Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air
Napisano 16 stycznia 2008 - 03:47
Napisano 16 stycznia 2008 - 03:50

sorry za wielkość obrazka... taki był na apple.com
nie zauważyłem też entera

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:04

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:06
zwyklego uzywania w domu dla fanu po szkole/uczelnie
Nie kupiłbym "dla fanu" komutera ze zintegrowaną grafiką, 13calowym ekranem, z prockiem 1,6/1,8 i bez napędu... no chyba, że czerpałbym radość noszenia tego wszędzie ze sobą i rozkoszował bym się nieziemską ultra lekkością...
No ale to o mnie

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:37

Napisano 16 stycznia 2008 - 04:42
Napisano 16 stycznia 2008 - 06:22
Laptopa z 1.6 to ja miałem 2,5 roku temu... wiem że to nie C2D no ale, poza tym nie mówie że mój komp to jest maszyna do zabawy! ja mam MB do pracy, jakbym potrzebował komputera do zabawy to coś desktopowego bym kupił jakiegoś iMac'a najprawdopodobniej, albo pieca... cenowo było by to samo...no oczywiscie MBA to jako dodatek, a z tym prockiem to on malo slabszy od Twego 2.16GHz IMHO
też nie korzystam praktycznie z napędu... raz na jakiś czas jakąś płytke wypalę (sterowniki, iso z MSDNAA czy zbackupuje jakieś dane... mi to by pasowało jakby Apple wprowadziło w MB i MBP coś na wzór IBMowskiego UltraBay... to byłaby bomba!! dodatkowa bateria/dodatkowy dysk/napęd co jest potrzebne to wkładamy w trybie hotswapja z napedu juz praktycznie nie korzystam, jedynie co wypalanie iso jakiegos systemu operacyjnego, reszta to wymiana danych po lanie/wifi/pendrive , no czasami do samochodu trzeba nagrac muzyke audio ale jak pisalem takie rzeczy to robie na stacjonarnym w domu a jakbym mial MBA to wszystko po wifi lub kabel.

Bez dodatkowego kompa to nie da rady - fakt, i dlatego sam bym nie zamienił MB na MBA (większość czasu nie ma mnie w domu i MB noszę ze sobą) ...MBA jako jedyny komputer w domu to rzeczywiscie to sie nie sprawdzi ale watpie zeby ktos nie mial w domu cos poza MBA.
MB mi pasuje bo jest stosunkowo niewielki, stosunkowo lekki, stosunkowo długo można na bateri popracować, ma wystarczającego powera żeby po włączeniu aplikacji (MSVS2008, Matlab, ISE WebPACK, SAS, czy innej strasznie zasobożernej, tudzież kombinacji tych i innych) system nadal pracował stabilnie i zadowalająco szybko, no i ma prawie wszystkie interfejsy jakie mnie interesują w prawie zadowalającej ilości

Też idę spać... bo to nowy dzień!

Napisano 16 stycznia 2008 - 07:01
Tak wracając do klawiatury, ale pomijając kolor... nie wydaje się wam, że stała się ona jeszcze bardziej Windowsowa? - poprawcie mnie jeżeli się mylę. Tylda powędrowała na windowsowe miejsce a lewy shift połknął jeden z przycisków (prawy option z tego co wiem pojawił się wcześniej)... no i to Delete zamiast Backspace....
sorry za wielkość obrazka... taki był na apple.com
nie zauważyłem też entera

Co ty masz za klawiature? Mazovia?
Napisano 16 stycznia 2008 - 07:14
Napisano 16 stycznia 2008 - 07:43

Napisano 16 stycznia 2008 - 08:26
... mi to by pasowało jakby Apple wprowadziło w MB i MBP coś na wzór IBMowskiego UltraBay... to byłaby bomba!! dodatkowa bateria/dodatkowy dysk/napęd co jest potrzebne to wkładamy w trybie hotswap
...
Po pierwsze oprocz ibm, dell i fujitsu (i byc moze ktos jeszcze) tez mialy takie cos, nawet lepsze bo w nich mozna bylo zamieniac wszystko ze wszystkim dowolnie bo z przodu byly 2 sloty w ktore wchodzila dowolna kombinacja ze zbioru: bateria, cdrom i floppy (i pewnie hdd), a ibm oprocz oryginalnej baterii mial/ma tylko 1 slot w ktorym mozna bylo wymienic cdrom na floppy, dodatkowa baterie lub hdd. Przewaga dell czy fujitsu byla taka ze jak ktos nie potrzebuje baterii to moze zamiast niej miec wiecej napedow.
To juz bylo dawno temu i apple zrezygnowalo, ktorys z czarnych powerbookow mial taka opcje, nawet bylo w sprzedazy genialne urzadzenie nazwane chyba "weight saving device" ktore mozna bylo wlozyc chyba zamiast cdromu coby laptop wazyl mniej i nie mial otwartych przestrzeni...
Obecnie chyba tylko ibm/lenovo ma ultrabay w swoich produktach.
Nie wydaje mi sie zeby ktorakolwiek z firm do tego wrocila w dobie miniaturyzacji i wiecznego kompromisu miedzy kosztami i latwoscia produkcji a funkcjonalnoscia i wygoda uzytkowania.
Napisano 16 stycznia 2008 - 08:33
Napisano 16 stycznia 2008 - 08:36
Zobaczmy jak to było po godzinie 10 czasu tamtejszego...
(http://finance.yahoo...l=on&z=l&q=l&c=)
---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 08:45 ----
jak dla mnie wizualizacje byly fajniejsze np w tym filmiku http://pl.youtube.co...h?v=SdophkwfP34
To prawda, szczególnie ostatnia przypadła mi do gustu.
Napisano 16 stycznia 2008 - 09:24

Napisano 16 stycznia 2008 - 09:30
Obejrzałem właśnie guided tour z apple.com (który jest bez dźwięku...?!) i jestem załamany tym co zobaczyłem.
Jeżeli apple ma iść w tę stronę to ja wysiadam. Co to właściwie za komputer z 1 usb, brakiem najgorszego chociaż cd-rom? Paranoja.
To nie jest komputer dla Ciebie skoro potrzebujesz na codzien CD-ROM i kilka portow usb. Jest cala masa ludzi, ktorym nie jest to do szczescia potrzebna, ale cenia sobie za to bardzo ultra przenosny charakter MBA oraz dlugi czas pracy na baterii. Dla Ciebie zostaly jeszcze modele MB i MBP wiec nie masz powodow do biadolenia.
Napisano 16 stycznia 2008 - 09:38
Obejrzałem właśnie guided tour z apple.com (który jest bez dźwięku...?!) i jestem załamany tym co zobaczyłem. Jeżeli apple ma iść w tę stronę to ja wysiadam. Co to właściwie za komputer z 1 usb, brakiem najgorszego chociaż cd-rom? Paranoja.
Czemu, taka filozofia ma nawet sens, jak sam Jobs powiedział Air to jest uzupełnienie dla MB i MBP. Na świecie nastała moda a raczej pogoń za najmniejszym laptopem na świecie i muszę powiedzieć ze Air mimo ze nie jest najmniejszy z perspektywy całości wymiarów to i tak zmiażdżył konkurencje. Generalnie ostatnimi czasy wszytko przechodzi na wifi tak wiec kto wie każdy laptop ma mniej i mniej portów a jelsli mówimy o ultra mobilnym laptopie to Air jest na 1 miejscu (gdzie w mojej opinii ultra mobilny laptop portów nie potrzebuje)
Napisano 16 stycznia 2008 - 10:13
Co ty masz za klawiature? Mazovia?
Ma klawiature europejska. Ta na obu zdjeciach jest amerykanska.
Napisano 16 stycznia 2008 - 10:19
NieTak wracając do klawiatury, ale pomijając kolor... nie wydaje się wam, że stała się ona jeszcze bardziej Windowsowa?
OK- poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Tylda od zawsze jest tam w klawiaturach ANSI, my mieszkając w europie mamy serwowane kalectwo które nazywa się układem ISO.Tylda powędrowała na windowsowe miejsce
Ten jeden z przycisków to właśnie tylda, która w klawiaturze ANSI jest na właściwym miejscu.a lewy shift połknął jeden z przycisków
W ISO jest dodatkowy klawisz (paragraf - §)
Odkąd pamiętam w laptopach Apple Backspace nazywał się Delete (w klawiaturach ISO zamiast napisów są strzałki i znaczki)(prawy option z tego co wiem pojawił się wcześniej)... no i to Delete zamiast Backspace....
Napis Enter jest mniejszy i znajduje się nad napisem Returnnie zauważyłem też entera
Napisano 16 stycznia 2008 - 10:33

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:43

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:48
:-) Chyba nie do końca zrozumiałeś co mi się nie podoba :-)
EEE PC - porównaj ceny, tych dwóch komputerów nie można porównywać.
Mnie boli tylko to co ktoś już napisał - ultranowoczesny, ultracienki ultrastylistycznie piękny laptop został wymyślony przez Apple. I właśnie tu leży problem - nacisk położona na "najcieńszy ultra mobilny laptop na świecie" a nie na "najlepszy ultra mobilny laptop na świecie"
Teraz bardziej cię rozumiem, ale i tak uważam, że nia ma się czym martwić.
1. Aktualizacja linii MacBook i MacBook PRO nastąpi na pewno. Więc nie ma się czym kłopotać.
2. Jak ktoś potrzebuje mobilnego rozwiązania, które jednak jest maksymalnie multimedialne i niewykastrowane: ma MacBooka. Dobra cena, zadawalające gabaryty, napęd, mocna bateria... Czegóż chcieć więcej
3. Apple mogło zrobić małego laptopa jak wszyscy: stylowego, fajnego itd. Ale zrobiło maksymalnie po swojemu. Już nie raz łapano się za głowę 'pfff, co oni robią, kto to kupi'
4. W sumie narzekamy tak jakby było lepiej w ogóle nie wypuszczać MBA. A jaki sens byłby wypuszczać coś co i tak już jest na rynku?
5. Tak jak my patrzymy na MBA tak w sumie większość userów patrzy w ogóle na mak: zauważcie jaki terror panuje na wykopie, gdzie zakopuje się każdy makowy topic bo 'macBook to bezużyteczny sprzęt dla szpanerów. Pieniądze w błoto. Za drogi jak na parametry. Mac OS' itd itd
Napisano 16 stycznia 2008 - 10:51
Teraz bardziej cię rozumiem, ale i tak uważam, że nia ma się czym martwić.
1. Aktualizacja linii MacBook i MacBook PRO nastąpi na pewno. Więc nie ma się czym kłopotać.
2. Jak ktoś potrzebuje mobilnego rozwiązania, które jednak jest maksymalnie multimedialne i niewykastrowane: ma MacBooka. Dobra cena, zadawalające gabaryty, napęd, mocna bateria... Czegóż chcieć więcej
3. Apple mogło zrobić małego laptopa jak wszyscy: stylowego, fajnego itd. Ale zrobiło maksymalnie po swojemu. Już nie raz łapano się za głowę 'pfff, co oni robią, kto to kupi'
4. W sumie narzekamy tak jakby było lepiej w ogóle nie wypuszczać MBA. A jaki sens byłby wypuszczać coś co i tak już jest na rynku?
5. Tak jak my patrzymy na MBA tak w sumie większość userów patrzy w ogóle na mak: zauważcie jaki terror panuje na wykopie, gdzie zakopuje się każdy makowy topic bo 'macBook to bezużyteczny sprzęt dla szpanerów. Pieniądze w błoto. Za drogi jak na parametry. Mac OS' itd itd
W sumie sprzedajesz trafione argumenty. Podsumowując - nie martwię się tym że wypuścili MBA, martwię się tym, że nie wiem czy przesiadać się z MB na MBP, czy poczekać, bo a nóż za miesiąc wyjdzie upgrade z wielodotykowym TouchPadem.
Napisano 16 stycznia 2008 - 10:58
Napisano 16 stycznia 2008 - 11:01

Napisano 16 stycznia 2008 - 11:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych