aplikacji (MSVS2008, Matlab, ISE WebPACK, SAS, czy innej strasznie zasobożernej, tudzież kombinacji tych i innych) system nadal pracował stabilnie i zadowalająco szybko, no i ma prawie wszystkie interfejsy jakie mnie interesują w prawie zadowalającej ilości ;) (mowa o usb... ale jak przesiądę się już niedługo na mysz Bluetooth to chyba mi wystarczy :)) Jedyne co bym chciał zobaczyć w updacie to aluminium i UltraBay :P no chyba, że mnie czymś dodatkowym zaskoczą to będę... zaskoczony :P

Też idę spać... bo to nowy dzień! :D

#233 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 07:01

Tak wracając do klawiatury, ale pomijając kolor... nie wydaje się wam, że stała się ona jeszcze bardziej Windowsowa? - poprawcie mnie jeżeli się mylę. Tylda powędrowała na windowsowe miejsce a lewy shift połknął jeden z przycisków (prawy option z tego co wiem pojawił się wcześniej)... no i to Delete zamiast Backspace....
Posted Image

sorry za wielkość obrazka... taki był na apple.com

Posted Image
Co ty masz za klawiature? Mazovia?

#234 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 16 stycznia 2008 - 07:14

wydaje mi sie ze na przykladzie tego komputera rozchodzi sie gdzies rozsadek z pieniedzmi komputer ktory ladnie wyglada a jest tak na prawde, nie oszukujmy sie, mocno mid endowy pod wzgledem technicznym jak i zapewne sredniej klasy pod wzgledem jakosciowym (zbieram wszystkie wady mb) kosztuje takie pieniadze. kompletny bezsens no ale to sila marketingu, kolejny komp bedzie pewnie rownie "udany" wydanosciowo a jeszcze drozszy. kto wie moze innowacyjnie nie bedzie mial dzwieku (vide cube)? ech...

#235 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 stycznia 2008 - 07:43

Ktoś tu porównywał laptopa w 1,6ghz, zapewne celeronem, i 256-512mb RAM do 1,6ghz Core 2 Duo i 2GB RAM? :lol: Puknij się w głowę! To całkiem inna wydajność.

#236 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 postów
  • SkądTokyo

Napisano 16 stycznia 2008 - 08:26

... mi to by pasowało jakby Apple wprowadziło w MB i MBP coś na wzór IBMowskiego UltraBay... to byłaby bomba!! dodatkowa bateria/dodatkowy dysk/napęd co jest potrzebne to wkładamy w trybie hotswap :D...

Po pierwsze oprocz ibm, dell i fujitsu (i byc moze ktos jeszcze) tez mialy takie cos, nawet lepsze bo w nich mozna bylo zamieniac wszystko ze wszystkim dowolnie bo z przodu byly 2 sloty w ktore wchodzila dowolna kombinacja ze zbioru: bateria, cdrom i floppy (i pewnie hdd), a ibm oprocz oryginalnej baterii mial/ma tylko 1 slot w ktorym mozna bylo wymienic cdrom na floppy, dodatkowa baterie lub hdd. Przewaga dell czy fujitsu byla taka ze jak ktos nie potrzebuje baterii to moze zamiast niej miec wiecej napedow.

To juz bylo dawno temu i apple zrezygnowalo, ktorys z czarnych powerbookow mial taka opcje, nawet bylo w sprzedazy genialne urzadzenie nazwane chyba "weight saving device" ktore mozna bylo wlozyc chyba zamiast cdromu coby laptop wazyl mniej i nie mial otwartych przestrzeni...

Obecnie chyba tylko ibm/lenovo ma ultrabay w swoich produktach.

Nie wydaje mi sie zeby ktorakolwiek z firm do tego wrocila w dobie miniaturyzacji i wiecznego kompromisu miedzy kosztami i latwoscia produkcji a funkcjonalnoscia i wygoda uzytkowania.

#237 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 16 stycznia 2008 - 08:33

jak dla mnie wizualizacje byly fajniejsze np w tym filmiku http://pl.youtube.co...h?v=SdophkwfP34

#238 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 08:36

Najlepszą oceną tego co przedstawiono na Keynote są reakcje inwestorów :-) Nie wiem czy pamiętacie, ale ostatnio po keynote z iPhone'm w ciągu 1 dnia akcje wzrosły o bodajże 5%.

Zobaczmy jak to było po godzinie 10 czasu tamtejszego...

(http://finance.yahoo...l=on&z=l&q=l&c=)

---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 08:45 ----

jak dla mnie wizualizacje byly fajniejsze np w tym filmiku http://pl.youtube.co...h?v=SdophkwfP34

To prawda, szczególnie ostatnia przypadła mi do gustu.

#239 Vorph

Vorph
  • 272 postów
  • SkądInąd

Napisano 16 stycznia 2008 - 09:24

Obejrzałem właśnie guided tour z apple.com (który jest bez dźwięku...?!) i jestem załamany tym co zobaczyłem. Jeżeli apple ma iść w tę stronę to ja wysiadam. Co to właściwie za komputer z 1 usb, brakiem najgorszego chociaż cd-rom? Paranoja. Wygląd coraz bardziej przypomina mi setki laptopów stojących (jak na wybiegu) w saturnie czy mm. Jedyna fajna rzecz, którą bym skopiował do mojego 4 letniego [sic] ibooka to touch pad... Jestem z firmą apple od lat, ale to co zobaczyłem srogo mnie zawiodło. Mam takie nieodparte wrażenie, że ten model macbooka jest dla ludzi pokroju Paris Hilton... szkoda :(

#240 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 16 stycznia 2008 - 09:30

Obejrzałem właśnie guided tour z apple.com (który jest bez dźwięku...?!) i jestem załamany tym co zobaczyłem.

Jeżeli apple ma iść w tę stronę to ja wysiadam. Co to właściwie za komputer z 1 usb, brakiem najgorszego chociaż cd-rom? Paranoja.

To nie jest komputer dla Ciebie skoro potrzebujesz na codzien CD-ROM i kilka portow usb. Jest cala masa ludzi, ktorym nie jest to do szczescia potrzebna, ale cenia sobie za to bardzo ultra przenosny charakter MBA oraz dlugi czas pracy na baterii. Dla Ciebie zostaly jeszcze modele MB i MBP wiec nie masz powodow do biadolenia.

#241 Kinley

Kinley
  • 40 postów
  • SkądGalway

Napisano 16 stycznia 2008 - 09:38

Obejrzałem właśnie guided tour z apple.com (który jest bez dźwięku...?!) i jestem załamany tym co zobaczyłem. Jeżeli apple ma iść w tę stronę to ja wysiadam. Co to właściwie za komputer z 1 usb, brakiem najgorszego chociaż cd-rom? Paranoja.

Czemu, taka filozofia ma nawet sens, jak sam Jobs powiedział Air to jest uzupełnienie dla MB i MBP. Na świecie nastała moda a raczej pogoń za najmniejszym laptopem na świecie i muszę powiedzieć ze Air mimo ze nie jest najmniejszy z perspektywy całości wymiarów to i tak zmiażdżył konkurencje. Generalnie ostatnimi czasy wszytko przechodzi na wifi tak wiec kto wie każdy laptop ma mniej i mniej portów a jelsli mówimy o ultra mobilnym laptopie to Air jest na 1 miejscu (gdzie w mojej opinii ultra mobilny laptop portów nie potrzebuje)

#242 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:13

Posted Image
Co ty masz za klawiature? Mazovia?

Ma klawiature europejska. Ta na obu zdjeciach jest amerykanska.

#243 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:19

Tak wracając do klawiatury, ale pomijając kolor... nie wydaje się wam, że stała się ona jeszcze bardziej Windowsowa?

Nie

- poprawcie mnie jeżeli się mylę.

OK

Tylda powędrowała na windowsowe miejsce

Tylda od zawsze jest tam w klawiaturach ANSI, my mieszkając w europie mamy serwowane kalectwo które nazywa się układem ISO.

a lewy shift połknął jeden z przycisków

Ten jeden z przycisków to właśnie tylda, która w klawiaturze ANSI jest na właściwym miejscu.
W ISO jest dodatkowy klawisz (paragraf - §)

(prawy option z tego co wiem pojawił się wcześniej)... no i to Delete zamiast Backspace....

Odkąd pamiętam w laptopach Apple Backspace nazywał się Delete (w klawiaturach ISO zamiast napisów są strzałki i znaczki)

Napis Enter jest mniejszy i znajduje się nad napisem Return

#244 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:33

Garsc przemyslen na temat MBA: Niewyjmowalna bateria - zaden problem, kto z Was wymienial kiedykolwiek baterie w 2-3letnim iBooku/PowerBooku? Mojemu iBookowi niedlugo stukna 3 lata a bateria ma 84% pierwotnej pojemnosci. Jedno gniazdo USB - tez nie ma problemu, podlaczam tylko aparat albo pendrive, nigdy nie zdarzylo mi sie robic to jednoczesnie ;) Poza tym coraz wiecej urzadzen laczy sie bezprzewodowo z komputerem. Brak FW - problem jedynie dla ludzi zgrywajacych filmy z kamery i posiadajacych dyski FW. Mnie to nie dotyczy wiec luz :) Brak ethernetu - od ponad roku, odkad mam wifi w domu, nie podpinalem kabla sieciowego ani razu. Ekran 13.3'' to dobry kompromis pomiedzy mobilnoscia a wygoda uzytkowania komputera. Ksztalt obudowy - na poczatku bardzo mi sie podobal (na pierwszych nieostrych zdjeciach z keynote), pozniej te zaokraglenia i zmienna grubosc wydaly mi sie troche nieapplowskie ;) Teraz patrze na to jak na powrot do ksztaltow iBooka Clamshell ;) Otwierana klapka z portami - na zdjeciach wyglada badziewnie ale ponoc na zywo robi swietne wrazenie. Dla mnie idelanym rozwiazaniem jest chyba MacBook Air + Time Capsule.

#245 krzychal

krzychal
  • 97 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:43

Witam Macuserow. Na poczatku wydal mi sie super sprzecik. A potem po wgladzie w specyfikacje - nie dla mnie. Ten sprzecik jest po prostu "zabawka" w linii ejploskich laptopow. A nabywcy? Oczywiscie ze sie znajda, Apple wie co robi i nie wypuszczalby sprzetu ktory sie nie sprzeda, albo nie bylby dopasowany do rynku. A ten jest. Czekam na apgrejd Mac Bookow Pro, chociaz w sumie moj stary Power Book G4 chodzi bez zadnego problemu juz naprawde dluuuuuugo :) Pozdrawiam

#246 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:48

:-) Chyba nie do końca zrozumiałeś co mi się nie podoba :-)
EEE PC - porównaj ceny, tych dwóch komputerów nie można porównywać.

Mnie boli tylko to co ktoś już napisał - ultranowoczesny, ultracienki ultrastylistycznie piękny laptop został wymyślony przez Apple. I właśnie tu leży problem - nacisk położona na "najcieńszy ultra mobilny laptop na świecie" a nie na "najlepszy ultra mobilny laptop na świecie"

Teraz bardziej cię rozumiem, ale i tak uważam, że nia ma się czym martwić.

1. Aktualizacja linii MacBook i MacBook PRO nastąpi na pewno. Więc nie ma się czym kłopotać.

2. Jak ktoś potrzebuje mobilnego rozwiązania, które jednak jest maksymalnie multimedialne i niewykastrowane: ma MacBooka. Dobra cena, zadawalające gabaryty, napęd, mocna bateria... Czegóż chcieć więcej

3. Apple mogło zrobić małego laptopa jak wszyscy: stylowego, fajnego itd. Ale zrobiło maksymalnie po swojemu. Już nie raz łapano się za głowę 'pfff, co oni robią, kto to kupi'

4. W sumie narzekamy tak jakby było lepiej w ogóle nie wypuszczać MBA. A jaki sens byłby wypuszczać coś co i tak już jest na rynku?

5. Tak jak my patrzymy na MBA tak w sumie większość userów patrzy w ogóle na mak: zauważcie jaki terror panuje na wykopie, gdzie zakopuje się każdy makowy topic bo 'macBook to bezużyteczny sprzęt dla szpanerów. Pieniądze w błoto. Za drogi jak na parametry. Mac OS' itd itd

#247 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:51

Teraz bardziej cię rozumiem, ale i tak uważam, że nia ma się czym martwić.

1. Aktualizacja linii MacBook i MacBook PRO nastąpi na pewno. Więc nie ma się czym kłopotać.

2. Jak ktoś potrzebuje mobilnego rozwiązania, które jednak jest maksymalnie multimedialne i niewykastrowane: ma MacBooka. Dobra cena, zadawalające gabaryty, napęd, mocna bateria... Czegóż chcieć więcej

3. Apple mogło zrobić małego laptopa jak wszyscy: stylowego, fajnego itd. Ale zrobiło maksymalnie po swojemu. Już nie raz łapano się za głowę 'pfff, co oni robią, kto to kupi'

4. W sumie narzekamy tak jakby było lepiej w ogóle nie wypuszczać MBA. A jaki sens byłby wypuszczać coś co i tak już jest na rynku?

5. Tak jak my patrzymy na MBA tak w sumie większość userów patrzy w ogóle na mak: zauważcie jaki terror panuje na wykopie, gdzie zakopuje się każdy makowy topic bo 'macBook to bezużyteczny sprzęt dla szpanerów. Pieniądze w błoto. Za drogi jak na parametry. Mac OS' itd itd

W sumie sprzedajesz trafione argumenty. Podsumowując - nie martwię się tym że wypuścili MBA, martwię się tym, że nie wiem czy przesiadać się z MB na MBP, czy poczekać, bo a nóż za miesiąc wyjdzie upgrade z wielodotykowym TouchPadem.

#248 Relentless

Relentless
  • 269 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:58

wooocash: jestem na tym samym etapie co ty:) Nie wiem jak długo masz już MB. Ja też przesiadam się na MB PRO, tyle, że czekam na odświeżoną ilnie- wtedy zakupie sobie świeżutkiego MB PRO- z multitouch czy bez. Pozdrawiam

#249 krzychal

krzychal
  • 97 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 11:01

Ja tak czekalem miesiacami na PowerBooka G4 :D W sumie bez sensu, stracilem kilkanascie miesiecy, nie mialem na czym pracowac, itp No ale w koncu udalo sie kupic ostatniego z serii G4. Fart po prostu... Apple tym sprzetem mowi do producentow hardware - macie dopasowac swoje kamery, aparaty, itp do naszego Air'a, tak, zeby wspolpracowaly z nim bezprzewodowo. Stad minimalna jak na laptop liczba wyjsc/wejsc no i brak napedu.

#250 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 11:32

Ja swojego MB kupiłem 24 września 2007, więc nieco ponad rok już ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych